How to Web 2011. Rumunjska (2. dan) - Investitori otkrivaju tajne uspješnog startupa

How to Web 2011. Rumunjska (2. dan) – Investitori otkrivaju tajne uspješnog startupa

Drugi dan How To Web konferencije u Bukureštu, Rumunjskoj, otvoren je početnim predavanjem Carlosa Eduarda Espinala iz Seedcampa i Partnera. Carslos priča o trendovima u seed investicijama. Kao i tijekom prvog dana How to Web konferencije, na Netokraciji ćemo vam prenositi najzanimljivije izjave s predavanja, te s panela koji se odvijaju između prezentacija.

Drugi dan How To Web konferencije u Bukureštu, Rumunjskoj, otvoren je početnim predavanjem Carlosa Eduarda Espinala iz Seedcampa i Partnera.

Carlos Eduardo Espinala, Seedcamp (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Carslos priča o trendovima u seed investicijama. Kao i tijekom prvog dana How to Web konferencije, na Netokraciji ćemo vam prenositi najzanimljivije izjave s predavanja, te s panela koji se odvijaju između prezentacija.

Carlos je jedan od investitora koji su nedavno uložili novac u domaći Farmeron.

Farmeron je novi koncept, dokaz demokratizacije tehnologije. To je ono što investitori traže kad gledaju startup koji će financirati. To je bit, uzmeš ono što je bilo dostupno samo nekolicini, i napraviš dostupno svima. Istovremeno, napraviš to izuzetno jednostavno.

Carlos priča o startup projektima poput Psykopaint.com i slovenski Vox.io.

Mark Randall, Adobe (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Predavanje nastavlja Mark Randall iz Adobea (Chief Strategist) koji priča na temu ‘Finding your big idea’.

Randall priča kako ‘ideja nije nužno tvoja ideja’, te kako ne treba tajiti ideje, već ih treba staviti na propitkivanje prije nego se ideja počne realizrati.

Rađaju li se inovatori? Istraživanja su pokazala da je 40 posto inovacije zapisano u genima, dok ostalih 60 posto učimo, odnosno kompenziramo. Kako da to postignemo? Propitivanje svega, istraživanje ideja i slušanje feedbacka, networking i promatranje, analiziranje svijeta oko sebe. Također, eksperimentiranjem.

Randall tvrdi da je većina ideja realizirana u nekom obliku, prije nego je došla neka druga tvrtka i napravila od postojeće ideje uspješan biznis.

Nakon sjajnog predavanja Marka Randalla, slijedi Startup Challenge, odnosno predstavljanje startup projekata.

Eric Wahlforss, suosnivač/CTO Soundclouda, priča o aplikacijama i korisnicima (Bootstrapping – the ride from zero to hundreds of apps and millions of users). Nakon uvodnog zvuka šišmiša kako se seksaju, Eric priča o počecima i razvijanju Soundclouda. Ističe nekoliko metoda koje su primjenjivali na razvoju Soundclouda, a ponajviše je istaknuo vezu između korisnika-developera te njihove platforme (API) koju su im ponudili.

Predavanje nastavlja Adam Fischer, suosnivač Prezi servisa, koji vam olakšava izradu prezentacija, a koji trenutno ima dva milijuna korisnika. Prezi je počeo kao osobni projekt Fischera koji je umjetnik, i koji je htio drugačiju prezentaciju jednog web sajta koji je radio. Potom je koristio istu ‘tehnologiju’ za svoje prezentacije… Nakon čega je upoznao ‘prave’ ljude i pokrenuo biznis.

Max Niederhofer, osnivač Qwerly, priča na temu ‘Social Identity’. Kao čovjek s nekoliko projekata iza sebe priča o digitalnom identitetu, na zanimljiv način, prikazujući činjenice iz svog života kroz ‘imena’ i brendove.

Branko Milutinović, Nordeus (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Branko Milutinović iz Srbije, osnivač i CEO tvrtke Nordeus, koja se bavi social gamingom, u prezentaciji ‘Social Gaming – Lessons Learned’, iznosi detalje o dizajniranju društvenih online igrica.

Tijekom How to Web konferencije predstavljeno je 10 startupova, od kojih je mađarski EasyLing osvojio prvu nagradu.

EasyLing, pobjednici startup natjecanja (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Nagrada se sastoji od kompleta profesionalnih usluga, pozivnica za predstavljanje na nadolazećim web konferencijama…

Zadnje predavanje drugog, finalnog dana konferencije jest ono Jona Bradforda, direktora Springboarda. Jon priča o timovima u poslu, u prezentaciji ‘The Perfect Team: It’s a patchwork Quit’. Bradford ističe kao najvažniju stvar – zaposliti osobu pametniju od sebe, i nikada ne raditi kompromise u početnoj fazi projekta.

Zadnje događanje How to web konferencije je panel ‘European incubators: too many or not?’ , kojeg moderira urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan. Raspravom o tome što seed investitori žele i koga traže (timove s vizijom, kažu) završena je How to Web konferencija.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.