NEM Dubrovnik 2020. / NEM Zagreb 2020.

NEM Dubrovnik 2020. / NEM Zagreb 2020.

New Europe Market, najveće događanje u CEE regiji specijalizirano za razvoj TV industrije, vraća se u Dubrovnik gdje će osmi put zaredom u Hrvatskoj okupiti vodeće medijske i televizijske stručnjake iz Europe i svijeta.

NEM Dubrovnik obrađuje brojne teme relevantne za sadašnjost i budućnost lokalne i svjetske TV industrije: od trendova u globalnoj i lokalnoj produkciji, razvoja digitalnog sadržaja te odnosa on- demand platformi i TV kanala do borbe protiv piratstva u regiji, uloge oglašavanja u TV industriji, visokih cijena sportskih sadržaja poput prijenosa nogometnih utakmica i prvenstava te konkurentnosti regije kroz koprodukciju i, samim time, veće budžete.

NEM Dubrovnik ove će se godine iznimno održati u sklopu NEM-a Zagreb, a oba događanja održat će se pod jedinstvenim imenom NEM Dubrovnik Meets Zagreb! Tri fantastična dana posvećena TV industriji organizirat ćemo od 9. do 11. prosinca 2020. u Zagrebu.

Ključan dio svakog NEM-a Dubrovnik je i NEM Showroom gdje se predstavljaju novi sadržaji renomiranih produkcijskih i distribucijskih kuća kao što su BBC Worldwide, Freemantle Media, Lionsgate i Global Agency. Ovim potezom NEM nastoji upoznati europsku produkciju s hrvatskom i regionalnom scenom stvarajući teren za nove poslovne prilike. Naime upravo je na NEM-u Dubrovnik dogovorena globalna distribucija hrvatske serije Novine putem izraelske kompanije Keshet International.

NEM već dugi niz godina ima potporu vodećih globalnih kompanija iz medijske industrije, istaknutih i nagrađivanih donositelja odluka iz televizijskog svijeta kao što su BBC Studios, CBS Studios International, Disney, NBC Universal International Networks, Warner Bros., Fremantle, Sony Pictures Television, FOX Networks Group, MGM, ITV Studios Global Entertainment, Viacom International Studios, Global Agency, Viasat World, yes Studios, Eutelsat, NBC Universal, LG, ZDF, BETA Film, HRT, Nova TV, RTL te ostali svjetski i lokalni mediji. S obzirom na sve veću ulogu telekoma u TV industriji, potporu NEM-u su tijekom godina dali Deutsche Telekom, Telekom Austria Group, A1 i Hrvatski Telekom.

Od istaknutih producenata, NEM Dubrovnik posjetili su Tom Fontana, autor serija Oz i Borgia, producentica popularne serije The Simpsons Bonita Pietila, autor serije Silent Witness Nigel McCrery, Peter Nadermann, jedan od pionira žanra nordijskog noira i producent trilogije Millennium čiji je jedan od nastavaka The Girl with the Dragon Tattoo te producent jedne od najpoznatijih skandinavskih serija Humans Lars Lundström. Zapažena gošća je i Kim Moses, producentica koja je radila s Netflixom, NBC-jem, CW-om i YouTubeom, a jedan od njezinih uspješnijih projekata je serija Ghost Whisperer.