Facebooku za današnji, 9. rođendan poklanjamo 613. članak: Povijest Facebooka

Facebooku je danas 9. rođendan i što ćemo drugo nego najvećoj društvenoj mreži na svijetu zaželjeti izuzetno sretan rođendan! Na Netokraciji smo velik dio rubrike o društvenim mrežama posvetili upravo Facebooku. Točnije, o Facebooku i njegovim derivatima napisali smo 612 članaka u protekle 3 godine pri čemu je 3. članak na Netokraciji ikad bio o tome kako rezervirati adresu Facebook fan stranica. Fejsbuče, puno smo prošli...

Facebookovih dugih 9 godina!
Facebookovih dugih 9 godina!

Facebooku je danas 9. rođendan i što ćemo drugo nego najvećoj društvenoj mreži na svijetu zaželjeti izuzetno sretan rođendan! Na Netokraciji smo velik dio rubrike o društvenim mrežama posvetili upravo Facebooku. Točnije, o Facebooku i njegovim derivatima napisali smo 612 članaka u protekle 3 godine pri čemu je 3. članak na Netokraciji ikad bio o tome kako rezervirati adresu Facebook fan stranica. Fejsbuče, puno smo prošli 🙂

fbtjedan

Povodom Facebookovog 9. rođendana cijeli tjedan ćemo posvetiti temama o najvećoj društvenoj mreži: Facebook tjedan na Netokraciji! Bit će i drugih dakako, ali o Facebooku ćemo velike i “lajkolike” članke pisati!

Likeanje izbora 2009.

Facebook je krajem 2009. prešao 350 milijuna korisnika. Predsjedničke izbore prije 3 godine najbolje je popratila NovaTV s aktivnom prisutnošću na društvenim mrežama pa tako i Facebooku. Netokracijin zaključak tih izbora je bio da ih je na Internetu pobijedio Josipović čiji su statusi često prelazili 300 pa i 500 komentara – naravno uz pomoć političko savjetnika Marka Rakara Mraka. Dapače, najpopularniji Netokracijin članak na Facebooku bio je o Facebooku, odnosno točnije Sanaderu i Kosorici na Facebooku s preko 2600 lajkova. Čak je i kasnija predsjednička inauguracija popraćena na društvenim mrežama i putem live streaminga gdje su se osim NoveTV istaknuli Jutarnji list i Tportal.

Kako li su tek Ivo i Jadranka zavoljeli ‘fejs’ 😉

Prije 3 godine nije baš bilo posve jasno da tvrtke moraju biti na Facebooku, tako da je naš Nebojša im morao dati 5 jasnih razloga zašto otvoriti Facebook fan stranicu. Tada smo u Zagrebu organizirali i prvu regionalnu radionicu u Facebook marketingu, tzv. Faceokraciju, na kojoj smo educirali brendove Vipneta, Hypo Alpea Adria banke i Mercatonea. Facebook je tada predstavio i svoj OpenGraph, san svakog marketingaša koji je mnoge (klasika) zabrinuo za privatnost.

2010. popularniji, dobiva i film!

Nevjerojatno je kako je u 2010. aktualan bio Quit Facebook Day najavljen 31. svibnja. Ideja je bila da korisnici izbrišu svoje profile zbog problema s privatnosti, ali naravno ništa se ozbiljnog nije dogodilo. U članku smo dobro poručili razloge zašto niste i nećete odustati od Facebooka. Dapače, otišli smo u suprotan smjer i pokazali zašto bi Facebook trebalo uvesti u škole! Danas je u Zagrebu prisutan Cvjetni shopping centar, ali prosvjedi u Varšavskoj povukli su mnogo interesa kako u javnosti i medijima, tako i društvenim mrežama gdje su organizirani – prvenstveno Facebookom.

Facebook je prije 2 godine imao 500 milijuna korisnika, a Fincher je krenuo raditi The Social Network, film kojeg je vjerojatno vidio svaki netokrat. Pojavile su se i prve glasine da Facebook radi vlastiti mobitel, što ni do danas nismo doživjeli. Umjesto toga, dobili smo Facebookov social inbox i @facebook email adrese. Facebook je tada napokon postao dovoljno popularan da su neke tvrtke počele na izuzetno sumnjive načine nabavljati fanove za svoje klijente, jer se dakako prodavala popularnost na Facebooku, a neki su fanove kupovali na kile.

600 milijuna korisnika za 2011.

Povodom Facebookovih 600 milijuna korisnika objavili smo primjerenu infografiku o stanju ne samo u Hrvatskoj, već i Srbiji, Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Unatoč glasinama na Facebooku o tome kako će se Facebook ugasiti, Zuckerberg ga nije “ubio”. Goldman Sachs i ruski Digital Sky Technologies su tad odlučili investirati novu rundu koja je vrijednost Facebooka dignula na preko 50 milijardi dolara. Sitnica, uskoro se povećala na 65 milijardi!

Mediatoolkit na Start with e-nnovation natjecanju

U travnju 2011. ekskluzivno smo predstavili Mediatoolkit, iStudijev alat za otkrivanje najpopularnijih sadržaja na Facebooku. Skoro pa istovremeno smo profesionalnim korisnicima Facebooka objasnili kako Facebook fan stranice ipak nisu zamjena web stranicama, koliko god oni to željeli. Facebook je pak odlučio zamijeniti lokacijski servis Foursquare integrirajući vlastitu lokacijsku mogućnost: Facebook Places za koji smo otkrili da je postao u danom trenutku dostupan u Hrvatskoj Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

S najvećim hrvatskim jobs portalom MojPosao smo odlučili organizirati istraživanje o zapošljavanju u doba društvenih mreža te objavili rezultate koji su pokazivali da su Facebook i druge mreže bitne ukoliko se zapošljavate ili pak zapošljavate. Sredinom 2011. blizanci Winklewoss su odustali od tuženja Facebooka, što ih je zauvijek odmaknulo od medija. Šteta, bili su zabavni. Zabava na Facebooku se isplatila i srpskom Nordeusu, koji je svojom internetskom sportskom igrom brzo skupio 3 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika!

Osnivači Nordeusa osnovali su tvrtku 2009. (Snimila Marina Filipović Marinshe)
Osnivači Nordeusa osnovali su tvrtku 2009. (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Zuckerbergova sestra Randi napustila je iste godine Facebook, krenuvši u vlastite poslovne avanture, a Nebojša je krajem godine vrlo detaljno opisao sjaj i bijedu domaćih community menadžera na Facebooku i drugim društvenim mrežama. S obzirom da je praćenje popularnosti brendova među njima bila bitna, iStudio je pokrenuo Socialnumbers za otkrivanje. najpopularnijih Facebook fan stranica. Facebook se i sam pridružio sa predstavljanjem novog News Feeda – da, nije ni dvije godine prošlo od feeda kojeg danas gledamo svaki dan.

SocialBrando u razvitku...
SocialBrando u razvitku…

Socialbrando je nakon 303 dana krajem 303 napokon dobio Facebookovo odobrenje za korištenje API-ja, a znamo kako je projekt na kraju završio: uspješnom akvizicijom pri čemu ih je preuzeo češko Socialbakers. Problemi privatnosti ponovno su se javili kad je Facebook redizajnirao profile svojih korisnika i uveo famozan Facebook Timeline. Unatoč tim problemima, Vlada Republike Hrvatske je u tom trenutku došla na Facebook gdje ste je mogli pratiti!

2012. i sve se ubrzava, a Instagram kupuje

Naravno, nije nam trebalo dugo da otkrijemo Vladine community menadžere, kao i kako točno vode Vladine profile na Facebooku i Twitteru. Druge društvene mreže postajale su sve bitnije pa tako i fotografska društvena mreža Instagram. Facebook je u travnju odlučio kupiti Instagram za 1 milijardu dolara

FACEcream za dugo, vruće ljeto!
FACEcream za dugo, vruće ljeto!

U 2012. smo se ponovno posvetili profesionalnom korištenju Facebooka, a jedna od najzanimljivijih tema je svakako bila Nikolina analiza nagradnih igara i (krivo)lovaca na lajkove na najvećoj društvenoj mreži koji su prodavali digitalnu dušu za stvarne nagrade.

Aviokarte su tada objasnike lako su izvukli maksimalno iz (Facebook) poslovanja, a iStudio postao prvi Facebook Preferred Marketing Developer u Hrvatskoj i regiji. Još bolja fora je bilo koncept Facebook sladoleda kojeg je dizajnirao Tomislav Zvonarić… i naravno, početkom ove godine smo kako bi lakše nalazili takve koncepte dobili Facebook Graph Search… da ne bi bilo nesporazuma i skrivenih podataka 😉 Što je vama najviše ostalo u pamćenju o Facebookovoj nedavnoj prošlosti?

ponuda

Komentari

  1. Damir2

    Damir2

    04. 02. 2013. u 10:57 am Odgovori

    A kaj se ima puno govorit. Smuljao kompanjone (i usput se ‘inspirirao’ njihovom idejom) i dobio lovu uglavnom preko veze i to je sve. Ostalo ide svojim tokom.

    Prečesto se pišu hvalospjevi a zaboravlja se početak što cijeloj priči daje kiseli okus.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

EU fondovi pozdravljaju startup scenu u Hrvatskoj sa 150 milijuna kuna

Europskim fondom za regionalni razvoj osigurano je 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su isključivo namijenjena novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Kolumna

Zaposli, umreži, zadrži: Novi pristup zadržavanju zaposlenika

Najbolja praksa zadržavanja zaposlenika nije stalna nabava novih igračaka za vaše zaposlenike. Neće vas spasiti novi stol za ping-pong. Spasit će vas strategija "hire & wire": zaposli, umreži i zadrži.

Kultura 2.0

Tonči Huljić, Pitbull i ništavilo osrednjosti iliti zašto Zapad prihvaća promjene, a Balkan ne.

Digital Shapers konferencija iz glazbenog aspekta. Tonči Huljić i Christopher Ludwig o prilikama i neprilikama novih digitalnih promjena u industriji.

Što ste propustili

Intervju

Krk i Zagreb među pametnijim su gradovima u Hrvatskoj, a i Europi

Hrvatski gradovi sve su pametniji, a tehnološke inovacije i rješenja u Krku i Zagrebu prepoznata su i na sajmu Smart City Expo u Barceloni.

Internet marketing

Priča o Ani Zibar: Kako je jedna influencerica postala utjecajna

Prašina oko influencera se ne stišava, posebice nakon što je nekolicina njih u prije nekoliko dana gostovala u popularnoj emisiji Nedjeljom u 2. Otvorilo se tu ponovno mnogo pitanja, ali i pokazalo koliko ima nepoznanica, pa i predrasuda. Mnoge od njih rasvijetlit će put jedne influencerice: upoznajte Anu Zibar.

Izrada web stranica

WordPress 5 i njegov editor Gutenberg podijelili su WordPress zajednicu

WordPress 5 dolazi, bolje se pazi? Prva nadogradnja WordPressovog editora u dugo vremena podijelila je zajednicu, ali što nam on uopće donosi i treba li vam uopće?

Startupi i poslovanje

Nakon 10 godina i više od 100.000 isporučenih ‘capricciosa’, Pauza.hr je doživjela redizajn

Ogladnjeli ste i u tražilicu ovih dana ukucali pauza.hr, a dočekalo vas je iznenađenje?

Startupi i poslovanje

Autonomni roboti Gideon Brothersa za blagdane će pomagati radnicima Atlantica, Orbica i Tokića

Tvrtka Gideon Brothers predstavila je u Zagrebu svoj prvi komercijalni proizvod, ali i partnerstva te investitore.

Kultura 2.0

Budućnost ne mora biti mračna; Red Bull Futur/io nastoji pronaći njezine pozitivne strane

Vladavina megakorporacije, distopijski scenariji, klimatski problemi - što nas čeka za 100 godina i da li postoji pomoć? Živjeti svaki dan kao da je posljednji nije uvijek najbolje rješenje za neizvjesnost budućnosti.