Studenti FOI-a razvijaju PEAS, sustav koji će olakšati život profesorima i zapapriti ga kampanjcima

Tim studenata Fakulteta organizacije i informatike razvio je sustav kojim želi unaprijediti zastarjeli postupak provjere znanja - točnije, sastavljanje i ispravljanje testova. Njihovo bi rješenje moglo razveseliti profesore, a ujedno i pomalo zapapriti život studentima koji vole pitanja koja vječno cirkuliraju po ispitnim rokovima i internetu. Sustav nazvan Personal Exam Assistant (ili PEAS), naime, generira jedinstven ispit jednake kompleksnosti za svakog studenta, a i pomaže u ocjenjivanju istih.

PEAS

Tim studenata Fakulteta organizacije i informatike razvio je sustav kojim želi unaprijediti zastarjeli postupak provjere znanja – točnije, sastavljanje i ispravljanje testova. Njihovo bi rješenje moglo razveseliti profesore, a ujedno i pomalo zapapriti život studentima koji vole pitanja koja vječno cirkuliraju po ispitnim rokovima i internetu. Sustav nazvan Personal Exam Assistant (ili PEAS), naime, generira jedinstven ispit jednake kompleksnosti za svakog studenta, a i pomaže u ocjenjivanju istih.

Preko PEAS-a profesor može unijeti pitanja prema kojima sustav generira unikatne ispite jednake težine te odgovarajuće kartice s odgovorima, a usto i vrlo ekološki osigurava optimalan raspored sadržaja na stranici minimizirajući potrošnju papira. Studenti po završetku ispita skeniraju karticu svojim mobilnim uređajem, nakon čega na ekranu odmah mogu vidjeti koliko su bodova osvojili na ispitu.

PEAS generira ispite, omogućava praćenje usvojenosti gradiva, objektivno ocjenjivanje i brzo ispravljanje ispita
PEAS generira ispite, omogućava praćenje usvojenosti gradiva, objektivno ocjenjivanje i brzo ispravljanje ispita

Dajmo profesorima da idu na pauzu

Sustav profesoru daje u uvid detaljnu statistiku o rezultatima ispita koje mogu pomoći pri poboljšanju izvedbe kolegija. Osim navedenih mogućnosti, PEAS susta omogućuje uvid i evidentiranje u kojoj su razini studenti savladali ishode učenja na svakom pojedinom kolegiju, odnosno osigurava mjerljivost ishoda učenja.

Riječ je o problemu raširenom koliko je rašireno i obrazovanje – cijeli postupak provjere i sastavljanja ispita uzima profesorima i asistentima previše vremena i energije, a sustav bi, vjeruju, mogao naći svoju primjenu u cijelom svijetu. Tvorci sustava, David Ante Macan, Alen Huskanović i Zoran Antolović, objašnjavaju kako su došli na ideju o takvom sustavu:

Ideju za PEAS smo dobili od dvojice asistenata na fakultetu, Borisa Tomaša i Marka Mijača, koji su nam objasnili probleme vezane uz pripremu i provedbu ispita. Kako smo upoznati s nedostacima tradicionalne provjere znanja iz perspektive studenata, ideja nam se svidjela te smo u suradnji s navedenim asistentima i Fakultetom organizacije i informatike započeli razvijanje sustava.

Tim iza PEAS-a čine studenti treće godine
Tim iza PEAS-a čine studenti treće godine

Prvo Android, WP, iOS, Web, a onda… svijet

Trenutno PEAS postoji kao aplikacija za Android, dok na aplikaciji za Windows Phone radi njihov kolega s FOI-a Hrvoje Milković, a i aplikacija za iOS je u planu. Također je u izradi i web aplikacija te cijeli administracijski dio gdje će profesori ažurirati bazu pitanja, generirati ispite te imati uvid u detaljnu statističku analizu.

Glavna razlika PEAS-a i sličnih sustava, objašnjavaju, leži u činjenici da PEAS ne zahtijeva dodatna ulaganja u infrastrukturu, jer se provedba ispita ne mora odvijati na računalima, pa je istovremeno moguće provesti ispit za veći broj studenata. Do sada je testirano prepoznavanje označenih odgovora u Android aplikaciji, a do kraja ove akademske godine planira se testirati sustav na razini jednog kolegija na Fakultetu.

Inače, s PEAS-om je tim na IEEEMadC natjecanju osvojio Best Design Award za Android aplikaciju.

aes_ieemadc_winner (1)

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Kultura 2.0

Iiiii Oscar je otišao… Netflixu!

Kako je streaming servis došao do Oscara i što njemu, gledateljima i redateljima to uopće znači?

Što ste propustili

Tehnologija

Web trgovci i kupci, evo koje promjene PSD2 donosi i za vas u rujnu.

Otvoreno bankarstvo utjecat će i na online kupnju, no u uglavnom pozitivno. Kupce i web trgovce od rujna 2019. čeka sigurnija kupovina i više završenih transakcija.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 6: Što rade blockchain developeri Balkana?

U 6. epizodi Luka i Ivan razgovaraju o developerima te izazovima i prilikama koje im blockchain donosi, a saznali su i detalje uz specijalnog gosta!

Analiza

Hoćemo li uskoro igrati igre u oblaku ili ćemo se (u Hrvatskoj) još načekati?

Google je napokon ozbiljno ušao u gaming, no je li igranje u oblaku zaista (bliska) budućnost?

Startupi i poslovanje

Biti osnivač startupa, a ujedno i raditi na daljinu? Svjetski top travel bloger zna kako.

Mark Van Der Heijden digitalni je nomad koji je radio na svih sedam kontinenata, a odnedavno je i osnivač startupa koji nastoji pomoći upravo nomadima.

Najava

Good Game: Prvi hrvatski B2B gaming turnir seli se u MSU te gradi temelje za širenje u regiju – i svijet

Najveći regionalni B2B gaming događaj za ovu godinu ima velike planove

Digitalni mediji

Miran Pavić: Da Telegram ovisi samo o brojkama, izgubili bismo od Googlea, Facebooka i Styrije

Prije desetak dana odjeknula je vijest kako Telegram Media Grupa RTL-u prodaje najčitaniji portal iz svog portfelja, Net.hr. Mnogima je to došlo kao iznenađenje - zašto prodati portal koji trenutno zauzima visoko peto mjesto na Gemiusovoj ljestvici?