Analiza hrvatskih političara na TikToku: Napadaj i izruguj drugog, uzdiži sebe

Analiza hrvatskih političara na TikToku: Napadaj i izruguj drugog, uzdiži sebe

Hrvatski političari stigli su na TikTok u nadi kako će doći do šire publike s naglaskom na mlade. Provjerili smo tko se bolje snašao na ovoj platformi, a tko još mora učiti.

Sjećate li se nedozvoljenih praksi oglašavanja bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ili možda HDZ-ovog “tepih oglašavanja” na prošlim parlamentarnim izborima? Analize političkih kampanja na internetu nisu strane Netokraciji, ali do sada smo se bavili stranačkim aktivnostima na Googleu, Facebooku, Instagramu ili Twitteru.

Zato je ova godina svakako posebna jer, ako želite da se vaša poruka čuje daleko i glasno te posebno ako želite doći do mladih… onda morate doći na jednu od popularnijih društvenu mreža, TikTok. Upravo je to napravila većina hrvatskih stranaka, ali i dobar dio hrvatskih političara osobno.

I tako sam sebe, za potrebe istraživanja ovog teksta, dobrovoljno izložio abnormalnoj količini političkog sadržaja na TikToku i uništio svoj algoritam, ali zato vam donosimo detaljan pregled hrvatske političke TikTok scene. Usredotočili smo se na najpopularnije stranke prema Crobarometru, ali istaknuli i nekoliko anomalija.

I took a bullet for my team and you dear reader…

HDZ nije stavio stranku u središte, već jedno lice

HDZ je odlučio na drugačiji način pristupiti TikToku. Glavni dio kampanje ne vode na profilu stranke, već su odlučili predsjedniku HDZ-a i trenutnom premijeru Andreju Plenkoviću otvoriti osobni profil. Također, stavljanje premijera u fokus kampanje očito je dio strategije – tako je na Facebooku većina stranica ogranka HDZ-a stavila na svoju profilnu fotografiju premijera Plenkovića, kako je primijetio Index istoga dana kada je Plenković osvanuo na TikToku.

Inače, sama stranka ima svoj profil, ali pod imenom trenutnog izbornog slogana “za sve izazove”. Profil bilježi zanemarive broje i sam trud uložen u objave neusporediv je s premijerovim TikTokom. Ipak, @zasveizazove sebi dozvoljava ad hominem objave što još nismo vidjeli na premijerovom profilu.

Sudeći prema trenutnih 10 objava premijera, koje su u tjedan dana prikupile preko 190.000 tisuća lajkova i milijun pregleda, HDZ je kroz profil Andreja Plenkovića odlučio uložiti značajnije napore u ovu društvenu mrežu što primarno možemo vidjeti po produkcijskoj kvaliteti. O tome kako komunicirati na TikToku, HDZ je naučio od Europske pučke stranke (EPP), političke grupacije u Europskom parlamentu (čiji je HDZ član) koja broji preko 58.000 pratitelja na TikToku, a posebno njihovih članova. Možemo istaknuti predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu i bivšeg predsjednika EPP-a Donalda Tuska.

Svoju usredotočenost na mlade premijer pokazuje vrlo opuštenom komunikacijom, ili-ili objavom u kojoj mora birati između dvije stvari te isječkom govora u kojem mlade ističe kao osloncem u izgradi uspješnije Hrvatske. Također, na sličnome putu je i ministar Vili Beroš koji se pridružio TikToku na isti dan kada i premijer.

@plenkovic_andrej

Pozdrav svima, evo i prvog “Ili-Ili” videa! Ako imate još “Ili-Ili” pitanja, napišite ih u komentarima pa ću odgovoriti na njih u idućem videu. 💬 #ZaSveIzazove #pitanjaiodgovori #andrejplenkovic #premijer #hrvatska

♬ original sound – Andrej Plenković

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Most je angažirao influencera za šaljive intervjue, ali njegova snaga leži u privatnim profilima

Dosadašnja Mostova TikTok strategija temeljila se na objavljivanju isječaka iz javnih nastupa svojih članova, ali ona se drastično mijenja 28. ožujka. Počeli su objavljivati isječke intervjua koje vodi TikToker Adrian Popović, a taj drastični zaokret najbolje pokazuje kada Adrian pita zastupnika Nikolu Grmoju je li borba protiv korupcije nalik borbi u video igri Mortal Kombat (Spoiler alert: zastupnik Grmoja se poistovjećuje sa Scorpionom).

Također, još možemo vidjeti Marina Miletića kako igra košarku s Nikolom Jokićem ispred green screena, Zvonimir Troskot pliva s morskim psima, a Kristina Bakula boksa.

Uz to, Most ima tri člana, koji već imaju solidnu bazu pratitelja, na koje će se sigurno osloniti, a to su Nikola Grmoja (7300) i Marin Miletić (17.200) koji inače ima 47.000 pretplatnika na YouTubeu.

@most_hrvatska

#NaTvojojStrani🇭🇷 #mosthrvatska #izađinaizbore #marinmiletić @Marin Miletić

♬ original sound – most_hrvatska

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Platforma Možemo kao Mr. Beast hrvatske politike

Stranka Možemo uvjerljivo se najbolje snašla na TikToku jer na ovu društvenu mrežu nisu došli “kampanjski” kao brojne druge stranke. S prvim objavama krenuli su još krajem 2021. godine i, osim što objavljuju snimke javnih nastupa, što se uobičajena praksa svih stranaka, njihovi članovi redovito staju ispred kamere i direktno se obraćaju svojoj publici.

Ono po čemu se njihovi TikTokovi dodatno ističu je montaža koja podsjeća na Mr. Beasta, jednog od YouTubera s najviše pretplata koji se smatra jednim od začetnika brze montaže čija je svrha zadržavanje pozornosti gledatelja. Zato dosta objava ove stranke koristi brzu montažu, animacije i vlogerske videe.

Također, Možemo je stvorio i Nitkolinu, bot kojim stranka želi pokazati što je sve danas moguće napraviti s pomoću umjetne inteligencije bez puno truda i resursa.

@platformamozemo

Naše zdravstvo je u rasulu!😨 Umjesto da kupe PET/CT uređaje, HDZ-ove vlade 18 godina šalju milijune eura privatnoj klinci Medikol koja te preglede državi masno naplaćuje. 👀 Zamisli Hrvatsku u kojoj na red za pregled dođeš prije nego je prekasno jer bolest ne može čekati! 🚫 Izađi na izbore 17.4. ✊🏻💚

♬ original sound – Možemo!

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Domovinski pokret ostvario solidnu bazu pratitelja na klasičan način

Domovinski pokret pristupio je TikToku na jednostavan način. Većina njihove strategije temelji se na objavljivanju isječaka njihovih članova kako daju izjavu na televiziji i gostuju u televizijskoj emisiji ili podcastu, ali zato broje skoro 7000 pratitelja.

Publici se povremeno direktno obraćaju zastupnika Mario Radić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Jedino što se posebno ističe u montaži jer visoko stilizirana animacija njihovog loga koja često započne eksplozijom. Također, jedan njihov član koji bilježi popularnost je zastupnik Stipe Mlinarić koji se približava brojci od 10.000 pratitelja.

@domovinskipokret.hr

Radić: Vratit ćemo našu djecu iz dijaspore! Naselit ćemo naše selo, vratit ćemo osmijeh. Domovinski duh mora vladati Hrvatskom! Ustani i ostani🇭🇷 #foryoupage #Ustaniiostani #hrvatska #mladizadomovinu #domoljubi🇭🇷🇭🇷 #politika #domovinskipokret @Domovinski pokret

♬ original sound – Domovinski pokret

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

SDP jako voli generativnu umjetnu inteligenciju

SDP je odlučio svoju TikTok strategiju dobrim dijelom temeljiti na ad hominemu ili, drugim riječima, napadati vladajuću stranku s posebnim naglaskom na premijera i glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Ono što dodatno ističe SDP je korištenje generativne umjetne inteligencije, a upravo smo takvu jednu objavu i kritizirali u našem podcastu jer je SDP time prekršio autorska prava.

Stranku koju nazivaju klaunskom razvaljuje

Stranka, prema tome i političar, koja je uspjela napraviti dominaciju na TikToku je Stranka Ivana Pernara (SIP) čiji profil broji preko 135.000 pratitelja i 4,2 milijuna lajkova.

Ono što će dodatno pridonijeti vidljivosti ove stranke na TikToku je činjenica što se na listi nalaze influenceri kao što su Leo Alagić, Branko Buzov, Josip Žučko, Leonardo Lamon i Kristijan Marković koji zajedno imaju skoro milijun pratitelja na ovoj platformi.

Iako govorimo o stranci koju, barem prema komentarima, malo tko doživljava ozbiljno, SIP je svejedno legitiman kandidat na ovim izborima i vrlo aktivno sudjeluju u političkom digitalnom diskursu.

@ipernar

♬ original sound – Ivan Pernar

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Dobar dio političkog sadržaja stvaraju “komentatori” i “napadači”

Nisu samo službeni profili stranaka i političara jedini izvor političkog sadržaja na TikToku. Dobar dio tog diskursa čine i profili čija je svrha komentiranje političke scene u Hrvatskoj kroz memove.

Jedan od takvih profila je Politika.hr koji se na prvu može učiniti kao nepristran profil koji komentira cijelu scenu, ali njihove objave usredotočene su prozivanje HDZ-a i izrugivanje SIP-a. Profil Politika.hr na TikToku prati stranku Možemo, Forum mladih SDP-a i Marijanu Puljak (Centar), što dodatno pokazuje političko opredjeljenje ovog profila.

@politika.hr

#croatia #hrvatska #politika #politics

♬ original sound – Politika HR

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

A među tim pratiteljima nalazi se profil Politika za gen z koji broji skoro 10.000 pratitelja. Osim što kroz objave napadaju vladajuće, ono što je karakteristično za ovaj profil je populariziranje članova oporbe poput Peđe Grbina (SDP), Sandre Benčić (Možemo), Ivane Kekin (Možemo), Sanje Radolović (SDP), Dalije Orešković (SDP)…

@genz0z4

memories 🥲🥰 (15.9.2023.) #CapCut #sanjaradolovic #hrvatska #balkan #politics #edit #humor #izbori2024

♬ original sound – sped.up.sngxs

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

S druge strane, profil Ne Možemo isključivo napada stranku Možemo kroz ismijavanje i prozivanje svega ono što profil smatra da rade loše, a trenutno ima 6000 pratitelja. Sličan modus operandi prakticira i profil Imovinski pokret koji “raskrinkava” stranku Domovinski pokret. Iako broje malen broj pratitelja, njihove objave bilježe desetke tisuća pregleda.

Što je misliti mladoj publici na TikToku?

Nakon provođenja mnogo sati na TikToku kako bih upio što više sadržaja koji produciraju stranke, na trenutak sam se vratio u djetinjstvo jer političari koji me uvjeravaju da baš njima dam svoj glas podsjetili su me na YouTubere koji se pozivaju da se pretplatim na njihov kanal. Neupitno je kako će neke i uvjeriti, pogotovo kada uzmemo u obzir kako TikTok sve više postaje mjesto gdje se mladi informiraju. E sad, hoće li mladi svoj glas tako lako pokloniti nekom političaru jer ga je nasmijao ili jer je koristio njegovog najdražeg influencera u kampanji, onda smo u velikom problemu.

Na veliku žalost, ad hominem komunikacija postala je praksa većine stranaka jer čovjek je ipak ljubitelj drame od pradavnih vremena i tako se potpaljuju naše emocije. Ipak, u slučaju ako se i slažemo s optužbama i napadima, kome ćemo dati glas treba se temeljiti na proučenom programu stranke.

Koliko će ljudi kliknuti na poveznicu u opisu profila kako bi se informirala što određena stranka namjerava raditi u slučaju pobjede, poprilično je upitno. 

Call me a pessimist….

Za kraj, glavno pitanje. Kada će se predsjednik Zoran Milanović pridružiti TikToku?

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Startupi

4 milijuna dolara za domaći startup koji je napravio “prvog pravog AI developera”

U otprilike godinu dana ekipa iza Pythagore prošla je program prestižnog Y Combinatora, skupila 30.000 aktivnih korisnika i prikupila investiciju. Među investitorima je i Damir Sabol.

Umjetna inteligencija

Kako osposobiti AI agenta za potrebe svoje tvrtke? Saznajemo od inženjera iz Infobipa i Sofascorea

Hrvatski jednorog pokrenuo je svoje meetupe, a sudeći po prvom izdanju, inženjerska zajednica dobila je događaj na kojem će imati što čuti - i naučiti.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Osnivači Sofascorea, Rentlija i Productiva otkrili svoje najveće marketinške greške!

Koja je cijena uspjeha, kada postaviti odjel marketinga i koje su najveće marketinške boljke otkrivaju nam Sofascore, Rentlio i Productive za 15. rođendan Netokracije! 🎂

Scaleupi i jednorozi

Za praksu u Infobipu prošle se godine prijavilo 2000 osoba! Evo koga traže ove…

Ususret prijavama za ljetni program praksi u Infobipu, razgovarali smo s pripravnicima i mentorima iz područja produktnog marketinga, softverskog i QA inženjerstva te developerskog sadržaja.

Umjetna inteligencija

Europsko vijeće odobrilo AI akt! Za oko mjesec dana stupa na snagu

Finalno usvojen zakon kojeg je digitalna industrija Europe čekala godinama uskoro će stupiti na snagu, evo koje obveze donosi za sve koji razvijaju sustave uz pomoć umjetne inteligencije.

Tvrtke i poslovanje

Najpoznatija svjetska IT regulatorica: U EU ne gušimo inovacije, nego reguliramo primjenu!

Hoće li se Europa prilagoditi digitalnom dobu i postati konkurentna sa svojim inovacijama ili nam je sudbina biti regulator koji izdaje kazne?

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.