Guglaju vas? Uredite svoj novi, redizajnirani Google profil za 5 do 10 minuta...

Guglaju vas? Uredite svoj novi, redizajnirani Google profil za 5 do 10 minuta…

Google je predstavio nove profile u članku u kojem vas Greg Marra ohrabruje da odluče što će svijet vidjeti kada nađe vas na Internetu. U Googleu zadnjih nekoliko godina pokušavaju razviti način kojim ćete svoj internetski identitet centralizirati kroz njihove servise. Razvoj Googleovih profila mogao bi biti još jedan korak u suprostavljanju društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera koje ugrožavaju najveću tražilicu na svijetu kao najbitniji internetski servis, ali trebate li stvoriti vlastiti?

Google je predstavio nove profile u članku u kojem vas Greg Marra ohrabruje da odlučite što će svijet vidjeti kada nađe vas na Internetu. U Googleu zadnjih nekoliko godina pokušavaju razviti način kojim ćete svoj internetski identitet centralizirati kroz njihove servise.

Razvoj Googleovih profila mogao bi biti još jedan korak u suprostavljanju društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera koje ugrožavaju najveću tražilicu na svijetu kao najbitniji internetski servis, ali trebate li stvoriti vlastiti?

Trenutno digitalni identitet preko 600 milijuna internetskih korisnika uređuje Facebook kao i deseci drugih društvenih mreža. Iako su pokušali stvoriti vlastitu društvenu mrežu Google Buzz, nju danas tek rijetki koriste.

Zašto su Google Profiles bitni?

Googleovi Profiles su bitni, jer najveća tražilica na svijetu na njima namjerava temeljiti svoju već dugo najavljivanu društvenu strategiju. Hoće li to biti nova društvena mreža ili neka druga vrsta internetskog servisa još nitko sa sigurnošću ne zna.

Kako stvoriti vlastiti Google Profil

Usmjerite preglednik na profiles.google.com gdje ćete naći prezentacijsku stranicu novih Google Profiles. Za stvaranje profila trebat će vam Googleov korisnički profil, koji je poput Google Profiles besplatan servis.

Novi Google Profiles nešto je reprezentativniji.

Uređivanje novog Googleovog profila je vrlo jednostavno. Prikazuje vam se sučelje profila na kojemu možete kliknuti bilo koju informaciju kako biste je uređivali. Svoj opis uređujete kroz kratki podnaslov od 10 riječi, nešto duži uvod od nekoliko rečenica i duži opis.

Nakon toga slijede informacije koje možete naći na drugim društvenim mrežama, poput svog obrazovanja, zaposlenja itd. Google pokušava biti nešto ležerniji s pojmovima poput “Bragging rights”, ali tražene informacije se ne razlikuju mnogo od LinkedIN-a ili Facebooka.

Profil uređujete klikanjem na željene informacije.

Iako vam Google ne daje predefinirane pozicije za dodavanje profila s drugih web stranica, servisa ili društvenih mreža, možete dodati bilo kakav link i dati mu ime koje vam odgovara. Umjesto “Twitter” možete primjerice link nazvati “Pratite me na Twitteru” itd.

Zasad možete dodati linkove po želji...

Jedina društvena mreža koju zasad možete dodati jest Googleov vlastiti Buzz. Možete odabrati da li da vam se prikazuju vaši statusi na Buzzu, statusi drugih korisnika koje ste komentirali, popis ljudi koje pratite te prikaz Buzza na profilu uopće.

Po čemu se Googleov profil razlikuje od Facebooka?

Vjerojatno najbitnija opcija na vašem Google profilu je hoće li biti vidljiv u rezultatima Googleove tražilice. Facebook bi vrlo rado javno objavio vaš profil kako bi se pojavio u tražilicama, ali korisnici i dalje najveću društvenu mrežu na svijetu smatraju sigurnom i privatnom. Zuckerbergov tim stoga i dalje mora paziti kako previše podataka o korisnicima ne bi moglo biti dostupno ne samo izvan Facebooka već i korisnicima s kojima niste prijatelj/ica.

Koristite li još Buzz?

Znači, Google Profiles je bitan kako biste se pozicionirali za svoje ime i prezime na vrhu rezultata pretraživanja? Da, ali Andy Beal je otkrio bug u prikazu Googleovih profila. Novi Googleovi profili dostupni na profiles.google.com nisu isti kao stari profili koji se javno prikazuju na drugoj rezultati. To rezultira dvostrukim prikazom informacija koje iz nepoznatog razloga nisu usklađene.

Informacije uređene na spomenutoj adresi pojavit će vam se stoga samo na novom javnom profilu. U mom slučaju razlike su vidljive u opisima i izgledu profila:

Novi Googleovi profili vizualno su simpatičniji i Facebookovim profilima... sličniji?

Google je sad već desetak godina vaša početna stranica u internetskom pregledniku i želi tamo ostati. Što više vremena korisnici troše na društvenim mrežama, to je veća mogućnost da guglanje zamijene Fejsanjem. Google Profiles je servis koji biste svakako trebali urediti, ali najvjerojatnije ga se sutra nećete ni sjetiti, kamoli aktivno koristiti… Mislite li da će se korisnici naučiti na Google Profiles?

 

ponuda

Komentari

  1. Miloš Leković

    Miloš Leković

    04. 03. 2011. u 10:19 am Odgovori

    Negde sam pročitao da treba da se koristi Buzz i Latitude da biste bili viđeni na guglu. Tj, neko kad ukuca vaše ime, da prikaže vaš gugl profil na dnu. Mislim da je to čak pisalo i u google profile-u dok sam ga sređivao. Jel možeš nešto o tome da kažeš, šta uraditi da se gugl profil pokaže u rezultatima pretrage? Hvala.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.