Google certifikati u regiji: iStudio i Huge Media prednjače u Hrvatskoj i Srbiji

Google certifikati u regiji: iStudio i Huge Media prednjače u Hrvatskoj i Srbiji

Vrijeme je da vam predočimo i drugo istraživanje koje je Huge Media provela u suradnji sa stidentima Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, čija su tematika ovog puta certificirani Google profesionalci u regiji. U istraživanju koje su provele studentice Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić uključene su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Broj Google certifikata u regiji u značajnom je porastu
Broj Google certifikata u regiji u značajnom je porastu

Vrijeme je da vam predočimo i drugo istraživanje koje je Huge Media provela u suradnji sa studentima Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, čija su tematika ovog puta certificirani Google profesionalci u regiji. U istraživanju koje su provele studentice Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić uključene su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

U proučavanju stanja digitalnog oglašavanja u regiji, srpska digitalna agencija Huge Media je provela istraživanje o broju certifikata u regiji za Google Search, Display i Analytics. Podaci su preuzeti sa stranice google.starttest.com , a pokazuju napredak u odnosu na rezultate koje je isto istraživanje polučilo prošle godine. Treba međutim imati na umu kako broj stručnjaka može biti manji od samog broja certifikata, jer jedna osoba može imati i poželjno ima više od jednog.

Najviše certifikata u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je prisutno sveukupno 167 certifikata, što u odnosu na podatke iz 2012. godine pokazuje značajan napredak.

Broj profesionalaca za Search je porastao s 33 na 99, za Display sa 7 na 49 te s 10 na 19 certifikata za Analytics. Certifikate za Search drži 99 profesionalca u 41 tvrtki, najviše u agencijama iSTUDIO (13) i KG Media (5). Za Display su certificirana 49 profesionalca, od kojih je šestoro također u agenciji iSTUDIO. Ista agencija predvodi i u certifikatima za Analytics– 6 od devetnaest certificiranih stručnjaka radi za iSTUDIO, a ostali rade u 5 drugih tvrtki ili kao freelanceri.

U Srbiji u ovom trenutku postoji 58 AdWords certifikata za Search oglašavanje. Od njih 58, 4 rade u Httpoolu i Kryptonwebu, dok 2 rade u Huge Mediji. Njih radi 29 u drugim tvrtkama, a 19 ih nije povezano s određenom agencijom. Što se tiče Display oglašavanja u Srbiji tek je deset osoba specijalizirano za ovu vrstu posla, od toga četvero radi u Huge Mediji. Za Google Analytics certificirane su tek četiri osobe od kojih dvije rade za Fastbridge, jedna za Huge Media, a za zadnju nisu poznati podaci o asocijaciji s nekom tvrtkom. Sveukupno je u Srbiji broj Google profesionalaca porastao sa 11 na 58 za Search, s 2 na 10 za Display te se udvostručio na 4 za Analytics.

I Slovenija nešto zaostaje za Hrvatskom u samom broju certifikata, iako također bilježi napredak u odnosu na prošlu godinu, točnije porast broja certifikata s 28 na 69, 5 na 54 i s 10 na 12 za redom Search, Display i AnalyticsZa Search je certificirano 69 profesionalaca u 40 tvrtki, a ponajviše u agencijama NOI i Red Orbit. Od 54 Display certifikata, veći dio su stručnjaci u 28 različitih tvrtki te 12 neasociranih pojedinaca. Najviše je certifikata u tvrtkama W3B (6) te Gamabit, OMG i OptiWeb koji broje po tri stručnjaka. Dvanaest je sveukupno certifikata za Google Analytics.

Dio regije pokazuje napredak, dio stagnira

U Hrvatskoj je tako najviše certifikata, a slijede Slovenija pa Srbija. U sve tri države pokazuje se značajan porast broja certificiranih stručnjaka što implicira da se u regiji sve više prepoznaje važnost digitalnog vida oglašavanja.U Bosni i Hercegovini gdje je samo jedan certificirani profesionalac i to za Google Display, te Makedoniji gdje ni jedan certifikat nije zabilježen, situacija se nije promijenila u odnosu na prošlu godinu pa tako taj dio regije ima dosta prostora za rasti i razvoj na području digitalnog oglašavanja.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.