Europski tjedan robotike 2018.

Europski tjedan robotike, koji se održava od 16. do 25. studenoga 2018. godine, diljem Europe donosi raznolika, interaktivna, javna događanja vezana uz robotiku. Evo koja vas događanja očekuju u Hrvatskoj!

Za ERW 2018 do sada je potvrđeno više od 650 događaja, a očekuje ih se više od tisuću ukupno. Na tim događajima, europski će robotičari iz raznih specijalizacija te grane znanosti pokazati funkcije robota u skoroj budućnosti, pa time i koliko će roboti utjecati na naš način života, rada i učenja.

Središnji događaj ERW 2018 održat će se od 16. do 18. studenoga u Augsburgu, srcu Bavarske, domu brojnih tehnoloških tvrtki i središtu svjetskih istraživačkih centara i instituta.

FER-ov Robotics@fer.hr predvodi hrvatske robotičare

U Hrvatskoj su trenutno potvrđena četiri događaja u sklopu Europskog tjedna robotike 2018, no u nastavku tjedna očekuje se odaziv još desetak robotičarskih udruga, laboratorija i poduzeća, zato pomno pratite najave na službenim stranicama.

Na Smotri Sveučilišta u Zagrebu (od 22. do 24. studenoga) i Otvorenom danu FER-a (24. studenoga) predstavit će se FER-ov brend robotics@fer.hr kojeg čine tri laboratorija:

  • Laboratorij za autonomne sustave i mobilnu robotiku – LAMOR,
  • Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST i
  • Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja – LARICS.

Laboratoriji će pokazati svoje robote te predstaviti najnovije istraživačke projekte na temu robotike.  Na oba događaja ulaz je slobodan.

U Dubrovniku se već petu godinu Europski tjedan robotike obilježava se kroz razna događanja. I ove godine Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku organiziraju Robo.DU Day 2018 (11. studenoga). U sklopu ERW 2018, u Dubrovniku će biti organizirana i besplatna Radionica robotike (21. studenoga) za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda.

Europa u tjednu robotike

ERW 2018

Robotičari, sveučilišta te predstavnici iz robotske industrije otvaraju svoja vrata širom Europe: od Španjolske, Rumunjske, Finske, pa sve do Cipra. Upravo zapadna i južna Europa prednjače s brojnim događanjima ove godine.

U južnoj Europi talijanska Scuola di Robotica organizira oko 250 događaja, a u Španjolskoj se planira oko 200 događaja od kojih je 180 u Kataloniji. U zapadnoj Europi, Njemačka organizira više od 70 događaja s otvorenim vratima poduzeća i istraživačkih instituta.

Središnja i istočna Europa usredotočuju se na proširivanje pristupa novim tehnologijama za sve. U Rumunjskoj, e-Civis (organizator Europskog robotskog foruma 2019), podučava nastavnike kako integrirati robotiku u kurikulume, a Bosna i Hercegovina i Mađarska organizira dječje radionice za programiranje te razna robotska natjecanja.