Friendly Fire u partnerstvu s Andrijom Čolakom planira proširiti svoju "gaming cafe" franšizu po svijetu

Friendly Fire u partnerstvu s Andrijom Čolakom planira proširiti svoju “gaming cafe” franšizu po svijetu

Kada vam najpoznatiji franšizer u Hrvatskoj kaže da malo koji koncept s kojim se susreo ima potencijal u franšiziranju kao Friendly Fire, znate da njihove gaming igraonice, u poslovnom smislu - nisu obična igrarija. To pokazuje i trenutno prikupljenih skoro 180 tisuća eura na crowdfunding kampanji koja je u tijeku.

Jedan od najnovijih hrvatskih projekata na Funderbeam platformi za crowdfunding financiranje u SEE regiji je Friendly Fire, gaming kafić budućnosti, koji upravo zaključuje svoju privatnu rundu financiranja – i kreće u javnu. No, nije to jedina novost ove uspješne i nedovoljno poznate domaće tvrtke. Osnivač David Kosir, ušao je prije dvije godine u partnerstvo s Andrijom Čolakom, serijskim poduzetnikom i pokretačem globalno poznate Surf’n’Fries franšize, a čije iskustvo će im poslužiti da i od Friendly Firea naprave svjetski prisutan i prepoznatljiv brend.

U razgovoru s Davidom i Andrijom saznajem više o tome kako je započela njihova suradnja, ali i zašto smatraju da u 2022. gaming cafe franšiza ima potencijala.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Za početak, što to nude Friendly Fire igraonice?

David Kosir je kao i mnogi čitatelji Netokracije često provodio vrijeme po kvartovskim igraonicama. Razumjet ćete onda njegov sentiment oko istih. Kaže kako ga je oduvijek pratila ideja da bi to bio “odličan poslovni potez jer je tržište nezasićeno i nedostaje sličnih koncepata”.

Potaknut time David 2017. otvara prvi gaming cafe u Avenue Mallu u Zagrebu. U međuvremenu su se proširili na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, BiH i Austriji, ali unatoč tome, u zraku visi pitanje: Zar nije vrijeme takvih okupljališta davno iza nas? Znamo da je bilo pokušaja na sličnu foru, često neuspješnih, pa je nezaobilazno postaviti pitanje što baš Friendly Fire radi drugačije, bolje?

Iskreno i meni je trebalo dosta vremena dok shvatim u “čemu je kvaka”, ističe Andrija:

Prvo sam mislio kako ciljana skupina nema dovoljno novaca za doma imati dovoljno jako računalo pa idu u gaming caffe, no to se pokazalo potpuno netočnim (to je old school gaming caffe model), taj razlog je zadnji na listi razloga zašto useri FF-a dolaze igrati. Prvi razlog je socijaliziranje.

Esports igre su uvijek primarni izbor FF korisnika, zbog kompetitivne naravi i toga što jednostavno mogu igrati zajedno. Najviše se igraju League of Legends, CSGO, Apex, Valorant, Fortnite, PUBG, Rocket League i Call of Duty. Foto: Franjo Matković

Friendly Fire je s pažnjom da prvenstveno stvori ugodno okruženje za druženje u zadnjih pet godina izgradio gejmerske zajednice i postao mjesto gdje se oni dobro osjećaju, zabavljaju i natječu. Ideju možda i najbolje pojašnjava ovaj Davidov komentar:

Ja često volim reći da i doma imam pivo ili kavu, pa opet idem s prijateljima u bar. Nije stvar u igranju, nego u druženju.

Ali – nije druženje jedini razlog zašto Friendly Fire ima (tržišnog) potencijala, ističu moji sugovornici…

“U suštini, Friendly Fire je uspio gejmificirati gaming”

Friendly Fire nije se naivno oslonio poslovanje samo na zakup prostora i postavljanje 15-ak računala za igranje. David s kolegama osmislio je i iz nule izgradio softver kojim su gejmificirali korisničko iskustvo. Kroz softver, svaki korisnik se ima priliku ostvariti kao uspješan igrač, koji će skupljati bodove za različite bonuse i uzdignuti se na ljestvici ovisno o svojim postignućima. Kako objašnjava Andrija, nisu svi za sport ili za umjetnost, ali svi se imamo želju nekako ostvariti:

Velik dio Gen Z-a se u tom smislu ostvaruje upravo kroz gaming, a Friendly Fire im to omogućuje na vrlo transparentan način. Friendly Fire ima vlastitu aplikaciju gdje svaki korisnik ima svoj profil i svoj avatar kojim postiže “achievemente” i status kroz igranje bilo koje igre u FF-u, primjerice, neki postaju Legends i njihov avatar završi na “zidu slave” u tom caffeu. Zvuči banalno, ali to je isto kao kad smo nekad davno igrali fliper u želji da se potpišemo s tri slova kao top 5 igrača na tom fliperu ili kada trčimo maraton kako bi dobili medalju (komad metala) oko vrata.

David i tim kapital prikupljen crowdfundingom planiraju koristiti za poboljšanje softvera, izgradnju prodajne mreže te marketing i logistiku za nove franšize. Foto: Franjo Matković

David i ostatak FF tima su sa softverom doveli koncept igraonice na novu razinu, prilično jedinstvenu na tržištu te se time pozicionirali kao jedini gaming caffe u kojem se napredak igrača cijeni i prati. Naravno, dodatan plus je što kroz softver mogu osmisliti bolji model od klasične naplate po satu, u aplikaciji se koristi njihova virtualna valuta.

S time smo omogućili nativni dynamic pricing gdje cijenu igranja automatski određuju ponuda, potražnja i bonusi koje je korisnik skupio. U praksi to znači da se ponedjeljkom u jutro može igrati za svega par kuna po satu, a vikendom i kada su najveće gužve cijena je i preko 20 kuna po satu za nekoga tko nije skupio bonuse. Osim toga, tu su i achievementi (postignuća) koji daju bodove s kojima se otključavate nove vještine, s hrpom sitnih bonusa i pogodnosti, baš kao prava role-playing igra.

Crowdfundingom planiraju skupiti minimalno 400 tisuća eura

Friendly Fire je u zadnjih pet godina otvorio igraonice na 9 lokacija, što već dosta govori o profitabilnosti i interesu koji Friendly Fire generira, komentira David.

Vrijeme lockdowna je bilo teško, ali nadam se da je to sada iza nas. Neke lokacije su već ovo proljeće imale bolje rezultate nego rekordne 2019.

Dobri rezultati i želja za daljnjim širenjem potaknuli su ih i na crowdfunding kampanju na Funderbeamu SEE, koju su pokrenuli krajem lipnja.

Kampanja će trajati mjesec dana, točnije do 7. kolovoza. U planu im je prikupiti minimalno 400 tisuća eura. Kampanja je započela s privatnom fazom investiranja koja je bila otvorena za lead investitore i investitore iz njihove mreže, time je već investirano 174 tisuće eura. Trenutno je aktivna javna faza investiranja, što znači da svatko u istoj može sudjelovati. Kapital planiraju koristiti za poboljšanje softvera, izgradnju prodajne mreže te marketing i logistiku za nove franšize.

Friendly Fire ima i svoju vlastitu gaming periferiju, koju će primarno prodavati svojim franšizerima, ali je i javno dostupna za kupnju. David navodi da se kvalitetom može smjestiti u higher mid razred, a po cijeni u mid razred. Foto: Franjo Matković

Friendly Fire će se u budućnosti primarno financirati od franšiziranja, većinu prihoda tako im čine ulazne naknade i mjesečni tantijemi. Osim toga, tu su i prihodi od rabata od proizvođača i prodaje vlastite opreme. Naime, Friendly Fire, kako ćete vidjeti na njihovom webu prodaje i svoju gaming periferiju. David mi napominje da ista nije white-label odnosno gotovi generični proizvodi na koji samo lijepe ime svog brenda, već periferija za čiji su se razvoj pobrinuli sami.

Osobno sam vodio razvoj i proizvodnju opreme, uz pomoć naših suradnika u Kini. Odlučili smo se za tu investiciju jer nismo uspjeli naći dovoljno kvalitetnu i izdržljivu periferiju po pristojnoj cijeni za naše franšizere. Osim toga, s vlastitom periferijom imamo i kontrolu nad postavkama i lakše možemo podesiti opremu za optimalno iskustvo igranja.

Andrija Čolak: Kakav franšizni potencijal ima Friendly Fire?

Spomenuli smo kako Davida i tim pandemija nije baš mazila, kao ni mnoga druga poslovanja koja se oslanjaju na fizičko iskustvo. No, sve lokacije su preživjele i uspješno se oporavljaju. S druge strane, to ih je kao tvrtku ubrzalo u tranziciji s modela upravljanja vlastitim igraonicama u franšizni model, tako da, “nije svako zlo bilo za zlo”, dodaje David.

Toj tranziciji kumovao je Andrija Čolak, koji je prije dvije godine postao konzultant za postavljanje franšiznog poslovnog modela Friendly Firea, a prije nešto manje od godine su on i David postali i partneri.

U Friendly Fireu sam equity partner, teoretski – Sweat Equity partner. Dakle, nije kapitalna investicija, već sam u ulozi partnera koji ima glavni zadatak pomoći svojim znanjem, iskustvom i mrežom kontakata u skaliranju brenda s posebnim fokusom na tržište SAD-a. Već smo dobar dio posla odradili jer su entiteti u SAD-u postavljeni, ali i cijeli pravni okvir – što uključuje Franchise Disclosure Document (FDD) koji je već registriran u SAD-u. Inače, FDD je veliki izazov za mnoge brendove kada žele franšizirati u SAD-u jer je zakonski obvezan te je poprilično kompleksan i skup.

Foto: Franjo Matković

Kada vam najpoznatiji franšizer u Hrvatskoj kaže da malo koji koncept s kojim se susreo ima potencijal u franšiziranju kao Friendly Fire, znate da je bilo vrijedno muke. Osim što smatra da su osnivač i tim koji stoje iza projekta veoma dobri u tome što rade, dodaje kako si i izvrsno odgovaraju. Naravno, da bi to sve kliknulo, trebalo se prvo i posložiti nekoliko ključnih razloga zašto ima smisla ići u franšiziranje gaming radionica. Andrija ih navodi i objašnjava redom:

  • Vlastiti (proprietary) softver, izrađen iz nule veoma je važan element u svijetu franšiziranja i svaki brend koji ga ima te ga može replicirati – ima ogroman potencijal za franšiziranje.

Konkretno FF softver je razlog velike vjernosti korisnika, a uz to pomaže i u vođenju posla s elementima poput postavljanja dinamičnih cijena i sl. Nadalje, softver ima i AI komponentu gdje je prikupljeno jako puno informacija te smo s Friendly Fire samo po tom pitanju sigurno 3-5 godina ispred bilo kojeg drugog brenda.

  • Jednostavno postavljanje. Friendly Fire se vrlo lako i brzo može postaviti i otvoriti, navodi Andrija.

U svijetu franšiziranja to je vrlo bitan faktor jer otvara mogućnost brzog skaliranja odnosno otvaranja velikog broja jedinica u kratko vrijeme gdje su sve jedinice jednako standardizirane te nude identično iskustvo kupcu.

  • Može funkcionirati u svakom kvartu. Velika prednost Friendly Firea je to što može raditi u svakom kvartu, dakle nije potrebna A+ lokacija za uspješnost poslovanja.

To je drugi element koji dodatno otvara mogućnost skaliranja, naime, puno je više potencijalnih lokacija u kvartovima nego što postoji A+ lokacija. Također, Friendly Fire je dokazan da vrlo uspješno radi i u malenim gradovima ili mjestima i s relativno manjom platežnom moći što dodatno širi potencijalno tržište.

U Americi planiramo primijeniti tzv. Area Development model gdje ćemo prodavati teritorije s npr. potencijalom razvijanja 20 jedinica. Već smo odradili “teritorry carving” i tako SAD podijelili u jednake teritorije gdje svaki teritorij ima jednaki potencijal. Area Development model obično omogućuje potencijal eksponencijalnog rasta.

Jednostavno upravljanje. U današnje vrijeme se mnogo traže franšizni koncepti kojima je jednostavno upravljati, gdje nije potrebna neka posebna vještina da bi se poslovanje vodilo.

FF je definitivno takav i zbog softvera koji stoji iza cijelog poslovanja. Nadalje, znamo i da je ogroman problem s radnom snagom, i tu FF ima velike prednosti jer je potreban minimalan broj radnika te nije potrebno nikakve vještine za rad razvijati.

Sljedeći veliki korak: Meksiko i Amerika

Počeli su u Hrvatskoj i regiji, nastavljaju dalje po Europi, iz koje im upiti dolaze organski. Time su zadovolji i David navodi kako će uskoro imati nekoliko novih lokacija u regiji i šire po Europi. No, plan je maknuti se s ovog kontinenta

U Meksiku smo nedavno potpisali master franšizu s minimalno 30 lokacija i planiramo se širiti dalje i po Latinskoj Americi. Naš glavni fokus je SAD jer je to uvjerljivo najveće tržište za nas i jednom kada se etabliramo na njemu, sva druga tržišta će biti lakše dostupna. Osim toga, svjesni smo da će naš kupac ili sljedeći investitor doći upravo iz SAD-a.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Big Tech zarađuje skoro 200 milijuna eura od oglašavanja u Hrvatskoj, a ne plaća porez

Uvođenje oporezivanja internetskog oglašavanja moglo bi značajno pomoći domaćim medijima, ali kada će ući u Zakon o medijima?

Umjetna inteligencija

Najvažniji dio Rimčevog Vernea nije robotaksi, već iskustvo?

Ovaj tjedan rebrendirana u Verne, Project 3 Mobility, tvrtka koju su 2019. godine osnovali Mate Rimac, Adriano Mudri te Marko Pejković, danas napokon ima prvo “opipljivo” predstavljanje onog što su razvijali. No, je li robotaksi usluga zbilja najvažnije što mogu ponuditi?

Veliki intervjui

Postaj, Trebam.hr i Meštar.hr – što očekivati od platformi za pronalazak majstora

Usprkos tome što nam nedostaje majstora na raznim područjima, barem imamo dovoljno platformi koje će nas povezati s onima najboljima, ili se barem tome nadamo.

Što ste propustili

Veliki intervjui

Izdavači preuzimaju kontrolu: HUDI odabrao Dotmetrics za mjerenje posjećenosti hrvatskih portala

Od 1. siječnja 2025. godine Hrvatska udruga digitalnih izdavača postaje pružatelj mjerenja posjećenosti portala hrvatskih medija u suradnji s Ipsosom, odnosno Dotmetricsom. Tim smo povodom razgovarali s Matejem Lončarićem, predsjednikom HUDI-ja.

Novost

Boiler: U podbrend Degordiana dolaze Tomislav Presečki i Saša Ivan

Degordian osniva novi pobrend za online i offline komunikacijske aktivnosti!

Veliki intervjui

Stjepan Groš, FER: Ulaganje u cyber sigurnost je nužno iako ne donosi političke bodove

Što hrvatsko zdravstvo može napraviti po pitanju cybersigurnosti kada nemamo dovoljno novaca ni za lijekove i zapošljavanje kadra kojeg uvelike nedostaje? U razgovoru s FER-ovim stručnjakom pokušavamo razjasniti nedavni hakerski napad koji je otvorio puno pitanja.

Netokracijin Playbook IT industrije

Prve hrvatske startupe spašavali su bugarski fondovi i ulazak u EU – što smo naučili od tada?

Nekada se posuđivalo od baka, ujčeva i prijatelja, pokušavalo doći do profitabilnosti kakve-takve pa se guralo sa sićom dalje. Do kud smo došli kad je u pitanju financiranje startupa...

Startupi

Program InnoStars Awards traži startupe – nagradni fond iznosi 25 tisuća eura

Program InnoStars Awards podržava startup poduzetnike u ostvarivanju tržišnog uspjeha edukacijom, prilikama za umrežavanje s investitorima te nagradnim fondom do 25 tisuća eura. Rok za prijavu je 5. kolovoza.

Obrazovanje

Digitalni inovacijski inkubator odabrao najbolje mlade inovatore među 1800 učenika i studenata

Početkom ožujka programu Digitalnog inovacijskog inkubatora pridružilo se više od 900 učenika iz preko 70 različitih škola i više od 900 studenata koji pohađaju više od 120 fakulteta iz preko 20 država širom Europe. Oni najuspješniji predstavili su svoje projekte u velikom finalu prošli tjedan.