Fiveov novi otvoreni (hipsterski?) prostor u središtu Zagreba? Sjedi, pet!

Fiveov novi otvoreni (hipsterski?) prostor u središtu Zagreba? Sjedi, pet!

Five i Shoutem nedavno su najavili svoje prvo #izsvesnage druženje s dizajnerima, koje će se održati u njihovom novom prostoru u Heinzelovoj ulici. Detaljno razvijen kako bi svim članovima njihovih timova omogućio što ugodniju suradnju s klijentima poput Nielsena i USA Todaya, novi ured ovih zagrebačkih tehnoloških tvrtki otkrivamo u prvoj epizodi svojevrsnog Netokracijinog 'Cribsa'. Što smo otkrili osim craft piva i hipsterske kave, fore koje je osnivač Viktor Marohnić pokupio iz New Yorka, gdje se nalazi njihova američka središnjica?

fiveshoutemured

Sjećam se prvog ureda zagrebačkog Fivea, tada poznatog pod brendom Pet minuta, koji se nalazio u skromnoj prostoriji u sklopu kompleksa nekada ugledne novine i tiskare Vjesnik. Upravo sam u tim prostorima nakon drugog izdanja prve hrvatske startup konferencije, Web.start koja se održala 2010., bolje upoznao Viktora Marohnića te Sašu Šarunića, idejne začetnike tvrtke koja će se s razvoja web aplikacija poput Trosjeda i Ptičice s vremenom prebaciti prvenstveno na razvoj mobilnih aplikacija – kao što će se s vremenom preseliti u prostor koji sam imao prilike posjetiti, lociran u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

Five godina kasnije…

Marohnić objašnjava kako se radi o prostoru bivše tvornice u kojoj je zadnje obitavala Zagrebačka banka:

Tražili smo moderan prostor s puno svjetla. Pronašli smo ga u bivšoj tvornici Biserka i u prvi tren se zaljubili – visoki stropovi, ogromni prozori, savršena lokacija. Kad se na to dodaju dobri materijali, od gumenih podova, stolova od čelika i sirovog drveta, to je to.

Pod današnjim vodstvom Viktora Marohnića, kojem se s vremenom kao jedna od ključnih akvizicija iz Microsofta priključio Luka Abrus, Five je ne pet, nego milijune minuta udaljen od svojih skromnih početaka. Bijele zidove Vjesnikovog prostora u kojem nekad niste bili sigurni radi li toalet zamijenio je pomno dizajniran prostor crno-bijelih motiva kombiniran toplim drvenim površinama koji ga odvajaju od – kako navodi Abrus – tradicionalnih sivih uredskih prostora s tapeciranim podovima i spuštenim stropovima.

Koncept prostora od 1000 metara kvadratnih je za Five razvila arhitektica Morana Vlahović koja im je prvenstveno zapela za oko po svom radu na uređenju Laube koja je, ističe Abrus, bila jedan od ključnih primjera kako žele da izgleda njihov budući prostor.

Dva kata za dva brenda

Iako u početku ističem Five, moramo imati na umu kako se ispred ovog ureda vijore dvije zastave. Druga je, naime, barjak Shoutema, startupa koji je iz platforme za stvaranje mikroblogerskih mreža s vremenom pivotirala u web aplikaciju za stvaranje – mobilnih aplikacija.

Fiveov barjak se vijori tik do Shoutemova!
Fiveov barjak se vijori, tik do Shoutemova!

Nije stoga ni čudo da zajednički ured Fivea i Shoutema zauzima dva kata na Heinzelovoj, pri čemu oba uključuju otvorene urede opremljene kako normalnim, tako i tzv. standing stolovima za kojima možete raditi stojeći, što dodatno olakšava opremljenost monitorima koji na ovaj način svakom članu tima daju priliku da se – ironično – odmori od sjedenja.

Five Zagreb

S obzirom na to da Five i Shoutem većinu svojih usluga i proizvoda prodaju upravo na stranom tržištu, na ulazu će vas dočekati simbolična, londonskim metroom inspirirana karta nekih od njihovih najznačajnijih klijenata poput USA Today i Squarespacea. Upravo su zbog suradnje sa stranim klijentima rijetke, ali prisutne zatvorene sobe za sastanke opremljene telekonferencijskom opremom, TV-ima i kamerama. Otvoreni prostor, mnogi će sigurno komentirati, nije svima idealna radna okolina – na što Abrus za Netokraciju objašnjava:

Htjeli smo prostor organizirati kao open space kako bismo razbili barijere, potaknuli razgovore i dijeljenje znanja. No kod programera je to često dvosjekli mač jer je svima potrebna duboka koncentracija. Zato smo ga “presjekli” sobama za sastanke i to se pokazalo kao pun pogodak – imamo otvoren i prozračan prostor, a nitko se ne buni na buku.

Ne kuckajte po staklu da ne uplašite developere (stara fora)
Ne kuckajte po staklu da ne uplašite developere (stara fora, znam)

Među ovim malim oazama tišine posebno se ističe svojevrsno “stakleno zvono”, malena prostorija od jedva metar puta metar obavijena staklom koja služi kao tiha prostorija za pozive. Ako ste ikad poželjeli vidjeti kako bi izgledao izložbeni primjer backend developera, u Fiveu ćete doživjeti upravo taj prizor.

Pivo? I šank? I Xbox?

Po uzoru na mnoge strane tehnološke tvrtke, u Fiveu i Shoutemu se nisu htjeli zadovoljiti tek s malom čajnom kuhinjom. Kuhinja i blagovaonica su ovom slučaju dovoljno velike da posluže kao prostor za okupljanje dizajnera na kojemu će pred stotinjak hrvatskih dizajnera održati predavanja predstavnika njihovih klijenata, poput USA Today.

Five blagavaonica

Tzv. #izsvesnage meetup prvi je u nizu događanja na kojima Five i Shoutem žele okupiti hrvatsku tehnološku zajednicu, a održat će se 5. prosinca u – dakako – njihovom uredu u Heinzelovoj. Kako ističe Abrus:

Prostor je opremljen odličnim razglasom koji ćemo staviti u punu upotrebu s prvim eventima, a dotad služi za slušanje glazbe, tulume i interne kino večeri. Sama community prostorija ima modularna klizna vrata pa se može proširiti i tako za neke prilike smjestiti 130 sjedećih mjesta.

Detalji koji će razveseliti svakog posjetitelja svakako su vrhunska kava koju nabavljaju iz Elis Caffea te Iz dvorišta, dok će i najveći hipsteri biti zadovoljeni cold brew aparatom koji u zadnje vrijeme koriste i za čajeve. Od pet minuta do skoro stotinjak hipstera!

Nova runda, naravno!
Nova runda, naravno!

Zapravo radi se o 92 radna mjesta pri čemu su se držali pravila da svaki zaposlenik ima minimalno deset kvadratnih metara za sebe. Abrus ističe kako su zaista pazili da prostor bude udoban svim članovima oba tima:

Jako smo pazili na ventilaciju i ugradili sustav koji cirkulira i čisti zrak kako bi open space “disao”. Odabrali smo i pod od gume jer je anti-alergenski, ne skuplja prašinu i zapravo odlično izgleda.

22948558189_cd0e0ff0b0_z

Silazeći s drugog kata na kojem se nalazi i ulaz na 200 kvadratnih metara veliku terasu koju dijele sa susjednom tvrtkom, nisam mogao ne usporediti prostor s uredima mnogih drugih tvrtki – prvenstveno onih koji su svojom primarnom djelatnošću više orijentirane na dizajn. Na moju usporedbu nadovezuje se Marohnić:

Mi smo softverska firma, ali nam je dizajn, usability i estetika od prvog dana prioritet broj jedan. S ovakvim prostorom točno te vrijednosti i ciljeve komuniciramo svim zaposlenicima na svakodnevnom primjeru. Većina softverskih firmi ima dosadan uredski prostor koji nije napravljen na način da potiče kreativnost. Takva uređenja su obično rezervirana za marketinške agencije i arhitektonske studije. Mi mislimo da je za uspješan softverski proizvod dobar dizajn presudan i želimo poticati takvu kulturu, što nas razlikuje od većine.

Mnogi će sigurno komentirati da prostor ne čini tvrtku, kao što ni svi uglađeni crni dizajnerski zidovi i “fore” koje je Marohnić pokupio iz šminkerskog New Yorka ne čine Five i Shoutem. No, prateći rad ove dvije tvrtke tijekom zadnjih nekoliko godina u kojem smo ih kudili za pivotiranje, ali i hvalili za odabiranje kvalitetnih kadrova, ne mogu se ne iskreno ne nasmiješiti napuštajući prostor koji u konačnici nije samo zamka ili ukras kojeg je naredila strana središnjica zamišljen kao zamka kojom bi se zadržao kvalitetan kadar, već jednostavno posljedica višegodišnjeg napretka u sve kvalitetnijem radu. Upravo zato uz preko 120 zaposlenika ne samo u Zagrebu već i Osijeku i New Yorku, Five i Shoutem traže još 15 novih kolega

U široj slici hrvatske tehnološke scene, iznimno ugodan radni prostor Fivea i Shoutema dodatni je dokaz što se može postići kad radite po svome i u tome ste ustrajni – čak i ako to, umjesto pet minuta, traje i više od pet godina.

Slike: Mario Poje za Netokraciju.

22941181699_f0f84e4aba_z 23020641860_0242be38f2_z

23290395676_6d7b7734e6_z

22948661589_998c4d5fe9_z 23316525835_297ba36ccf_h 22689403513_018e7c5625_z

Komentari

 1. Miljenko

  Miljenko

  27. 11. 2015. u 11:26 am Odgovori

  Zakon o zaštiti na radu
  članak 58, stavak 2 ” Poslodavac je obvezan provoditi zabranu zlouporabe alkoholnih pića i sredstava ovisnosti na mjestu rada prikladnim mjerama, a osobito:”, točka 3 “sprječavati konzumaciju alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti tijekom rada i provoditi zabranu njihovog unošenja u radne prostorije i prostore”
  stavak 3: ” Smatrat će se da je radnik pod utjecajem alkohola ako u krvi ima alkohola više od 0,0 g/kg….”
  članak 95 propisuje 10.000,00 kn kazne

  Sve to ljepo, divno i bajno, ali su u prekršaju s tom populističkom debilanom od pive u uredu-

  • Hrvoje

   Hrvoje

   27. 11. 2015. u 6:13 pm Odgovori

   Nitko ne pije za vrijeme radnog vremena? I kako se ovaj zakon primjenjuje na kafice koji drze koji, naravno, drze alkohol? Nesto si izvukao iz konteksta 🙂

 2. Nataša Bradari8ć Jsavorčić

  Nataša Bradari8ć Jsavorčić

  27. 11. 2015. u 11:58 am Odgovori

  Jednom riječju savršeno! Mogu samo poželjeti puno uspjeha i da ih primjerom slijede ostali mladi stručnjaci! Tu vidim kako ih zadržati u domovini. Samo to očito ne dolazi preko noći i servira nitko na pladnju! Sve što lako dođe brzo i propadne. Zato sve čestitke ovim sjajnim mladim ljudima! Bravo Luka i ekipa!

 3. itit

  itit

  27. 11. 2015. u 2:37 pm Odgovori

  Koja katastrofa, pa nema ništa goreg od open spacea, vodili ste se glavnim motivom kako smanjiti broj kvadrata po zaposleniku i uštediti, sve ostalo je demagogija. Neka i je tako, ali dajte nemojte se sa ovim hvaliti.

  • Ivana K.

   Ivana K.

   27. 11. 2015. u 4:43 pm Odgovori

   Molim te, kako ovo na slikama izgleda kao ušteda prostora? Neznam zasto se upustam u raspravu, ali nevjerojatno da ti se da pisati tako glupi komentar.

   • itit

    itit

    28. 11. 2015. u 11:58 am Odgovori

    Gdje je tu @Ivana ikakva privatnost za zaposlenika? ovdje bih se osjećao doslovno kao korporativni rob(ok ovo nije korporacija ali nadam se da razumijete što pišem). Gore od ovoga su jedino uredi u ericssonu u zagrebu.

 4. Darko

  Darko

  27. 11. 2015. u 2:39 pm Odgovori

  Ne bi da kvarim idilu i svaka čast dečkima na trudu ali ipak mislim da je to malo previše hype-a. Više bi volio da je to neki domaći Skype nego ousourcing IT firma kakvih ima na stotine i u Bugarskoj, Rumunjskoj i Rusiji. Graditi brand sa poslom outsourcanja je malo da kažem nezgrapno 🙂

  Osobno nisam oduševljen prostorom ali to sam samo ja. Osim toga ova priča ne drži vodu. Tako se mogu osjećati programeri Google-a kojemu dolaze kamioni love i može si priuštiti da ljudi skaču na loptama i druge fore, jer se to neće osjetiti na prihodima. Ali ovo je IT outsourcing firma gdje je najvažnije raditi precizno i koncetrirano. Nema tu gledanja kroz prste kao poznatom startupu koji radi inovtivne stvari. Ako ne napraviš posao dobro, napravit će neka druga firma.

  Zato mi je ovo sve malo nategnuto. Ustvari nema razlike između ove firme i npr IN2, isti posao smo je kod IN2 manje hype-a. I nema zastava

  • Luka

   Luka

   27. 11. 2015. u 3:15 pm Odgovori

   Darko, ajde navrati jedan dan kod nas na kavu pa ti pokažemo što zapravo radimo, što je Shoutem i gdje je danas, na kakvim projektima gradimo brand Five… 🙂 Radimo i event #izsvesnage 5.12. pa je i to dobra prilika, ako si za naravno.

   • Darko

    Darko

    28. 11. 2015. u 12:39 pm Odgovori

    Luka svaka čast na dosadašnjem uspjehu ali uz vaše programerske resurse (i međunarodne socijalne konekcije) mislim da bi trebali raditi na desetak međunarodnih novih startupa pa koji prođe.

    Jer mislim da je Shoutem model doomed, mobile veze su sve brže i više nije bitno imati dedicated mobile aplikaciju već je dovoljno imati responsive web. Manje ambiciozne aplikacije mogu biti samo responsive web a ambicioznije će ionako uzeti tim da im stvar isprogramira from scratch (može i kod vas). Osim toga PC, notebook i mobilni uređaji sve manje drže primat sučelja kojim se pristupa Internetu. Tu je IoT i glasovne komadne na raznim uređajima. IoT se širi eksplozivnom progresijom itd

    PS rado ću doći ako budem imao vremena

 5. Vedran Vučetić

  Vedran Vučetić

  04. 12. 2015. u 11:52 pm Odgovori

  Komentar iz iskustva. Potpuno mi je nejasan taj open space hype. Još mi je nevjerojatnije kako se svi prime toga kako to potiče na kolaboraciju i to je moderno i arhitekti su to pročitali i vidjeli od facebooka i sl. Mi (Span) smo imali jedan ured (200njak m2) uređen kao open space. Imao je pregrade pa čak i nije bio posve otvoren. Nakon mjesec dana, developeri su ga mrzili. Open space je ostvario svoj cilj i potaknuo na kolaboraciju koja se pokazala nezgodna u takvom uredu. Ljudi su radili code review u parovima, brainstormali u skupinama, kretali se kroz ured do dvorana za sastanke, kuhinje i to je dovelo do uvjeta koje developere smetaju. Kretanje drugih kroz ured ometa koncentraciju, jednostavno odvlači pogled onom koji se pokušava koncentrirati. Conference callovi, kolaboracija, sastanci stvorili su određenu količinu buke i ljudi su se počeli zatvarati sami u dvorane za sastanke kako bi nešto odradili, stavljati slušalice na glavu, podizati monitore, okretati se prema zidu i sl. Uveden je quiet hours u trajanju od 2 sata kako bi se ljudi mogli koncentrirati barem u tom periodu. 4 mjeseca kasnije, 3x puta veći ured, ali sobe od 3-6 ljudi i hrpa drugih poboljšanja. Efikasnost se povećala, a kolaboracija je dobivena na druge načine. Žalosno je kad je dizajn prije funkcije. Nema knjige o developerskoj produktivnosti koja ne govori protiv open space prostora. Nisu ih sada izmislili. Očekivao bi barem da ćeš ti Luka vidjeti probleme open space prostora :). Ali priznajem, imate i zgodnih fora tu 🙂

  • Tvrtko T.

   Tvrtko T.

   09. 01. 2016. u 11:53 am Odgovori

   “Žalosno je kad je dizajn prije funkcije.”
   Dizajn i treba bit prije funkcije, samo s krivim definicijama barataš.

   Ono što želiš reći je “Žalosno je kad je forma prije funkcije.”

   Nažalost jako puno ljudi ne razumije što je dizajn i barata kolokvijalno tim terminom. Dizajn nije samo stiliziranje, ilustriranje, grafički dizajn i slično. Dobar dizajn je proces koji osigurava da je poduhvat ekonomski održiv, tehnički izvediv i da kreće od čovjeka.

 6. Matija Čorba

  Matija Čorba

  06. 09. 2018. u 11:01 pm Odgovori

  Pozdrav svima! 🙂
  Prije svega pohvala ekipi Five i Shoutema! 👍
  Svakakvih je ovdje komentara.
  No smatram da bi bit svega ovdje trebala biti zadovoljstvo kolektiva.
  Da li dizajn prostora utječe na produktivnost?
  To bi prije bila stvar individualnog viđenja ili osječaja, te ovisi o kreativnosti i samokontroli pojedinca.
  Nadam se da čete kao ekipa biti svakim trenom kvalitetniji i da će vaš tim opravdati ulaganja, te da će vam se pridružiti još kreativnih i ambicioznih osoba.
  Puno sreće u budućnosti.
  P.S.
  Da li su vrata u Henzelovoj otvorena svim znatiželjcima? 🤔

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.