Digitalna (R)evolucija 3.0

Digitalna (R)evolucija 3.0

HUP ICT već treću godinu za redom organizira posebnu konferenciju o važnosti digitalne transformacije poslovanja. Ovogodišnji sadržaj konferencije Digitalne (R)evolucija, potaknut je nedavnim istraživanjem IMD-a na temu digitalne konkurentnosti na kojem je Hrvatska pala za sedam mjesta i to isključivo zbog niske „spremnosti za budućnost“.

Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta. U Hrvatskoj se digitalna transformacija uglavnom provodi parcijalno što znači da tvrtke uvode nove tehnologije, ali ne mijenjaju svoje poslovne modele u skladu s njima. No, bez obzira na to ipak postoje hrvatske tvrtke koje su uspješno provele digitalnu transformaciju i u posljednje vrijeme ih je sve više, od malih do velikih poduzeća.

Cilj konferencije je poduzetnicima ukazati na važnost promjena koje donosi digitalna tehnologija i nužnost korištenja tehnologija za unapređenje poslovnog okruženja. Osim toga, cilj je prezentirati trenutnu razinu razvijenosti digitalne ekonomije u Hrvatskoj, pokazati kako razmišljaju hrvatski poduzetnici i menadžeri, koliko su naše tvrtke odmakle u smislu digitalizacije i kako pojedine tvrtke intenzivno rade na projektima transformacije, s ciljem motiviranja i drugih tvrtki i poduzetnika na prepoznavanje prilika (ali i prijetnji) koje hrvatskom gospodarstvu donosi digitalizacija.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Njuškalo, Poliklinika Bagatin i Tokić Autodijelovi samo su neke od hrvatskih tvrtki koje su prepoznale prilike i prednosti digitalne transformacije.

Njuškalo je uvođenjem najnovije tehnologije prepoznavanja slike i automatizacije predaje oglasa olakšao korisnicima njihovo postavljanje. Njihovo foto-prepoznavanje prvi je takav proizvod za oglasnike na svjetskoj razini koji je zahvaljujući tehnologiji dubokih neuronskih mreža omogućio korisnicima čak 70% brže postavljanje oglasa.

Istraživanja su pokazala da će tvrtke koje ranije krenu s primjenom umjetne inteligencije ostvarit čak dva puta veću profitabilnost. Poliklinika Bagatin prati svjetske trendove i standarde kada je u pitanju estetska kirurgija, stomatologija i dermatologija, ali su prepoznali prilike i prednosti umjetne inteligencije koja im danas očitava sve rendgenske snimke. Osim toga digitalizirali su svoje interne procese čime su postigli veći komfor za osoblje i pacijente zahvaljujući uštedi vremena i boljoj koordinaciji.

Još jedan izvrstan primjer digitalizacije u hrvatskim tvrtkama je automatizacija poslovnih procesa poslovanja Tokić Autodijelova. U zadnjih nekoliko godina tvrtka je provela puno internih digitalnih transformacija i jedna od najinteresantnijih tiče se upravo tehnologije Robotic process automation (RPA) odnosno automatizacije poslovnih procesa kojom su dobili iznimno veliku uštedu vremena. Osim toga fokusirani su na kontinuirano praćenje internih trendova i trening zaposlenika zbog dodatnog poboljšanja poslovnih procesa.

Kako prepoznati prilike i prednosti digitalne transformacije?

Ovo su samo neki od uspješnih primjera iz praksi. I upravo će ove, ali i mnoge druge tvrtke 5. veljače u zagrebačkoj Laubi na najposjećenijoj konferenciji HUP-ICT Udruge, pod nazivom Digitalna (R)evolucija 3.0, predstaviti svoje poslovne modele i pružiti stvaran uvid u procese digitalne transformacije kroz vlastite uspješne primjere iz prakse.

Što su sve naučili, koja su bila očekivanja, koje su bile zablude, kako su se rješavali problemi i koji su krajnji rezultati otkrit će njihovi predstavnici kroz svoje poduzetničke priče i iskustva. Namjera Digitalne (R)evolucije 3.0 je ohrabriti i druge poduzetnike da prepoznaju prilike i prednosti koje donosi digitalna transformacija te da uvedu nove organizacijske modele omogućava tehnologija.