Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Fil Rouge Capital fond je rizičnog kapitala koji je ovog proljeća najavljen u sklopu Croatian Venture Capital inicijative, a koja je nastala kroz suradnju Vlade RH i EIF-a. Primarni cilj fonda je investiranje u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj.

Početkom ljeta otvoren je poziv za startupe koji će postati dio Fil Rouge Capital Summer 19 generacije, a nedavno je zaključen s 500 pristiglih prijava. O prijavljenima i odabranima, pred najavu ove više od 9 milijuna kuna vrijedne seed investicijske runde, imala sam priliku uputiti par pitanja i Stevici Kuharskom, koji je voditelj scoutinga tj. pronalaska novih startupa za FRC.

Na Selection Days u srpnju smo pozvali 45 kandidata i izabrali priloženih 25 timova. Svaki od odabranih timova je poseban na svoj način, a njihovi osnivači u ovom trenutku pokazuju da su dovoljno zreli i spremni za ovaj korak. Akceleratorska investicija nije samo novac i program, već potvrda startupa i prepoznavanje u VC svijetu.

Na razini akceleratorskog programa tako su svi odabrani startupi osigurali seed investiciju od 50.000 eura za što će rezervirati 8% udjela u tvrtki.

U naredne četiri godine održat će se još devet krugova akceleratorskog programa s dvadesetak tvrtki, što će ukupno iznositi oko 160 investicija do kraja 2023. No podsjetimo, kako je najavio direktor EIF-a Jacques Darcy, jedan od ključnih direktora EIF-a koji je zadužen za CVC inicijativu, sam fond mnogo je veći no što obuhvaća ova akceleracija startupa, a koja čini tek jednu od njegove tri razine ulaganja: inkubaciju, akceleraciju i rast.

Zadovoljni prvom generacijom?

Stevica ističe kako su svi zadovoljni brojem prijava i odabirom prve generacije. Osim toga što sad trebaju pripremiti prve odabrane startupe, još im je važnije i da se dobro pripreme za druge generacije koje slijede, a kojih će dio, nadaju se, činiti i oni koji ovaj put možda nisu prošli, a trebaju dodatno poliranje svojih rješenja.

Potvrdila su se naša predviđanja kako u Hrvatskoj i regiji postoji velik broj startupa koji su spremni za primanje investicije. No, ono što nam je jednako važno, zahvalni smo osnivačima startupa koji su prepoznali naš potencijal i kredibilitet u investicijskom i startup svijetu. Prijaviti se za akceleratorski program nije lak korak i zato smo zahvalni svima koji su se prijavili, posebno onima koje nismo odabrali. Odabranim timovima tek predstoji težak posao, a onima koje nismo odabrali želimo da dodatno izbruse ideje, da nas pitaju za savjet kako doći u poziciju da osiguraju akceleratorsku investiciju. Isto vrijedi i za sve one timove koji se nisu prijavili. Fil Rouge Capital je tu za timove u koje investiramo, no naša uloga je daleko šira. Tu smo za sve timove koji traže investiciju, bilo da tek rade na ideji, traže prve korisnike i kupce, bilo da su u fazi međunarodnog širenja.

Prijave za timove koji su u fazi ideje su uvijek otvorene, a isto vrijedi i za timove koji su u zrelijoj fazi, napominje Stevica. Idući akceleracijski program bit će na proljeće 2020. godine.

Novo investicijsko poglavlje

Sudeći po nedavnim investicijama i zabilježenom rastu mnogih hrvatskih startupa i scaleupa, očito je da postoji puno više iskustva i znanja u hrvatskoj tech zajednici.

Osim sazrijevanja zajednice, i Fil Rouge Capital ulaganjem u 24 tima u Hrvatskoj definitivno otvara novo poglavlje u domaćoj startup priči. Njihova milijunska investicija podsjeća na prvi val ozbiljnijih seed investicija u domaće startupe unutar Hrvatske, poput Farmerona, a koji je nadošao s valom investicija iz UK-a, Bugarske i SAD-a.

S obzirom na to da su morali ekstenzivno “pročešljati” velik dio hrvatskih startupa, iskoristila sam priliku i da Stevicu pitam o tome što zaključuju o trenutnoj startup situaciji u Hrvatskoj.

Hrvatska je oduvijek imala kvalitetne timove i tehnički dobro potkovane osnivače. Danas vidimo sve čvršće poslovne modele i zdravije postavljene temelje. Osnivači shvaćaju kako je za osiguranje idućih investicijskih ciklusa potrebno biti aktivan na tržištu i ostvarivati prihod, a to je pravi znak sazrijevanja startupa. Još uvijek kaskamo za financijski razvijenijim tržištima, no s prilikama poput našeg akceleratorskog programa doskočit ćemo i tome.

Što čeka startupe?

Akcelerator danas službeno počinje s radom, a čiji će se program odvijati u centralnom uredu FRC-a u Zagrebu. U iduća tri mjeseca startupi će sudjelovati u intenzivnom rasporedu kroz koji će imati priliku naučiti vještine i znanja potrebne za daljnji razvoj proizvoda, a najvažnije, priliku i ostvariti važne kontakte koji im u tome mogu pomoći.

Timovi će na početku programa postaviti listu ciljeva koje kroz vrijeme trajanja programa žele postići za svoja rješenja, a dužnost Fil Rouge Capital tima je da objektivno nadziru i prate taj napredak i mogućnost da ih i dostignu. Iako je FRC usmjeren na domaće startupe, uvjet za primanje investicije je da su tvrtke registrirane u Republici Hrvatskoj s većinom zaposlenika na području Republike Hrvatske, tako da ima i startupa čiji osnivači nisu iz Hrvatske.

Program završava Demo Dayom 28. studenog na kojem će startupi koji uspješno završe cijeli program dobiti priliku prezentirati svoje poslovne ideje nizu uglednih investitora.

Večere s osnivačima, konzultacije s mentorima

Kako smo već pisali u najavi akceleratora, osim edukativnog dijela poseban značaj Fil Rouge akceleracije ima dio mentorstva i povezivanja s uspješnim poduzetnicima. Tako će okosnicu samog programa činiti Večere s osnivačima koje će pratiti govor odabranih uglednih osnivača ili izvršnih direktora već etabliranih tvrtki. Oni će polaznicima podijeliti korisne savjete i vlastita iskustva pri vođenju uspješnih poduzeća. Večere se odvijaju jednom tjedno za cijelo vrijeme trajanja programa što je vrijedna prilika odabranim timovima da upoznaju izuzetne govornike i učvrste odnose unutar startup zajednice.

Drugi važan dio samog programa su Mentorski sati u kojem istaknuti mentori FRC-a dva puta tjedno održavaju individualne radne grupe s polaznicima. Tom prilikom im mentori prenose svoja iskustva, daju praktične savjete i lekcije o tome kako uspješno razviti svoj poslovni model, proizvod ili uslugu. Fil Rouge Capital partneri također imaju svoje “uredske sate” te su na raspolaganju akceleriranim timovima za konzultacije.

Prva generacija Fil Rougeovaca

Kako kažu iz Fil Rougea, odabarana 24 startupa prošla su detaljnu analizu i procjenu tijekom koje su dokazali poduzetnički potencijal i volju za rastom. Međutim, iako su se timovi dokazali spremni za akceleraciju, trebamo uzeti u obzir da je ovo najbrojnija investicija na hrvatskoj startup sceni. Za očekivati je da će tek manji broj ovih statupa uspjeti dokazati svoj poslovni model. Do Demo Daya ostaje nam vidjeti i tko će od prve generacije FRC akceleratora biti najuspješniji u tome:

 • Albatross, njihova e-folija je daska za napuhavanje na električni pogon, a koja se koristi za Stand Up Paddling. Daska je pogodna za korištenje u slatkovodnoj i slanoj vodi za individualne potrebe ili za iznajmljivanje raznim tvrtkama koje se bave najmom opreme za surfanje.
 • Froc, startup koji se diči specijaliziranim sjedalicama za djecu u segmentu tržišta koje je u stagnaciji posljednjih 40 godina. Taman su započeli međunarodno širenje prodaje.
 • Influee, inovativna je platforma za suradnju koja omogućava top brendovima preciznije mjerenje i praćenje influencer marketinga i marketinških kampanja.
 • Loomie.ai, na tržište alata i aplikacija za mjerenje produktivnosti unose remetilački faktor nudeći inovativan pristup upravljanju raznih zadataka uz pomoć virtualnog asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji.
 • Worig, financijska je usluga koja omogućava vlasnicima nekretnina da procijene financijsku pouzdanost njihovih najmoprimaca. Nedavno su krenuli u akceleraciju s Fil Rouge Capitalom, a netom prije osigurali su i pobjedu na lokalnom Elevator Lab Challengu Raiffeisen banke.
 • Beyond Seen Screen razvio je ExRay aplikaciju koja omogućava skeniranje video sadržaja koji u tom trenu gledate na svom pametnom telefonu ili uređaju te vam brzo i jednostavno dostavlja više informacija o njemu. Kažu, ko’ Shazam aplikacija za video sadržaj.
 • DGRoops unosi inovaciju u svijet grupnih putovanja omogućujući grupne rezervacije putničkim agencijama i hotelima putem specifične platforme osmišljene za grupna putovanja.
 • Floornap. Kako je Airbnb postao sve skuplji, iza sebe je ostavio jedan potpuno nepokriveni segment couchsurfing tržišta. Floornap planira targetirati taj segment nudeći noćenje putem svoje platforme po cijeni ispod 15 eura po noćenju. Bazira se na sleeping bag pristupu tj. nudi povoljnost kampiranja pod tvrdim krovom.
 • Nocturiglow želi reinterpretirati nezahvalno tržište noćnih posuda za muškarce. Imaju namjeru osvježiti neprivlačne posude unaprjeđujući njihov izgled pomoću modernog dizajna i elemenata koji svijetle u mraku.
 • NOM NOM ima cilj unaprijediti klasično sučelje u segmentu ugostiteljstva pružajući opciju digitalnog menija kojem je pristup izravno dostupan korisnicima pametnih telefona i uređaja te samim time smanjuje potrebu za klasičnim izazovima u ugostiteljstvu od predugog čekanja na uslugu, nedostupnosti jela s menija te ostalih potrošačkih komplikacija.
 • PlayerQuant želi reinterpretirati način na koji konzumiramo video igre poput Fortnitea nudeći nam opciju praćenja samo nama bitnog i relevantnog sadržaja.
 • Timeqube na tržište plasira inovativni komad hardverskog rješenja koji na jednostavan i originalan način pristupa time managementu. Kocka za time management koristi tri boje semafora sukladno proteku zadanog vremena, a ima samo jedan gumb za postavke pet unaprijed definiranih perioda.
 • Arming Guild proizveo je jedinstveno čvrstu, a istovremeno laganu kacigu za mačevanje obraćajući se svojim iznimnim proizvodom nišnom tržištu sportskog mačevanja.
 • Blocknify planira unaprijediti tržište e-potpisa i potvrde dokumenata putem Blockchain aplikacije koja ne zahtijeva da dokumenti budu pohranjeni u cloudu.
 • DynamicDivision razvio je osnovni tip robota za čišćenje industrijskih hala i prostora. Planiraju pozicionirati svoj proizvod kao “servis čišćenja” klijentima iz navedenih industrija po poslovnom modelu naplate po očišćenom kvadratnom metru.
 • Miret je uspješno uskladio moderan stil s ekološki održivim tenisicama kako bi doprli do ekološki osviještenih kupaca. Ističu da su njihove tenisice ekološki najodrživija alternativa klasičnom mainstream proizvodu tenisica u svijetu.
 • Sklopp je razvio jedinstveni putni kovčeg koji se vertikalno podešava tako da nudi opciju “polica” za putni sadržaj. Proizvod također nudi inovativna rješenja poput elektroničke sigurnosti, opciju praćenja i punjenja.
 • Worcon, platforma koja spaja radionice u kojima se proizvode alati i dijelovi alata s njihovim naručiteljima.
 • Equinox, platforma za plasiranje interaktivnog i dinamičnog sadržaja proširene stvarnosti.
 • FoodIn je razvio mobilnu aplikaciju za nabavu namirnica koja istovremeno nudi uslugu “osobnog asistenta” pri biranju zdravih namirnica i pomoć pri očuvanju zdravih životnih navika. Korisnici pomoću aplikacije mogu birati koji recept će kuhati te im se sastojci za taj recept mogu dostaviti kod kuće.
 • KIIMO, peer-to-peer sustav dostave baziran na ekonomiji dijeljenja. Većina dostava realiziranih putem online kanala zahtijeva novi pristup dostavnim rješenjima, a koja se mogu pronaći u već spomenutoj ekonomiji dijeljenja.
 • KunaKviz dnevna je 15-minutna online televizijska igra koja na inovativan način kombinira mobilne aplikacije i TV igre. Interaktivan kviz koji se igra uživo, a pri kojem igrači koriste svoje znanje kako bi osvojili što više bodova te samim time i vrijedne nagrade unutar i izvan aplikacije.
 • Mobile Games Development studio je za razvoj igara za mobilne platforme. ‘Space Towers’ jedna je od najpopularnijih igara studija.
 • Honuline dizajnirao je i proizveo posebno prilagođen rezervni dio opreme za iPhone mobilne uređaje koji ih tehnološki unaprjeđuje te nudi poboljšano kućište uz dodatnu bateriju i bežično punjenje.
 • SendBee nudi backend rješenja za optimizaciju marketinških kampanja i CRM-a nudeći brendovima opciju komuniciranja i odnošenja s kupcima putem WhatsApp aplikacije kao i upravljanje marketinškim aspektima kroz ovaj kanal komunikacije.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Dorian

  Dorian

  02. 09. 2019. u 11:11 am Odgovori

  Svi navedeni su nažalost predodređeni da loše završe jer uz tako veliki udio za tako malo novaca nema šanse da vlasnici zadrže većinsko vlasništvo u eventualno slijedećim rundama. A VC sami nikad nisu dobro vodili startupe i bolji od njih uvijek izbjegavaju imati većinski udio. Već viđeno vani ali mi očito moramo ponavljati tuđe greške.

  Osobno me nije impresionirao niti jedan. A i iznenađuje 500 prijava, pa ako tako puno njih vjeruje u svoju ideju što nisu potražili kapital vani nego se ovdje bore za mrvice. Čini mi se da je to slijedeća generacija wannabe startupa koji traže kapital tipa daj-što-daš koji ne vjeruju u svoju vrijednost pa se prodaju za tako nepovoljen uvjete i na kraju ne naprave ništa. Ništa novo na domaćjoj sceni, i dalje sub-standard startupi i izvori kapitala.

  Razumijem ako ovo ne objavite jer ne potiče hype.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   03. 09. 2019. u 11:55 am Odgovori

   Ne bih se baš složio, npr. Influee itekako izgleda da unatoč konkurenciji je dobro razvijen proizvod. Što se tiče udjela, ni ja osobno ne bih davao takav udio u ovom slučaju, ali na svakom poduzetniku je da odluči treba li mu kapital da inicijalnu ideju realizira. Imajmo na umu da 50.000 eura nije malo – i da se s time može razviti inicijalni koncept. Zašto onda ne bi starttupi probali? Na žalost, nisu svi bootstrappable…

   Nije mi baš jasna priča oko većinskih udjela, jer u ovom slučaju jest manjinski. Na sceni smo imali puno gore probleme s mnogim anđelima koji su za značajno manji kapital uzimali 20-30 posto tvrtke, bez davanja dodatne vrijednosti.

   Što se tiče ovoga da nećemo objaviti – passive agressive much? :)))

   • Dorian

    Dorian

    05. 09. 2019. u 12:46 am Odgovori

    Mislio sam da nećete objaviti kritiku da ne uplašite oglašivače, svaka čast na nezavisnosti. Što se tiče udjela, sa 50.000 se ne može ništa osim proof of concept faze. Slijedeća faza mora biti barem 300.000 EUR što je vani standardna početna seed runda koju su ovi zapravo trebali dobiti sada za tih 8% udjela. Već u slijedećoj rundi osnivači će izgubiti većinski udio ako primijenimo standardnu valuaciju i priča je uglavnom završena.

    Jer nijedan ozbiljniji fond neće uložiti u slijedeću rundu u ovakvoj situaciji znajući kako ta priča obično završava. A svaki startup treba ozbiljniji fond na palubi jer oni imaju znanje i veze za operativno pogurati startup na tržištu.

    Davanje prevelikog udjela za premalu početnu investiciju obezvrjeđuje vrijednost slijedećih rundi budućih ulagača a i osnivači gube kontrolu, u takvu situaciju pravi VC nikad neće ući. A osnivači ne mogu ništa bez slijedeće runde. Dobro su se usosili umjesto da prvo provjere kako stvari stoje. Potrošiti će nažalost vrijeme i živce a i priličnu energiju i entuzijazam na vjerojatno neuspješan projekat što nije nevažno u svemu. Nisu pokazali poslovnu umješnost pa je teško očekivati da će je pokazati dalje, no nije mi jasna agenda ulagača.

    Čak su se ulagači u posrnuli i loše vođeni Twitter dugo nećkali prije nego su preuzeli kontrolu nad kompanijom, ali su je na kraju ipak vratili suosnivaču mimo uobičajenih pravila. Jer VC ne zna i ne želi voditi startup, oni žele ulagati i zaraditi.

    U ovakvoj situaciji paradoksalno osnivači bi možda trebali ‘zamrznuti’ ulog i trošiti doslovno na žlicu, mimo želje ulagača jer kad potrošiš lovu a slijedeće runde nema ide ključ u bravu tj likvidacija. Na taj način kupuju vrijeme a mogu i izboriti povoljniju poziciju u odnosu na ulagača koji će vjerojatno morati omekšati uvjete ako ne želi potpuni gubitak. Nema tu prijateljstva ni suradnje, samo igra i golo nadmetanje. Hvala na pažnji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Dinamo je prvi hrvatski sportski ICO, kupite njihov $DZG token za 2 eura – i uključite se u klupske odluke!

Nakon brojnih drugih velikih klubova hrvatski nogometni prvak odlučio se na iskorak u blockchain svijet kroz novi model članstva. U "inicijalnoj ponudi tokena” od 29. rujna moći ćete postati vlasnik fan tokena Dinama s kojima ćete moći trgovati i sudjelovati u određenim odlukama kluba. Što to znači za kripto dioničare, koja je motivacija kluba za ovaj projekt i tko stoji iza Sociosa istražili smo iz prve ruke.

Intervju

Splitski Blank s partnerima uskoro lansira hrvatski NFT marketplace na Ethereumu!

Uz bok nekolicine renomiranih umjetnika suvremene umjetničke scene, a pod vodstvom splitske agencije Blank, stiže nam Endemic platforma za trgovanje NFT umjetninama. Više o projektu otkrivamo od samih pokretača.

Digitalni marketing

Prima se rebrendirala: Što (i tko) stoji iza prepoznatljivog, a inovativanog vizualnog identiteta?

Od obiteljske tvrtke do poslovnog sustava s više od 2000 zaposlenih. Prima je u posljednjih 25 godina poprilično odmaknula od svojih početaka, stoga je bilo krajnje vrijeme za vizualni identitet koji bi odražavao takvu promjenu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ovo je nova generacija ZICER-ovog Startup Factoryja! 12 timova natječe se za 800.000 kuna

Oni stvaraju ekološki prihvatljive supstitute pesticidima, omogućuju efikasnije 3D printanje, unapređuju edukacijski sustav i poboljšavaju zdravlje stanovništva... upoznajte novu generaciju Startup Factoryja.

Startupi i poslovanje

Vodič kroz PR i medije za startupe, IT profesionalce i poduzetnike

Zaboravite generične savjete s Interneta i što vam PR agencije prodaju - ne trebate prvo, a često ni drugo, posebno ako svoj posao rade loše. Tena, Ana Marija i Ivan objašnjavaju što se zapravo događa u pozadini odnosa s (IT) medijima i zašto trebate znati pojmove kao ekskluziva i embargo!

Intervju

“Biti umjetnik u IT industriji znači isto što i biti tradicionalni umjetnik, samo je alat koji koristimo drugačiji”

Danas se digitalne umjetnike više doživljava kao dio IT industrije, nego umjetničke zajednice. Ipak, mlade to ne brine, sve više ih se zaljubljuje u video igre te sami žele stvarati nove svjetove i likove... Evo kako su im Nanobitovi "3D/2D artisti" prenijeli svoja znanja kako bi im u tome pomogli.

Vodič

Gledaj i uči! Najbolji edukativni kanali na YouTubeu

Donosimo vodič kroz edukativne kanale na YouTubeu od kojih ćete sigurno nešto naučiti i nikad više nećete reći da je YouTube carstvo gluposti za klince i influensera koji se krevelje.

Intervju

Gamechuck u suradnji s udrugom Roda razvio ČUDOvišnu igru koja djecu uči – društvenom aktivizmu!

Kao što su Šegrt Hlapić i družina dosadašnje generacije učili prometnim znakovima, tako će možda i čudovišta Gamechuckove Avanture koje je ilustrirao Zlatko Druško, poznat po radu na Letećim medvjedićima, odgojiti neke nove.

Startupi i poslovanje

Nakon rada u Amazonu i Memgraphu, Marin i Matej osigurali 3 milijuna kuna za “tražilicu video i audio sadržaja”

Jedan je za vrijeme studiranja na FER-u bio drugom mentor u srednjoj školi, ali tek ih je Marinovo iskustvo u Amazonu i problem na koji je naletio potaknulo da pokrenu zajednički startup na relaciji Zagreb-Vancouver.