"Google Maps" za hrvatsku javnu nabavu dobio Vjetrenjačinu nagradu za demokratizaciju pristupa podacima

“Google Maps” za hrvatsku javnu nabavu dobio Vjetrenjačinu nagradu za demokratizaciju pristupa podacima

Udruga za pravo na pristup informacijama Vjetrenjača objavila je pobjednike svog natječaja za najkreativniju i najoriginalniju analizu, infografiku ili istraživanje podataka o javnoj nabavi koje su u obliku Registra javne nabave objavili u studenom prošle godine. U prvih 36 sati rada Registar javne nabave posjetilo je 40,000 ljudi. Prvu nagradu osvojila je detaljna analiza Igora Gulka, dok je drugu nagradu osvojila kartografska vizualizacija Registra javne nabave. Radi se o web aplikaciji odnosno "Google Mapsu" za pregled podataka poput objava i ugovora po gradovima, transferima novca među gradovima kao i ulaza te izlaza novca vezanih za gradske proračune kojeg je napravila grupa studenata zahvaljujući open street map podataka.

Vjetrenjača je nagradila najbolje radove...

Udruga za pravo na pristup informacijama Vjetrenjača objavila je pobjednike svog natječaja za najkreativniju i najoriginalniju analizu, infografiku ili istraživanje podataka o javnoj nabavi koje su u obliku Registra javne nabave objavili u studenom prošle godine. U prvih 36 sati rada Registar javne nabave posjetilo je 40,000 ljudi.

Prvu nagradu osvojila je detaljna analiza Igora Gulka, dok je drugu nagradu osvojila kartografska vizualizacija Registra javne nabave. Radi se o web aplikaciji odnosno “Google Mapsu” za pregled podataka poput objava i ugovora po gradovima, transferima novca među gradovima kao i ulaza te izlaza novca vezanih za gradske proračune kojeg je napravila grupa studenata zahvaljujući openstreetmap podataka.

Trud za pristupom podataka

Marko Rakar je na Vjetrenjačinom blogu istaknuo kako je na natječaj stiglo svega 5 prijava, iako su se nadali većem broju. Unatoč tome, žiri kojeg su sačinjavali Rakar, Krunoslav Vidiš i Marko Krištof zadovoljni su nagrađenim radovima.

Prvu nagradu i 7.000,00 kn osvojila je detaljna analiza javne nabave u RH studenta Igora Gulka koju možete preuzeti u PDF formatu. Gulak u sažetku svog rada piše:

Analizom se u prvom redu pokušalo odgovoriti na pitanje kakva su poduzeća koja sudjeluju u
javnoj nabavi s obzirom na njihovu veličinu, broj zaposlenih,  financijsku uspješnost, oblik vlasništva te strukturu kapitala prema njegovom porijeklu. Ispostavilo se kako suona većinom mikro veličine, u privatnom vlasništvu s udjelom domaćeg kapitala iznad 50% te su većinom financijski uspješna poduzeća. U radu se također pokušala procijeniti sama priroda i efikasnost javne nabave kroz  analizu ugovora i objava. Zaključeno je kako je ona nekonkurentna  zbog malog broja ponuda, a samim time i neefikasna u pogledu vrijednosti ugovora.

Drugu nagradu i 5.000,00 osvojila je netokratima sigurno zanimljiva web aplikacija, zamišljena kao vizualizacija podataka temeljena na pregledu pojedinih gradova. Autori su Dražen Odobašić, Mario Miler, Frane Glasinović Darko Boto, Helena Pezer, Alen Huskić, Dejan Gambin. Aplikacija je inače izrađena u sklopu Međunarodnog Open Data Hackathona.

Podaci na karti.

Treću nagradu i 3.000,00 osvojio je Tim Benjamin Matuka sa svojom infografikom u kojoj odgovara na pitanje na što se zapravo trošilo:

Na što se trošilo?

Rakar je naveo kako je Registar javne nabave samo jedan od projekata na kojima rade te kako se nadaju da će njihovi i vezani projekti dovesti do veće transparentnosti u hrvatskom društvu. Što mislite o nagrađenim projektima?

Komentari

 1. Tomislav

  Tomislav

  11. 02. 2012. u 10:16 pm Odgovori

  Mislim da naziv “Google Maps” u naslovu ne odgovara, čak bih rekao da i zbunjuje ljude koji ponešto o tome znaju. Vizualizacija u prostoru, tematski prikaz, smještaj u prostor…su opisi toga šta su ti vrijedni dečki i cure odradili, tim više što su korišteni sasvim drugi izvori prostornih podataka od Googla. Inače korištenje postojećih podataka na takav način predstavlja bit nečega što se zove Nacionalna infrastruktura prostornih podataka.

 2. Matija Jerković

  Matija Jerković

  11. 02. 2012. u 10:48 pm Odgovori

  Ovo nema nikakve veze sa Google-om, osim što je Google-ovo kartografsko rješenje vj. najpoznatije u ovom području, pa po onoj digitron vs kalkurator vs đepni računar vs HP vs TI …

  Ono što je ovdje bitno da je prilično lijepo, brzo i kvalitetno web rješenje napravljeno sa otvorenim i slobodnim kod-om odnosno podacima a mimo ograničenja Google-ove tehnologije, servera i licenci. Što je najbolje od skupine/udruge koja upravo želi promovirati otvorena rješenja umjesto zatvorenih i naizgled besplatnih G rješenja. tako da vjerujem da im je spominjanje Googla jednako kao da su dobili ‘šaku u oko’.

 3. Matija Jerković

  Matija Jerković

  12. 02. 2012. u 9:44 am Odgovori

  Da se ispravim, među silnim open tehnologijama ipak su koristili jednu Google-ovu: geokodiranje (naziv lokacije -> koordinate). Šteta, bilo bi zanimljivo vidjeti za razinu grada usporedbu nominatim i Google geokodiranja, jer mislim da bi im bio sasvim zadovoljavajući i nelicencirani slobodni nominatim api.

  • dodobas

   dodobas

   12. 02. 2012. u 1:30 pm Odgovori

   Nomatim bi svakako trebalo istražiti, no zbog nedostatka vremena i činjenice da geopy ne podržava nomatim, nakon brze usporedbe Yahoo/Google na kraju smo ipak odlučili to riješiti Google API-em

   Što se tiče “Google Maps” u naslovu, možda je nespretno, ali zbog naslova će dio ekipe kliknuti na članak…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.