Google Maps Live Traffic prikaz prometa u Zagrebu, prvi u regiji!

Google Maps Live Traffic prikaz prometa u Zagrebu, prvi u regiji!

Google Maps od jučer prikazuje stanje u prometu u Zagrebu kroz Live Traffic prikaz dostupan kako pojedinim korisnicima unutar Google Maps aplikacije za Android, tako i Googleove web stranice s kartama...

Google Maps Live Traffic za Zagreb!
Google Maps Live Traffic za Zagreb!

Google Maps od jučer prikazuje stanje u prometu u Zagrebu kroz Live Traffic prikaz, dostupan kako pojedinim korisnicima unutar Google Maps aplikacije za Android, tako i Googleove web stranice s kartama.

Googleove karte stanje u prometu prikazuju temeljem podataka od prijašnjeg perioda u isto doba dana. Zelena boja označava da promet ide jako brzo, žuto nešto manje, crveno da je sporo, a crno da došlo do zastoja. Osim prometa “uživo” možete vidjeti i stanje prometa u specifična doba dana te specifične dane u tjednu, što vam omogućava procjenu trajanja putovanja unaprijed.

googlemapslivetraffic_2

Google je putem Twittera na svom Google Maps profilu potvrdio kako šire Live road traffic na 4 nove zemlje te preko 53 grada širom svijeta. Hrvatska metropola je očito jedan od tih gradova:

Netokracijin čitatelj Davor Plehati prvi nam je javio kako mu Google Maps na Androidu napokon prikazuje stanje u prometu, što je potom potvrdio niz drugih čitatelja, među njima i nama najdraži Androidaš Željko Marčec, kojem se zahvaljujemo na screenshotovima.

Google

Google Mapsov pregled prometa još nije dostupan u užoj regiji, kao ni Google Mapsu za iPhone (update: usluga je dostupna i na Google Mapsu za iPhone!), no to bi se moglo uskoro promijeniti. Napokon neke od mogućnosti inače dostupne samo na većim tržištima poput američkog dolaze i u naše krajeve. Da ćemo uskoro vidjeti i dolaske i odlaske buseva i tramvaja poput onog u San Franciscu, sumnjamo, ali i Live Traffic je koristan guglast dodatak našim vozačkim životima.

Komentari

   • mastermachine

    mastermachine

    06. 03. 2013. u 8:21 am Odgovori

    Ali skytrack radi slijedeće:
    * Praćenje
    * Kontrola i ocjena rada vozača
    * Kontrola rada vozila
    * Izvještajni sustav za pomoć pri planiranju i donošenju odluka
    * Nadzor prikupa i dostave
    * Alarmiranje u kritičnim situacijama
    * Nadzor poslovanja preko vozila
    Nemaju live feed prometa. Za ovo je potrebno nekakvo biometrično praćenje prometa u gradu, jer gužva ne mora nužno nastati samo od automobila, može i od ljudi i od bicikala, pa i 30 djece koja se šeću sa vrtićem. Dakle moja pretpostavka je da bi za to morao postojati geostacionarni satelit koji prati na visokom nivou (tojest sa velikim uvećanjem) svaki neki termin svakih 1km2, recimo, sigruno nije svake sekunde svaku točku i onda uspoređuje ulice koje su snimljene sa prethodnom verzijom tog istog prostora i ako na istom području ulice vidi promjenu gustoće onda pretpostavi da je došlo do gužve. Da li to znači da ako netko donese ceradu i postavi na ulicu da će sve mape prikazati gužvu? Ili postoji još neka informacija koju su google auti snimili a da mi neznamo a ne samo fotografije lijevo desno … možda su i cestu dolje snimali? i provjeravali? Ne bi se čudio da imaju i katalogirizana drveća po putu da znaju gustoću lišća i tako dalje. Vrlo zanimljiva tehnologija, ali iskreno sumnjam da se google sistem zasniva na nečijoj tehnologiji a koju oni nisu patentirali ili kupili firmu.
    Ali … bitna stvar je ako to sve tako seljački i radi kako sam ja opisao, bitno je za znati da onda i svaki android telefon mogu vizualno tako prikazati, što znači da mogu kompletnu demografsku sliku nekog područja znati i kretanje kompletne populacije.

 1. Tomislav Pokrajčić

  Tomislav Pokrajčić

  06. 03. 2013. u 9:51 am Odgovori

  Prvi javni real-time prikaz gustoće prometa u regiji je napravljen još prije 5-6 godina u Rijeci (http://tinyurl.com/bocvalq). Malo kasnije i u Zagrebu (http://tinyurl.com/clj5x68), ali samo na Zagrebačkoj aveniji.
  Tu se prikazuju podaci stari svega nekoliko minuta, a očitavaju se sa senzora ugrađenih u cestu ili iznad ceste. Može se čak vidjeti i kakvo je stanje bilo kroz zadnjih pola sata.
  Čini mi se da je Google maps počeo prikazivati prometne informacije za nekoliko gradova u SAD-u taman negdje u vrijeme kada smo završavali taj projekt.

 2. Kruno

  Kruno

  06. 03. 2013. u 9:57 am Odgovori

  Evo sti kaze Vecernjak (http://www.vecernji.hr/zagreb/klikom-misa-doznajte-koje-ceste-zg-izbjeci-da-ne-zapnete-prometu-clanak-519886):

  “Na Googleovu blogu pojasnili su kako je usluga omogućena temeljem korištenja GPS-a. Hvataju se za signale koje odašilju pametni telefoni s uključenim lokacijskim postavkama i na temelju podataka o brzini kretanja koji pristižu s brojnih telefona s GPS-om, računaju kakvo je stanje u prometu. Na taj način sami korisnici Googleove usluge sudjeluju i u njezinu kreiranju, a što više vozača uključi GSP i lokacijske postavke na svojim pametnim telefonima, podaci koje Live road traffic šalje točniji su.”

  • mastermachine

   mastermachine

   06. 03. 2013. u 10:22 am Odgovori

   Nisam siguran da mi se to sviđa. Pazi ja kao korisnik nisam dao dozvolu da se moj GSP signal koristi za takve svrhe. Ili jesam? Pa je to zakopano negdje u pravilima korištenja. Također, na koji način se hvataju na te signale? Da li na taj način meni brže se prazni baterija? Hm … ostaje mi puno upitnka ako je to tako i iako ne sumnjam u praktičnost usluge, pitanje je te granice između toga što se može koristiti, a što ne. Činjenica je da ako sam pristao na to, na to sam pristao samom kupovinom telefona, a da li je moguće uopće kupiti Android za možda neku lovu dodatnu a da nitko ne koristi moje podatke? Otvaraju se mnoga pitanja a čini mi se da naše generacije sada, a pogotovo naša djeca će tek imati sa time prave borbe.

  • Ivor

   Ivor

   06. 03. 2013. u 10:41 am Odgovori

   Live traffic skuplja podatke iz više izvora: od senzora u cestama, preko statističkih podataka do lociranja flota automobila s gps-om i pojedinih smartphoneova. Kako je u Zagrebu tih podataka još uvijek iznimno malo, ne vjerujem da će nam Google maps u skorije vrijeme pokazivati zadovoljavajuće podatke. Primjerice, trenutno je na rotoru kod Bundeka prometni zastoj iako se promet na svim cestama koje dolaze do rotora odvija bez problema. 🙂

   • mastermachine

    mastermachine

    06. 03. 2013. u 12:13 pm Odgovori

    To i dalje ne daje odgovor na kontrolu privatnosti. U svijetu gdje je sve umreženo, tako je lako uzimati podatke, tako je lako umrežavati podatke i spajati ih, sama zaštita korisnika više nije crno bijela, sada to prelazi u sferu nijansi gdje bi korisnik trebao imati ako ništa drugo, barem osjećaj da ima neku kontrolu.

 3. Jerko Cilas

  Jerko Cilas

  06. 03. 2013. u 12:28 pm Odgovori

  Trebali bi svi oni (google, apple, nokia, microsoft…) udružiti snage i kada već skupljaju lokacije korisnika da to i obrađuju “u đuture” pa da rezultati gužve na cestama svima budu točniji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.