CroAI Fight Club

CroAI Fight Club

Usporedno s ubrzanim razvojem visoke tehnologije, razvija se i strah ljudi od mogućih posljedica iste. Koliko su ti strahovi opravdani, ili pak nisu, najčešći prijepori po pitanju AI-a, prednosti i nedostaci te sva ostala pitanja budućnosti bit će tema nove inicijative CroAI-a - Fight Club.

CroAI online meetup – platforma koja je na jednome mjestu okupila AI entuzijaste, različite stručnjake, humaniste i inženjere – poprima svoju formu uživo. Na online meetupima razmatralo se trebamo li zabraniti ili prihvatiti razvoj umjetne inteligencije; pitanje koje se više ne smije na takav način postavljati.

Koje su sljedeće teme? Kako odgovoriti na sva pitanja budućnosti? To je ono što je u cilju otkriti. Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI pokreće novu inicijativu koja će promijeniti način na koji razgovaramo i razmišljamo o umjetnoj inteligenciji – CroAI Fight Club.

CroAI Fight Club je sinteza dosadašnjih online i offline okupljanja, a prati zahtjeve naše zajednice za informacijama i novim perspektivama koje se pojavljuju skupa s razvojem tehnologije, objasnila je izvršna direktorica CroAI-a, Martina Silov:

Više nije dovoljno pitati se trebamo li omogućiti umjetnoj inteligenciji da utječe na naše živote – sada je vrijeme za dublje uranjanje u specifične aspekte i dileme unutar ove dinamične sfere.

Tko su govornici?

Dok neki znanstvenici upozoravaju da umjetna inteligencija postaje sve moćnija i boje se svih njenih mogućnosti, drugi ističu i da bi ovakvi strahovi, ako bi usporili razvoj AI-a, mogli rezultirati velikom ekonomskom štetom državama, a možda i civilizaciji. Čini se da je pravo vrijeme da se na ovu temu oglase dva stručnjaka koji će nam ponuditi svoja različita stajališta. S jedne strane nalazi se akademik Sven Lončarić, voditelj Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u, a s druge profesor Siniša Šegvić s istog Fakulteta.

Iz CroAI-a navode da je ideja identificirati nekoliko gorućih tema svaki put (vijesti iz područja razvoja i primjene AI tehnologija) i podijeliti sudionike ovisno o njihovim mišljenjima u dvije grupe – one koje su za i one koje su protiv, kako bi se stvorila rasprava.

Prvi Fight Club održat će se u utorak 12. rujna u 18 sati u Barcaffe Academiji, Radnička cesta 1A. Prijaviti se možete na poveznici.