George: Erste banka uvodi novu bankarsku aplikaciju - za sve banke!

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Vjerujem da gledajući teaser spotove za “George” niste očekivali bankarsku aplikaciju, već – kao većina mojih prijatelja – neki modni brend. Ništa nije otkrivalo da se radi o aplikaciji, kamoli bankarskoj.

Iako će Erste banka službeno tek ovaj tjedan predstaviti što će aplikacija nuditi, podaci o domeni George.hr gdje je i dalje teaser stranica su u vlasništvo Erste grupe, a istraživanjem izvora s drugih tržišta gdje su prisutni moguće je otkriti što će George najvjerojatnije ponuditi.

Uzlet pa stagnacija digitalnog bankarstva u Hrvatskoj

Unatoč napretku u bankarskim aplikacijama, od Erste banke koja je prva 2011. uvela moderni mBanking na tržište pa do nedavnih novih aplikacija Raiffeisen banke i PBZ-a s boljim korisničkim iskustvom, bankarsko tržište u Hrvatskoj čeka drugi val digitalizacije.

Sučelja su bolja i banke su svakako usredotočene na razvoj boljeg korisničkog iskustva za svoje korisnike, ali revoluciju temeljenu na otvaranju bankarskih sustava kroz API-je u skladu sa PSD2 regulativom na razini Europske unije… i dalje ne osjećamo:

 • Nezavisne aplikacije za budžetiranje ili druge važne financijske aktivnosti i dalje nisu popularne u Hrvatskoj, koja im je premalo tržište da bi se obratili hrvatskim korisnicima, koji istovremeno nisu toliko financijski pismeni da bi ih bilo briga, uz iznimku nordijskog Settlea kojemu je Hrvatska odličan pilot projekt za daljnje širenje.
 • Integracije i partnerstva banaka i drugih tvrtki oko integriranog plaćanja ili drugih usluga su i dalje vrlo ograničena, tako da imamo sreće ako nam je u bankarsku aplikaciju integrirano plaćanje parkiranja. Vjerojatno najveći iskorak je napravio KeksPay, također od Erste banke.

Što je zapravo George?

George je bankarska aplikacija koju je Erste banka još 2015. razvila za austrijsko tržište.

Inicijalno je razvijen unutar BeeOne, razvojnog tima Erste banke utemeljenog 2012. koji je godinu kasnije u Hrvatskoj organizirao prvi Erste Finnovation Hackathon. Maurizio Poletto, tada voditelj u BeeOne, zamolio je za period od tri godine tijekom kojeg ih nitko iz grupacije neće pitati za javno pokretanje bilo kakvog projekta, kako bi imali vremena za eksperimentiranje:

Napravili smo aplikacije koje su radile i koje nisu. Među njima je korisnicima najzanimljivija bila ona u kojoj su vidjeli stanje svog računa bez prijave u mobilno bankarstvo. Testna aplikacija je bila izuzetno uspješna na austrijskom tržištu, jer su u prosjeku od 100 prijava u njih 95 korisnici samo htjeli vidjeti stanje svog računa kroz jednostavnu prijavu i lozinku.

George 2017. dolazi na češko i slovačko , a 2018. godine na rumunjsko tržište gdje do kraja godine dostiže 100 tisuća korisnika. Nakon hrvatskog tržišta Erste banka planira George uvesti na mađarsko (već najavljeno na službenoj web stranici) i srpsko tržište, iako još nije poznato kada.

Screenshotovi s drugih tržišta poput rumunjskog otkrivaju što George nudi.

George nudi kvalitetno pretraživanje, personalizaciju imena računa, pregled i savjete za upravljanje svojim financijama, podsjećanja na plaćanje budućih računa… Iako su neke funkcionalnosti zaista nove i korisne, većinu je Erste banka nudila kroz postojeću mBanking aplikaciju. Slobodno pogledajte George za rumunjsko tržište na App Storeu i Google Playu.

Zapravo, mnoge od mogućnosti poput hashtagova i adresara uveli su i konkurenti – primjerice PBZ. Unatoč tome, sudeći po obavijesti Erste banke na službenoj web stranici – George će zamijeniti Erste mBanking:

Šteta, Erste mBanking je bila prva hrvatska moderna bankarska mobilna aplikacija.

Razlog nije što je postojeća aplikacija bila loša ili joj je nedostajalo mogućnosti, već strateške prirode: George je aplikacija originalno namijenjena ne samo korisnicima Erstea, već svih banaka!

Bankarska aplikacija za sve banke?

Više od 2 godine nakon što je uvedena, PSD2 regulativa nije poznata većini krajnjih korisnika, iako se radi vjerojatno o najvažnijem komadu europske regulative za budućnost bankarskog sektora u Hrvatskoj.

Pod tom su regulativom sve banke morale kroz otvorene API-je omogućiti da njihovi korisnici mogu podijeliti svoje podatke s tuđim aplikacijama, bilo da su one nezavisne aplikacije za budžetiranje – ili George Erste banke.

Da, dok je na razvijenijim bankarskim tržištima poput njemačkog i britanskog, PSD2 omogućio razvoj danas klimavih digitalnih banaka, na hrvatskom i sličnim tržištima ova regulativa omogućava banci da ponudi bolje digitalno iskustvo ne samo svojim – nego i korisnicima drugih banaka.

Georgeova osnovna funkcionalnost prikazivanja stanja računa i pomaganja korisnicima s financijskim savjetima se savršeno uklapa u ovaj scenarij, zbog čega je Poletto i krajem 2018. rekao da se najviše veseli što na rumunjskom tržištu korisnici koji nemaju račun u tamošnjoj Erste banci (BCR) koriste George:

Jedva čekamo da integriramo PSD2 u George i da korisnici mogu vidjeti podatke iz računa drugih banaka koje koriste kao što rade u Austriji. U tom trenutku ćete iz Georgea moći pogledati i upravljati računima svih svojih banaka.

Znači imate jedan račun u PBZ-u, drugi u Addiko banci, treći u Erstici – i umjesto da ulazite u više aplikacija, vi koristite samo aplikaciju koja upravlja svima – George.

Iako je korištenje aplikacija za pristup više platformi poznato još iz doba messengera poput ICQ-a i MSN, a danas vjerojatno poznatije kroz platforme za društvene mreže poput Hootsuitea, u bankarskom sektoru u Hrvatskoj to stvara opasan presedan.

Hrvatski korisnici će koju god banku koristili moći imati kvalitetno korisničko iskustvo kroz George, jer ruku na srce, mnoge banke dan danas nude prosječno ili loše korisničko iskustvo.

Zašto bih otvarao više aplikacija, posebno onih loših, ako imam jednu koja mi nudi bolje iskustvo? Dapače, čak i ako neka banka nudi znatno bolje iskustvo u svojoj aplikaciji, ako koristim više banaka – zašto ne bih sve imao na jednom mjestu? Erste banka u Hrvatskoj uvodi George u trenutku kad su se konkurenti digitalizirali i kad mora imati još jedan praktičan benefit da se istakne među njima.

George i KeksPay kao – platforme

“Želimo stvoriti App Store europskih financija”, na pitanje o trendovima u stvaranju platformi krajem 2018., kad je George uveden na slovačko tržište, odgovorio je tamošnji Chief retail officer Peter Bosek. Unatoč trenutnim kontroverzama oko politike digitalnih dućana za aplikacije, Bosekov komentar opisuje tadašnje ambicije koje ne znamo ima li i predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck.

KeksPay kao aplikacija za jednostavno plaćanje koju je Erste banka predstavila prošle godine zasad ima i dodatne funkcionalnosti plaćanje parkiranja i ENC-a, ali s obzirom na povijest integriranja Georgea s lokalnim partnerima na drugim tržištima vjerojatno je da će Erste banka još više uložiti kako bi ponudila nove integracije i tako se istaknula pred konkurentima.

Iako mi je žao što Erste banka umirovljuje Erste mBanking koji je zaista za svoje vrijeme bila pionirska bankarska aplikacija, uvođenje Georgea slijedi strategiju stvaranja otvorenih aplikacija koje će kroz bolje korisničko iskustvo biti lead generator za otimanje klijenata drugim bankama. Ne želite otvoriti račun? Nema frke, otvorite aplikaciju pa će vas već nagovoriti da pređete.

Ažurirano 6. listopada 2020. u 11 sati

Na danas održanoj press konferenciji od Igora Strejčeka, direktora Sektora direktnih kanala u Erste banci, tijekom prezentacije aplikacije George, saznali smo:

 • Potvrđeno je da Erste banka planira, zahvaljujući PSD2 regulativi, omogućiti korištenje Georgea s bankovnim računima drugih banaka;
 • Lokalni tim Erste banke je unutar projekta povezao Georgea s core bankingom putem API-ja i prilagodio aplikaciju lokalnim specifičnostima;
 • Do kraja godine uz Georgea će se omogućiti digitalno otvaranje tekućeg računa u Erste banci bez odlaska u poslovnicu;

Član uprave Erste banke Zdenko Matak tijekom predstavljanja naglasio je da uz Georgea žele digitalnu prodaju povećati s 25 na 40 posto.

Ažurirano 7. listopada 2020. u 10 sati

Na naš upit je li George namijenjen poslovnim korisnicima, iz Erste banke su odgovorili:

 • Internetsko bankarstvo je prilagođeno za sve pa i poslovne korisnike;
 • George je zasad namijenjen privatnim korisnicima, a poslovni korisnici će moći koristiti – kako navode “postojeće digitalne kanale”;
 • Dugoročno je plan prilagoditi George za poslovne korisnike.

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  05. 10. 2020. u 10:32 am Odgovori

  ahem, nesortirano – tako se sad zovu sponzorski članci

  mala škola hrvatskog jezika (mšhj)
  benefit – korist
  Chief retail officer – glavni direktor prodaje

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   05. 10. 2020. u 10:38 am Odgovori

   Kao što ti je već rečeno nebrojeno puta – da je sponzorirano bilo bi tako označeno. Inicijalno sam, priznajem, ostavio članak bez kategorije – “Nesortirano” je kategorija u koju WordPress automatski stavi članak kojem nije označena kategorija.

 2. Jure K

  Jure K

  05. 10. 2020. u 6:46 pm Odgovori

  Aplikacija radi puno lošije od sadašnjeg mbankinga, a i ne radi za poslovne korisnike kojima je mbanking pružao sve na jednom mjestu. Ukoliko umirove mbanking i ne ponude alternativu, bojim se da će izgubiti dio klijenata (a to nisu loši klijenti)

 3. marinko

  marinko

  07. 10. 2020. u 12:33 pm Odgovori

  Kao korisnik PBZ-a ovo me podsjeca na njihovu novu aplikaciju, dodali su mozda 2 korisne novine i zkomplicirali sve postojece, uz naravno cool i nepregledno sucelje.
  Zasad mi Raiffeisen aplikacija izgleda najbolje, nisam ulazio u funkcionalst.

 4. Marko austrijanac

  Marko austrijanac

  07. 10. 2020. u 3:09 pm Odgovori

  Koristim george app u austriji i jesu teoretski najbolji na ovom podrucju jer ostale su banke koma sa njihovim appovima. Medutim sto se techa tice HR je znatno ispred Austrije rekao bih. Neke stvari sto sam iz HR donio 2013 godine tek sad dolaze u austriju. Tako da ne znam koliko ce publika dolje biti zadovoljna app. Meni je skroz ok jer radi. A da je nesto inovativno – i nije bas. Vise bih iskreno volio koristiti neki drugi startup app nego enterprise (na silu) stvoren cool brand cisto da budu na trzistu.

  Ali ok, prezivit ce george jer Erste ima veliku publiku u CEE.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   07. 10. 2020. u 3:15 pm Odgovori

   Hvala Marko na komentaru, zaista korisno s obzirom na tvoje iskustvo u Austriji. Upravo zato mi je žao malo za staru aplikaciju koja je svake godine napredovala i bila dobra… Vidjet ćemo.

   • Marko austrijanac

    Marko austrijanac

    08. 10. 2020. u 8:52 am Odgovori

    Ma da, ali iskreno nadam se da cemo i mi svoj neki app napraviti. Lako je Erste kad ima infrastrukturu i samo ubiju konkurenciju/app. Ali eto nadam se bas da steceno znanje sto se godinama gradilo za klijente iz vana da ce se sad “preliti” u svojevrsni startup boom gdje ce ekipa iz angencija fokusirati se na stvaranje digitalni produkta, a ne pruzanju usluga. Jer itekako kao cijelina imamo sta ponuditi rekao bih.
    Vrijeme ce pokazati.

    • Ivan Brezak Brkan

     Ivan Brezak Brkan

     08. 10. 2020. u 10:33 am Odgovori

     Prelijevaju već (Lemax, Photomath, itd.), ali sumnjam da će se to preliti u konkretno fintech app. Realno i tu imamo dosta knowhowa u kombinaciji Infinuma (radili frontend za HPB, Erste, RBA) i Microblinka… Kao što kažeš – vidjet ćemo.

 5. Roberto Bilić

  Roberto Bilić

  07. 10. 2020. u 5:01 pm Odgovori

  Instalirao sam je na novi tablet i za sada se pokazala solidnom. Ima mana, ali se nadam da će s vremenom to popraviti. Također mi smetaju engleski izrazi kategorija prometa. Treba ih prilagoditi domaćem tržištu. No vrijeme će pokazati. Za sada ću koristiti oboje dok budem mogao.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.