12 hrvatskih znanstvenica održat će predavanja na Cvjetnom trgu

Znanost u prolazu

Dvanaest hrvatskih znanstvenica održat će predavanja na Cvjetnom trgu u subotu, 11. ožujka.

I ove godine građanke i građani Zagreba imaju priliku čuti “Znanost u prolazu”. Uoči Međunarodnog dana žena Cvjetni trg se ponovo pretvara u arenu za javno učenje i znanstvenu raspravu kroz radionice i predavanja hrvatskih znanstvenica!

Tijekom nešto više od 3 sata, 14 znanstvenica će se izmijeniti na govorničkim pozicijama i održati svoja 15-minutna izlaganja više puta kako bi što više prolaznika moglo poslušati i saznati što znači biti znanstvenica i baviti se znanošću u Hrvatskoj.

Znanstvenice će pričati o tome što ih fascinira u znanosti i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu. Prvo događanje ovog tipa održano je prošle godine na istom mjestu također povodom Dana žena, a u međuvremenu se održalo u još dva hrvatska grada – Sisku i Rijeci.

Na manifestaciji će ove godine sudjelovati znanstvenice s:

  • Instituta Ruđer Bošković,
  • Medicinskog fakulteta,
  • Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta,
  • Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta,
  • Fakulteta strojarstva i brodogradnje,
  • Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i
  • Agronomskog fakulteta.

Zašto znanost u prolazu?

Organizatorica dr.sc. Inga Patarčić ističe kako je ova inicijativa pokrenuta kako bi postigli šire sudjelovanje društva u znanost te razbili mitove o znanstvenicama i promovirali ih kao uzore novim generacijama.

Nažalost, iskustvo i statistike pokazuju da je stereotip o tome kako znanstvenik izgleda ili tko se bavi znanošću i dalje izuzetno snažan u svijetu i kod nas. Postotak znastvenica, posebice u STEM području, je manji od njihovih kolega.

Popis svih izlagačica dostupan je na: https://znanostuprolazu.com.hr/zagreb-2023