Što donose e-Škole i učionice budućnosti u Hrvatskoj?

e-Škole i Učionice budućnosti: Tehnologija nije garancija uspjeha, nego preduvjet!

Učenik dolazi u školu. Umjesto teške torbe pune knjiga, sa sobom nosi samo tablet. Prije nastave pregledava email na svom mobitelu gdje prima obavijest da će danas putem videokonferencije njegov razred razgovarati s kolegama iz Kine. Ima vremena, pa prije sata vježba matematiku putem interaktivnih zadataka. Na satu mu nastavnici daju linkove na zadatke, ne sjeća se kada je zadnji put morao otvoriti neku knjigu.

nastava buducnosti

Iako vam se danas ovo možda čini nemogućim, radi se o scenariju koji bi u skoroj budućnosti mogao postati stvarnost. Budućnost je to koja polako, ali sigurno stiže u Hrvatsku, između ostalog i zahvaljujući CARNetovim projektima e-Škole (o kojima smo već pisali na Netokraciji) i Učionica budućnosti. Predviđeno je da se u pilot projektu 150 hrvatskih škola opremi najmodernijom tehnologijom (a prvih 20 škola je već odabrano), dok će se u prvoj fazi koja kreće od jeseni, opremati sljedećih 130 škola.

A interes za e-Škole je zaista velik. Na javni poziv se prijavilo 705 škola (što je gotovo svaka druga na razini cijele Hrvatske), a svaka bi htjela svojim učenicima ponuditi neke nove mogućnosti učenja. Naravno, ne postoje sredstva kojima bismo osigurali da svaka od prijavljenih škola uđe u ovaj projekt, stoga će se škole odabrati po različitim kriterijima. Već se u prvoj fazi traži 150 škola koje će biti presjek hrvatskog obrazovnog sustava i uključivati velike, srednje i male škole, osnovne i srednje, gimnazije i strukovne, one iz područja visokog indeksa razvijenosti, kao i one iz područja niskog indeksa razvijenosti, zatim one koje imaju iskustva s primjenom tehnologije, ali i one koje ga nemaju. Odabir škola napravljen je na način da se osiguraju škole predstavnice svih kombinacija ovih različitih potkategorija. To znači da prednost neće imati samo škole u velikim gradovima koje imaju najbolju infrastrukturu, već će se škole unutar ovog projekta ravnomjerno rasporediti preko cijele Hrvatske.

Učionica budućnosti opremljena je najmodernijom opremom koja omogućava videokonferencijsku vezu i rad s digitalnim materijalima, primjerice – putem tableta
Učionica budućnosti opremljena je najmodernijom opremom koja omogućava videokonferencijsku vezu i rad s digitalnim materijalima, primjerice – putem tableta

Vrijednost projekta e–Škole prepoznala je i Europska unija koja će financirati prvu fazu u iznosu od 40 milijuna eura s 85% što će biti pokriveno sredstvima iz europskih fondova. Za opremanje svih škola u Hrvatskoj predviđeno je 142 milijuna eura. Ovo je projekt od državne važnosti i kao takav je recimo jednako važan kao, primjerice, izgradnja Pelješkog mosta (o kojem se nažalost u javnosti puno više priča nego o edukaciji naše djece).

“e-Otok” Mali Lošinj

Važan dio projekta e–Škole je i projekt Škole 2.0, čiji su prvi temelji postavljeni još projektom e-Otoci, cilj kojeg je bio povezivanje udaljenih škola i područnih odjeljenja na otocima te omogućavanje da sva djeca bez obzira na mjesto školovanja – dobiju najbolje moguće uvjete za učenje.

Osnovna škola Maria Martinolića u Malom Lošinju jedna od tih škola budućnosti budući da je matična škola opremljena video konferencijskim sustavom, kao i područna odjeljenja na otocima Susku, Unijama i Iloviku. Naknadno su opremljena i odjeljenja na Velom Lošinju i u Nerezinama čime je otok Lošinj potpuno spreman za neka buduća vremena. Posjetite li Lošinj preko ljeta, vidjet ćete kako taj predivan gradić živi i diše s mnoštvom turista, međutim van turističke sezone radi se o jednom idiličnom mjestu koje je i kroz ovo opremanje škole jednu stepenicu bolje povezano s ostatkom Hrvatske.

Putem elektroničke pošte dolazim u kontakt s učiteljicom Marijanom Dragoslavić koja nastavu održava u kombiniranom odjeljenju drugog i petog razreda na otoku Iloviku. Raspitujem se o načinu korištenja tehnologije u njenom radu pa je tako, naravno, jedno od prvih pitanja vezano uz samu pripremu školskog sata.

Govori mi kako je u početku za pripremu sata zaista trebalo više vremena, ali je danas nakon mjeseci iskustva, cijela priprema puno brža. To je i logično jer kako sama kaže – “niti sama nisam znala što je sve moguće napraviti s tim uređajima”. Što je još važnije – učenici su vrlo zainteresirani za takav oblik rada. Pripovijeda mi kako ih najviše veseli kada sami moraju nešto napraviti, snimiti ili obraditi.

Na malim otocima i u malim mjestima škola je još uvijek mjesto gdje su djeca prije svega samo djeca, razigrana, iskrena, jednostavna i neopterećena. Našim učenicima moderne tehnologije puno pomažu jer putem video linka imaju mogućnost pratiti nastavu engleskog jezika i matematike od učitelja koji je te struke iz matične škole koja je na otoku Lošinju.

Učenici iz područne škole u Iloviku prate nastavu iz engleskog jezika i matematike, koju predaje nastavnica iz matične škole u Malom Lošinju
Učenici iz područne škole u Iloviku prate nastavu iz engleskog jezika i matematike, koju predaje nastavnica iz matične škole u Malom Lošinju

Njeni učenici tako uz samostalan rad, prate i nastavu koja se odvija iz matične škole na Malom Lošinju putem video konferencijske veze te sučelja Adobe Connect. Ti su sati definirani unaprijed, početkom školske godine, a dvosmjerna komunikacijska veza omogućava dijeljenje ekrana između nastavnice u matičnoj školi i učenika koji se nalaze na Iloviku. Na taj način nastavnica može vidjeti što učenici rade putem udaljenih uređaja.

ICT Curricula – prvi korak prema digitalnim materijalima

Uz škole uključene u projekt Škole 2.0, u Hrvatskoj je još nekoliko učionica postalo “učionicama budućnosti” – u suradnji CARNeta s partnerima Samsungom, HP-om i Microsoftom, opremljeno je više škola. Prva je bila osnovna škola Kamešnica u Otoku, a zatim su uslijedile i IX. Gimnazija u Zagrebu, Gimnazija Frana Galovića u Koprivnici, II. OŠ Bjelovar, te OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji, koja je obnovljena nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava. Valja naglasiti da su partneri i sami, neovisno o projektu e–Škole, donirali opremu nekim školama, što je za svaku pohvalu.

Dok razgovaram s nekoliko sugovornika iz CARNeta osjećam entuzijazam i vidim koliko je truda i vremena uloženo da se budućnost čim prije dovede u naše škole. Tako sam saznao kako je više od 50% kapaciteta CARNeta trenutno uključeno u projekt e-Škole. I zaista, CARNet uporno radi na tome da se učiteljima i profesorima ponude novi alati kojima će obrazovanje naše djece, naše budućnosti, podignuti na jednu novu razinu.

Ali, kao i u svemu što radite, ima i onih koji se ne slažu sa svim odlukama CARNeta. Prigovori se prvenstveno odnose na softver koji će biti korišten, a za kojeg čujem komentare kako odluka o odabiru nije dovoljno transparentna odnosno da se preferiraju pojedini dobavljači. Prije nekoliko dana predstavljen je ICT Curricula, čiji je glavni cilj poboljšanje programa i kurikula u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju. U prijevodu, kroz ICT Curriculu se nastavnicima želi dati pristup novim, modernijim digitalnim materijalima, koje će moći koristiti u nastavi.

Najveći problem koji za sada primjećujem, tiče se neinventivnosti u pristupu nastavnom materijalu. To je najviše izraženo kod predmeta poput matematike i fizike, gdje velik broj nastavnika već godinama koriste specijalizirani program GeoGebra. Naravno da su nastavnici ljuti što je unutar ICT Curricule matematika zapostavljena time što su zadaci statični i nisu korištene prednosti koje, primjerice, nudi ranije spomenuta GeoGebra, kao što je dinamičko kreiranje zadataka. Iz CARNeta mi pak naglašavaju kako je GeoGebra tek jedan od alata koja je korištena u materijalima izrađenima kroz ICT Curriculu. Ako zaista obrazovanje želimo podignuti na novu razinu, digitalni materijali su nešto o čemu ćemo morati voditi računa.

Dobra je stvar, doduše, što nastavnicima neće biti uvjetovano koje će programe koristiti, pa je tako na samim nastavnicima odabir žele li koristiti, primjerice GeoGebru ili neko drugo rješenje. Nevezano za to, sigurno je da će odabir softverskih rješenja (kao i kvaliteta digitalnih materijala) biti jedan od glavnih kamenova spoticanja, kao što je sigurno da bez kvalitetnih materijala nema niti kvalitetne nastave a to je, vjerujem, svima u interesu.

O tom problemu dalje razgovaram s profesoricom matematike i informatike iz zagrebačke IX. Gimnazije, gospođom Sonjom Lušić Radošević, kako drugačije nego putem Skype video poziva. Ona i sama veli kako “nije dovoljno digitalizirati materijale” iako za sada ne želi komentirati sam ICT Curriculu “dok ga detaljnije ne prouči”.

Ako djetetu date PDF ili link na YouTube, to nije dovoljno. Digitalni nastavni materijali moraju biti što više interaktivni i moraju korak po korak dati mogućnost učeniku da sam spoznaje nove stvari.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

O implementaciji svojeg SmartSchool rješenja u zagrebačku IX. Gimnaziju, korejska je kompanija snimila zanimljiv trominutni video.

Učionica budućnosti u IX. Gimnaziji

Zagrebačka IX. Gimnazija jedna je od onih škola koje već imaju potrebnu opremu za moderniji pristup nastavi. Njihova je učionica opremljena Samsungovim SmartSchool rješenjem kojeg gospođa Sonja koristi u svom radu. U učionici budućnosti raspored klupa je nešto drugačiji nego u uobičajenim učionicama. Klupe su poredane u krugove, učenici su licem okrenuti jedni prema drugima što sigurno pomaže u komunikaciji. Kao i nastavnica Marijana s Ilovika, i ona mi govori o tome kako su djeca zainteresiranija za učenje, no kako tehnologija nije garancija nego samo važan preduvjet.

U zagrebačkoj IX. Gimnaziji učenici u grupama rješavaju zadatke. Primjer je to grupnog rada i modernog pristupa nastavi, nešto čega ćemo u budućnosti gledati sve više.
U zagrebačkoj IX. Gimnaziji učenici u grupama rješavaju zadatke. Primjer je to grupnog rada i modernog pristupa nastavi, nešto čega ćemo u budućnosti gledati sve više.

Učionica budućnosti je lijepa vizija kako bi učionica trebala izgledati u budućnosti i kako da nam učenici budu kreativniji. No za to nije nužno potrebna “super” moderna tehnologija. Potrebno je pronaći mjeru između mobilnih uređaja, tableta i računala, a ključ uspjeha je učitelj. Učenici moraju imati jasne zadatke s jasno definiranim ciljevima.

Ono što trenutno koči napredak školstva u Hrvatskoj nije nedovoljan broj učionica budućnosti već zastarjeli plan i program rada. U razgovoru s profesoricom Sonjom saznajem kako je i dalje prisutan problem da se satovi koji se pripremaju na moderan način ne mogu na isti način raditi kada se, primjerice, radi nadzor sata. Pitam je zašto, na što mi ona odgovara da iako postoji tolerancija prema takvom načinu rada, svi djelatnici u školstvu moraju provoditi program koji još uvijek nema dovoljno sluha za inovacije koje nam donosi moderna tehnologija.

To je zaista šteta, iako sam siguran da ćemo i ovom ICT Curriculom, bez obzira na trenutne nedostatke, napraviti korak u pravom smjeru. Jer, kako mi govori – “trenutno nam djeca uče previše faktografskih činjenica te tu nema prostora za izvođenje pravih projektnih zadataka i poticanje učenika”.

U IX. Gimnaziji većina nastave u Učionici budućnosti prati se putem tableta, iako kako kaže profesorica Sonja – neki bi se programi lakše provodili na računalima.
U IX. Gimnaziji većina nastave u Učionici budućnosti prati se putem tableta, iako kako kaže profesorica Sonja – neki bi se programi lakše provodili na računalima.

U idealnim uvjetima svaka bi škola bila e-Škola, ali takvo što je u ovom trenutku nemoguće. Međutim, prednosti koje će svaka škola u ovom projektu ostvariti su ogromne, poput spoja na brzi i superbrzi internet (od 50Mbit/s do 1Gbit/s) te pristupa internetu putem lokalne bežične mreže za sve učenike unutar škole. Učenici će tako moći koristiti svoje mobilne uređaje za pristup raznom sadržaju, koji će (roditelji, ne brinite) biti filtriran; upravo kako bi se onemogućio pristup sadržaju koji nije namijenjen za mlade.

Prvi korak je tu, na nama je da odlučimo kako dalje

Marijana i Sonja i još mnogo drugih nastavnika i nastavnica – svatko je od njih na svoj način pionir jednog novog vremena koje polako ali sigurno kuca i na vrata hrvatskih škola. Kod svakog od njih osjeti se veliki entuzijazam i želja da se u hrvatskom školstvu konačno nešto pokrene i promijeni – na bolje. Ostavimo li po strani neslaganja i pronađemo li najbolji put, a to je svakako – put suradnje, za nas i našu djecu još ima nade.

Tu su vrijednost već prepoznali u CARNetu. Prepoznali su tu vrijednost i u Vladi Republike Hrvatske koja je ovaj projekt označila kao projekt od najveće državne važnosti. Na kraju krajeva, prepoznali su tu vrijednost i u velikim korporacijama, poput Samsunga, koji je svoje rješenje ponudio u Hrvatskoj, što je ujedno i najveći broj instaliranih pametnih učionica po stanovniku na svijetu – ne računamo li, naravno, samu Južnu Koreju.

Za promjenu, naravno, nije dovoljno samo usvojiti novi ICT kurikulum kao niti opremiti nekoliko učionica modernom tehnologijom. Ne, barem dok nam u školama nedostaje osnovnih potrepština – kreda, papira, flomastera… No, negdje treba krenuti i vjerujem da je put koji imamo pred sobom, uz uvjet da radimo kvalitetno, a ne podobno – zalog jedne bolje budućnosti.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Od Yahooa do ChatGPT-ja: Strategije uspjeha na tražilicama koje vrijede i danas

Neke strategije za pozicioniranje na internetskim tražilicama još funkcioniraju i nakon 10 godina. U ovom povratku u prošlost, prisjećamo se raznih praksi, što se od njih zadržalo, a što ne - te što je novo ušlo u igru...

Tehnologija

Tomislav Tipurić uoči ATD-a: Moramo poraditi na promjeni definicije junior developera

Uoči 18. konferencije Advanced Technology Days porazgovarali smo s osobom zaduženom za program, Tomislavom Tipurićem, o svemu što ne smijete propustiti na samom događaju, a i u svijetu tehnologije posljednjih godina i dana. Naravno, AI je neizostavna tema.

Netokracija Podcast

Ovo je email strategija kojom je Burazin privukao investitore poput direktora Stack Overflowa

U novoj epizodi ulazimo u detalje o: (vjerojatno) najvećoj pre-seed rundi u hrvatski startup; tome kako SAD namjerava kontrolirati AI sustave koji bi mogli napraviti atomsku bombu te zašto osnivača Netokracije Ivana Brezaka Brkana izbacuju iz zagrebačkih kavana?

Što ste propustili

Kolumna

Od Yahooa do ChatGPT-ja: Strategije uspjeha na tražilicama koje vrijede i danas

Neke strategije za pozicioniranje na internetskim tražilicama još funkcioniraju i nakon 10 godina. U ovom povratku u prošlost, prisjećamo se raznih praksi, što se od njih zadržalo, a što ne - te što je novo ušlo u igru...

Tehnologija

Najveća hrvatska luka u Pločama postat će pametna, uz sufinanciranje iz EU od skoro milijun eura

Luka Ploče postat će prva hrvatska pametna luka. Ujedno je ovo jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska Komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC - od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

Tvrtke i poslovanje

Bajke u digitalnom svijetu: Pinokio djeci priča o lažnom predstavljanju, a tri praščića o slabim lozinkama

Stotine ljudi podržale su humanitarnu akciju tvrtke Combis i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Digitalni mediji

Upoznajte Retriever, platformu FER-ovog TakeLaba koja rudari po 30 domaćih web portala

Retriever zagrebačkog TakeLaba može analizirati milijune članaka objavljenih na hrvatskome u posljednjih 20 godina, a sprema se i na iskorak u regiju. 

Tvrtke i poslovanje

Od 1. siječnja država nadzire Wolt, Bolt, Glovo… – što to znači?

Teško je regulirati segment tržišta o kojem nemate konkretnih saznanja, srećom, za tzv. GIG ekonomiju to će se uskoro promijeniti. Više saznajemo u razgovoru s ravnateljom Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Tvrtke i poslovanje

“Infrastruktura kao kod” izazov je s kojim se isplati uhvatiti u koštac, pogotovo za ogromne okoline

Što je sustav veći, to IaC (Infrastructure-as-Code) donosi više prednosti. Kako to izgleda u praksi?