Google certifikati u regiji: iStudio i Huge Media prednjače u Hrvatskoj i Srbiji

Google certifikati u regiji: iStudio i Huge Media prednjače u Hrvatskoj i Srbiji

Vrijeme je da vam predočimo i drugo istraživanje koje je Huge Media provela u suradnji sa stidentima Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, čija su tematika ovog puta certificirani Google profesionalci u regiji. U istraživanju koje su provele studentice Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić uključene su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Broj Google certifikata u regiji u značajnom je porastu
Broj Google certifikata u regiji u značajnom je porastu

Vrijeme je da vam predočimo i drugo istraživanje koje je Huge Media provela u suradnji sa studentima Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, čija su tematika ovog puta certificirani Google profesionalci u regiji. U istraživanju koje su provele studentice Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić uključene su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

U proučavanju stanja digitalnog oglašavanja u regiji, srpska digitalna agencija Huge Media je provela istraživanje o broju certifikata u regiji za Google Search, Display i Analytics. Podaci su preuzeti sa stranice google.starttest.com , a pokazuju napredak u odnosu na rezultate koje je isto istraživanje polučilo prošle godine. Treba međutim imati na umu kako broj stručnjaka može biti manji od samog broja certifikata, jer jedna osoba može imati i poželjno ima više od jednog.

Najviše certifikata u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je prisutno sveukupno 167 certifikata, što u odnosu na podatke iz 2012. godine pokazuje značajan napredak.

Broj profesionalaca za Search je porastao s 33 na 99, za Display sa 7 na 49 te s 10 na 19 certifikata za Analytics. Certifikate za Search drži 99 profesionalca u 41 tvrtki, najviše u agencijama iSTUDIO (13) i KG Media (5). Za Display su certificirana 49 profesionalca, od kojih je šestoro također u agenciji iSTUDIO. Ista agencija predvodi i u certifikatima za Analytics– 6 od devetnaest certificiranih stručnjaka radi za iSTUDIO, a ostali rade u 5 drugih tvrtki ili kao freelanceri.

U Srbiji u ovom trenutku postoji 58 AdWords certifikata za Search oglašavanje. Od njih 58, 4 rade u Httpoolu i Kryptonwebu, dok 2 rade u Huge Mediji. Njih radi 29 u drugim tvrtkama, a 19 ih nije povezano s određenom agencijom. Što se tiče Display oglašavanja u Srbiji tek je deset osoba specijalizirano za ovu vrstu posla, od toga četvero radi u Huge Mediji. Za Google Analytics certificirane su tek četiri osobe od kojih dvije rade za Fastbridge, jedna za Huge Media, a za zadnju nisu poznati podaci o asocijaciji s nekom tvrtkom. Sveukupno je u Srbiji broj Google profesionalaca porastao sa 11 na 58 za Search, s 2 na 10 za Display te se udvostručio na 4 za Analytics.

I Slovenija nešto zaostaje za Hrvatskom u samom broju certifikata, iako također bilježi napredak u odnosu na prošlu godinu, točnije porast broja certifikata s 28 na 69, 5 na 54 i s 10 na 12 za redom Search, Display i AnalyticsZa Search je certificirano 69 profesionalaca u 40 tvrtki, a ponajviše u agencijama NOI i Red Orbit. Od 54 Display certifikata, veći dio su stručnjaci u 28 različitih tvrtki te 12 neasociranih pojedinaca. Najviše je certifikata u tvrtkama W3B (6) te Gamabit, OMG i OptiWeb koji broje po tri stručnjaka. Dvanaest je sveukupno certifikata za Google Analytics.

Dio regije pokazuje napredak, dio stagnira

U Hrvatskoj je tako najviše certifikata, a slijede Slovenija pa Srbija. U sve tri države pokazuje se značajan porast broja certificiranih stručnjaka što implicira da se u regiji sve više prepoznaje važnost digitalnog vida oglašavanja.U Bosni i Hercegovini gdje je samo jedan certificirani profesionalac i to za Google Display, te Makedoniji gdje ni jedan certifikat nije zabilježen, situacija se nije promijenila u odnosu na prošlu godinu pa tako taj dio regije ima dosta prostora za rasti i razvoj na području digitalnog oglašavanja.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.