Nizak doseg, nizak potez: Facebook nakon smanjenja 'reacha' šalje ponudu za oglašavanje?

Nizak doseg, nizak potez: Facebook nakon smanjenja ‘reacha’ šalje ponudu za oglašavanje?

Nisko, niže, najniže – biste li i sami ovako opisali doseg postova na vašim Facebook stranicama? Niste jedini, a vjerojatno niste time niti iznenađeni: doseg opada posljednjih godinu do dvije, uslijed promjene algoritma prikaza sadržaja u News Feedu korisnika, koji bi trebao korisnicima pokazivati samo ono što je za njih relevantno. No, što kada se nagli pad dosega dogodi netom prije no što Facebook pošalje mail administratoru dotične stranice s ponudom za oglašavanje, koje bi trebalo taj doseg – podići? Slučajnost ili ne, upravo se to dogodilo Krešimiru Galiću, pokretaču lokalnog portala Ebrod, koji odmah napominje kako u slučajnosti – ne vjeruje.

Je li bilo smisleno prikupljati fanove, ako je organski doseg sadržaja sve niži?
Je li bilo smisleno prikupljati fanove, ako je organski doseg sadržaja sve niži?

Nisko, niže, najniže – biste li i sami ovako opisali doseg postova na vašim Facebook stranicama? Niste jedini, a vjerojatno niste time niti iznenađeni: doseg opada posljednjih godinu do dvije, uslijed promjene algoritma prikaza sadržaja u News Feedu korisnika, koji bi trebao korisnicima pokazivati samo ono što je za njih relevantno. No, što kada se nagli pad dosega dogodi netom prije no što Facebook pošalje mail administratoru dotične stranice s ponudom za oglašavanje, koje bi trebalo taj doseg – podići? Slučajnost ili ne, upravo se to dogodilo Krešimiru Galiću, pokretaču lokalnog portala Ebrod, koji odmah napominje kako u slučajnosti – ne vjeruje.

I priča priču koju će mnogi administratori Facebook stranica i community manageri prepoznati, posebice oni koji svojim postovima pokušavaju privući promet na web stranicu. Ebrod je, naime, lokalni portal koji prati vijesti s područja Slavonskog Broda. Kako je relevantan za svoju ciljanu skupinu, karakterizira ga visoka interakcija sa čitateljima, stoga nije ni čudo da je Facebook, kao izrazito društveno internetsko mjesto, bio više od kanala za distribuciju. Krešimir objašnjava kako upravo preko njega svakoga dana stižu upiti i komentari. Ako se prisjetite vremena poplava, znate da je izlijevanje Save prijetilo i ovome gradu, a upravo je tada sinergija s ovom društvenom mrežom dosegnula svoj vrhunac.

Facebook je generirao i vrlo značajan dio posjete portala, a onda je 11. kolovoza, kao žiletom doseg pao na nekih 20-30% onoga što je bilo do tada. Niti izuzetno zanimljive vijesti koje bi naletjele nisu mogle podići doseg. Tada sam testirao svoju pretpostavku kako u biti žele zaraditi koji euro. Smatram to potpuno legitimnim, jer to je nečiji proizvod koji je kreirao kako bi zaradio na njemu.

Krešimir je, inače, posljednju veću oglasnu kampanju za svoju Facebook stranicu napravio u prosincu prošle godine. U međuvremenu je radio manje kampanje te je testirao razne opcije oglašavanja. Navodi kako je sa svakom kampanjom bio i više nego zadovoljan, ali organskim dosegom nakon 11. kolovoza poprilično se razočarao. Pamti i da se nagli pad dogodio toga dana oko 16 sati – postavljeni sadržaj imao je doseg oko 560, a tako malen nije bio od samih početaka. Trend se nastavio, a, kako kaže, kada bi nešto dosegnulo 1000 osoba, nastalo bi slavlje. Pomislio je da je i riječ o tome što su ljetni mjeseci, kada je lako moguće zabilježiti slabiju posjećenost i reakciju na postove, ali “rez” je bio previše pravilan.

Budući sam dosta naslonjen na Facebook, nakon tri dana odlučio sam se na mini kampanju od 16 eura, čisto da “platim reket” pa da me puste na miru. Situacija nakon kampanje (4 dana) je bolja, ali još nije kao prije. Često i vijesti utječu na to, ali samo na priču o morbidnom kolekcionaru iz Broda sam mogao imati pet puta veći doseg. Posjete se vraćaju (objavljujem više vijesti), ali doseg se nije vratio u potpunosti.

Krešimir je jučer, ni deset dana nakon smanjenja dosega, dobio ovakav mail kojim se nudi - povećanje dosega.
Krešimir je jučer, ni deset dana nakon smanjenja dosega, dobio od Facebooka mail kojim se nudi – povećanje dosega. Uz plaćenu promociju, naravno.

Ako ničim drugim, konstantnim smanjenjem dosega sadržaja jasno je bilo da je ovoj društvenoj mreži fokus na oglašavanju. No, kada prođe manje od deset dana od naglog smanjenja dosega postova do e-maila od Facebooka kojime se nudi kampanja na portal, osobi kojoj posjećenost portala, a time i sam posao, uvelike ovisi o tim brojkama, pomalo pada “mrak” na oči. Krešimir sada želi ukazati kolegama na taj slučaj, pitajući se je li se nekome drugome dogodilo nešto slično i hoće li se doseg ipak barem malo popraviti.

Nije na odmet primijetiti da, dok doseg pada i administratori stranica čupkaju kosu, Facebook zadovoljno trlja rukama jer prihod od oglašavanja raste – u posljednjem je kvartalu čak premašio očekivanja, posebice ako se pogleda mobilno oglašavanje. Ono što će mnogi zamjeriti, a neki već i jesu, je činjenica što se priča oko koristi od ove društvene mreže naglo promijenila – dok se prije fokus stavljao na prikupljanje broja fanova, kako bi organski doseg bio što veći, danas je sve više jasno da je broj fanova manje bitan te da će organski doseg biti sve niži, zbog čega je potrebno sve češće zaviriti u kesu koju nazivamo marketinškim budžetom, ako želimo i dalje ostvarivati jednake ili bolje rezultate.

Ali slanje e-maila, koji nas na to izričito podsjeća, u najmanju je ruku loše tempirano.

Što mislite o ovom Facebookovom postupku – slučajnost ili ne? Jeste li i sami ovih dana primijetili nagli pad dosega?

Komentari

 1. Marko

  Marko

  21. 08. 2014. u 5:58 pm Odgovori

  Da. Primjetio sam istu stvar prije nekih 3 mjeseca i nije mi bilo jasno niti sam si mogao objasniti što se događa, a ovim člankom sam dobio “aha” efekt. Sada mi je jasno što se događa.

  Nije baš fora od njih da to tako očito i jako guraju. Mogli su to puno suptilnije. :/

 2. Goran

  Goran

  06. 09. 2014. u 1:14 pm Odgovori

  Primijtio sam istu stvar na svojoj Facebook stranici gdje mi je početkom kolovoza broj ljudi koji je vidio svaki moj objavljeni post bio preko 100 tisuća, a sada je maksimalno oko 50 tisuća što je dovelo do toga da se i broj lajkova po objavljenoj vijesti s prosječnih 7000 smanjio na oko 3000.

  Facebook je shavtio da su sve te moje vijesti bile fokusirane na to da dovedem korisnike na svoju web stranicu i odlučio stati nekako tome na kraj. Ne preostaje mi ništa nego uplatiti oglašavanje kao što je uradio i Krešimir.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.