"Google Maps" za hrvatsku javnu nabavu dobio Vjetrenjačinu nagradu za demokratizaciju pristupa podacima

“Google Maps” za hrvatsku javnu nabavu dobio Vjetrenjačinu nagradu za demokratizaciju pristupa podacima

Udruga za pravo na pristup informacijama Vjetrenjača objavila je pobjednike svog natječaja za najkreativniju i najoriginalniju analizu, infografiku ili istraživanje podataka o javnoj nabavi koje su u obliku Registra javne nabave objavili u studenom prošle godine. U prvih 36 sati rada Registar javne nabave posjetilo je 40,000 ljudi. Prvu nagradu osvojila je detaljna analiza Igora Gulka, dok je drugu nagradu osvojila kartografska vizualizacija Registra javne nabave. Radi se o web aplikaciji odnosno "Google Mapsu" za pregled podataka poput objava i ugovora po gradovima, transferima novca među gradovima kao i ulaza te izlaza novca vezanih za gradske proračune kojeg je napravila grupa studenata zahvaljujući open street map podataka.

Vjetrenjača je nagradila najbolje radove...

Udruga za pravo na pristup informacijama Vjetrenjača objavila je pobjednike svog natječaja za najkreativniju i najoriginalniju analizu, infografiku ili istraživanje podataka o javnoj nabavi koje su u obliku Registra javne nabave objavili u studenom prošle godine. U prvih 36 sati rada Registar javne nabave posjetilo je 40,000 ljudi.

Prvu nagradu osvojila je detaljna analiza Igora Gulka, dok je drugu nagradu osvojila kartografska vizualizacija Registra javne nabave. Radi se o web aplikaciji odnosno “Google Mapsu” za pregled podataka poput objava i ugovora po gradovima, transferima novca među gradovima kao i ulaza te izlaza novca vezanih za gradske proračune kojeg je napravila grupa studenata zahvaljujući openstreetmap podataka.

Trud za pristupom podataka

Marko Rakar je na Vjetrenjačinom blogu istaknuo kako je na natječaj stiglo svega 5 prijava, iako su se nadali većem broju. Unatoč tome, žiri kojeg su sačinjavali Rakar, Krunoslav Vidiš i Marko Krištof zadovoljni su nagrađenim radovima.

Prvu nagradu i 7.000,00 kn osvojila je detaljna analiza javne nabave u RH studenta Igora Gulka koju možete preuzeti u PDF formatu. Gulak u sažetku svog rada piše:

Analizom se u prvom redu pokušalo odgovoriti na pitanje kakva su poduzeća koja sudjeluju u
javnoj nabavi s obzirom na njihovu veličinu, broj zaposlenih,  financijsku uspješnost, oblik vlasništva te strukturu kapitala prema njegovom porijeklu. Ispostavilo se kako suona većinom mikro veličine, u privatnom vlasništvu s udjelom domaćeg kapitala iznad 50% te su većinom financijski uspješna poduzeća. U radu se također pokušala procijeniti sama priroda i efikasnost javne nabave kroz  analizu ugovora i objava. Zaključeno je kako je ona nekonkurentna  zbog malog broja ponuda, a samim time i neefikasna u pogledu vrijednosti ugovora.

Drugu nagradu i 5.000,00 osvojila je netokratima sigurno zanimljiva web aplikacija, zamišljena kao vizualizacija podataka temeljena na pregledu pojedinih gradova. Autori su Dražen Odobašić, Mario Miler, Frane Glasinović Darko Boto, Helena Pezer, Alen Huskić, Dejan Gambin. Aplikacija je inače izrađena u sklopu Međunarodnog Open Data Hackathona.

Podaci na karti.

Treću nagradu i 3.000,00 osvojio je Tim Benjamin Matuka sa svojom infografikom u kojoj odgovara na pitanje na što se zapravo trošilo:

Na što se trošilo?

Rakar je naveo kako je Registar javne nabave samo jedan od projekata na kojima rade te kako se nadaju da će njihovi i vezani projekti dovesti do veće transparentnosti u hrvatskom društvu. Što mislite o nagrađenim projektima?

ponuda

Komentari

 1. Tomislav

  Tomislav

  11. 02. 2012. u 10:16 pm Odgovori

  Mislim da naziv “Google Maps” u naslovu ne odgovara, čak bih rekao da i zbunjuje ljude koji ponešto o tome znaju. Vizualizacija u prostoru, tematski prikaz, smještaj u prostor…su opisi toga šta su ti vrijedni dečki i cure odradili, tim više što su korišteni sasvim drugi izvori prostornih podataka od Googla. Inače korištenje postojećih podataka na takav način predstavlja bit nečega što se zove Nacionalna infrastruktura prostornih podataka.

 2. Matija Jerković

  Matija Jerković

  11. 02. 2012. u 10:48 pm Odgovori

  Ovo nema nikakve veze sa Google-om, osim što je Google-ovo kartografsko rješenje vj. najpoznatije u ovom području, pa po onoj digitron vs kalkurator vs đepni računar vs HP vs TI …

  Ono što je ovdje bitno da je prilično lijepo, brzo i kvalitetno web rješenje napravljeno sa otvorenim i slobodnim kod-om odnosno podacima a mimo ograničenja Google-ove tehnologije, servera i licenci. Što je najbolje od skupine/udruge koja upravo želi promovirati otvorena rješenja umjesto zatvorenih i naizgled besplatnih G rješenja. tako da vjerujem da im je spominjanje Googla jednako kao da su dobili ‘šaku u oko’.

 3. Matija Jerković

  Matija Jerković

  12. 02. 2012. u 9:44 am Odgovori

  Da se ispravim, među silnim open tehnologijama ipak su koristili jednu Google-ovu: geokodiranje (naziv lokacije -> koordinate). Šteta, bilo bi zanimljivo vidjeti za razinu grada usporedbu nominatim i Google geokodiranja, jer mislim da bi im bio sasvim zadovoljavajući i nelicencirani slobodni nominatim api.

  • dodobas

   dodobas

   12. 02. 2012. u 1:30 pm Odgovori

   Nomatim bi svakako trebalo istražiti, no zbog nedostatka vremena i činjenice da geopy ne podržava nomatim, nakon brze usporedbe Yahoo/Google na kraju smo ipak odlučili to riješiti Google API-em

   Što se tiče “Google Maps” u naslovu, možda je nespretno, ali zbog naslova će dio ekipe kliknuti na članak…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.