Facebook predstavio Paper: Je li ovo kraj Flipboarda i drugih RSS čitača?

Facebook predstavio Paper: Je li ovo kraj Flipboarda i drugih RSS čitača?

U nadi da svojim postojećim korisnicima ponudi iskustvo bogato informacijama iz oblasti njihovog interesovanja, Facebook je danas predstavio novu aplikaciju za kuraciju vesti pod imenom Paper. Kako je navedeno u saopštenju, u pitanju je zasebna aplikacija koja će biti lansirana ekskluzivno za iOS uređaje i to 3. februara, samo dan pre desetogodišnjice postojanja najveće društvene mreže na svetu.

PaperNRP1

U nadi da svojim postojećim korisnicima ponudi iskustvo bogato informacijama iz oblasti njihovog interesovanja, Facebook je danas predstavio novu aplikaciju za kuraciju vesti pod imenom Paper. Kako je navedeno u saopštenju, u pitanju je zasebna aplikacija koja će biti lansirana ekskluzivno za iOS uređaje i to 3. februara, samo dan pre desetogodišnjice postojanja najveće društvene mreže na svetu.

Paper aplikacija stiže nam kao prvi projekat Facebook Creative Labs, zasebnog razvojnog odeljenja unutar kompanije čiji je glavni zadatak razvoj odvojenih Facebook mobilnih aplikacija. Ovo odeljenje predvodi Zuckerbergovu misiju kojom nastoji Facebook još više uvesti u svet mobilne tehnologije, a koja je predstavljena na jučerašnjem finansijskom sastanku deoničara.

Novine za 21. vek

Nova aplikacija za prikupljanje vesti ispunjava gotovo sve želje njenog osnivača koji namerava od Facebooka napraviti moderne novine tj. neosporivi izvor informacija kome će se ljudi rado okretati. TechCrunch prenosi da početni ekran Paper aplikacije izgleda kao redizajnirani timeline. Gornji deo aplikacije prikazuje velike fotografije i video sadržaj, dok donji deo aplikacije prikazuje statuse vaših prijatelja i te postove koji u sebi imaju interesantne linkove.

PaperNRP2

Prikupljeni sadržaj postaje veoma zanimljiv kada krenete da dodajete različite kategorije. Svaka sekcija obiluje sadržajem koji je izabrao urednik, te postovima različitih publikacija, blogera i osoba od uticaja za čiji je odabir zaslužan poseban algoritam aplikacije. Kako je navedeno u saopštenju, cilj nije doprineti posetama velikih magazina već istaći kvalitetan sadržaj koji može doći i od nepoznatih blogera.

Aplikacija svojim korisnicima takođe nudi i mogućnost objave vesti sa imperativom na vizuelnom učinku. Pre same objave, korisnici mogu videti kako će njihova vest izgledati tako da neće biti nedoumica oko izabrane fotografije ili prikaza na mobilnim ili desktop uređajima.

Ultimativni alat za prikupljanje vesti?

Kombinacijom ljudskog aspekta i algoritma, Paper bi se za kratko vreme mogao pozicionirati kao “čitač” broj 1. među mobilnim korisnicima. Zahvaljujući posvećenim urednicima i pametnom algoritmu same aplikacije, vaš Paper feed trebao bi biti ispunjen interesantnim sadržajem do kojeg sigurno ne bi došli praćenjem nekoliko poznatih fan stranica, te postovima par stotina vaših bliskih prijatelja i poznanika.

Izazivajući Flipboard i ostale servise za prikupljanje vesti, Paper pruža Facebooku priliku da nas iznenadi izborom kvalitetnog sadržaja koji smo možda tog dana propustili – slično kao novine ali na mobilnim uređajima miliona korisnika najpoznatije društvene mreže na svetu. Ukoliko Paper uspe u svojoj nameri, timeline kakav sad poznajemo sigurno će se promeniti i to na opšte zadovoljstvo velikog broja korisnika, ali na uštrb poznatih kuratorskih servisa.

Komentari

  1. Marko

    Marko

    30. 01. 2014. u 4:00 pm Odgovori

    stotine dobrih čitača a nigdje dobrih vijesti za pročitati. Pa sve moraju reciklirati jedne te iste vijesti, samo se okvir i pozadina mijenjaju

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!