Google Sync brine o usklađivanju vaših kontakata, kalendara i e-mail poruka

Google Sync brine o usklađivanju vaših kontakata, kalendara i e-mail poruka

Koliko puta vam se dogodilo da ste prilikom kupnje novog mobitela morali prebacivati kontakte sa starog na novi uređaj? Ne samo kontakte, trebalo je prebaciti kalendare i postavke za e-mail. Uglavnom, radilo se o priličnoj gnjavaži na koju ste potrošili barem sat vremena, ako ne i više. Google Sync je alat koji će se pobrinuti da imate svoje kalendare, kontakte i e-mail postavke na jednom mjestu, sinkronizirano sa koliko god uređaja je potrebno - računala ili pametnih telefona.

Google SyncKoliko puta vam se dogodilo da ste prilikom kupnje novog mobitela morali prebacivati kontakte sa starog na novi uređaj? Ne samo kontakte, trebalo je prebaciti kalendare i postavke za e-mail. Uglavnom, radilo se o priličnoj gnjavaži na koju ste potrošili barem sat vremena, ako ne i više.

Google Sync je alat koji će se pobrinuti da imate svoje kalendare, kontakte i e-mail postavke na jednom mjestu, sinkronizirano sa koliko god uređaja je potrebno – računala ili pametnih telefona.

Jednostavnim spajanjem svog Google računa s mobitelom uskladit ćete sve kontakte, mailove i kalendare, a svaka daljnja izmjena bit će vidljiva na ostalim povezanim uređajima. Kako bezbolno to obaviti, saznajte u nastavku.

Vodič kroz Google Sync omogućio je Ovi by Nokia, skup usluga u “oblacima” odnosno na Internetu koji vam omogućava usklađivanje svih vaših podataka s računala s Nokijim uređajima poput N8 ili C7. Na Ovi Trgovini naći ćete pak sve aplikacije koje vam trebaju za vaš Symbian uređaj.

Nulti korak – preduvjeti

Da biste uopće mogli koristiti Google Sync, morate imati otvoren Google račun. Ako ga slučajno nemate, napravite ga besplatno. Također, potreban vam je i pametni telefon. Google Sync podržava većinu današnjih platformi, poput BlackBerrya, iPhonea, Windows Mobile ili Nokijinog Symbiana.

Svakako napravite backup svojih podataka s mobitela prije nego krenete s daljnim koracima. Iako se sve odvija bez problema, autor teksta i Netokracija ne mogu odgovarati za eventualni gubitak vaših kontakata ili drugih podataka s telefona. Ne bi bilo prvi puta da su podaci s Googlea prebrisali podatke na mobitelu zbog krivo odabrane opcije, stoga – backup, backup, backup.

Korisnicima BlackBerry uređaja podešavanje je gotovo bezbolno – sve što trebate napraviti jest na naslovnici Google Synca zatražiti da vam se pošalje aplikacija na vaš uređaj, upisati podatke i sinkronizacija će se početi obavljati. Nastavak teksta će se temeljiti na podešavanju Google Synca na Symbianu, iPhoneu i Windows Phone 7, no na Googleovim stranicama možete pronaći upute za podešavanje na ostalim platformama.

1. korak – dodavanje profila

Koristite li mobitel sa Symbianom, pokrenite aplikaciju Mail for Exchange i potvrdno odgovorite kada vas pita želite li napraviti novi sync profil.

Google Sync Symbian
Sinkronizirati možete i svoj Symbian uređaj

Ukoliko koristite iPhone, otvorite Settings i odaberite opciju Mail, Contacts, Calendars. Ako već imate neki račun podešen, vidjet ćete ga ovdje. Kod mene je već podešen moj osobni GMail profil, a za potrebe ovog vodiča dodat ću svoj službeni. Add Account

Korak 1 - dodavanje accounta
Korak 1 - dodavanje accounta

Windows Mobile korisnici trebaju pokrenuti ActiveSync aplikaciju i osigurati da se sva komunikacija odvija putem SSL-a (sigurnog protokola) odabirom opcije na ekranu.

2. korak – Exchange

Možete izabrati nekoliko servisa koje možete dodati, među kojima je i Gmail, no pripazite – treba vam mogućnost dodavanja Exchange profila za koje ćete koristiti svoje Google pristupne podatke.

Korak 2 - korisnički podaci
Unesite potrebne podatke

Kliknite na njega i doći ćete na polje za unos podataka o računu. Unosite ih prema ovim pravilima (ova pravila vrijede i za Windows Mobile uređaje):

 • Polje E-mail mora biti vaša puna e-mail adresa s @gmail.com domenom, a ne samo korisničko ime. U Acumenu koristimo Google Apps, pa neka vas ne zbuni što u mom primjeru adresa ne završava tako;
 • Polje Domain mora ostati prazno;
 • Username mora biti isto kao i e-mail adresa, potpuno i s domenom;
 • Ne zaboravite unesti i lozinku.

Na Nokijinim uređajima postupak je sličan, a podaci koje morate unesti su:

 • Exchange Server: m.google.com;
 • Secure Connection: Yes;
 • Access Point: naziv pristupne točke vašeg telekom operatera;
 • Sync while roaming: odaberite želite li da sync bude aktivan i dok ste u roamingu (izvan države);
 • Use default port: Yes.

3. korak – što sinkroniziramo?

Na slijedećem polju jedino što trebate unesti jest ime servera, a ono je m.google.com. Kliknite na Next u gornjem desnom kutu ekrana. Početna postava vašeg novog Exchange accounta jest usklađivanje mailova i kalendara. Ako ne želite sinkronizirati i kontakte, kliknite na Save i to je to – vaši kalendari i mailovi koje ste imali na Googleu se sada nalaze i na vašem telefonu. Jednostavno, zar ne?

Slične postavke su i na Windows Mobileu, gdje također odabirete što želite sinkronizirati. Nakon odabira, klikom na Sync tipku potvrđujete vaš izbor i spremni ste za sinkronizaciju. Mi ćemo ipak postaviti i sinkronizaciju kontakata, koja je detaljnije objašnjena u slijedećem koraku.

Ni na jednoj platformi nije moguće sinkronizirati Googleove Taskove. Istina, moguće je koristiti nekakav posebni servis ili aplikaciju samo za to, no ja predlažem drugu metodu: u Google Calendaru napravite novi kalendar “Taskovi” i u njega stavljajte taskove, ako baš ne možete bez njih.

4. korak – duplikati

Kod sinkronizacije kontakata, bitno je znati da će početna sinkronizacija preneseti kontakte iz Googleovog adresara na telefon! iPhone će vas primjerice pitati što želite napraviti sa lokalnim kontaktima, onima spremljenim u memoriji uređaja. Ako ih ne želite izbrisati (što je vrlo vjerojatno), odaberite opciju Keep on my iPhone, odnosno, Keep items on phone na Symbianu. Dobit ćete upozorenje o mogućim duplikatima, ali opet odaberite istu opciju.

Korak 4 - duplikati
Sačuvajte kontakte s telefona u posebnoj grupi

O kakvim je duplikatima riječ? Ako u kontaktima na Gmailu poput mene uglavnom imate spremljene osobe i njihove e-mail adrese, nakon sinkronizacije će ti kontakti biti udvostručeni uz one s mobitela odnosno postojat će kontakt s e-mail adresom i istoimeni kontakt s brojem telefona. Bez brige, svi lokalni kontakti će biti smješteni u svoju grupu, pa ćete ih lako razlikovati.

Dodatni korak za iPhoneše

Ukolike koristite iPhone, morat ćete posebno namjestiti kalendare. Nakon podešavanja Google Synca, unutar Mail, Contacts, Calendars pojavit će se vaš novi account. Ukoliko koristite više kalendara unutar Google Calendar aplikacije, morat ćete ih ručno dodati u sustav sinkronizacije putem internetskog sučelja.

Korak 5 - biranje kalendara
Koje kalendare želite sinkronizirati?

U mobilnom internetskom pregledniku tvorite adresu http://m.google.com/sync. Pripazite da vas browser ne preusmjeri na google.hr, za ovaj korak je nužno da bude .com verzija. Ako ipak budete prebačeni, kliknite na link za .com verziju Googlea.

Nakon logiranja s vašim korisničkim imenom i lozinkom, doći ćete do popisa kalendara na kojem možete označiti koje kalendare želite imati na iPhoneu, a koje ne. Možete sinkronizirati najviše 25 kalendara.

Syncano i sigurno!

Prilikom pisanja ili odgovaranja na mailove, sada možete odabrati i s koje e-mail adrese će poruka biti poslana, a također ćete dobiti i izbor koje kalendare želite vidjeti. Svaka promjena koju napravite u kalendarima, svaki novi kontakt i svaki pristigli mail bit će sinkroniziran između vašeg mobitela i vašeg Google profila, a isto vrijedi i u obrnutom smjeru.

Na Symbianu možete odabrati da vam se mailovi šalju odmah ili prilikom slijedeće sinkronizacije, što vam može biti vrlo korisno.

Osobno, sinkronizaciju smatram jednom od najkorisnijih osobina današnjice. Google Calendar mi je stalno otvoren na računalu i često dodajem razne obaveze u razne kalendare, što s podsjetnicima, što bez njih. Stvarno je lakše funkcionirati kada znam da je sve automatski i u mom telefonu i kada me telefon podsjeća za tu neku obavezu. Slična stvar je i sa e-mailovima; svakako isprobajte. Koristite li Google Sync već na svom uređaju?

ponuda

Komentari

 1. Ivana

  Ivana

  13. 02. 2011. u 12:59 pm Odgovori

  Kao sto rekose @casastorta i @dsusanj na Twitteru, Google Sync aplikacija postoji i za Blackberry uredaje. Ako vam trebaju screenshotovi za clanak, nije bed. Medutim, Blackberry OS preko BISa se sam synca s Gmailom i aplikacija je postala nepotrebna. Ja je koristim iz navike, no novi Blakberry user ne bi je trebao ni potraziti.

  Thanks na tutorialu za iPhone, bit ce korisno!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.