Studenti FOI-a razvijaju PEAS, sustav koji će olakšati život profesorima i zapapriti ga kampanjcima

Tim studenata Fakulteta organizacije i informatike razvio je sustav kojim želi unaprijediti zastarjeli postupak provjere znanja - točnije, sastavljanje i ispravljanje testova. Njihovo bi rješenje moglo razveseliti profesore, a ujedno i pomalo zapapriti život studentima koji vole pitanja koja vječno cirkuliraju po ispitnim rokovima i internetu. Sustav nazvan Personal Exam Assistant (ili PEAS), naime, generira jedinstven ispit jednake kompleksnosti za svakog studenta, a i pomaže u ocjenjivanju istih.

PEAS

Tim studenata Fakulteta organizacije i informatike razvio je sustav kojim želi unaprijediti zastarjeli postupak provjere znanja – točnije, sastavljanje i ispravljanje testova. Njihovo bi rješenje moglo razveseliti profesore, a ujedno i pomalo zapapriti život studentima koji vole pitanja koja vječno cirkuliraju po ispitnim rokovima i internetu. Sustav nazvan Personal Exam Assistant (ili PEAS), naime, generira jedinstven ispit jednake kompleksnosti za svakog studenta, a i pomaže u ocjenjivanju istih.

Preko PEAS-a profesor može unijeti pitanja prema kojima sustav generira unikatne ispite jednake težine te odgovarajuće kartice s odgovorima, a usto i vrlo ekološki osigurava optimalan raspored sadržaja na stranici minimizirajući potrošnju papira. Studenti po završetku ispita skeniraju karticu svojim mobilnim uređajem, nakon čega na ekranu odmah mogu vidjeti koliko su bodova osvojili na ispitu.

PEAS generira ispite, omogućava praćenje usvojenosti gradiva, objektivno ocjenjivanje i brzo ispravljanje ispita
PEAS generira ispite, omogućava praćenje usvojenosti gradiva, objektivno ocjenjivanje i brzo ispravljanje ispita

Dajmo profesorima da idu na pauzu

Sustav profesoru daje u uvid detaljnu statistiku o rezultatima ispita koje mogu pomoći pri poboljšanju izvedbe kolegija. Osim navedenih mogućnosti, PEAS susta omogućuje uvid i evidentiranje u kojoj su razini studenti savladali ishode učenja na svakom pojedinom kolegiju, odnosno osigurava mjerljivost ishoda učenja.

Riječ je o problemu raširenom koliko je rašireno i obrazovanje – cijeli postupak provjere i sastavljanja ispita uzima profesorima i asistentima previše vremena i energije, a sustav bi, vjeruju, mogao naći svoju primjenu u cijelom svijetu. Tvorci sustava, David Ante Macan, Alen Huskanović i Zoran Antolović, objašnjavaju kako su došli na ideju o takvom sustavu:

Ideju za PEAS smo dobili od dvojice asistenata na fakultetu, Borisa Tomaša i Marka Mijača, koji su nam objasnili probleme vezane uz pripremu i provedbu ispita. Kako smo upoznati s nedostacima tradicionalne provjere znanja iz perspektive studenata, ideja nam se svidjela te smo u suradnji s navedenim asistentima i Fakultetom organizacije i informatike započeli razvijanje sustava.

Tim iza PEAS-a čine studenti treće godine
Tim iza PEAS-a čine studenti treće godine

Prvo Android, WP, iOS, Web, a onda… svijet

Trenutno PEAS postoji kao aplikacija za Android, dok na aplikaciji za Windows Phone radi njihov kolega s FOI-a Hrvoje Milković, a i aplikacija za iOS je u planu. Također je u izradi i web aplikacija te cijeli administracijski dio gdje će profesori ažurirati bazu pitanja, generirati ispite te imati uvid u detaljnu statističku analizu.

Glavna razlika PEAS-a i sličnih sustava, objašnjavaju, leži u činjenici da PEAS ne zahtijeva dodatna ulaganja u infrastrukturu, jer se provedba ispita ne mora odvijati na računalima, pa je istovremeno moguće provesti ispit za veći broj studenata. Do sada je testirano prepoznavanje označenih odgovora u Android aplikaciji, a do kraja ove akademske godine planira se testirati sustav na razini jednog kolegija na Fakultetu.

Inače, s PEAS-om je tim na IEEEMadC natjecanju osvojio Best Design Award za Android aplikaciju.

aes_ieemadc_winner (1)

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Afera Orašar: Samo hrvatski mediji od baleta mogu napraviti dramu

Cijeli cirkus koji se digao oko kupovine ulaznica za Orašara najmanje govori o Hrvatskom narodnom kazalištu i njegovom sustavu za kupovinu ulaznica, a najviše o domaćim medijima.

Digitalni mediji

RedViewMedia postao većinski vlasnik oglašivačke platforme Linker (Media)

Platforma za otkrivanje sadržaja, Linker.hr, postaje Linker Media, nakon investicije oglašivačke agencije RedViewMedia. Agencija je preuzela 51% vlasništva platforme, a Diana Dumanić, direktorica RV-a, pridružila se u upravu Linker Medije uz dosadašnjeg partnera/suosnivača Branimira Prskala.

Vodič

Veliki popis coworking prostora u Hrvatskoj

Treba vam mjesto za rad, ali ne biste unajmili "pravi" ured? Rješenje za ovaj problem može biti coworking, a mi smo pripremili vodič kroz sve takve prostore u Hrvatskoj!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

3D printana golferica Prudence visoka je 1.90m i dolazi iz Zagreba

Koliko sati treba da biste napravili 3D printanu osobu od dva metra? Znaju iz Mikrotvornice gdje su stvorili Prudence, golfericu koja je jedna od najvećih 3D printanih skulptura na ovim prostorima.

Kolumna

Cijelu svoju digitalnu karijeru dugujem(o) igrama poput Warcrafta 3

Otac mi je jednom dobroćudno predvidio da neću zauvijek igrati “igrice”. Nisam tada kao tvrdoglav klinac mogao pretpostaviti koliko će biti u pravu - i koliko će upravo te igre usmjeriti moj život i karijeru.

Intervju

Heureka! Jeftinije.hr postao dio najveće CEE grupe ecommerce platformi za usporednu kupovinu

Platforme poput jeftinije.hr omogućuju pronalazak Best Buy proizvoda za svakoga, ali i veću transparentnost cijena na tržištu. Otkrivamo znači li ulazak u grupaciju Heureka nužno i poboljšanje takvog iskustva.

Startupi i poslovanje

Productive: Kako Infinumov softver za vođenje agencije, uz silnu konkurenciju, uspijeva rasti

Kako izgleda stvarati SaaS proizvod i kako to uspijeva timu koji razvija Productive, Infinumov spinoff?

Startupi i poslovanje

IoT izazov: Internetom stvari mogu se spasiti hrvatske šume

Natječaj Let's CHALLENGE – NB - IoT saves Croatian Trees želi pronaći IoT rješenje za ranu detekciju šumskih požara.

Digitalni mediji

RedViewMedia postao većinski vlasnik oglašivačke platforme Linker (Media)

Platforma za otkrivanje sadržaja, Linker.hr, postaje Linker Media, nakon investicije oglašivačke agencije RedViewMedia. Agencija je preuzela 51% vlasništva platforme, a Diana Dumanić, direktorica RV-a, pridružila se u upravu Linker Medije uz dosadašnjeg partnera/suosnivača Branimira Prskala.