Flaster, aplikacija i portal za hiperlokalno izvještavanje, pobjednik na Danu D!

Flaster, aplikacija i portal za hiperlokalno izvještavanje, pobjednik na Danu D!

U sklopu festivala Dan D dodijeljene su nagrade za najbolje izlagače, u sklopu tradicionalne izložbene platforme za predstavljanje izabranih najboljih mladih dizajnera iz Hrvatske i regije. Prvu nagradu odnio projekt Flaster, čiji su autori Vedran Židanik, iz tvrtke Pet minuta, i Elvis Mehmedović, iz tvrtke Proximity.

flasterapp

U sklopu festivala Dan D dodijeljene su nagrade za najbolje izlagače, u sklopu tradicionalne izložbene platforme za predstavljanje izabranih najboljih mladih dizajnera iz Hrvatske i regije. Prvu nagradu odnio projekt Flaster, čiji su autori Vedran Židanik, iz tvrtke Pet minuta, i Elvis Mehmedović, iz tvrtke Proximity.

Flaster je platforma za hiperlokalno izvještavanje koja omogućava građanima da, pomoću mobilne aplikacije, identificiraju bolna mjesta u gradu ili ulici, predlože rješenje problema te na svoj način gradu “zalijepe flaster”. Kako stoji u opisu aplikacije, u vrijeme kad se vijesti u trenu šire na globalnoj razini, Flaster nudi relevantnost iz lokalne perspektive. Primjerice, otvoreni šaht u ulici pješaku je važniji od poplave u Francuskoj. Što je više flastera na jednom mjestu, to je kritičniji problem i hitnije njegovo rješavanje.

Informacije i prijedlozi s aplikacije generiraju se na Flasterovom internetskom portalu, a s obzirom na mogućnost komentiranja, Flaster postaje i platforma za javnu diskusiju.

Alternativna gradska baza podataka

Dakle, riječ je o volonterskom projektu Vedrana Židanika, dizajnera interaktivnih medija u Pet minuta i Elvisa Mehmedovića, dizajnera i programera digitalne agencije Proximity, a realiziran je u suradnji s novinarkom Martinom Nemčić i Tomislavom Grbinom, programerom iz Pet minuta. Cijela ideja počiva na konceptu crowdsourcinga – angažmana građana koji svojim izvještajima o različitim temama, stvaraju alternativnu bazu podataka za grad. Autori otkrivaju više o samoj ideji:

Flaster je proizašao iz frustracije zatvorenim gradskim sustavima, koji pojedincima ne dozvoljavaju korištenje informacija iz svoje baze, kako bi se stvorili novi sustavi, aplikacije za otvoreniji i transparentniji grad. Mobilizacijom građana u sljedećoj fazi projekta pokušat ćemo stvoriti alternativnu bazu informacija o gradu koji je neprestano u pokretu i neprestano se mijenja, a iz koje će potrebne informacije moći crpiti vladine i nevladine udruge, gradske vlasti i svi zainteresirani pojedinci koji žele ostvariti svoje projekte u službi poboljšanja kvalitete svog životnog prostora.

Grad bi, dakle, trebao biti komunikacijska platforma, doći svojim građanima, postaviti ih u središte svog djelovanja i neposredno surađivati s njima, no kako autori nisu vidjeli da bi se to u nekoj budućnosti moglo ostvariti, odlučili su sami napraviti takvu platformu. Otkrivaju i što je za njih značilo ovo priznanje na Danu D:

Prva nagrada za nas je potvrda da globalni trendovi u jačanju dizajna interaktivnih medija ne zaobilaze ni našu zemlju te da ta vrsta dizajna pronalazi svoje mjesto na domaćim i regionalnim dizajnerskim manifestacijama. Naravno, ovo nam je i potvrda da idemo u dobrom smjeru i da trebamo nastaviti dalje usavršavati platformu, pokušati mobilizirati građane, decentralizirati izvore informacija, stvoriti prostor za javnu raspravu o stvarima koje nas se svih direktno tiču i otvoriti prostor za kreativnost i inovacije.

Drugu nagradu na Danu D osvojile su Irena Frantal i Martina Kontošić, dok je treću odnijela Marina Mijatović.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.