Guglaju vas? Uredite svoj novi, redizajnirani Google profil za 5 do 10 minuta...

Guglaju vas? Uredite svoj novi, redizajnirani Google profil za 5 do 10 minuta…

Google je predstavio nove profile u članku u kojem vas Greg Marra ohrabruje da odluče što će svijet vidjeti kada nađe vas na Internetu. U Googleu zadnjih nekoliko godina pokušavaju razviti način kojim ćete svoj internetski identitet centralizirati kroz njihove servise. Razvoj Googleovih profila mogao bi biti još jedan korak u suprostavljanju društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera koje ugrožavaju najveću tražilicu na svijetu kao najbitniji internetski servis, ali trebate li stvoriti vlastiti?

Google je predstavio nove profile u članku u kojem vas Greg Marra ohrabruje da odlučite što će svijet vidjeti kada nađe vas na Internetu. U Googleu zadnjih nekoliko godina pokušavaju razviti način kojim ćete svoj internetski identitet centralizirati kroz njihove servise.

Razvoj Googleovih profila mogao bi biti još jedan korak u suprostavljanju društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera koje ugrožavaju najveću tražilicu na svijetu kao najbitniji internetski servis, ali trebate li stvoriti vlastiti?

Trenutno digitalni identitet preko 600 milijuna internetskih korisnika uređuje Facebook kao i deseci drugih društvenih mreža. Iako su pokušali stvoriti vlastitu društvenu mrežu Google Buzz, nju danas tek rijetki koriste.

Zašto su Google Profiles bitni?

Googleovi Profiles su bitni, jer najveća tražilica na svijetu na njima namjerava temeljiti svoju već dugo najavljivanu društvenu strategiju. Hoće li to biti nova društvena mreža ili neka druga vrsta internetskog servisa još nitko sa sigurnošću ne zna.

Kako stvoriti vlastiti Google Profil

Usmjerite preglednik na profiles.google.com gdje ćete naći prezentacijsku stranicu novih Google Profiles. Za stvaranje profila trebat će vam Googleov korisnički profil, koji je poput Google Profiles besplatan servis.

Novi Google Profiles nešto je reprezentativniji.

Uređivanje novog Googleovog profila je vrlo jednostavno. Prikazuje vam se sučelje profila na kojemu možete kliknuti bilo koju informaciju kako biste je uređivali. Svoj opis uređujete kroz kratki podnaslov od 10 riječi, nešto duži uvod od nekoliko rečenica i duži opis.

Nakon toga slijede informacije koje možete naći na drugim društvenim mrežama, poput svog obrazovanja, zaposlenja itd. Google pokušava biti nešto ležerniji s pojmovima poput “Bragging rights”, ali tražene informacije se ne razlikuju mnogo od LinkedIN-a ili Facebooka.

Profil uređujete klikanjem na željene informacije.

Iako vam Google ne daje predefinirane pozicije za dodavanje profila s drugih web stranica, servisa ili društvenih mreža, možete dodati bilo kakav link i dati mu ime koje vam odgovara. Umjesto “Twitter” možete primjerice link nazvati “Pratite me na Twitteru” itd.

Zasad možete dodati linkove po želji...

Jedina društvena mreža koju zasad možete dodati jest Googleov vlastiti Buzz. Možete odabrati da li da vam se prikazuju vaši statusi na Buzzu, statusi drugih korisnika koje ste komentirali, popis ljudi koje pratite te prikaz Buzza na profilu uopće.

Po čemu se Googleov profil razlikuje od Facebooka?

Vjerojatno najbitnija opcija na vašem Google profilu je hoće li biti vidljiv u rezultatima Googleove tražilice. Facebook bi vrlo rado javno objavio vaš profil kako bi se pojavio u tražilicama, ali korisnici i dalje najveću društvenu mrežu na svijetu smatraju sigurnom i privatnom. Zuckerbergov tim stoga i dalje mora paziti kako previše podataka o korisnicima ne bi moglo biti dostupno ne samo izvan Facebooka već i korisnicima s kojima niste prijatelj/ica.

Koristite li još Buzz?

Znači, Google Profiles je bitan kako biste se pozicionirali za svoje ime i prezime na vrhu rezultata pretraživanja? Da, ali Andy Beal je otkrio bug u prikazu Googleovih profila. Novi Googleovi profili dostupni na profiles.google.com nisu isti kao stari profili koji se javno prikazuju na drugoj rezultati. To rezultira dvostrukim prikazom informacija koje iz nepoznatog razloga nisu usklađene.

Informacije uređene na spomenutoj adresi pojavit će vam se stoga samo na novom javnom profilu. U mom slučaju razlike su vidljive u opisima i izgledu profila:

Novi Googleovi profili vizualno su simpatičniji i Facebookovim profilima... sličniji?

Google je sad već desetak godina vaša početna stranica u internetskom pregledniku i želi tamo ostati. Što više vremena korisnici troše na društvenim mrežama, to je veća mogućnost da guglanje zamijene Fejsanjem. Google Profiles je servis koji biste svakako trebali urediti, ali najvjerojatnije ga se sutra nećete ni sjetiti, kamoli aktivno koristiti… Mislite li da će se korisnici naučiti na Google Profiles?

 

ponuda

Komentari

  1. Miloš Leković

    Miloš Leković

    04. 03. 2011. u 10:19 am Odgovori

    Negde sam pročitao da treba da se koristi Buzz i Latitude da biste bili viđeni na guglu. Tj, neko kad ukuca vaše ime, da prikaže vaš gugl profil na dnu. Mislim da je to čak pisalo i u google profile-u dok sam ga sređivao. Jel možeš nešto o tome da kažeš, šta uraditi da se gugl profil pokaže u rezultatima pretrage? Hvala.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.