Forest: Kako postati produktivniji? Posadite drvo

Forest: Kako sam postala produktivnija (iz straha da ne ‘ubijem’ svoje virtualno drvo)

Cilj aplikacije Forest je udaljiti korisnike od mobitela, društvenih mreža i web stranica koje im smanjuju produktivnost te motivirati ih da se usredotoče na radne zadatke. Zašto je u mome slučaju učinkovita? Zato jer nemam srca zabušavati i pritom – ubiti svoje drvo.

Kako ostati usredotočen na poslu ili skloniti mobitel za vrijeme druženja s obitelji i prijateljima? Posadite drvo na aplikaciji Forest.
Kako ostati usredotočen na poslu ili skloniti mobitel za vrijeme druženja s obitelji i prijateljima? Posadite drvo na aplikaciji Forest.

Privrženost mobitelu nije nepoznanica u nas netokrata. U mome se slučaju manifestira kao nekontrolirani multitasking jer čime god da se bavim, mobitel, pojedini portali i društvene mreže mi uspješno odvlače pozornost s prioritetnih zadataka . Stoga sam odlučila isprobati hit među receptima za bolju produktivnost – aplikaciju Forest: Stay focused.

Iako se na prvi pogled ideja da je rješenje za ovisnost o mobitelu (ovaj… htjela sam reći privrženost) skinuti još jednu aplikaciju može činiti čudnom, Forest se koristi tako da se mobitel – ne koristi. Aplikacija je veoma jednostavna, a sve što trebate učiniti nakon pokretanja je posaditi drvo i ostaviti mobitel na miru. Da, dobro ste pročitali. Svaki put kada se želite potpuno usredotočiti na vaš radni zadatak, trebate odrediti vremenski period u kojem ne želite da vam išta odvlači pažnju i posaditi drvo koje će narasti do isteka vremena.

Drvo pati kada niste usredotočeni

Od onoga trenutka kada je drvo posađeno, ne smijete izlaziti iz aplikacije jer će u protivnom ono uvenuti. Iz znatiželje sam jednom otvorila notifikaciju s Twittera u vrijeme kada je drvo raslo i uvjerila se, nažalost, u kobnost posljedica varanja. Nakon toga nisam više nikad. Zato je ova aplikacija veoma učinkovita kada sam ja u pitanju – jednostavno nemam srca pustiti svoja drva da umru. Osim toga, u jako produktivnom danu moguće je posaditi više drva i to čak različitih vrsta od kojih izraste cijela jedna šuma, a to je prilično motivirajuća nagrada za usredotočenost.

Također, svaki put kada drvo naraste, odnosno kada uspješno ostanete usredotočeni, sakupljate bodove koje kasnije možete mijenjati za, primjerice, novu vrstu stabla.

Nema otvaranja Facebooka dok radite!
Nema otvaranja Facebooka dok radite!

Ista je stvar i u web preglednicima – osim što aplikaciju možete preuzeti putem Google Playa, Apple i Windows Storea, dostupan je i kao proširenje na Firefoxu i Chromeu. Kad upalite proširenje i počnete “saditi” drvo, ne smijete posjetiti zabranjene web stranice (koje sami određujete) dok drvo ne izraste. U suprotnom… Znate već što se dogodi.

Inače, aplikacija se na iOS-u i Windows Phoneu naplaćuje, dok je za Android preuzimanje besplatno, ali se dodatno naplaćuju neke značajke poput grupiranja zadataka, dijeljenja s prijateljima i detaljne statistike, jednako kao i korištenje aplikacije bez iritantnih oglasa. Proširenja za preglednike su besplatna, ali ako ih želite sinkronizirati s mobilnim aplikacijama – morate ih imati.

Ima i drugih aplikacija, ali samo u Forestu sadiš šumu

Forest stay focused aplikacija

Kao besplatne mobilne alternative mogu poslužiti slične aplikacije poput Brain focusa i Productivity challenge timera koje također nude imenovanje radnih zadataka, postavljanje vremena za odmor, praćenje statistike i slično. Ipak, meni je osobno puno draži Forest zbog originalne ideje i boljeg vizualnog dojma. Uz to, odgovara mi da je aplikacija što jednostavnija i nemam potrebu za detaljnom statistikom.

A osim za povećanje produktivnosti na poslu, Forest može poslužiti i za odvikavanje od mobitela kod kuće ili na kavi s prijateljima. Druženje s ljudima bez hvatanja mobitela svakih nekoliko minuta? Učinite to za, ako ništa drugo, svoje virtualno drvo. 😉

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.