Je li go-go plesačicama i "I tata bi, sine" majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?
Screenshot YouTube/Mason The Cat

Je li go-go plesačicama i “I tata bi, sine” majicama mjesto na tehnološkoj konferenciji?

Ako ste među onima koji se pitaju koji je pravi odgovor na pitanje iz naslova, preporučujem pozorno čitanje teksta do kraja.

Prije nekoliko godina, bila sam na jednoj poznatoj i vrlo posjećenoj domaćoj poslovno-tehnološkoj konferenciji. Ako posjećujete takve događaje, znate kako to izgleda – primamljiva lokacija na Jadranu, niz predavača-zvijezda, koji redovito popune dvorane, niz stručnih predavanja, a navečer ili paralelno uz konferenciju – niz zabavnog sadržaja. I to i jest bit takvih događanja, red pregleda novosti iz industrije, red networkinga.

No, događaji poput ovoga zorno prikazuju IT scenu – posjetitelji, a posebice predavači, najčešće su muškarci. No, to ne znači da ženskih lica nedostaje, barem u vidu ljupkih hostesa, kako ih se redovito naziva. Što veći događaj, to se više brendova želi u njega uključiti, a to se i više ljupkih hostesa šeće i radi na takozvanim “brend aktivacijama”.

Na ovom specifičnom događaju, posjetitelji su mailom, među ostalim redovnim obavijestima, dobili upute za aktivaciju, koje su bile u skladu s aktualnom kampanjom jednog od brendova koji su sponzorirali događaj. Bilo je potrebno pronaći hostesu, šapnuti joj tajnu lozinku te odigrati kviz.

A lozinka? “Fina guza”.

Sad zamislite scenu koja se odvijala pred mojim očima više puta tih dana – stariji muškarci u odijelima dolaze do ljupkih hostesa i šapuću im “fina guza”. Hihot, veselje, aktivacija uspješna.

Je li riječ o nizu nes(p)retnih slučajnosti ili tek lijenosti da se kampanji pristupi na pametniji način, manje je bitno. No, to je tek jedan od “ups” mikroprimjera koji se mogu pronaći na mnogim tehnološkim događanjima, bilo da je riječ o velikim konferencijama, bilo da je riječ o privatnim zabavama tvrtki. No, dok su nekima takve situacije nedopustive, drugi ne vide u njima ništa problematično. A onda dođu primjeri koje je poprilično teško ignorirati.

Jedan takav primjer je angažiranje go-go plesačica na zabavnom dijelu programa jedne stručne domaće tehnološke konferencije.

https://www.youtube.com/watch?v=LBXiEGJkNH0

Naime, od 12. do 14. svibnja u Umagu se održavala konferencija JavaCRO, u organizaciji HrOUG-a, Hrvatske udruge Oracle korisnika, i HUJAK-a, Hrvatske udruge Java korisnika. Riječ je o konferenciji koja se održava od 2013. godine, a svake se godine, uz stručni dio, organizira i onaj zabavni. Ovaj je put taj zabavni dio “obogaćen” – go-go plesačicama.

O tome smo zaprimili dopis jedne od članica IT zajednice, koja je odlučila ostati anonimna, a prenosim ga u cijelosti:

IT je industrija koja najbrže raste i otvara najviše radnih mjesta. Međutim, prema podacima iz prošle godine, samo 13 posto zaposlenih u toj industriji u Hrvatskoj su žene. To je dodatno zabrinjavajuća zbog činjenice da se IT nalazi među bolje plaćenim djelatnostima, dok su žene zastupljenije u djelatnostima koje su slabije plaćene. Brojne tvrtke u Hrvatskoj godinama rade na tome da privuku veći broj žena u IT industriju te da približe pozicije u IT industriji ženama i djevojkama koje grade karijeru i koje se tijekom školovanja odlučuju za odabir zanimanja.

No, sve navedeno nije spriječilo organizatora konferencije Java Cro da u sklopu zabavnog programa ovogodišnje konferencije pozove go-go plesačice. Niti da tiska majice s natpisom “I tata bi, sine”. Dapače, organizator smatra da u tome nema ništa sporno.

Poslovna konferencija Java Cro namijenjena je okupljanju i educiranju programerske zajednice koja se bavi programskim jezikom Java. U sklopu dvodnevne konferencije održana su brojna predavanja domaćih i stranih stručnjaka, a okupljeno je 300-injak sudionika. Na ovakvom događaju, u sklopu kojega se razmjenjuje znanje i raspravlja o novim trendovima u specifičnoj tehnologiji, očekuje se visoka poslovna razina i zabavni program koji je primjeren poslovnom događaju.

Činjenica da su u sklopu zabavnog programa konferencije sudjelovale go-go plesačice porazna je za navedenu konferenciju u organizaciji udruga HROUG i HUJAK, ali i za hrvatsku IT zajednicu. Takva je vrsta programa doista neprimjerena i diskriminirajuća na bilo kakvom poslovnom događaju, a osobito u IT industriji, u kojoj žene čine tek svakog sedmog zaposlenog. Ako ne želimo da tako ostane, ovakvi potezi definitivno nisu način na koji ćemo privući žene u IT industriju.

Dopis su prenijele i neke od organizacija koje se bave pravima žena, kao što su One nastupaju ili Ženska mreža Hrvatske, uz službene fotografije s događaja:

Posted by Ženska mreža Hrvatske on Tuesday, May 28, 2019

Uz to, o svemu je obaviještena i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, čiji se odgovor na ovaj slučaj još čeka.

Zašto je ovo problematično?

Dok će dio čitatelja vjerojatno ovdje vidjeti samo bezazlenu zabavu, pokušat ću dodatno pojasniti zašto je ovo problematično. Kroz projekt Ladies of New Business, koji je Netokracija pokrenula upravo zbog ovakvih i drugih tema koje su povezane s položajem žena u IT-u, susrela sam se s raznim iskustvima žena iz ovdašnje IT i digitalne scene. Dok se neke nisu susretale ili bar nisu primijetile drugačiji tretman jer su žene, druge će ispričati razne slučajeve – od onih minornih, gdje će klijenti na sastanku radije komunicirati s njihovim kolegama, umjesto s njima, jer će ih nehotice smatrati podređenima, do onih dramatičnijih, koje uključuju otkaze uslijed trudnoće. Doznala sam i za slučajeve gdje se žene namjerno izbjegava zaposliti jer se od njih “ne može očekivati da će zapeti kad je to potrebno”, odnosno raditi prekovremeno zbog obiteljskih obveza, ili iz jednostavnijih razloga – prva žena u isključivo muškom radnom okruženju mijenja svakodnevnu dinamiku.

Ulazna barijera za žene za ostvarivanje karijere u IT industriji, iako sve niža, i dalje je visoka, i to zbog raznih faktora o kojima bi se dalo široko raspravljati, od odgoja i utjecaja od ranih dana, preko nedostatka ženskih uzora, do toga da je ženama važno da znaju da je radno mjesto poželjno za njih, da se na njemu osjećaju ugodno i sigurno. Mnogi od tih faktora nisu tema ovog teksta, ali jest upravo ova, u najmanju ruku, prijateljska atmosfera prema ženama.

Ako angažiranje go-go plesačica te druge slične aktivnosti ostavljaju dojam da se žene u IT industriji objektiviziraju, to za mnoge od njih nije ugodna atmosfera. Ako žena neće biti dio te, u nedostatku boljeg izraza, “bro” kulture, ona je izostavljena iz jednog dobrog dijela zabavnog networkinga, što je važan dio poslovno-tehnoloških događanja. Puno takvih sitnica na kraju čini veliku stvar koja itekako utječe na nečiji razvoj karijere.

Odgovor organizacijskog odbora konferencije JavaCRO

Da ovo angažiranje go-go plesačica na konferencijama nije jedinstven slučaj, pokazuje i događaj star tri godine, a koji uključuje Microsoft. Ovaj je tehnološki gigant na zabavi tijekom konferencije industrije video-igara u San Franciscu angažirao go-go plesačice odjevene kao školarke, a nakon negativnih reakcija na društvenim mrežama, tadašnji šef Microsoft Xboxa, Phil Spencer, se ispričao.

Doista, drugačija reakcija nije ni moguća, stoga mi je drago vidjeti da se i organizacijski odbor konferencije JavaCro odlučio ispričati, uz određeno objašnjenje situacije:

Međunarodna Java konferencija u Hrvatskoj – JavaCro’19 održala se od 12. do 14. svibnja u Hotelu Sol Istra Garden u Umagu, a organizirana je po osmi puta u partnerstvu dvaju neprofitnih tehnoloških udruga korisnika, HUJAK i HrOUG.

Na konferenciji je prisustvovalo oko 300 sudionika, a održana su 43 vrlo kvalitetna predavanja i 1 radionica. Sudionici konferencije bili 87,4% muškarci i 12,6% žene, a predavanja su predstavljena od strane 39 predavača (86,6%) i 6 predavačica (13,3%), što je, na našu žalost, na nivou udjela žena u cijeloj IT industriji Hrvatske.

Vezano uz kvalitetu predavanja te predavača i predavačica nismo zaprimili nijednu primjedbu ni tijekom, a ni poslije konferencije, već su, naprotiv, sudionici vrlo visokim ocjenama ocijenili veliku većinu predavanja.

U sklopu neobaveznog večernjeg zabavnog dijela programa konferencije bili su angažirani stand-up komičari Studija smijeha, muzički sastav L’Amour band, DJ Nikša i plesačice, a održani su predstava stand-up komičara, nastup muzičkog sastava, nastup DJ-a i plesačica, zabavni muzički kviz, natjecanja u Playstation 4 u VR Beat Saber, Texas hold’em pokeru i stolnom nogometu.

Nakon konferencije zaprimili smo jednu pritužbu vezanu uz jednu točku zabavnog programa konferencije održanu u ponedjeljak, drugog dana konferencije i u svezi s dijelom teksta koji je tiskan na majici sudionicima konferencije.

Gospođa koja je uputila prigovor nije osobno bila na konferenciji, a u svom nas prigovoru obavještava da se “sporni diskriminirajući segmenti konferencije planiraju poslati medijima“, bez mogućnosti otvaranja bilo kakvog dijaloga s organizatorima.

Primijetili smo da se 29. svibnja na Facebook stranici „Ženske mreže Hrvatske“ pojavio album fotografija s tekstom o gore navedenoj problematici uz objavu tri fotografije s konferencije JavaCro, koje su neovlašteno preuzete i objavljene bez privole vlasnika.

Osim toga, naknadno smo iz vašeg maila upoznati da se sličan tekst pojavio i na još nekim mjestima i portalima, zajedno s istim i nekim drugim neovlašteno objavljenim fotografijama, kao i da je pravni komentar opisane situacije zatražen i od Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Vezano uz pritužbu za plesačice, organizator je dogovorio plesnu točku s dvije plesačice profesionalne plesne agencije, koja je trebala svojom atraktivnošću i iznenađenjem zaokružiti nastup DJ-a nakon 23h. Pri dogovoru za nastup izričito smo zahtijevali da kostimi plesačica budu zatvoreniji i primjereni poslovnom skupu. Nastup DJ-a se je odvijao paralelno sa zabavnim sadržajima u drugoj dvorani.

No, uz sva naša nastojanja da i u tom neobaveznom večernjem zabavnom dijelu zadovoljimo ukus većine sudionika, izgleda da je od jednog dijela sudionika (što smo pročitali u zaprimljenom prigovoru nakon konferencije), nastup plesačica bio ocijenjen kao neprimjeren i diskriminantan, što nam je iskreno žao.

Nemamo namjeru na idućim JavaCro konferencijama ponavljati bilo kakvu točku koja uključuje DJ-a i plesačice.

Vezano uz pritužbu u svezi s dijelom teksta koji je tiskan na majici, namjera grafičkog dizajnera bila da je tekst zabavan i šaljiv sudionicima konferencije. Između više ponuđenih, odabrano grafičko rješenje u tri reda: 1 red: text „Tata i ja bi na„, 2 red: logotip JavaCro konferencije, 3. red: tekst „i tata bi sine“ koji je ubačen u stilizirani štit.

Reakcija sudionika konferencije na majicu bila je više nego odlična i većina se slatko nasmijala, jer je prepoznala aluziju na sličan izgovoren tekst u ponajboljoj filmskoj komediji osamdesetih „Ko to tamo peva“.

Niti dizajneri, a niti organizatori, ovim zabavnim i šaljivim tekstom, nisu imali namjeru nikoga uvrijediti, a kamoli pripadnice ženskog spola, te ako se je netko našao uvrijeđen ovim grafičkim rješenjem, iskreno nam je žao.

Kao veliki filmofili planiramo u budućnosti nastaviti sa praksom odabira grafičkih rješenja na majice koji koketiraju sa nekim filmovima i u pripremi je majica inspirirana ponajboljim hrvatskim filmom svih vremena: „Tko pjeva zlo ne misli“ i SF filmom „Terminator“.

Uvažavajući mišljenja svih sudionika konferencije, čak i onih koji nisu prisustvovali konferenciji, organizatori se ovim putem ispričavaju zbog eventualnih propusta te će ubuduće uložiti dodatni napor kako bi konferencija bila još bolja, kako u programskom tako i u neobaveznom zabavnom dijelu.

Nitko ne bi bio sretniji od nas da na budućim JavaCro konferencijama bude znatno veći udio žena. Mi ćemo se svakako potruditi da tako bude u stručnom programskom dijelu konferencije na koji mi kao organizatori možemo utjecati. Nadamo se da će i taj mali pomak na našoj konferenciji pozitivno utjecati na opću problematiku položaja i broja žena u IT industriji i šire.

Isprika je tu, iako nisam sigurna da bi se svi složili da je zatvorenost kostima plesačica bila primjerena poslovnom događanju, a posebice ne uz aluzije koje stvara scena iz kultnog filma “Ko to tamo peva”, gdje se izriče rečenica ispisana na majicama. Za podsjetnik, posjetite ovaj link.

Da, izazvat će i to hihot, veselje, baš kao i “fina guza”. No, to ne znači da je tome mjesto na poslovnom događaju, pogotovo ako su organizatori iskreni u svojim nastojanjima da povećaju broj žena na budućim konferencijama.

Ipak, cilj ovog teksta nije napad na organizatore konferencija, posebice jer smo i sami u Netokraciji organizatori mnogih događanja i shvaćamo koliko je važno pružiti i kvalitetan program i kvalitetan networking, ali smatram da su primjeri poput “Fine guze”, “I tata bi sine”, a pogotovo go-go plesačica, odraz uljuljkanosti u vlastiti balončić u kojemu je teško vidjeti zbog čega su takve situacije problematične. Cilj teksta je upozoriti zašto doista jesu te djelovati na njihovo smanjivanje, a nadam se time i poboljšanje imidža IT industrije kao poželjnog poslodavca za žene. Čak i ako to znači da će pojedini morati kupiti klima-uređaje za svoje urede! 😉

Dodatak, 1. srpnja 2019.: Reakcije Ureda za ravnopravnost spolova i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Ured za ravnopravnost spolova: Slučaj obiluje brojnim predrasudama i stereotipima

Vezano uz spomenute slučaje, obratili smo se i Vladi Republike Hrvatske, Ured za ravnopravnost spolova, te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, čije dijelove odgovora prenosimo, dok se cijeli dopisi mogu preuzeti na kraju teksta.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, mr. sc. Helena Štimac Radin, kaže:

Smatramo da spomenuti slučaj obiluje brojnim predrasudama i stereotipima na račun žena. Na žalost, stereotipi i predrasude duboko su ukorijenjeni u našem društvu te se pojavljuju u svim društvenim sferama, osobito u onim sferama gdje postoji znatna podzastupljenost jednog spola.

Nastavlja se kako se Ured za ravnopravnost spolova zalaže za društvo bez diskriminacije na osnovi spola, odnosno za uklanjanja rodnih sterepotipa u svim sferama društva te je kao stručna služba Vlade zadužen za koordinaciju svih aktivnosti kojima je cilj uspostavljanje ravnopravnosti spolova u društvu. Uz presjek aktivnosti u kojima je Ured sudjelovao, s naglaskom na IT sektor, u dopisu je naglašeno i kako je u tijeku izrada Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2019. do 2022. koja će sadržavati i nove mjere vezane uz ravnopravnost spolova u IKT sektoru, a Ured je zadužen i za koordinaciju provedbe Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, koju je Republika Hrvatska potpisala 25. svibnja 2019.

Na kraju dopisa podsjeća i na Zakon o ravnopravnosti spolova, a posebice članak 8 koji “definira uznemiravanje kao svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: IT konferencija nije noćni klub!

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dipl.iur, na upit vidi li u ovom slučaju elemente diskriminacije, odgovorila je:

IT konferencija nije noćni klub koji osoba dobrovoljno odabire posjetiti te samim svojim ulaskom odabire i sadržaj koji se na takvom mjestu nudi i na koji je osoba spremna. Međutim, u konkretnom slučaju radilo se o konferenciji na kojoj su se sastali stručnjaci i stručnjakinje (ma kako malobrojne) radi razmjene svojih znanja i u svrhu unaprjeđenja svog posla i općenito IT područja. Organizatori konferencije smatrali su ipak primjerenim „razveseliti“ pretežno muške sudionike IT konferencije stereotipno „muškim“ zabavnim sadržajem ne uzimajući u obzir činjenicu da su se na konferenciji nalazile i žene IT stručnjakinje. Odnos prema ženama, ženskom tijelu i seksualnosti kao objektu privlačenja muške pažnje te sadržaja za razonodu muškaraca je diskriminatoran temeljem spola jer se na isti način ne koristi muškarce, muško tijelo ili seksualnost. Dovođenje go-go plesačica u navedeni kontekst poslalo je jasnu poruku o tome kome je namijenjena zabava i kakva.

*Što se majica s natpisom „I tata bi sine“ tiče, JavaCro organizatori konferencije u svom su očitovanju, koje ste objavili 3.6.2019., naveli kako se radi o tekstu koji se, aludirajući na film „Ko to tamo peva“ na zabavan i šaljiv način obraća sudionicima konferencije. Međutim, neovisno o tome što su se na majici nalazila tri reda koja su glasila: 1. „Tata i ja bi na…“, 2. logotip JavaCro konferencije i 3. „I tata bi sine“ i time se zapravo odnosila na odlazak na konferenciju, cijeli dizajn isključio je ženske sudionice konferencije, kao da ih nema, a ukoliko su muški sudionici nosili te majice prilikom održavanja plesne zabave s go-go plesačicam, jasna je i seksualna konotacija koja je plesačice pretvorila u seksualne objekte. Pogotovo za one koji znaju scenu iz filma u kojem je konkretna rečenica i izrečena. Time je samo odaslana jasna poruka o tome da je IT „muški“ teritorij, što je naravno diskriminatorno temeljem spola.

Pravobraniteljica nadalje ističe prepreke većem sudjelovanju žena u IT sektoru, među kojima su snažni rodni stereotipi i podjela na “ženske” i “muške” poslove, mit o IT-u kao muškom sektoru rezerviranom za osobenjake bez privatnog života, mit o IT-u kao previše tehničkom sektoru za žene (stereotip da žene ne znaju tehnički misliti ne uzimajući u obzir činjenicu da je podzastupljenost žena koje upisuju i diplomiraju u tehničkim područjima zapravo posljedica društvenih očekivanja i rodne podjele uloga, a ne njihove nesposobnosti ili neinteresa za tehnička i IT područja), nedostatak vidljivosti ženskih uzora u IT-u te nedostatak razvijene mreže mentorica.

Smatra neophodnim uklanjanje stereotipa iz obrazovnih i medijskih sadržaja te mijenjanje društvene svijesti edukacijom, odgojem, promocijom uzora, razbijanjem tradicionalnih rodnih stereotipa općenito i u samom IT sektoru.

Slobodno možemo zaključiti da spolni stereotipi počivaju na mitovima i da ih stoga treba razbijati. Naravno, radi se o „razbijanju“ kroz edukaciju, promociju ravnopravnosti spolova, podršku i razvijanje vještina i sposobnosti i dječaka i djevojčica. Svatko u svom području može učiniti nešto da na takav način razbije mitove da neki posao nije za djevojčice ili nije za dječake i tako suzbije spolne stereotipe. Od organizatora ovakvih IT konferencija, najmanje što se može tražiti je da razmisle prije nego svojim sudionicima i sudionicama ponude sadržaje koji će jedne od njih dovesti u neravnopravan i neugodan položaj temeljem spola.

Oba dopisa u cijelosti možete preuzeti i pročitati na idućim poveznicama:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Susjeda

  Susjeda

  03. 06. 2019. u 6:34 pm Odgovori

  Vrlo tužno.

  Kompanije-sponzori nose ogromnu odgovornost pošto je već godinama poznato kakav zabavni sadržaj favorizuju organizatori. Hostese su posebna priča, a one su prisutne i na Javanturi. Zbog neodgovornog ponašanja organizatora, predavači su takođe u problemu.

  HUJAK kao Java udruga već godinama ima problem sa imidžom upravo zbog JavaCro-a, samo je pitanje da li to znaju!

 2. Krešimir D.

  Krešimir D.

  03. 06. 2019. u 8:19 pm Odgovori

  Čim vidiš da nekaj smrdi na SJW na netokraciji odmah znaš da je to Mia Biberović, šteta kaj ne forsirate još više takav sadržaj uvjeren sam da ga čitatelji obožavaju.

   • Miro

    Miro

    05. 06. 2019. u 11:49 am Odgovori

    Bio sam na konferencijama, sve je bilo perfektno, možda bi i Vi trebali koji puta doći?
    Inače kada smo kod izjednačavanja, zakaj se žene ne priključe malo više fizičkim poslovima? recimo ove prekrasne žene iz “ženske mreže” su redom sve lezbe koje mrze sve što je muško!

 3. Anamarija

  Anamarija

  04. 06. 2019. u 1:23 pm Odgovori

  Uvijek se nadje netko tko je “ogorcen”, ali ne laje pas zbog sela.

  Budite barem doslijedni u vasem virtue signallingu i spomenite da je posao go-go plesacice potpuno legitiman posao, te da su go-go plesacice diskriminirane ovakvim nacinom ophodjenja prema njihovoj profesiji.

  • Gogo

   Gogo

   02. 07. 2019. u 11:50 pm Odgovori

   Također, u go-go industriji je zaposleno čak 95% žena a samo 5% muškaraca, što je za svakoga tko želi ravnopravnost u zastupljenosti spolova na radnim mjestima jedna jako porazna statistika. Ali, evo, mi muškarci se ipak ne bunimo zbog toga, čak štoviše.

 4. Mirko

  Mirko

  04. 06. 2019. u 1:46 pm Odgovori

  Dobro jer jer se janjci (zasad) nisu vrtjeli na ražnju, ipak je ovo Balkan. Što se tiče plesačica one su zanimljivije od predavanja pa zašto ih ne dovesti. Kome ne paše nek si stvori svoju vlastitu industriju.

 5. Mate

  Mate

  04. 06. 2019. u 5:48 pm Odgovori

  Dogodine +1 go-go plesač da i žene imaju šta gledat i riješena stvar.
  Mia, bezveze komplicirate i tu plesačice pljujete u članku. Pa kako se neke znaju izvijat, i to u onim štiklama od 15 cm, pa ja bi se 100 puta polomio. Ja im se divim na tim skillovima. Meni je to u rangu sporta.
  Svaki posao treba cijeniti, i ne omalovažavati ljude zato što ne rade poslove koje mi u svom ograničenom svijetu smatramo poželjnim ili nepoželjnim. Treba biti liberalan i ne osuđivat ljude.

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   04. 06. 2019. u 5:55 pm Odgovori

   U tekstu se ne osuđuju plesačice, nego se argumentira zašto takvom programu nije mjesto na poslovno-tehnološkoj konferenciji. Zapravo, ne mogu vjerovati da uopće moram objašnjavati zašto je to problematično, ali kad vidim dio komentara na tekst, jasno mi je…

   • Mate

    Mate

    04. 06. 2019. u 6:19 pm Odgovori

    Ne znam Mia, meni to zvuči kao da s prijezirom gledate na to. Evo u komentaru iznad riječ zabavni stavljate pod navodnike. Kao da pričamo nečemu lošem i nepoćudnom i nitko ne bi trebao unajmljivati plesače/ice za svoje evente i da ti ljudi trebaju ići out of business. A oni ulažu dosta vremena i truda da im tijelo izgleda savršeno, vježbaju plesne pokrete, od kojih bih ja osobno da pokušam završio vjerovatno u gipsu. Ja cijenim njihovu profesiju i ne osuđujem organizacije koje ih unajme za animiranje. Trebamo biti otvoreno društvo i ne osuđivati nikoga. Te plesače/ice ne treba gurati u zbijene klubove po nekim seoskim mjestima ili privatne prostorije. Zašto oni ne bi mogli raditi na konferenciji i animirati IT društvo? Jedina greška organizatora je što nisu imali muškog go-go plesača za ženski dio publike.

 6. zigi1337

  zigi1337

  04. 06. 2019. u 7:07 pm Odgovori

  wooow….stigle pahulje i kod nas… Tipcini krajni lijevicari i komunjare koji se srame svega, osudjuju sve, levitirajuci iznad svih ljudi koji imaju svoje zivote.. Live and let live je pojam koji je koristen kod vas samo kao promocija osobne duhovnosti dok s druge straneje je simply void! So fcking what ako su bile plesacice ako se netko nedaj boze zabavi ,izadje iz nekih okvira svakodnevice…sta onda? zar stvarno peku oci kad nesto nije po pravilima i filozofiji kolektiva koji pokazuje da evolucija zna i za rikverc brzinu.

  • Goran

   Goran

   02. 07. 2019. u 9:23 am Odgovori

   Krajnji lijevičari i komunjare…naravno, odmah treba ispolitizirati i staviti etikete onima koji ima drugačije mišljenje. Tipično.
   Meni osobno ne smetaju plesačice no uvažavam i suprotno mišljenje autorice ovohg teksta, bez obzira na njezin politički stav 🙂

 7. Davor

  Davor

  04. 06. 2019. u 10:37 pm Odgovori

  Mia, svaka cast! Ignore na komentare libertarijanskih narcisoidinih psihopata i whatabout aktivista. Ne citaju clanak s razumijevanjem i glupim komentarima samo zele one s trunom empatije odvratiti od samog citanja clanka, pa ih triggerirati za glupe diskusije koje su same sebi svrhom. Vidim da protiv go-go plesacica nema niti jedne rijeci i slazem se da takvom sadrzaju na poslovnoj konferenciji nije mjesto. Zato i postoje nocni klubovi i ini barovi, specijalizirani za takve sadrzaje. Ovo je neprofesionalno. Ako se zeljelo napraviti nesto ovakvo, moglo se to uciniti nesto suptilnije i svakako diskretnije.

   • Šumski Mudrac

    Šumski Mudrac

    06. 06. 2019. u 12:28 pm Odgovori

    Znači prema ovome svi kojima nemaju jednako mišljenje kao vi su narcisoidni psihopati? Smatrate se nekakvim moralnim ikonama, a mislite da je u redu druge nazivati psihopatima i sličnim izrazima samo zato što imaju drugačije mišljenje od vas.

    Mia, ne slažem se s tvojim mišljenjem, no poštujem ga jer svatko ima pravo na svoje mišljenje. Neću niti tebe niti tvoje istomišljenike nazivati pogrdnim izrazima, za razliku od Davora, i tebe koja se slažeš s njime u tome da smo svi koji nemamo isto mišljenje smo psihopati. To dovoljno govori o tebi. Nadam se da ćeš barem ponuditi ispriku svima koji su poput mene ostali uvrijeđeni ovakvim govorom mržnje, pogotovo s tvoje strane autorice ovog teksta.

    • Mia Biberović

     Mia Biberović

     06. 06. 2019. u 12:53 pm Odgovori

     Gdje sam se točno poslužila govorom mržnje? Čija su prava povrijeđena mojim riječima? Činjenica da se tu koristi “whataboutizam” uvlačenjem zanimanja plesačica u cijelu priču je suluda, na isticanju toga sam zahvalila Davoru. Ako ti se ne sviđaju izrazi koje je on upotrijebio te se osjećaš prozvanim – slobodno traži ispriku od njega.
     Komentari, čak ni uvrede koje oni sadrže, s obje strane, ovdje nisu cenzurirani, ali okretati priču da sam ja koristila pogrdne izraze ili govor mržnje, kad je sve tu crno na bijelo, poprilično je suludo.

     • Šumski Mudrac

      Šumski Mudrac

      06. 06. 2019. u 4:37 pm

      Molim te ponovno pročitaj moj komentar, ovog puta pažljivije i s razumijevanjem. Nigdje nije spomenuto da si ti koristila govor mržnje. Koristio ga je Davor, na što si mu ti odgovorila “Hvala Davore” . Što se može protumačiti kao “Hvala Davore što smatraš da su ostali koji se ne slažu samnom narcisoidni psihopati” .
      A govor mržnje bi se trebao cenzurirati, bilo s jedne, bilo s druge strane jer tome nije mjesto u komentarima. Ako se ne može raspravljati bez uvrijeda upućenih jedni drugima, bolje da se ne raspravlja 🙂

      Druga stvar koja me zanima je zašto je natpis na majci u naslovu izvađen iz konteksta.
      Cijeli natpis je “Tata, ja bi na javaCro! I tata bi sine.” Ne vidim niti najmanji problem takve majce, niti zašto je ona sporna.

     • Mia Biberović

      Mia Biberović

      06. 06. 2019. u 4:54 pm

      Zatražio si da se ispričam zbog govora mržnje – zato sam pitala gdje sam koristila takav govor da bih se trebala ispričati.
      Što se tiče rasprava bez uvreda, tu se slažem s tobom i mnogo sam puta iznosila slično mišljenje kao tvoje (ali sam i kritizirana da time potičem cenzuru). 🙂
      A što se tiče natpisa na majici, riječ je o parafrazi citata iz filma, koji je poznatiji u kraćoj verziji “I tata bi, sine”. Istina, on u proširenoj verziji glasi: “Tata, i ja bi’ ovo radio! I tata bi, sine”. Ako ne znaš kontekst te scene, link na isječak iz filma nalazi se u tekstu.
      Možda tebi to nije problematično, možda majica i ne bi bila zamijećena da nije ovih drugih stvari povezanih s događajem, ali ovako u “paketu”…

 8. Igor

  Igor

  05. 06. 2019. u 1:35 am Odgovori

  Ah da, potpuno neprimjereno i jako tužno da se takve stvari još uvijek dešavaju u ovoj našoj jadnoj zabiti. Još pred nekoliko godina smo kolege i ja bili šokirani količinom neprimjerenog ljigavluka na toj konferenciji. I naravno, nismo se više vraćali tamo.
  Pobogu, je li ovo okupljanje Java developera ili nedojebanih drkadžija? Mislim, sad znam da je ovo drugo, ali dajte onda barem promijenite naziv i opis konferencije pa da ne bunite jadan neinformiran narod.

 9. Drvo

  Drvo

  05. 06. 2019. u 4:15 pm Odgovori

  Obzirom ko je organizator, i ekipa oko njega (sve neki njegovi dobri frendovi, ljudi koji nemaju veze s Javom), dobro stvar i prolazi. Fuj… a reakcija na pritužbu mu je baš cool, pravi spin doktor, vidi se da je diplomata..

 10. nisam panj

  nisam panj

  07. 06. 2019. u 4:32 pm Odgovori

  Mia izdrži :), sorry Jakove

  ljudi misle da se obrazovanjem koje je potrebno u IT-u dolazi do bolje kvalitete ljudi,
  wrong,
  količina sirovina, panjina i šovinista među komentarima me ipak neugodno iznenadila,
  ljudi previše koriste (anti)soc. mreže, a premalo oči u oči razgovor, na soc. mrežama možeš staviti mozak sa strane i skrivati se iza nicka.

  jest da se danas malo previše pretjeruje sa feminizmom, političkom korekcijom (samocenzurom), te to dovodi kod jednih do ključanja muških hormona, a kod drugih do aseksualnosti, kako god kreneš nevalja .. stanite svi na loptu malo
  i jednostavno nemojte raditi ono što nebi htjeli da rade vama i vašim najdražim.

 11. D

  D

  11. 06. 2019. u 9:39 pm Odgovori

  Bravo Mia! Napokon jedan članak vrijedan čitanja na Netokraciji.
  I ne, ovaj post nema nikakve veze sa feminizmom – svesti profesionalne konferencije ovakvog tako nisko, svesti žene na puki objekt i predmet zabave je ispod svake razine.

  Kompanije ulažu desetke tisuća u slanje developera na konferencije da bi se ulagalo u “edukaciju” a javna je tajna da je jedina korist od velike većine tih konferencija, zabava i pronalaženje kontakata i boljih poslova. U cijeloj toj priči najveći gubitnici su kompanije koje šalju (u velikoj većini slučajeva – čast izuzecima)

 12. Monitor

  Monitor

  02. 07. 2019. u 3:24 pm Odgovori

  Draga Mia,

  članak provodi seksističku segregaciju zaposlenika. dakle, podjelu po spolu, te još i pozivaš na okupljanja i akcije u vidu daljnjih podjela.

  Statistika koju navodiš u članku navodi na zaključak kako žene na hrvatskom tržištu rada nisu podjednako kvalificirane za navedeni posao.

  Uzevši u obzir činjenicu istih mogućnosti obrazovanja i zaposlenja dolazi se do zaključka kako žene ne odabiru često navedeno zvanje.

  Dakle, kad su već ostali većinom samo muški – nek’ se zabavljaju.

 13. Matija

  Matija

  03. 07. 2019. u 1:38 pm Odgovori

  Tu je par glavnih pitanja, jesu li te djevojke samovoljno došle plesati na konferenciju, jesu li gosti konferencije tamo samovoljno došli i platili kotizacije. Znači pravo svake žene je da izabere sto želi, ako želi plesati na konferenciji to je ok i njen izbor, ili je po tebi u redu samo ono što ti misliš da je u redu, nadalje ako se ljudima ta konferencija ne sviđa na nju više neće dolaziti, kapitalizam u najnormalnijem obliku. Dakle, prestanite se bavit nebitnim stvarima i smatrat da žena ima pravo na izbor dokle god se njen izbor slaže s tvojim.

 14. Lupetas

  Lupetas

  05. 07. 2019. u 12:43 pm Odgovori

  Ako se manje žena općenito bavi IT-om, zašto su očekivanja takva da ih u firmama treba biti jednak broj kao muškaraca?
  Kao članak govori o problemu sa gogo plesacicama (sto realno je problem i tko god se toga sjetio je debil), ali ne propusta priliku da zapravo provuce feminističku umoserinu o “malo zena radi u ITu”

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Tvrtke i poslovanje

Istraživanje korisničkog iskustva: Jeste li spremni čuti što trebate napraviti?

Ako se pravilno postavi, kao ključna poslovna funkcija, UX istraživanje može pomoći u diverzifikaciji portfelja proizvoda, usluga i korisnika, otkrivanju različitih vrijednosti vaše ponude, implementiranju novih trendova i strategija, a mogao bi vam ukazati i na neiskorištene prilike za širenje i inoviranje. Ako vam to nije dovoljno, čitajte dalje, i otkrijte kako to rade najveće tvrtke na svijetu...

Što ste propustili

Prikaz

Book&Zvook: Jeste probali audioknjige na hrvatskom?

...bolje nego da trčimo za njima i vičemo: „Pa vi ništa ne čitate!“, kažu Ljubica Letinić i Lana Deban iz Book&Zvooka koje su nam objasnile kako nastaju audioknjige - na hrvatskom.

Novost

Euromoney proglasio RBA najboljom digitalnom bankom u Hrvatskoj

Jedan od vodećih europskih časopisa u području financija i bankarstva Euromoney, proglasio je Raiffeisenbank Hrvatska najboljom digitalnom bankom u Hrvatskoj. Ova se nagrada svake godine dodjeljuje banci s vodećom ponudom digitalnih proizvoda i usluga.

Pametni automobili

Direktor Vernea tvrdi da su granice između 4. i 5. razine autonomije nejasne – što kažu stručnjaci?

Peta razina autonomnosti vozila svojevrstan je sveti gral industrije, no je li uopće dostižna i potrebna?

Društvene mreže

Andrej Plenković i Možemo razvaljuju TikTok

Do kraja parlamentarnih izbora premijer Plenković lajkaniji je bio od Pernara, a Možemo najpraćenija stranka.

Novost

Cijeli svijet zahvatio “plavi ekran smrti”: Što do sada znamo

Aviokompanije otkazuju letove, televizije su prestale s emitiranjem, poslovanje su prekinule mnoge banke, pa i Londonska burza. U Hrvatskoj probleme ima CEZIH, televizije, pa i kontrola leta.

Startupi

Nađite bug na Daytoni – i osvojite nagradu iz fonda od 60.000 dolara

Developeri koji Daytoni do kraja godine pomognu poboljšati Daytonine značajke ili prijaviti bugove, mogu osvojiti i solidnu financijsku nagradu.