Netokracija

Google pretražuje vaš svijet – rezultati ograničeni isključivo vašim korištenjem “društvenog” Interneta

Google je danas uveo novost u svoju tražilicu dodajući joj funkciju pretrage "vašeg interneta". Svatko tko ima Google+ profil od sad će moći pretraživati ne samo javne stranice na internetu, nego i stvari i poruke koje se odnose isključivo na njih. Jednim klikom na novu ikonicu na naslovnici Googlea aktivirate osobnu pretragu. Tako pretražujete poruke, slike i druge sadržaje koje su vaši prijatelji podijelili s vama preko Google Plusa ili Picase.

Google je danas uveo novost u svoju tražilicu dodajući joj funkciju pretrage “vašeg interneta”. Svatko tko ima Google+ profil od sad će moći pretraživati ne samo javne stranice na internetu, nego i stvari i poruke koje se odnose isključivo na njih. Jednim klikom na novu ikonicu na naslovnici Googlea aktivirate osobnu pretragu. Tako pretražujete poruke, slike i druge sadržaje koje su vaši prijatelji podijelili s vama preko Google Plusa ili Picase.

Svaki će takav rezultat biti označen malom ikonicom u obliku ljudskog torza, kako biste znali prepoznati razliku između klasničnih rezultata s interneta i vaših osobnih.

Google ovu novost naziva “tražilicom vašeg svijeta”. Amid Singhal na Googleovom blogu ističe da njihova tražilica ne pozna samo sadržaj, već i ljude i veze među ljudima. Dodana funkcija omogućuje vam da odmah preko svoje najdraže tražilice pretražite:

  • Osobne rezultate, odnosno vaše slike i postove i postove vaših prijatelja;
  • Profile prijatelja i osobe koje pratite na Google+;
  • Ljude i stranice koje biste možda željeli pratiti jer vas povezuje neka tema ili interes.

Osim što će vam Google naći profil prijatelja čije ime tražite, pokušat će i sam pretpostaviti koga zapravo iz svojih krugova tražite. Ako ste tražili osobu koju još niste dodali u svoje krugove, to ćete moći učiniti odmah iz rezultata pretrage. U pretrazi nekih pojmova i ključnih riječi, Google će vas od sad automatski pokušati povezati s ljudima sličnih interesa s njihove društvene mreže. 

Ovakva osobna pretraga radit će samo ako ste prijavljeni u Google+ te ako ste pristupili tražilici preko sigurne veze na https://www.google.com. U svakom trenutku možete odlučiti da se želite vratiti na stari način pretrage koji ne uključuje vaše Google+ kontakte i sadržaj te ovu novu opciju jednostavno isključite. Zanima li vas kako Google prezentira svoju novu uslugu, pogledajte video kojim su je najavili:

[youtube width=”600″ height=”400″]http://www.youtube.com/watch?v=8Z9TTBxarbs&feature=youtu.be[/youtube]