Facebook Graph Search: Savršen alat za 'stalkere', ljubomorne, poslodavce i vaše glavobolje?
Facebook Graph Search problemi...

Facebook Graph Search: Savršen alat za ‘stalkere’, ljubomorne, poslodavce i vaše glavobolje?

„Nitko ne može vidjeti ništa što inače ne bi bio u mogućnosti vidjeti“ , izjavio je Facebookov public policy manager Nicky Jackson Colaco. Je li to zaista tako? U teoriji da, ali javni sadržaji na Facebooku sad su dostupniji. Samo zato što je neki sadržaj prije bio javno dostupan ne znači da je bio lako dostupan, a time korisnici na neki način gube kontrolu nad objavljenim sadržajem što je za mnoge prilično neugodna spoznaja. Najavljeni i sve većem broju korisnika dostupan Facebook Graph Search mijenja sve!

Facebook Graph Search problemi...

„Nitko ne može vidjeti ništa što inače ne bi bio u mogućnosti vidjeti“ , izjavio je Facebookov public policy manager Nicky Jackson Colaco. Je li to zaista tako? U teoriji da, ali javni sadržaji na Facebooku sad su dostupniji. Samo zato što je neki sadržaj prije bio javno dostupan ne znači da je bio lako dostupan, a time korisnici na neki način gube kontrolu nad objavljenim sadržajem što je za mnoge prilično neugodna spoznaja. Najavljeni i sve većem broju korisnika dostupan Facebook Graph Search mijenja sve!

Kada je 2008. g. Facebook postao masovno popularan i kada smo svi počeli objavljivati privatne sadržaje – fotografije i podatke poput adrese, religijskih uvjerenja, spolne orijentacije, članova obitelji, škola u koje smo išli, mjesta na kojima smo bili, brendova koje volimo, filmova koje gledamo, društva čiji smo članovi – cijela pretpostavka o dijeljenju tih sadržaja u našoj glavi bila je posve drugačija. Možda je ipak došlo vrijeme da svi ponovno prođemo kroz svoje postavke privatnosti.

Kao što je i izjavio Nicky Jackson Colaco, one sadržaje koje smo postavkama privatnosti ograničili neće biti dostupne za pregled niti putem Facebookovog Graph Searcha. Međutim, postoje mnogi sadržaji za koje korisnici nisu svjesni koliko ovim alatom postaju javnosti dostupniji. Bilo da je riječ o potencijalnim budućim poslodavcima ili ljubomornim partnerima Graph Search vam može uzrokovati probleme. Npr., kad pogledate svoj profil, odnosno tab fotografije, vidjet ćete da tamo imate tri kolone – Moje fotografije, Fotografije i Albumi.

Ako odete na profil osobe s kojom niste prijatelj i koja ima ograničene postavke privatnosti, tj. fotografije na kojima je tagirana nisu javno dostupne, na njenom profilu vidjet ćete samo jednu ili dvije kolone. U svakom slučaju, nećete vidjeti kolonu Moje fotografije. To nužno ne znači da fotografije na kojima je osoba tagirana nisu javne, nego samo da nisu lako dostupne i da ćete trebati uložiti truda i vremena da ih iskopate ako uopće to uspijete.

Untitled5

Putem Graph Searcha spomenute informacije su lako dostupne. Da biste došli do njih potrebno vam je točno toliko vremena koliko vam treba da u tražilicu upišete „Photos of xy“ i stisnete enter. Vaše fotografije iz studentskih dana, s raznih proslava, noćnih provoda i razuzdanih ljetovanja sigurno nisu nešto čime želite impresionirati budućeg poslodavca. Ali upravo je to što će potražiti i mnogo brže i lakše nego do sada pronaći.

001
Priznajte, koliko ste puta do sada u zadnjih pet godina pazili kada ste stisnuli „like“ ili komentirali neku fotografiju? Jeste li baš sigurni da se među tim fotografijama ne može naći nijedna vulgarnog karaktera, neukusna šala ili neprimjeren komentar? Pripazite jer i to bi se moglo naći na popisu stvari koje će netko pretraživati o vama.

Npr. ukoliko se želite zaposliti u banci vjerujemo da u životopis nećete napisati kako vam je hobi klađenje i kockanje. Ako svoje omiljene kladionice pratite na Facebooku i redovite stišćete Like na njihove fotografije Graph Search bi vas mogao stajati ne dobivanja željenog radnog mjesta.

Dakle, ako ste već ostali bez željenog radnog mjesta pripazite barem da ne ostanete bez željene buduće supruge. Ne morate nužno biti fanovi stranica „Free Prostitutes“, „I freaking love sex, sex, sex“ ili sličnih ali opet vam se može dogoditi da ste koji put stisnuli Like na fotografiju koja se vašem sadašnjem ili budućem partneru baš ne bi svidjela pa makar bila riječ samo o lajkovima na Indexovoj fotogaleriji Gentelman’s Choice.

002

Stalkerima će se posebno svidjeti mogućnost pretraživanja i usporedbe lajkova i komentara dvije osobe. Dakle, ako imate posebno ljubomornog bivšeg/sadašnjeg partnera pripremite se da će napraviti mini istraživanje odnosa vas i potencijalno „opasne“ osobe. Photos liked by xx i yy, Photos of xx liked by yy, Photos xx and yy commented on samo su neke od pretraga kojima će se koristiti skupljajući informacije za vaš dosje.

003

 

U neznanju je problem

Kao dodatni problem javlja se ne znanje velikog broja korisnika kako određene Facebookove mogućnosti poput „tagiranja“ funkcioniraju. Npr., to što se određena fotografija ne pojavljuje na vašem profilu pod „Moje fotografije“, ne znači da nužno na njoj niste tagirani. Nakon pojave Timelinea proces „odtagiranja“ s fotografije se malo promijenio.

Dakle, ako ste kliknuli na opciju Sakrij s Timelinea (vremenske crte) fotografiju ste maknuli sa svog profila, ali na njoj ste i dalje ostali tagirani. To do ovog trenutka nije predstavljalo značajan problem, jer je fotografija postala prilično nedostupna, međutim dolaskom Graph Searcha potrebno je samo upisati „Photos of (ime osobe kojaje predmet vašeg interesa)“ i fotografija ako je javna automatski ulazi u generirani sadržaj.

Ne razmišljamo i ne računamo da su vlasnici albuma u kojima smo tagirani u međuvremenu promijenili postavke privatnosti tih albuma. Znači, čak i u slučaju da smo pazili da su albumi u kojima se nalaze fotografije na kojima smo „tagirani“ ograničeni postavkama privatnosti to ne znači da se to u međuvremenu nije promijenilo. Jeste li u početku pristali na to da ste „tagirani“ u javnim albumima? Je li vas Facebook obavijestio kad su se postavke promijenile?

Facebook Graph Search o vama otkriva puno više nego Google pretraga, a samim time možete imati i više potencijalnih problema. Dobra vijest je, što za razliku od onoga što pronađe Google pretraga, vi možete kontrolirati dobar dio onoga što Facebook Graph Search nađe o vama. Isprobajte ga što prije, čim ga dobijete, na svom primjeru i uklonite sve što se ne uklapa u sliku sebe koju trenutno prezentirate javnosti – prije svega neukusne komentare, neprimjerene lajkove i neugodne tagove na slikama. I držite se starog i najvažnijeg pravila – ono što ne želite da se zna o vama nemojte objavljivati na internetu… Da, ni Facebooku!

Članak su zajednički napisali Davor Runje te Nataša Koprtla, community menadžerica u DRAP-u.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.