Izložba djela radionice “Etičke dileme”

Izložba djela radionice “Etičke dileme”

Muzej računala PEEK&POKE pripremio je još jednu izložbu koja je ovaj put posvećena etičkim dilemama.

Od petka 31. prosinca 2021. do 31. svibnja 2022. godine Muzej računala PEEK&POKE ugošćuje mrežnu i multimedijsku izložbu djela radionice “Etičke dileme”- permisivno licencirana (glitch) umjetnost i alati otvorenog koda.

U ovoj skupnoj izložbi sudjeluje sedam autora i autorica iz Irske, Filipina, Njemačke, Kanade, Estonije i Hrvatske. Posjetitelji mogu doživjeti rezultate njihova rada u procesu istoimene petodnevne radionice održane u listopadu 2021. godine. Pod mentorstvom Iana Keavenya (znanog kao Crash-Stop) izlažu: AK Ocol, Carolina Romano, Chimereinvisible, j3d1n4, Miksitz, Paul Beaudoin i V.

U tijeku radionice stvarani su video eksperimenti s fokusom na etički značaj uporabe slobodnog softvera i otvorenog hardvera u nastojanju da se naglasi važnost dostupnosti permisivno licenciranih multimedijskih i audiovizualnih materijala. Dinamika radionice uključila je elemente digitalnog dijeljenog dobra (commons), koncepte konstruktivne greške u umjetnosti (glitch video) kao i metode skupnog stvaralaštva (remix).

U fokusu radionice bio je nastanak djela utemeljenih na re/dekonstrukciji multimedijske greške, istraživanju kolorističkih potencijala digitalne slike te studiji multimedije u stanju konstantne promjene i izostanka jasnog semantičkog narativa.