Europski tjedan programiranja

Šestu godinu za redom Europska komisija slavi digitalne vještine svojih građana. Od 6. do 21. listopada obilježavamo 6. Europski tjedan programiranja.

Europa želi poboljšati digitalne vještine svojih građana, a možda i vaša prava prilika stiže upravo ovaj tjedan. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koju vode volonteri, a koji u ulozi ambasadora Tjedna programiranja, u svojim zemljama promiču usvajanje programerskih vještina. Svi organizatori događanja posvećenih programiranju – škole, nastavnici, programerski klubovi, knjižnice, poduzeća, tijela javne vlasti – pozivaju se da svoje događanje unesu na kartu na stranici codeweek.eu.

Osim volontera, ključni ljudi ovog tjedna bit će upravo građani, sudionici tih organiziranih događanja. Bez obzira na iskustvo, okušajte se u stvaranju aplikacije, igre, internetske stranice, interaktivne priče ili, zašto ne, u sastavljanju hardvera ili pokretanju robota.

Zašto? Jer programiranje je zabavno i kreativno! Ljudski je rod od pamtivijeka stvarao u glini, kamenu, opeci, papiru i drvu. Danas stvaramo i programiranjem. Između ostaloga, moguće je ostvariti i puno više od puke konzumacije digitalnog sadržaja.

Programiranjem osim stvaranja potiče i razumijevanje onoga što se događa iza zaslona, što nam u konačnici omogućuje i da razumijemo svijet. Programiranje nas uči računalnom razmišljanju, rješavanju problema, kreativnosti, kritičkom i analitičkom razmišljanju i timskom radu. Što čekate?

Kako sudjelovati u Europskom tjednu programiranja?

Programeri mogu organizirati radionice u lokalnim školama, zajedničkim radnim prostorima, društvenim centrima ili knjižnicama. Nastavnici koji se bave programiranjem mogu držati sate programiranja, dijeliti nastavne planove i organizirati radionice za kolege. Oni nastavnici koji se (još) ne bave programiranjem mogu organizirati seminare ili pozvati roditelje, učenike ili programere na međusobno podučavanje programiranja.

Roditelji mogu potaknuti svoju djecu da sudjeluju u radionicama programiranja.

Poduzeća i neprofitne organizacije mogu biti domaćini radionica programiranja, dati svoje osoblje na raspolaganje kao trenere za akciju „povratak podučavanju”, organizirati za učenike zabavne izazove u programiranju i ponuditi sponzorstvo za događanja povezana s programiranjem.

Tijela javne vlasti u svojim prostorima mogu organizirati radionice programiranja ili okrugle stolove.

Svi koji sudjeluju u nekoj programerskoj aktivnosti svoja iskustva mogu podijeliti na internetskoj stranici Europskog tjedna programiranja i tako inspirirati ostale.