Želite bespovratne EU potpore za inovacije? Morate dobro paziti na TRL, a evo što je to!

Želite bespovratne EU potpore za inovacije? Morate dobro paziti na TRL, a evo što je to!

TRL-ovi, odnosno Technology Readiness Level, u prijavi će na EU natječaje za inovacije biti ključni, a mi donosimo sve što trebate znati o njima.

Jeste li ikad čuli za TRL razine? Ako se niste prijavljivali na EU natječaje namijenjene inovacijama, možda čak i niste. No, ako imate ambiciju svoj inovativni projekt prijaviti na neki od EU natječaja za inovacije koji se očekuju u drugoj polovici ove godine, bitno je da na vrijeme saznate najbitnije informacije o TRL-ovima jer će vam u prijavi EU projekta to predstavljati jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh.

Nastali u NASA-i, Europska komisija preuzela koncept

Koncept razina tehnološke spremnosti ili TRL-a (eng. Technology Readiness Level) potječe iz američke NASA-e još od 1970-ih godina. Kako su svemirski programi postajali sve složeniji, NASA je prepoznala potrebu za sustavnim i unificiranim načinom procjene zrelosti tehnologija koje se koriste u dizajnu svemirskih letjelica. To je bilo ključno za procjenu rizika koji bi mogli utjecati na tehničke, troškovne i vremenske rokove projekata. NASA je zbog toga 1990-ih definirala TRL ljestvicu s 9 razina (na početku ih je bilo samo 7) koje opisuju stupanj razvoja neke tehnologije – od početnih, fundamentalnih istraživanja (TRL 1) do potpune komercijalizacije (TRL 9).

Primjena TRL-a omogućila je (NASA-i) standardizirani način praćenja napretka tehnologija i olakšala komunikaciju o njihovoj spremnosti između različitih dionika. Korištenje TRL koncepta poslije se proširilo i na druge sektore poput obrane, energetike i proizvodnje, a Europska komisija je 2012. godine uvela TRL u programe financiranja istraživanja inovacija poput Obzora 2020, ali i svih drugih programa i natječaja namijenjenih inovacijama. Od tada, TRL je postao referentna točka za određivanje razine razvoja istraživačkih rezultata i njihove spremnosti za komercijalizaciju i investicije.

Iako izvorno razvijen za hardverske tehnologije, TRL se danas primjenjuje i na druge vrste inovacija poput softvera, farmaceutskih proizvoda i poslovnih procesa jer pruža standardizirani okvir za procjenu zrelosti i smanjenje rizika tijekom razvojnog ciklusa različitih vrsta tehnologija i inovacija.

Što to točno znači?

Zamislimo naprednu tehnologiju koja izlazi iz okvira uobičajenog – sustav autonomne vožnje koji će omogućiti vozilima da se u potpunosti samostalno kreću bez potrebe za ljudskim upravljanjem. Na početku imate samo ideju o autonomnoj vožnji, odnosno nekakav teorijski koncept temeljen na naprednim algoritmima računalnog vida, strojnog učenja i umjetne inteligencije i za koji, po svemu sudeći, čvrsto vjerujete da „drži vodu“. Ali kako ćete uvjeriti investitore i regulatore (ili evaluatore projektnih prijedloga) da je vaša ideja vrijedna ulaganja i da je sigurna za primjenu na cestama? Ili pak, kako ćete znati kada je pravi trenutak za komercijalno lansiranje autonomnih vozila?

Odgovor leži upravo u TRL-ovima – sustavu razina tehnološke spremnosti koji pruža standardizirani način procjene i komunikacije statusa vaše inovacije. Koristi se za sve vrste (inovativnih) tehnologija, pa tako i za autonomnu vožnju.

Od ideje do komercijalizacije u 9 koraka

Već je spomenuto kako su TRL-ovi podijeljeni na 9 razina, od kojih je prva razina osnovna razina u kojoj je projektna inovacija praktički na teorijskoj (idejnoj, konceptnoj) osnovi, dok najviše razine podrazumijevaju dokazanu inovaciju spremnu za tržišnu komercijalizaciju i primjenu kod stvarnih korisnika.

Devet razina TRL-ova objašnjenih kroz sustav autonomne vožnje

U praktičnom primjeru autonomne vožnje to bi izgledalo otprilike ovako:

TRL 1 – Osnovna načela utvrđena:

Znanstvenici su otkrili da se napredni algoritmi računalnog vida, strojnog učenja i umjetne inteligencije mogu iskoristiti za prepoznavanje objekata, čitanje prometnih znakova i samostalno upravljanje vozilom. Ovo je osnovno načelo na kojem se temelji ideja ili koncept autonomne vožnje.

TRL 2 – Tehnološki koncept formuliran

Razrađena je ideja, odnosno koncept autonomnog vozila koje bi koristilo ranije definirane algoritme za samostalno upravljanje u različitim prometnim situacijama.

TRL 3 – Eksperimentalni dokaz koncepta

Izrađen je laboratorijski prototip autonomnog vozila i dokazano je da koncept funkcionira u simuliranim uvjetima. Dosegnuta je rana razina potvrde koncepta (eng. proof of concept) čime polako završavamo fazu industrijskog istraživanja i započinjemo rane faze eksperimentalnog razvoja.

TRL 4 – Tehnologija validirana u laboratorijskom okruženju

Rani prototip autonomnog vozila (tzv. prototip niske razine) je testiran i validiran u kontroliranim laboratorijskim uvjetima s različitim scenarijima (autonomne) vožnje.

TRL 5 – Tehnologija validirana u relevantnom okruženju

Autonomno vozilo (prototip više razine) je testirano u simuliranim realnim uvjetima na posebno pripremljenim poligonima koji oponašaju stvarne ceste i promet.

TRL 6 – Tehnologija demonstrirana u relevantnom okruženju

Pilot vozilo s autonomnom tehnologijom (prototip visoke razine) je pušteno u ograničeni promet na odabranim rutama u kontroliranim uvjetima te se sustav kontinuirano poboljšava i unaprjeđuje.

TRL 7 – Demonstracija prototipa u operativnom okruženju

Prototipovi autonomnih vozila su integrirana u stvarni promet i testirana u različitim realnim uvjetima vožnje.

TRL 8 – Sustav u potpunosti kvalificiran

Tehnologija autonomne vožnje je spremna za komercijalizaciju i masovnu proizvodnju autonomnih vozila.

TRL 9 – Stvarna primjena dokazana

Komercijalna autonomna vozila su lansirana na tržište i u punoj su upotrebi kod krajnjih korisnika.

Svaka viša TRL razina znači manji rizik i veću spremnost za tržište. Ključno je prepoznati na kojoj se razini vaša tehnologija nalazi i što je potrebno za prijelaz na sljedeću razinu. Ono što također valja imati na umu jest činjenica da TRL razine nemaju čvrsto definiranu strukturu te su podložne različitom tumačenju, ovisno o fazi i još više, vrsti istraživanja.

Dokazati inovativnost ideje ne podrazumijeva iste ili slične korake u farmaceutskoj industriji, razvoju autonomne vožnje ili razvoju inovativnog procesa poučavanja, stoga se za različite potrebe TRL razine različito i tumače. Baš zato, u svrhu praktičnije primjene TRL alata, umjesto detaljnog razlikovanja svih 9 razina, TRL razine se mogu konsolidirati u tri šire skupine – osnovna istraživanja, industrijska istraživanja i eksperimentalni razvoj.

  • Osnovna istraživanja obuhvaćaju TRL 1, gdje se promatraju temeljni principi, prikupljaju podaci i literatura potrebna za provođenje kasnijih faza razvoja inovacije.
  • Industrijska istraživanja pokrivaju TRL razine 2 do 4 kada se provode konkretna mjerenja, ispitivanja, formuliranje tehnološkog koncepta, izrada prototipova u laboratorijskom ili simuliranom okruženju te po potrebi pilot-linije za provjeru tehnologije.
  • Eksperimentalni razvoj obuhvaća TRL razine 5 do 8 i to je faza u kojoj se, nakon što je ostvaren dokaz koncepta, prototipovi testiraju u različitim uvjetima koji simuliraju stvarnu primjenu kako bi se omogućila komercijalizacija. Konačno, TRL 9 predstavlja punu komercijalizaciju proizvoda, procesa ili usluge na tržištu.

Zašto su TRL razine bitne za autonomnu vožnju (ili bilo koju drugu inovaciju)?

Glavna svrha TRL-a je pružiti jasan i standardiziran način komunikacije o statusu tehnologije između različitih dionika – istraživača, inženjera, investitora, regulatora i javnosti. To omogućuje objektivnu procjenu tehničkog napretka, evaluaciju rizika, planiranje projekta i uspostavljanje učinkovite suradnje.

Za autonomnu vožnju, TRL je ključan alat u vrednovanju tehnološke zrelosti i sigurnosti sustava od strane regulatornih tijela, ali i javnosti. Prikazivanje napretka kroz TRL razine pruža jasan uvid u to koliko je tehnologija blizu pune komercijalizacije i spremna (sigurna) za masovnu upotrebu na cestama. Općenito se može zaključiti da više TRL razine obično ukazuju na manje rizike i veću sigurnost, budući da su tehnologije već testirane i validirane u relevantnim uvjetima.

Razine tehnološke spremnosti postale su standardna praksa u upravljanju inovacijskim projektima, s obzirom na to da omogućuju zajednički jezik za sve uključene strane i omogućuju objektivnu procjenu izvedivosti, potencijala i sigurnosti neke tehnologije.

Stoga, prilikom razvoja i komercijalizacije inovativnih proizvoda, procesa ili usluga, od velike je važnosti na vrijeme prepoznati na kojoj se TRL razini postojeća tehnologija nalazi jer će to omogućiti kvalitetno planiranje projekta, privlačenje investitora i/ili dobivanje bespovratnih potpora i na kraju – uspješan plasman na tržište.

Jer na kraju dana, čak i najrevolucionarnija ideja autonomne vožnje ostaje samo ideja ako ne prođe potrebne razvojne faze i ne stigne do komercijalizacije. A TRL razine su tu da vam olakšaju put do financiranja od strane investitora ili od strane EU natječaja za inovacije kojih je za drugu polovicu 2024. najavljeno najmanje 3 – od natječaja za provođenje ciljanih znanstvenih istraživanja (TRL 1-4) između poduzeća i fakulteta/instituta, natječaja za dokazivanje inovativnog koncepta (do TRL 4) pa sve do natječaja za inovacije novoosnovanih MSP-ova (do TRL 8).

U svakom slučaju, bitno je na vrijeme se pripremiti, definirati početnu (TRL) poziciju i iskoristiti dostupne poticaje za razvoj novih inovativnih proizvoda, usluga i procesa!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Obrazovanje

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

Što ste propustili

Startupi

Upoznajte 20 odabranih timova ZICER-ovih akceleratorskih programa

Vodeći hrvatski startup hub ZICER predstavio je timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove sasvim novog Tech Transfer akceleratora.

DevDev

Leapwiseovih 5 savjeta za razvoj enterprise softvera – i besplatan backend priručnik

Zagrebačka kompanija Leapwise svoje dugogodišnje iskustvo u product buildingu i system integrationu (u domenama BSS/OSS-a, cybersecurity inženjeringa, automatizacije i IOT-a) sada želi podijeliti i sa širom zajednicom - dio tog znanja skupljen je i u besplatan backend priručnik.

Programiranje

S Tech Leadom o Pimcoreu, open-source platformi za digitalizaciju poslovanja

U razvoju rješenja za upravljanje informacijama o proizvodu (PIM), digitalnom imovinom (DAM), web sadržajem (CMS) i e-trgovinom - virovitički Factory odabrao je Pimcore - saznajemo što ih je osvojilo kao inženjere i koje su mu specifičnosti?

Netokracija Podcast

AI smanjio odjel marketinga poznate tvrtke i uštedio im 10 milijuna dolara

Počela su prva hvaljenja kako je AI zamijenio radnike i tako napravio uštedu od 10 milijuna dolara. Sva sreća, to se nikome nije svidjelo...

Digitalni mediji

Hrvate od EU izbora više zanimaju Vučić, Međugorje i invazija dabrova!

Ove nedjelje izlazimo na druge po redu izbore u ovoj superizbornoj godini, ali sudeći po pretraživanjima online, Hrvati bi ovog vikenda mogli prije otići na kavu nego na birališta.

Tvrtke i poslovanje

Otvoren Deloitteov natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe za 2024. godinu

Ovo regionalno natjecanje održava se već 25. godinu za redom, a rangira najbrže rastuće kompanije u tehnološkom sektoru te pruža etabliranim i novim tehnološkim kompanijama platformu za predstavljanje svoje vodeće pozicije u tehnološkoj industriji.