Netokracijapredstavlja

Ladies of New Business

3. marca 2016 ob 18.00 Poligon, Tobačna ulica 5, Ljubljana

Ženske (ki) obvladajo tehnološki svet

Bodi del sprememb. Pridruži se razpravi o položaju žensk v tehnološkem svetu.

Ženske gradijo svet informacijskih tehnologij že od samih začetkov. So na ključnih pozicijah v najuspešnejših svetovnih tehnoloških podjetjih. Žal pa še vedno predstavljajo le 1/4 delovne sile, za enako kakovostno opravljeno delo, sposobnosti in talent pa so plačane tudi do 30 % manj kot moški.

Želim sodelovati!

Ladies of New Business ponuja:

  • brezplačen dogodek 3. 3. v Ljubljani
  • serijo člankov na Netokraciji o ženskah v svetu informacijskih tehnologij
  • tematska dogodka v Zagrebu (4. 3.) in Beogradu (8. 3.)
Prijava na dogodek

O čem bomo govorili

Ladies of New Business meetup bo zbral programerke, elektroničarke, mehaničarke, hekerke in geek dekleta – ženske, ki živijo od tehnologije ali pa se z njo ukvarjajo v prostem času. Seveda pa so vabljeni tudi vsi gosti, ki jih tematika zanima, ne glede na spol!


Na predavanjih in okroglih mizah bomo govorili o izzivih, s katerimi se ženske soočajo pri razvijanju karierne poti na področju informacijskih tehnologij.

Prijava na dogodek

“Če se ženska trudi, da bi dobro opravila svoje delo, če je kompetentna in osredotočena na rezultate, namesto da bi ugajala drugim, ji bodo rekli, da se obnaša kot moški. In če se bo obnašala kot moški, potem ljudem ne bo všeč.”

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg

Lean in: Women, Work and the Will

Program

Ura Opis
18.00–18.15 Registracija
18.15–18.20
 Uvodni nagovor organizatorice
18.20–18.40


ČIPke, ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost


Tajša Perović, Iniciativa ČIPKE / Rampa Laboratorij


ČIPke raziskujejo in spodbujajo sodelovanje žensk v znanstveno-tehničnem kontekstu in intermedijski umetnosti. Tajša bo predstavila prizadevanja iniciative in dokumentarec Tok (Flow), ki se ukvarja s položajem žensk v IKT sektorju v Sloveniji.

18.40–19.00


Vsega je kriva mama!

Alja Isaković, iniciativa CodeCatz


Alja bo spregovorila o tem, kako se je navdušila za tehnološki svet in zakaj je začela organizirati brezplačne programerske delavnice za ženske Rails Girls Ljubljana in Django Girls Ljubljana ter programerska srečanja CodeCatz. Predstavila bo vpliv, ki so ga vse te aktivnosti imele na domačo tehnološko sceno in podala nasvete za še bolj (ženskam) prijazen tehnološki svet.

19.00–19.20


Kdo potrebuje ženske?

Katja K. Ošljak, Code Week

Katja bo govorila o nujnosti digitalnega opismenjevanja tako žensk, kot moških. Število delovnih mest, ki zahtevajo digitalno pismenost zaposlenih, hitro narašča; s prvotnega področja računalništva in informatike se te zahteve širijo na takorekoč vsa družbena področja: v zdravstvo, arhitekturo, turizem, umetnost itn. Po ocenah  Evropske komisije bo brez sistematičnega digitalnega opismenjevanja v Evropi do leta 2020 primanjkovalo 800.000 zaposlenih na delovnih mestih, ki zahtevajo poznavanje IKT. Kot nas opozarjajo raziskave, smo Slovenci med najslabše digitalno pismenimi na svetu. Zato nam že sedaj primanjkuje ustrezno izobraženih kadrov za digitalizacijo slovenskega gospodarstva in za ustvarjanje višje dodane vrednosti. Potrebujemo tehnološko dobro podkovano delovno silo, ženske in moške, ki bodo digitalizacijo obrnili v prid našega gospodarstva in nas ne bodo pustili tičati na robu digitalne ločnice.

19.20–20.00


OKROGLA MIZA: Ženske (ki) obvladajo svet tehnologij


Sodelujejo: Tamara Lah Momčilović (Infinum), Mojca Marš (Super Spicy Media), Alja Isaković (CodeCatz), Katja K. Ošljak (Code Week). Pogovor vodi Ana Eterović Klemenčič, (Netokracija Slovenija).Manko žensk v tehnološki industriji. Manj žensk na vodstvenih položajih. Nižje plače za isto delo. Stališče in odnos do žensk v IKT sektorju. Usklajevanje zasebnega in poslovnega življenja. Izkušnje – dobre in slabe. Gre le za del tem, ki jih bo urednica Netokracije Slovenije in organizatorica dogodka odprla v pogovoru z ženskami, ki so pustile neizbrisen pečat na slovenski digitalni sceni.

20.00-21.00 Mreženje & druženje

Spoznaj ženske, ki obvladajo tehnološki svet

Izkušnje bodo delile:

Tajša Perović

Tajša Perović, iniciativa ČIPke / Rampa Laboratorij

Tajša je samozaposlena v kulturi in producentka uprizoritvenih umetnosti. Soustvarjala je programe mariborskega društva HIŠA! (Živa dvorišča, Rajzefiber biro) in soustanovila gledališko skupino ZIZ, ki deluje po tehnikah gledališča zatiranih. Je del ekipe rezidenčnega programa GuestRoomMaribor in od novembra 2015 producentka v Rampa Laboratoriju, kjer domuje iniciativa za ženske s čutom za znanost, tehnologijo in umetnost ČIPke in kjer se tudi sama navdušuje nad novimi spoznanji in znanji.


Alja Isaković

Alja Isaković, iniciativa CodeCatz

Alja se je po letih delovanja v IT in startup vodah pred štirimi leti odločila, da bo prek brezplačnih programerskih delavnic Rails Girls in Django Girls poskusila več žensk navdušiti za soustvarjanje tehnologij, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Na delavnice se je do danes pri nas prijavilo že preko tisoč žensk. Alja je tudi soustanoviteljica programerskega kluba CodeCatz in pobudnica Evropskega tedna programiranja. 


Katja K. Ošljak

Katja K. Ošljak, Code Week

Katja je slovenska ambasadorka Tedna programiranja (Europe Code Week), ki mlade spodbuja k pridobivanju digitalnih veščin. Kot svetovalka za razvoj digitalnih produktov sodeluje z domačimi in tujimi organizacijami, tehnološkimi podjetji in agencijami; trenutno je njen najljubši izziv marketing platforme za izdelovanje mobilnih aplikacij Shoutem.

Tamara Lah Momčilović

Tamara Lah Momčilović, Infinum

Tamara skupaj z moškim delom ekipe gradi hrvaško podjetje Infinum že dolgih 10 let. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami na področju IT-ja in digitalnega marketinga trenutno pomaga razvijati poslovanje kot direktorica slovenske podružnice podjetja. Aktivno sodeluje pri kreiranju ekosistema, in sicer kot predavateljica, mentorica in svetovalka. Tamara je že več let tudi del organizacije dogodkov Mobile Monday in Android meetup Slovenija.

Mojca Marš

Mojca Marš, Super Spicy Media

Mojca je obraz in možgani butične agencije Super Spicy Media ter avtorica knjige Facebook Ads Manual: Everything You Need To Know To Get Started. Mednarodnim svetovalcem, tehnološkim podjetjem in ustvarjalcem digitalnih produktov svetuje pri upravljanju družabnih omrežij, da se lahko oni uspešno osredotočijo na rast svojega posla. 

Ana Eterović Klemenčič

Ana Eterović Klemenčič, Netokracija Slovenija

Ana je samostojna podjetnica, strokovnjakinja za komunikacijo na družbenih omrežjih in urednica slovenske različice Netokracije, vodilnega tehnološkega portala v Jugovzhodni Evropi, ki spremlja svet startupov, digitalnih in mobilnih tehnologij ter kulture 2.0.

Zakaj ne smeš zamuditi Ladies of New Business?

  • Predavanja uspešnih žensk, ki obvladajo tehnološki svet
  • Okrogla miza o položaju žensk v tehnološkem svetu
  • Druženje, mreženje in izmenjava izkušenj

Sponzor

Podpirajo nas

Medijski partner