Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo svjetsko prvenstvo?

Zašto je HRT ukinuo HD čim je završilo Svjetsko prvenstvo (i tek onda predstavio novi HRTi app?!)

Nova HRTi aplikacija stigla je tek nakon završetka Svjetskog prvenstva u nogometu, a nakon prvenstva se čini kako trebamo i zaboraviti da ćemo zemaljskim signalom dobiti HD programe u skorije vrijeme. Zašto?

Hrvatska Radiotelevizija definitivno je vrlo jaka logistikom i ljudstvom, ali koliko god nam Drago Ćosić bio drag (hehe), problemi koje HRT ima veći su od ogromne gledanosti koju Hrvatska reprezentacija donosi za nacionalnu TV kuću. Mnogi će reći i kako bi HRT imao zaista poražavajuću gledanost da ne prenose utakmice, što također nije baš daleko od istine.

Povod mom razmišljanju o HRT-u nije samo kraj Svjetskog prvenstva, već nova HRTi aplikacija koja je svjetlo dana ugledala upravo prije tjedan dana. Ne bi to bilo ništa novo niti čudno, da se na HRT-u ne gleda najviše sport. Logično bi bilo, stoga, plasirati aplikaciju prije Svjetskog prvenstva, a ne neposredno poslije, zar ne?

Drugo pitanje koje imam je ono koje ne muči samo mene, već i mnoštvo drugih kolega i ljubitelja sporta diljem Hrvatske, a to je zašto HRT i ove godine eksperimentalno uvodi HD kanal u vrijeme prvenstva? Nekako sumnjam da se išta više ima eksperimentirati nakon gotovo desetljeća Svjetskih i Europskih prvenstava, te Olimpijskih igara u HD rezoluciji koje su očito bile samo isprobavanje tehničkih mogućnosti.

Zanima me i zašto je HD program nestao odmah kada je finale završilo, a doček naših nogometaša bome nije bio u HD-u. Ovo posljednje mogu i razumjeti, jer je snimanje čitavog puta uživo zaista bilo logistički teško, ali nekako vjerujem da ne bi bilo pretjerano teže “izbaciti” barem 720p signal, kada je već 1080p luksuz koji si ne možemo priuštiti putem zemaljskog emitiranja.

Potpuno osvježena HRTi aplikacija

Odgovore na ova pitanja potražio sam u HRT-u, dakako, gdje su se potrudili rasvijetliti mi istine o tome zašto rade to što rade upravo na način na koji rade.

Kada je riječ o spomenutoj HRTi aplikaciji, odnosno njezinom potpuno novom izdanju, iz HRT-a mi kažu kako je ova potpuno nova aplikacija rezultat nemogućnosti da se obnovi prošla verzija. Razlog?

Odluka o korištenju nove aplikacije donesena je stoga što nije bilo moguće raditi update postojeće. Naime, postojeću aplikaciju održavao je razvojni programer s kojim je ugovor istekao 18. srpnja 2018. godine.

HRT-u je jednostavno istekao ugovor, i nisu mogli razvijati aplikaciju već napraviti novu. Malo čudno, ali dobro. To je glavni razlog i zašto je HRTi u novom ruhu izašao tek 18.7., a ne prije Svjetskog prvenstva i zašto sada morate na mobitelu skinuti novu. A ako ste se pitali koliko je to koštalo, iz HRT-a kažu: ništa.

HRT nije platio izradu aplikacije i njezin razvoj već je ugovorio kompletnu uslugu vezanu uz HRTi, a koja uz aplikaciju uključuje i distribuciju i zaštitu sadržaja. Navedena usluga ugovorena je s tvrtkom OiV.

Tako su Odašiljači i Veze, inače tvrtka u vlasništvu države, s HRT-om dogovorili “kompletnu uslugu” vezanu za novu aplikaciju. Zanimljivo je da je HRTi nastao 2015., a na stranicama tvrtke Odašiljači i Veze piše kako su upravo oni od samih početaka bili dio razvoja aplikacije. Čini se i nekako logičnije da razvoj onda preuzme ista tvrtka koja se bavi i odašiljanjem signala, ali ne znam zašto to nije bio slučaj – od samog početka.

Prema tome, HRT je svoju aplikaciju osvježio i redizajnirao uz pomoć novih partnera, ali svejedno mi se čini kako se ugovor mogao planirati malo više unaprijed kako bi se nova aplikacija ipak izbacila prije Svjetskog prvenstva. Svjetsko se gledalo i na “staroj” aplikaciji, ali točan broj gledatelja još nije poznat. Iz državne TV kuće kažu kako se podaci još uvijek prikupljaju i sistematiziraju, ali nema sumnje kako se radi o zaista velikim brojevima.

Eksperimentiranje godinama

Oni od nas koji nisu koristili HRTi, već “obične” televizore, ovo su prvenstvo mogli gledati i u takozvanom “eksperimentalnom” HD signalu. Nije ovo nipošto prvi put, a HRT s HD signalom eksperimentira otkada HD postoji. Naravno, lako je upirati prstom i reći kako plaćamo pretplatu, a nemamo HD, ali čini se kako se u nekim situacijama čak ne radi ni o volji unutar HRT-a, već o širim problemima u TV reprodukciji kod nas:

Kontinuirana dostupnost HRT-ovih televizijskih programa u visokoj razlučivosti u zemaljskom emitiranju u ovom trenutku ovisi o nacionalnoj Strategiji prelaska na DVB-T2 sustav emitiranja gdje se HRT protivi odgađanju tog procesa, odnosno zalaže se za njegov završetak najkasnije do 30. lipnja 2020. godine sukladno odluci Europske komisije.

Dodaju i kako je HRT već u ovom trenutku spreman svoja prva dva kanala prebaciti u HD, ali kako oni jednostavno nisu ti koji o tome mogu odlučiti. Čini se kako i ovdje ne postoje samo jedna vrata na koja trebamo pokucati s pitanjima zašto TV program kod nas izgleda kao da je 2002. godina. Klasična domaća priča.

Upravo je gore spomenuta tvrtka Odašiljači i Veze zadužena za distribuciju sadržaja koje proizvode domaće televizijske kuće. HRT tako može snimati sve svoje programe u HD rezoluciji, ali ukoliko OiV isti taj signal ne “dostavi” ljudima, od njega nema ništa. Vaš televizor tako može biti spreman i za 4K, ali osim ako na njega nemate spojen neki Chromecast, Android box ili računalo, bojim se da tu rezoluciju nećete vidjeti.

Iz HRT-a daljnje probleme oko HD signala pojašnjavaju:

Naime, u postojećim multipleksima s DVB-T modulacijom trenutno nema dovoljno kapaciteta za emitiranje svih četiriju HRT-ovih programa u visokoj razlučivosti niti je učinkovito koristiti se MPEG 2 kompresijom za emitiranje u visokoj razlučivosti što bi vjerujemo trebalo biti riješeno kroz Strategiju prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 na kojoj se već nekoliko godina radi.

(Ni)je u šoldima sve?

Također, razlog zašto sav domaći zemaljski program nije u HD rezoluciji leži i u činjenici da je HD signal na postojećoj infrastrukturi vrlo skup za emitiranje. Jasno je kako sve domaće televizijske kuće koje žele do vaših domova doći putem “klasične” antene, a ne interneta, moraju platiti da se taj signal do vas i dostavi. Čini se, pak, kako je ovo proces koji košta mnogo, a nudi vam samo ljepšu sliku.

Zato se ta “ljepša slika” dostavlja samo kada se radi o Svjetskim prvenstvima ili Olimpijadi, jer se cijena tada lakše može opravdati velikim brojem gledatelja i prihodima od reklama. Ne kažem da je ovo super ispravan način, ali kažem kako mogu razumjeti zašto se to tako radi.

Iz HRT-a kažu:

Prelaskom na DVB-T2 sustav emitiranja uz primjenu HEVC (H.265) kodiranja, oni bi se trebali smanjiti, ali će vjerojatno i dalje ostati previsoki za većinu nakladnika.

Ovo znači kako vjerojatno nećemo uskoro gledati RTL2 i Domu u HD-u putem “obične antene”, jer se bojim kako i uz napredniju tehnologiju ovaj signal i dalje neće biti suviše rentabilan.

Sve na internet

Ovo nas dovodi do logičnog idućeg koraka: interneta. Kako se sav razgovor o HD signalu zapravo svodi na odašiljače, signal i infrastrukturu, bilo bi glupo misliti kako će se do 2020. sve riješiti na bolje. Ono što svi čine kako bi doskočili ovome je jednostavno: staviti sve na internet.

HRTi aplikacija tako vam daje mogućnost gledanja HD rezolucije, a HD kanale možete pronaći i kod svih pružatelja internetskih TV usluga. Nova TV također se može gledati u HD-u, kao i Doma. Naravno, uz dodatnu nadoplatu i ne bez interneta.

Mnogi će se pitati zašto onda plaćaju pretplatu, a ovo pitanje postaje još aktualnije kada se sjetimo da je HRT izgubio i prava na svoju posljednju “zlatnu koku” – nogomet. Tako ćemo iduće Europsko prvenstvo pratiti na Sport Klubu iza kojeg stoji United Media, a vjerujem kako je srebro naših nogometaša posljednje nogometno prvenstvo koje smo gledali u HRT-ovom eksperimentalnom programu. O ovoj temi će se, bez sumnje, govoriti mnogo više u idućim mjesecima, ali činjenica ostaje da, ako vam je toliko stalo do HD signala, isti morate i (dodatno) platiti.

Razgovori o pretplati, kvaliteti programa i cijenama internetskih televizija tako će biti aktualni još dosta vremena, a jedino što kao korisnik zapravo možete, jest pronaći onaj paket koji odgovara najbolje vašim interesima i financijskoj situaciji. Razlog zašto HD nije dostupan svima krije se iza nekoliko različitih okolnosti, od države koja treba donositi nova pravila, pa do odašiljača i raznih drugih tehnikalija. Ipak, pretplatnici svakako zaslužuju bolju sliku, pogotovo kada plaćaju pristojbu.

U međuvremenu možete i razmisliti o tome da počnete koristiti neke druge alate, ali to je nešto što je samo na vama.

Komentari

 1. Zdravko Blagdan

  Zdravko Blagdan

  26. 07. 2018. u 7:48 pm Odgovori

  “ne bez interneta”… Nova tv HD dostupna je na Bnetu, a to nije IP nego kabelski operater.
  Slovenija ima 1. I 2. Program u HD-u od 2012, a Srbija RTS HD od 2015. Naravno da večeras prenose vaterpolo u HD-u.
  Ako može mjesec dana može i cijelu godinu.
  Prije smo na 2 programa HTV-a imali i Ligu prvaka, i F1, i brojne druge sportske događaje. Kvalitetni sportski komentatori protjerani su sa HRT-a, pa više ni nema tko prenositi. Pretplata se nije smanjila.
  Članak je pisao zaposlenik HRT-a? 😉

  • Klempo

   Klempo

   27. 07. 2018. u 2:04 am Odgovori

   Ne znam tko je pisao članak, ali znam da ni osoba koja komentira nema blage veze kako funkcioniraju stvari u svijetu tv prava. Sporta na HRT-u nije manje zato što nema komentatora (kakav nebulozan argument), nego zato što je to prirodan slijed događaja koji se već odavno dogodio u u Europi i svijetu. Specijalizirani sportski programi i paketi preuzeli su prava na sva najpopularnija i najgledanija sportska događanja, ne zato što imaju komentatore, nego zato što mogu ponuditi više novca i što na specijaliziranim kanalima mogu 24 sata dnevno emitirati samo sport. Sve je zapravo vrlo jednostavno i već viđeno, nije Hrvatska po tome posebna. HRT više nikad neće imati sporta koliko je imao prije, a za to sigurno nije kriv broj komentatora. Oni su samo logički otišli tamo gdje sporta ima 24 sata dnevno, a ne u pauzama između emisija za dijasporu, mise i političkih magazina.

 2. fjodor fatičić

  fjodor fatičić

  26. 07. 2018. u 10:24 pm Odgovori

  Ne pričam o HD-u. Radi se jednostavno da je aplikacija HRT-i diletantski,ali stvarno diletantski složena. Ne znam tko je to pogledao i odobrio, ali ono od čega prosječni gledalac kreće je “programski vodić”. Naravno jer je propustio neku emisiju ili na nju zakasnio. Programer je u tom vodiću (a što je ključno!!!), zaboravio šro je to lenta vremena ili kako se danas kaže “time line” što je osnovni alat za snalaženje u vremenu i usporednom praćenju događaja koji koriste svi od povjesničara do svih drugih TV kuća. Smatram se kompetentnim jer sam Hrvatskoj, kao art direktor i programer donio prestižnu nagradu UNESC-a za muzejsku multimediju. O drugim nedostacima ne bih sad, ali ih ima pregršt.

 3. Ognjen

  Ognjen

  05. 08. 2018. u 10:38 am Odgovori

  Nova aplikacija je plod korupcije na HRT-u. Osobno poznajem tvrtku koja je radila “staru” hrt platformu, HRT nije zelio produziti ugovor sa njima jer su posao dali svojoj tvrtki CS Computer Sistems Zagreb, koja je zajedno sa OiV-om sve to uredno naplatila 4.000.000,00 Kn godišnje. I TO BEZ JAVNOG NATJECAJA. Dorh ce imati pune ruke posla narednih mjeseci.

  • Vaso

   Vaso

   17. 08. 2018. u 5:25 pm Odgovori

   Ako ima je to Computer systems radio onda me ne iznenađuje kvaliteta same aplikacije. Vidio sam neke njihove uratke u jednoj tvrtki koja se bavi totalno drugim poslovima i iskreno sam ostao razočaran. Klasična hrvatska priča, ovo s HRT-om mi je samo potvrdilo moje sumnje.

  • Vaso

   Vaso

   17. 08. 2018. u 5:48 pm Odgovori

   Computer systems, to je neka žešća muljaža, dobijaju poslove u dobrostojećim tvrtkama a ono što naprave nije vrijedno pišljivog boba.

 4. Željac

  Željac

  07. 08. 2018. u 5:09 pm Odgovori

  Nova aplikacija je ruglo, sramota i potpuna debilana. Za razliku od stare koja je radila besprijekorno, nova je potpuno neupotrebljiva. Vec tri tjedna je ustimavaju, ali nikako da proradi. Zar ikoga uopce cudi da je 28 godina zaposljavanja kadrova po rodijacko-kumovskoj liniji urodilo ovakvim plodovima? Nemojte se iznenaditi ako se jednog dana ugasi i kompletan program, jer ga nitko nece biti u stanju tehnicki realizirati.

 5. security officer

  security officer

  13. 08. 2018. u 8:27 am Odgovori

  Slažem se sa fjodorom, aplikcija HRTi ne radi dobro.
  Moj glavni prigovor je na live programu koji nema premotavanje (aka. time shifting).
  Upravo je time shifting glavna osobina gledanja live programa na računalu, a taj feature im uopće ne radi.
  Napomena, stara WEB aplikacija je bolje rdila i imala je time shifting.

 6. Frane Batić

  Frane Batić

  28. 08. 2018. u 2:50 pm Odgovori

  Nijemci emitiraju sve svoje programe u HD kvaliteti, putem satelita. A onda se i redistribuiraju putem kablovskih providera. A počeli su i sa DVB-ta emitirati HD.
  NAravno to su Nijemci, dakle mogućnosti ima ali nema želje.
  Evo im rješenja, pa neka i s sa satelitom računaju. Imaju frekvencije kod Odašiljača i veza.

 7. Danijel Stankovski

  Danijel Stankovski

  10. 12. 2018. u 11:17 am Odgovori

  Ja sam iz Srbije. Pitanje je, razgovarao sam se sa HRT-om da li će moći da se vrati ona stara HRTi platforma. Tu poruku sam napisao na Facebook-u i nisu odgovorili. Ova HRTi platforma od jula do danas mi se totalno ne svidja, jer zato što se na HRT 1, HRT 2 i na HRT 3 pojavljuje da se nalazim na zemljopisnom području. Kod mene RTS Planeta platforma isto tako izgleda kao stara HRTi platforma.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.