Facebook i remarketing: Stižu promjene u oglasima i opciji Custom Audiences

Facebook i remarketing: Stižu promjene u oglasima i opciji Custom Audiences

Marketingaši, Facebook je spremio novu "poslasticu" – oglase koji će istodobno prikazivati i nekoliko različitih proizvoda koje vaš brend nudi. Uz to, stižu poboljšanja i za Custom Audiences, opciju koja pomaže da oglase još preciznije plasirate ciljanoj skupini, o kojoj ste podatke prikupili i izvan samog Facebooka. Pogledajmo o čemu se radi.

Sad će biti još lakše usmjeravati oglase prema vašim postojećim korisnicima, sukladno njihovom ponašanju na webu (ilustracija: Fox News)
Sad će biti još lakše usmjeravati oglase prema vašim postojećim korisnicima, sukladno njihovom ponašanju na webu (ilustracija: Fox News)

Marketingaši, Facebook je spremio novu “poslasticu” – oglase koji će istodobno prikazivati i nekoliko različitih proizvoda koje vaš brend nudi. Uz to, stižu poboljšanja i za Custom Audiences, opciju koja pomaže da oglase još preciznije plasirate ciljanoj skupini, o kojoj ste podatke prikupili i izvan samog Facebooka.

Kako je navedeno u priopćenju, ove dvije opcije pomažu u remarketingu – tehnici ili strategiji “praćenja” posjetitelja vaše web stranice i onoga što je su njoj radili, kako bi im se mogli prikazivati oglasi vezani uz to. Ako ste ikada bili na kakvom web shopu i odustali od kupovine usred procesa, vjerojatno ste primijetili kako vas proizvodi koje niste kupili još neko vrijeme “prate” po internetu.

Oglasi za više proizvoda

Facebook oglasi

Uskoro će se omogućiti oglašavanje do tri proizvoda u jednoj oglasnoj jedinici, bilo na desktopu ili mobilnim uređajima. Svaki proizvod će moći imati vlastitu sliku, opis i link. Kao primjer navodi se modni brend – zašto ne biste ponudili odjevni set, umjesto jednog predmeta? Tako će vaši potencijalni korisnici (ili već postojeći kupci, ako koristite Custom Audiences) moći odmah vidjeti koje im naočale predlažete uz haljinu ili torbu, čime se povećava vjerojatnost da će kliknuti na oglas i u konačnici obaviti kupovinu – brend Nomorerack  je kroz ovakav pristup primijetio povećanje klikova za 42%, a trošak akvizicije korisnika smanjio se za 42-45%.

Za sada će opcija biti dostupna preko API-ja za Facebook oglase, a tek će kasnije ove godine biti dostupan i kroz oglašivačko sučelje.

Custom Audiences

Jeste li već koristili opciju Custom Audiences? Riječ je o opciji targetiranja oglasa prema već postojećim korisnicima/kupcima/pretplatnicima itd. Prema postojećim informacijama koje imate o njima (recimo, e-mail adresi, fizičkoj adresi, broju telefona), možete ih pronaći na Facebooku i pobrinuti se da upravo oni vide oglase koji su relevantni.

Facebok audience

U idućih nekoliko tjedana stižu i poboljšanja za ovu opciju – moći će se bolje segmentirati ciljane skupine. Recimo, moći ćete usmjeravati oglase prema osobama koje već dulje vrijeme nisu posjetile vašu internetsku stranicu ili nisu posjetile njene određene dijelove. Na taj će se način omogućiti gradnja ciljanih skupina oko njihovih aktivnosti na stranici.

Uz ovakve opcije sve je lakše nuditi zaokružene kampanje, koje uključuju i web, Facebook pa i offline (prikupljanje podataka za Custom Audiences može se prikupiti, primjerice, i u trgovinama, u sklopu nagradnih igara, kakvih drugih promotivnih aktivnosti…). Oglasi na taj način postaju precizniji, vjerojatnost konverzija veća (a korisnici možda malo prestrašeniji jer su oglasi previše precizno plasirani).

Što kažete na novosti?

ponuda

Komentari

 1. Igor

  Igor

  28. 06. 2014. u 7:35 pm Odgovori

  To offline i offacebook prikupljanje i koristenje za targetiranje na facebooku je zajebano sto se tice privatnosti. Kako tu stojimo pravno gledajuci? Any cases?

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   29. 06. 2014. u 9:29 am Odgovori

   Prilikom prikupljanja podataka trebalo bi se navesti da se oni mogu koristiti u promotivne svrhe ili nešto slično tome. Primjerice, ako netko sudjeluje u kakvoj nagradnoj igri (offline ili online) u uvjetima korištenja bi to trebalo navesti – takvi se onda podatci mogu koristiti za oglašavanje.
   Inače, Agencija za zaštitu podataka odredila je što su osobni podatci, a što nisu (http://www.azop.hr/page.aspx?PageID=16).
   Neko ponašanje korisnika na web stranici, primjerice koliko je prošlo otkako ju je posjetio ili što je na njoj gledao, moglo bi spadati pod direktivu E-privacy, odnosno takozvani Cookie Law – više o tome se može pronaći tu: https://www.netokracija.com/eu-cookie-kolacici-zakon-53073 i tu: http://www.twitlonger.com/show/n_1rl7rbf
   Uglavnom, ima tu svega – sad si mi dao materijala za razmišljanje, a možda i za novu temu. 😉

   • Igor

    Igor

    29. 06. 2014. u 9:35 pm Odgovori

    Super 🙂

    ajde please istraži jer evo imam dobru mail bazu korisnika u kojoj sam naveo da se mailovi mogu koristiti u promotivne svrhe. No, ja na Facebook gledam kao third party što je malo zeznuto što se tiće djeljenja podataka.

    Ako pogledaš malo pravila Facebooka vidjeti ćeš da ako npr importaš listu iz mialchimpa za oglašavanje da prihvaćaš da oni koriste iste mail adrese u svoje promotivne svrhe.

    S obzirom da se radi o third partyu (u ovom slučaju facebook)ne mogu obvezat nikoga u svojim uvjetima korištenja jer mi se isto čini pravno sumnjivo. Ili? Sumnjam također da bi korisnicima bilo drago da ih maltretira s preporukama frendova ili ih poziva da se priključe facebooku.

    Ili je ipak jedna rečenica dovoljna, ovim pristajete da se vaše email adrese koriste i od strane Facebooka 😀

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.

Društvene mreže

Izazovi moderiranja Facebooka i Instagrama: Ono što je nekome zlostavljanje, drugome je zadirkivanje

Možda najizazovniju ulogu, među osobama zaduženima za razvoj proizvoda za provođenje Facebookovih standarda, ima Namrata Bostrom. Ona je Product Manager za područje online zlostavljanja i uznemiravanja, a u Londonu sam imala prilike razgovarati s njom više o toj temi.