Facebookova mobilna strategija: Jedna aplikacija da zavlada svima ili fragmentiranje?

Facebookova mobilna strategija: Jedna aplikacija da zavlada svima ili fragmentiranje?

Nekoliko bitnih stvari se ovih dana događa oko Facebooka. Uoči desetoga rođendana, ova društvena mreža iznijela je financijske podatke o prethodnoj godini, kao i prethodnom kvartalu, koji jasno idu u korist mobilnog korištenja (i oglašavanja), a ujedno su se otkrili i neki detalji o budućoj strategiji, koja bi mogla donijeti paletu novih specijaliziranih mobilnih aplikacija.

Facebook Messenger

Nekoliko bitnih stvari se ovih dana događa oko Facebooka. Uoči desetoga rođendana, ova društvena mreža iznijela je financijske podatke o prethodnoj godini, kao i prethodnom kvartalu, koji jasno idu u korist mobilnog korištenja (i oglašavanja), a ujedno su se otkrili i neki detalji o budućoj strategiji, koja bi mogla donijeti paletu novih specijaliziranih mobilnih aplikacija.

Bio je ovo odličan kraj godine za Facebook. Veselimo se onome što će iduće desetljeće donijeti, a i činjenici da ćemo pomoći pri povezivanju ostatka svijeta.

Riječi su to Marka Zuckerberga, osnivača i CEO-a Facebooka, koji se time ponovno osvrnuo na svoju misiju putem koje želi riješiti problem povezivosti u slabije razvijenim zemljama, Internet.org. Ključ je tu i u mobilnome, dakako, a i sami objavljeni rezultati o broju korisnika, kao i zaradi, govore u korist toga:

Cijela 2013. godina

  • Prihod za cijelu godinu iznosio je 7,87 milijardi dolara, što čini povećanje od 55% iz godine u godinu.
  • Broj dnevno aktivnih korisnika je 757 milijuna (prosjek u prosincu 2013.), što čini povećanje od 22% iz godine u godinu. Istodobno, broj mobilnih dnevno aktivnih korisnika je 556 milijuna, što je povećanje od 49%.
  • Mjesečno aktivnih korisnika ima 1,23 milijarde (povećanje od 16%), a mobilnih je 945 milijuna (povećanje od 39%).

Četvrti kvartal 2013.

  • Prihod je u ovome kvartalu iznosio 2,59 milijardi (usporedbe radi, u istome razdoblju 2012. godine prihod je iznosio 1,59 milijardi). Samo od oglašavanja uprihođeno je 2,34 milijarde – povećanje od 76 posto u odnosu na prošlu godinu.
  • Mobilno oglašavanje predstavlja 53% od oglašivačkog prihoda, što čini povećanje od 23% u odnosu na četvrti kvartal godine ranije.

Pokušaji i promašaji

Sve govori u prilog mobilnoga. Stoga nije niti čudno da se gotovo u isto vrijeme pojavila vijest o tome da Facebook planira kreirati još nekoliko mobilnih aplikacija, uz osnovnu aplikaciju, Messenger (koji je nedavno odvojen od osnovne), Pages, pa i Instagram. Kako piše The Verge, riječ je o strategiji za 2014. godinu, u kojoj bi Facebook na mobilnom području mogao postati fragmentiran.

Istina, pojedini Facebookovi mobilni pokušaji nisu bili uspješni, poput Facebook Camere i aplikacije Poke, koja je trebala biti glavna konkurencija Snapchatu, a tu bismo mogli spomenuti i Home za Android, čija je ocjena i dalje ispod 3 (2,8), no to ga ne zaustavlja da i dalje radi na gradnji mobilne flote. Tako se Messenger pretvara u kompletnu aplikaciju za komuniciranje (čak se i vizualno malo odmaknuo od samog Facebooka), a trenutno je najkorištenija aplikacija za dopisivanje u SAD-u. Taj model uspjeha trebalo bi prenijeti i na iduće projekte, a među njima bi mogao biti i društveni RSS čitač, koji se naziva Paper, o kojemu se šuška već mjesecima. Ionako već Zuckerberg govori da sam news feed korisnika treba biti poput personaliziranih novina, čiji je “urednik” sam korisnik. Zbog toga se i redovito mijenja algoritam prikaza sadržaja, kako bi se, prema Facebookovim tvrdnjama, prikazivalo samo ono što je kvalitetno (a prema tvrdnjama brendova riječ je o pokušajima povećavanja prihoda od promoviranja sadržaja, ali to je već druga tema).

Što je s događajima i tražilicom?

Facebook događaji, koliko god ta opcija mnogima išla na živce, i dalje je poprilično korištena, stoga se pretpostavlja da bi se svojevrsna kalendar aplikacija mogla naći u Facebookovoj paleti. Doduše, druge aplikacije uspješno uvrštavaju Facebook događaje u svoj kalendar, ali možda bi se i Facebook mogao pozabaviti tim aspektom. Priznajte, koliko biste rođendana zaboravili čestitati da vas Facebook na to ne podsjeti?

The Verge pretpostavlja da bi i mobilna pretraga mogla imati velik utjecaj. Graph Search još nije našao svoj put do mobilnih korisnika i samim time nije nam uvijek pri ruci. Recimo da želite pronaći restorane koji se sviđaju vašim prijateljima – to u pokretu ne možete napraviti. Za to ćete možda koristiti Foursquare.

Inače, Mark Zuckerberg će držati govor na Mobile World Congressu u Barceloni, stoga bi se o mobilnoj fragmentaciji Facebooka moglo tada čuti više o tome.

A što vi mislite o ovoj Facebookovoj potencijalnoj strategiji?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.