Usvojen novi pravilnik o .hr domenama

Usvojen novi pravilnik o .hr domenama

Danas je usvojen novi pravilnik o .hr domenama. Dosad su .hr domenu mogle dobiti samo pravne osobe (tvrtke, udruge,...) ili pak osobe putem raznih dodatnih pravila koja su u većini slučajeva bila prekomplicirana. Novim pravilnikom bit će olakšana nabava domena za pojedince te tvrtke, a uvode se i registri s kojima se napokon rješavamo silnih CARNetovih obrazaca.

Danas je usvojen novi pravilnik o .hr domenama. Dosad su .hr domenu mogle dobiti samo pravne osobe (tvrtke, udruge,…) ili pak osobe putem raznih dodatnih pravila koja su u većini slučajeva bila prekomplicirana. Novim pravilnikom bit će olakšana nabava domena za pojedince te tvrtke, a uvode se i registri s kojima se napokon rješavamo silnih CARNetovih obrazaca.

Fizičke osobe odsad mogu imati dvije .hr domene, od kojih je prva besplatna, dok se druga plaća (po čl. 22 pravilnika) po posebnoj naknadi. Pravne osobe će od sada moći registrirati do 10 .hr domena (od kojih je prva besplatna), osim u slučaju kada se radi o udrugama koje mogu registrirati najviše dvije domene. U dosadašnjem pravilniku domena je morala biti istovjetna imenu poduzeća ili pak u opravdanim slučajevima imenu proizvoda.

Kako produžiti domene

Prema starom pravilniku, .hr domene su se dobivale na trajno korištenje. Sada će biti besplatne za prvih godinu dna, nakon čega će biti potrebno tražiti produljenje. Domene koje ćete plaćati kao fizička ili pravna osoba moći ćete registrirati na jednu, dvije ili pet godina. O produljenju će trebati voditi računa jer će se inače domena 15 dana od isteka registracije deaktivirati, a 30 dana nakon obrisati.

Zbogom CARNet – zdravo registri!

Konačno, i .hr domene će se moći kupovati preko registara, a ne samo putem CARNeta. Domene ćemo stoga moći registrirati kao i komercijalne .com ili .net domene, primjerice kod tvrtki kod kojih imate hosting. HRTLD i ostali obrazaca koji su dosad bili uobičajan postupak vjerujem da nikome neće nedostajati. Ukoliko imate AAI@EduHR identitet, moći ćete se ulogirati na registar kod CARNeta, iako autoru ovih redaka to nije pošlo za rukom.

Koliko će domene koštati?

Pravilnik stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, osim odredbi vezanih uz dodatne domene i prijenos domena, koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine. Što se tiče cjenika za registraciju i korištenje .hr domena, još ništa nije sigurno. Spominjalo se 700 kuna godišnje… Na Twitteru se šuška da neće biti taj iznos. Ukratko, vidjet ćemo…

Potpun pravilnik pročitajte na stranicama Narodnih novina. Kako se vama čini novi pravilnik?

Komentari

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   06. 04. 2010. u 4:50 pm Odgovori

   @Mile – Ispravljeno, Milane. 🙂 Na žalost, lektura je posustala, jer smo htjeli jasne informacije što prije dojaviti čitateljima. Sorry!

   @Martin – Možda, ali će ipak biti kontroliranije nego s .com-om. Dosadašnji sustav je zaista bio naporan za bilo koga tko se ozbiljnije bavi internetskim projektima pa su tvrtke primjerice osnivale udruge samo zbog .hr domena. :/

 1. Martin

  Martin

  06. 04. 2010. u 4:22 pm Odgovori

  Mislim da ovom izmjenom .hr domena gubi na važnosti tj. vjerodostojnosti. Do sada se .hr domenu moglo imati ukoliko je u pitanju bila firma. Samim time dolazi i neka ozbiljnost. Od sada će svaka “šuša” moći registirati .hr domenu a na web stranici tko zna šta.

 2. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  06. 04. 2010. u 5:47 pm Odgovori

  @Martin Koliko vidim prema ovome pravilniku, ne bojim se da će svaka “šuša” registrirati svoju domenu. Većina firmi je registrirala .hr domenu upravo zato što je bila besplatna, a platiti 100-200 pa i više kuna za domenu neće ljudima biti baš previše zgodno.

  S druge strane, oni koji se bave internetom pametno će uložiti u .hr domene za svoje projekte. Osobno već “pikiram” nekoliko domena za buduće projekte.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.

Kultura 2.0

Ne smijemo dozvoliti da nam se djeca pogube u virtualnoj stvarnosti igara

Prije nekoliko godina dala sam intervju za Netokraciju na temu virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR). Koju sam tada vrlo naivno zagovarala. Sad ju više ne zagovaram. Dapače, povlačim se iz profesionalnog djelovanja u polju digitalnih medija i filma. Ali prije nego se povučem, želim opozvati svoje previše olako dane osvrte.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Gaming

Od Google Stadije do Apple Arcadea: Provjerili smo (nama) najvažnije gaming događaje 2019.

U novoj gaming epizodi Netokracija Podcasta prisjećamo se bitnih prošlogodišnjih vijesti iz najveće zabavne industrije, a o već tekućoj 2020. komentiramo poznate najave i naslove koje željno iščekujemo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.