Google Sync brine o usklađivanju vaših kontakata, kalendara i e-mail poruka

Google Sync brine o usklađivanju vaših kontakata, kalendara i e-mail poruka

Koliko puta vam se dogodilo da ste prilikom kupnje novog mobitela morali prebacivati kontakte sa starog na novi uređaj? Ne samo kontakte, trebalo je prebaciti kalendare i postavke za e-mail. Uglavnom, radilo se o priličnoj gnjavaži na koju ste potrošili barem sat vremena, ako ne i više. Google Sync je alat koji će se pobrinuti da imate svoje kalendare, kontakte i e-mail postavke na jednom mjestu, sinkronizirano sa koliko god uređaja je potrebno - računala ili pametnih telefona.

Google SyncKoliko puta vam se dogodilo da ste prilikom kupnje novog mobitela morali prebacivati kontakte sa starog na novi uređaj? Ne samo kontakte, trebalo je prebaciti kalendare i postavke za e-mail. Uglavnom, radilo se o priličnoj gnjavaži na koju ste potrošili barem sat vremena, ako ne i više.

Google Sync je alat koji će se pobrinuti da imate svoje kalendare, kontakte i e-mail postavke na jednom mjestu, sinkronizirano sa koliko god uređaja je potrebno – računala ili pametnih telefona.

Jednostavnim spajanjem svog Google računa s mobitelom uskladit ćete sve kontakte, mailove i kalendare, a svaka daljnja izmjena bit će vidljiva na ostalim povezanim uređajima. Kako bezbolno to obaviti, saznajte u nastavku.

Vodič kroz Google Sync omogućio je Ovi by Nokia, skup usluga u “oblacima” odnosno na Internetu koji vam omogućava usklađivanje svih vaših podataka s računala s Nokijim uređajima poput N8 ili C7. Na Ovi Trgovini naći ćete pak sve aplikacije koje vam trebaju za vaš Symbian uređaj.

Nulti korak – preduvjeti

Da biste uopće mogli koristiti Google Sync, morate imati otvoren Google račun. Ako ga slučajno nemate, napravite ga besplatno. Također, potreban vam je i pametni telefon. Google Sync podržava većinu današnjih platformi, poput BlackBerrya, iPhonea, Windows Mobile ili Nokijinog Symbiana.

Svakako napravite backup svojih podataka s mobitela prije nego krenete s daljnim koracima. Iako se sve odvija bez problema, autor teksta i Netokracija ne mogu odgovarati za eventualni gubitak vaših kontakata ili drugih podataka s telefona. Ne bi bilo prvi puta da su podaci s Googlea prebrisali podatke na mobitelu zbog krivo odabrane opcije, stoga – backup, backup, backup.

Korisnicima BlackBerry uređaja podešavanje je gotovo bezbolno – sve što trebate napraviti jest na naslovnici Google Synca zatražiti da vam se pošalje aplikacija na vaš uređaj, upisati podatke i sinkronizacija će se početi obavljati. Nastavak teksta će se temeljiti na podešavanju Google Synca na Symbianu, iPhoneu i Windows Phone 7, no na Googleovim stranicama možete pronaći upute za podešavanje na ostalim platformama.

1. korak – dodavanje profila

Koristite li mobitel sa Symbianom, pokrenite aplikaciju Mail for Exchange i potvrdno odgovorite kada vas pita želite li napraviti novi sync profil.

Google Sync Symbian
Sinkronizirati možete i svoj Symbian uređaj

Ukoliko koristite iPhone, otvorite Settings i odaberite opciju Mail, Contacts, Calendars. Ako već imate neki račun podešen, vidjet ćete ga ovdje. Kod mene je već podešen moj osobni GMail profil, a za potrebe ovog vodiča dodat ću svoj službeni. Add Account

Korak 1 - dodavanje accounta
Korak 1 - dodavanje accounta

Windows Mobile korisnici trebaju pokrenuti ActiveSync aplikaciju i osigurati da se sva komunikacija odvija putem SSL-a (sigurnog protokola) odabirom opcije na ekranu.

2. korak – Exchange

Možete izabrati nekoliko servisa koje možete dodati, među kojima je i Gmail, no pripazite – treba vam mogućnost dodavanja Exchange profila za koje ćete koristiti svoje Google pristupne podatke.

Korak 2 - korisnički podaci
Unesite potrebne podatke

Kliknite na njega i doći ćete na polje za unos podataka o računu. Unosite ih prema ovim pravilima (ova pravila vrijede i za Windows Mobile uređaje):

 • Polje E-mail mora biti vaša puna e-mail adresa s @gmail.com domenom, a ne samo korisničko ime. U Acumenu koristimo Google Apps, pa neka vas ne zbuni što u mom primjeru adresa ne završava tako;
 • Polje Domain mora ostati prazno;
 • Username mora biti isto kao i e-mail adresa, potpuno i s domenom;
 • Ne zaboravite unesti i lozinku.

Na Nokijinim uređajima postupak je sličan, a podaci koje morate unesti su:

 • Exchange Server: m.google.com;
 • Secure Connection: Yes;
 • Access Point: naziv pristupne točke vašeg telekom operatera;
 • Sync while roaming: odaberite želite li da sync bude aktivan i dok ste u roamingu (izvan države);
 • Use default port: Yes.

3. korak – što sinkroniziramo?

Na slijedećem polju jedino što trebate unesti jest ime servera, a ono je m.google.com. Kliknite na Next u gornjem desnom kutu ekrana. Početna postava vašeg novog Exchange accounta jest usklađivanje mailova i kalendara. Ako ne želite sinkronizirati i kontakte, kliknite na Save i to je to – vaši kalendari i mailovi koje ste imali na Googleu se sada nalaze i na vašem telefonu. Jednostavno, zar ne?

Slične postavke su i na Windows Mobileu, gdje također odabirete što želite sinkronizirati. Nakon odabira, klikom na Sync tipku potvrđujete vaš izbor i spremni ste za sinkronizaciju. Mi ćemo ipak postaviti i sinkronizaciju kontakata, koja je detaljnije objašnjena u slijedećem koraku.

Ni na jednoj platformi nije moguće sinkronizirati Googleove Taskove. Istina, moguće je koristiti nekakav posebni servis ili aplikaciju samo za to, no ja predlažem drugu metodu: u Google Calendaru napravite novi kalendar “Taskovi” i u njega stavljajte taskove, ako baš ne možete bez njih.

4. korak – duplikati

Kod sinkronizacije kontakata, bitno je znati da će početna sinkronizacija preneseti kontakte iz Googleovog adresara na telefon! iPhone će vas primjerice pitati što želite napraviti sa lokalnim kontaktima, onima spremljenim u memoriji uređaja. Ako ih ne želite izbrisati (što je vrlo vjerojatno), odaberite opciju Keep on my iPhone, odnosno, Keep items on phone na Symbianu. Dobit ćete upozorenje o mogućim duplikatima, ali opet odaberite istu opciju.

Korak 4 - duplikati
Sačuvajte kontakte s telefona u posebnoj grupi

O kakvim je duplikatima riječ? Ako u kontaktima na Gmailu poput mene uglavnom imate spremljene osobe i njihove e-mail adrese, nakon sinkronizacije će ti kontakti biti udvostručeni uz one s mobitela odnosno postojat će kontakt s e-mail adresom i istoimeni kontakt s brojem telefona. Bez brige, svi lokalni kontakti će biti smješteni u svoju grupu, pa ćete ih lako razlikovati.

Dodatni korak za iPhoneše

Ukolike koristite iPhone, morat ćete posebno namjestiti kalendare. Nakon podešavanja Google Synca, unutar Mail, Contacts, Calendars pojavit će se vaš novi account. Ukoliko koristite više kalendara unutar Google Calendar aplikacije, morat ćete ih ručno dodati u sustav sinkronizacije putem internetskog sučelja.

Korak 5 - biranje kalendara
Koje kalendare želite sinkronizirati?

U mobilnom internetskom pregledniku tvorite adresu http://m.google.com/sync. Pripazite da vas browser ne preusmjeri na google.hr, za ovaj korak je nužno da bude .com verzija. Ako ipak budete prebačeni, kliknite na link za .com verziju Googlea.

Nakon logiranja s vašim korisničkim imenom i lozinkom, doći ćete do popisa kalendara na kojem možete označiti koje kalendare želite imati na iPhoneu, a koje ne. Možete sinkronizirati najviše 25 kalendara.

Syncano i sigurno!

Prilikom pisanja ili odgovaranja na mailove, sada možete odabrati i s koje e-mail adrese će poruka biti poslana, a također ćete dobiti i izbor koje kalendare želite vidjeti. Svaka promjena koju napravite u kalendarima, svaki novi kontakt i svaki pristigli mail bit će sinkroniziran između vašeg mobitela i vašeg Google profila, a isto vrijedi i u obrnutom smjeru.

Na Symbianu možete odabrati da vam se mailovi šalju odmah ili prilikom slijedeće sinkronizacije, što vam može biti vrlo korisno.

Osobno, sinkronizaciju smatram jednom od najkorisnijih osobina današnjice. Google Calendar mi je stalno otvoren na računalu i često dodajem razne obaveze u razne kalendare, što s podsjetnicima, što bez njih. Stvarno je lakše funkcionirati kada znam da je sve automatski i u mom telefonu i kada me telefon podsjeća za tu neku obavezu. Slična stvar je i sa e-mailovima; svakako isprobajte. Koristite li Google Sync već na svom uređaju?

Komentari

 1. Ivana

  Ivana

  13. 02. 2011. u 12:59 pm Odgovori

  Kao sto rekose @casastorta i @dsusanj na Twitteru, Google Sync aplikacija postoji i za Blackberry uredaje. Ako vam trebaju screenshotovi za clanak, nije bed. Medutim, Blackberry OS preko BISa se sam synca s Gmailom i aplikacija je postala nepotrebna. Ja je koristim iz navike, no novi Blakberry user ne bi je trebao ni potraziti.

  Thanks na tutorialu za iPhone, bit ce korisno!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Što ste propustili

Izvještaj

FOI, Neuralab, Infobip i Flow and Form na Digitalnoj karijeri: “Dobar mentor će vam pomoći 10%, ne više”

Na jučerašnjem online izdanju Digitalne karijere govorilo se o krizi, praksama, mentorstvu i - pisanju.

Startupi i poslovanje

Hrvatski Farseer, pobjednik Podima, planira postati Excel na steroidima

Promiče li se na obzoru još jedan uspješan domaći SaaS? Farseer je aplikacija za financijsko planiranje koja ubrzano izrasta u Excel na steroidima i pobire nagrade u inozemstvu.

Startupi i poslovanje

Ruski gaming div Playrix akvizirao hrvatski Cateia Games

Hrvatska game dev scena, a posebno Cateia Games, dobiva ozbiljno pojačanje ulaskom ruskog diva, Playrixa na domaće tržište. Hrvatska podružnica upogonjena domaćim stručnjacima već radi na novom naslovu.

Kultura 2.0

Treniranje od doma: Najisplativija dugoročna investicija u vašem sjedilačkom životu

Kao i svako zlo, koronavirus nam je donio i nešto dobro – svjesnost o važnosti redovite tjelesne aktivnosti i njenog utjecaja na snažan imunitet. Jeste li razmišljali o opremanju kućnog gyma?

Startupi i poslovanje

Jan de Jong, splitski zet i poduzetnik: Uvijek jednim okom gledam na Nizozemsku, ali ideje primjenjujem u Hrvatskoj

Iako smo svi naviknuli na loše vijesti o odlasku ljudi iz Hrvatske, uvijek je lijepo saznati za obrnute situacije. Nema boljeg primjera od Nizozemca koji je kao student pokrenuo biznis i zaposlio 35 ljudi tijekom prve godine života u Hrvatskoj.

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.