E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Na repozitoriju GitHub pojavio se zanimljiv projekt s nemalom količinom ambicije. Cilj mu je, naime, ponuditi provjerive podatke i statistike o radu sudaca u domaćem pravosudnom sustavu.

Projekt je izvorno nastao na inicijativu odvjetnika koji je htio ostati anoniman, a koji je došao na ideju automatskog praćenja sudskih predmeta na usluzi e-Predmet kako bi se otkrilo jesu li se dogodile kakve promjene, poput novog datuma ročišta. Tijekom rada na toj ideji došlo se do zaključka da bi se moglo pokušati dohvatiti podatke za što je više moguće predmeta dostupnih na e-Predmetu i potom izračunati statistike djelotvornosti pojedinih sudaca.

Nikola Banić, jedan od inicijatora projekta, komentira za Netokraciju:

Prema riječima mnogih pravnika za građanstvo je najvažniji dio pravosuđa sudstvo, a najvažniji dio sudstva su suci. Kako bi ih se moglo konstruktivno kritizirati, na što je nedavno u svojem priopćenju za javnost pozvala i Udruga hrvatskih sudaca, potrebni su provjerivi podaci. Ovim projektom smo ih htjeli omogućiti javnosti.

Stručnjaci iz područja prava uključeni u projekt

Nikola, inače mladi inženjer s diplomom zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva – skupa s Marinom Maržićem – prije dvije godine privukao je pozornost javnosti softverom koji automatski broji sudionike velikih javnih okupljanja i događanja.

Osim Banića i anonimnog odvjetnika u razvoju projekta sudjelovala je još jedna osoba, koja je također željela ostati nepoznata široj javnosti. Odvjetnik je bio zadužen za pravne i praktične aspekte, drugi anonimac pomogao je savjetima i motivacijom pri rješavanju pojedinih ključnih problema, dok je Banić na sebe preuzeo programerski dio posla.

Bio je uključen i jedan sudac kako bi se provjerilo koliko su u skladu prikupljeni podaci o njemu s njegovom vlastitom evidencijom, kao i nekoliko drugih odvjetnika koji su dijelili svoja razmišljanja, pravnici i drugi.

Temelj za analizu i usporedbu, ali i uočavanje problema

Ne uzima se u obzir samo duljina trajanja predmeta, nego i presignacije, zastare te ukidanje, preinačenje i potvrđenje presuda na višem sudu. E-predmet GitHub

Što je sve dostupno zahvaljujući ovom nesvakidašnjem projektu? Primjerice, možete vidjeti koliko prosječno treba vremena da se neki predmet riješi na nekom sudu, razlike između vrsta predmeta, ali i između pojedinih sudova, kao i razlike u izvedbi između različitih sudaca istog suda.

Pogledaju li se na primjer parnični postupci (imaju upisnik P), može se vidjeti kako postoje značajne razlike kod brzine rješavanja na primjerice Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ili na Općinskom sudu u Bjelovaru. Tako je, recimo, moguće vidjeti i da na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu brzina ovisi o onome tko vodi postupak pa tako primjerice viši sudski savjetnik Goran Felja na istom sudu rješava predmete puno brže od prosjeka suda.

Naravno, nije sve samo u brzini, niti bi to trebao biti ključno mjerilo pri ocjenjivanju rada sudaca, što je istaknuto i na stranici Banićevog projekta.

Nadalje, kao što se u statistikama može vidjeti, velika većina njegovih presuda na koje su postojale žalbe su potvrđene na sudu višeg stupnja.

Ovim statistikama se puno preciznije može prepoznati i lokalizirati potencijalna mjesta sporosti cijelog sustava, a građani mogu dobiti dodatne informacije o brzini rješavanja njihovih predmeta ovisno o sudu i sucu.

Moguće je možda dobiti i dojam o kvaliteti presuda nekog suca na temelju ishoda žalbi na njegove presude, kako bi procijenili treba li uložiti ili ne uložiti žalbu na neku odluku.

No, dodaje, moguće je prepoznati i druge vrste problema. Ako se pogledaju presignacije predmeta, odnosno njihova dodjela ciljanim sucima već samo za 2019. godinu, može se uočiti veliki porast u odnosu na prethodne godine.

To može biti indikator za više problema ili pojava. Možda puno sudaca daje otkaz pa njihove predmete treba dati drugima, možda se neke predmete ciljano daje baš nekim sucima, možda postoji problem učinkovitosti pa se rade preraspodjele poslova…

Čisti bootstrap

Projekt je, moglo bi se reći, čisti bootstrap. Pri izradi su korišteni besplatni alati (inačica operacijskog sustava Linux i programski jezik Python) te servisi (GitHub), tako da je trošak vezan tek uz Banićev rad, odnosno slobodno vrijeme svih uključenih.

Izrada programskog koda za razvoj vlastitih alata je uz skupljanje podataka trajala nekoliko mjeseci. Najvećim izazovom pokazalo se ostvarivanje što veće moguće automatizacije sustava za preuzimanje podataka o predmetima na usluzi e-Predmeta. kako priznaje Banić:

To je još uvijek uvjerljivo najsporiji dio sustava.

Također, izazovno je bilo točno i vremenski učinkovito pogađanje koji predmeti bi mogli biti prisutni na usluzi e-Predmet pošto, koliko je meni poznato, nigdje javno dostupno ne postoji njihov popis.

Na e-Predmetu ne postoji popis predmeta, što Baniću otežava rad, kao i činjenica da je sustav pun pogrešnih, djelomičnih i višeznačnih podataka, zbog čega mnogi predmeti nisu uzeti u obzir.

Na stranici projekta pri repozitoriju GitHub navedeno je kako su dostupne statistike indikativne, ali ne i potpune jer e-Predmet je prepun pogrešnih, djelomičnih kao i višeznačnih podataka, zbog čega mnogi predmeti nisu uzeti u obzir.

Kako o tome u velikoj mjeri ovisi koliko su dobiveni rezultati relevantni, zanimalo nas je koliki je udio zanemarenih u ukupnom broju predmeta, kao i kako su odlučili koje predmete zanemariti, a koje ne.

Udio zanemarenih predmeta ovisi o statistici koja se želi izračunati. Primjerice, ako se želi izračunati koliko je nekom sucu prosječno trebalo dana od datuma kad mu je predmet dodijeljen pa do datuma kad je donio odluku, onda nema koristi od predmeta kod kojih bi taj broj bio negativan, odnosno kod kojih se prema e-Predmetu donošenje odluke dogodilo prije zadnje dodjele. Takvih je, primjerice, bilo oko šest posto.

Skroz čudan sustav

Kako dolazi do tih negativnih brojeva? Pa, to nije baš posve jasno.

Kod puno predmeta je datum zadnje dodjele predmeta sucu poslije datuma donošenja odluke. Nisam siguran zašto je tomu tako, a nisam dobio ni odgovore od ljudi za koje znam da rade tamo.

Ima i drugih anomalija pa, recimo, sudski predmet počne nakon što je već donesena odluka. Skroz je to čudno.

Zbog toga za neke suce nisu u obzir uzimani svi predmeti koje se dohvatilo.

Poseban problem je i to što neki upisnici, odnosno vrste predmeta, nisu dostupni na e-Predmetu pa se niti ne može vidjeti koliko su neki suci djelotvorni u njihovu rješavanju.

Zbog toga su statistike koje smo objavili i grupirane po upisnicima. Sudac kojeg poznajemo usporedio je naše rezultate s vlastitom evidencijom. Rekao je kako su naše statistike za njega i kolege koje je mogao pitati uglavnom točne.

Dodao je kako mogu napraviti sve što se može na temelju javno dostupnih podataka na e-Predmetu.

Statistike koje smo objavili su relativno jednostavne, ali pozivamo bilo koga tko bi imao dodatne korisne ideje za nešto složenije projekte da se slobodno javi s prijedlogom. Možemo ga pokušati ostvariti.

Nekvalitetni podaci su problem

Među većim problemima je i kvaliteta dostupnih podataka, o čemu uvelike ovisi i točnost statistika ovog i mogućih sličnih projekata. Tako se, primjerice, na e-Predmetu može naći više predmeta nego što su ih neki sudovi bili prijavili za neke godine, kao i predmete bez dovoljno podataka.

S druge strane, niti godišnja izvješća o stanju sudbene vlasti koja podnosi predsjednik Vrhovnog suda nisu potpuno točna, istaknuo je Banić. U njima, primjerice, postoje sumnjive brojke, kao i pogrešno korištenje ili objašnjavanje metrika koje se koristi, što može dati vrlo varljivu sliku o stanju u pravosuđu.

Kao primjer sumnjivih podataka navodi podatke o radu Visokog trgovačkog suda iz izvješća o stanju sudbene vlasti za 2013. i 2014. godine, prema kojima je prosječna starost 18353 predmeta od 31.12.2013. pa do 01.01.2014. umjesto za jedan narasla za blizu 250 dana, upozorava.

U različitim izvješćima o radu sudbene vlasti za iste predmete u praktično istom razdoblju koriste se različite prosječne starosti.

Zadnje dostupno izvješće kao metriku za duljinu trajanja postupka koristi tzv. disposition time, pri čemu je navedeno kako je to “očekivano vrijeme trajanja postupka”. Ali, kaže Banić, tomu nije tako. U stručnoj je literaturi jasno navedeno kako je to maksimalni procijenjen broj dana potrebnih da predmet u tijeku bude riješen na sudu.

Znači, ne koliko se rješavalo, već koliko se pretpostavlja da bi rješavanje moglo trajati. Još k tome koriste i pretpostavke koje potpuno krivo predočavaju koliko se brzo zapravo predmeti rješavaju.

Problematične su i sumarne tablice s predmetima. Kad se zbroje predmeti na početku godine i broj novopridošlih predmeta, i potom od tog broja oduzme broj riješenih predmeta, često se ne dobije iznos naveden kao broj neriješenih predmeta već neki put veći, a neki put manji broj. Točnih brojeva te vrste ima, ali oni su iznimka, ne i pravilo, navodi Banić.

Domaći je pravosudni sustav, čini se, zreo za sveobuhvatnu digitalizaciju i uvođenje jedinstvenih standarda za praćenje rada i mjerenje učinkovitosti pojedinih sudova i sudaca pojedinačno. Takvo bi preslagivanje poslovnih procesa – uz maksimalno moguće otvaranje pristupa podacima – dalo jasniji uvid u to gdje stvari škripe, ali i značajno olakšalo posao svima koji su, poput Banića, voljni uložiti svoje vrijeme, trud, vještine i znanje za opće dobro.

Pitanje je, naravno, je li to doista svima u interesu…

Monetizacija? Zasad ne, ali tko zna?

Banić i njegov tim zasad planiraju osvježavati trenutno objavljene podatke koliko im vrijeme to dopusti, ali namjeravaju izraditi i druge potencijalno korisne statistike.

Monetizacija u dogledno vrijeme nije predviđena.

Svima nam je u interesu jačanje Hrvatske, za što može poslužiti i ovakvo pružanje provjerljivih obrada podataka kako bi se omogućila što kvalitetnija i konstruktivnija kritika sudstva.

Ali, to ne znači kako su u potpunosti odustali od unovčavanja projekta.

Prihode bi bilo moguće ostvariti, primjerice, ukoliko bi netko htio da našim sustavom automatski pratimo promjene na nekom predmetu na e-Predmetu.

Mehanizacija i korisničko sučelje za to već postoje i koriste se jer je sustav upravo i bio razvijen u te svrhe. Taj dio korisničkog sučelja trenutno nije javan. Ako postane, njegovo korištenje za praćenje predmeta bi se vjerojatno naplaćivalo, zato što bi se u tom slučaju moralo ulagati vrijeme za održavanje sustava, potrebne prilagodbe i unaprjeđivanje.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. V

  V

  17. 08. 2020. u 10:12 am Odgovori

  eSpis ili originalno ICMS vec 10 godina ima mogucnost svih tih statistika i sudovi reporte unazad 10 godina mogu izvlaciti kroz ibm cognos (mozda se ime promjenilo).
  Mogu se raditi svi presjeci podataka, uvidi po sucu, upisniku itd…

  Lik je napravio toplu vodu koju pravosudje vec dugo ima na raspolaganju

  • NJ

   NJ

   17. 08. 2020. u 3:21 pm Odgovori

   Podaci o statistikama pojedinih sudaca ili upisnika iz eSpis-a nisu javno dostupni, odnosno neka privatna osoba ili čak i odvjetnik koje zanima kakve su statistike suca ili upisnika na nekom sudu ne može do toga doći baš tako jednosatavno. Čak i dok se ode na e-Predmet gledati samo jedan predmet, mora se rješavati reCAPTCHA da bi se vidjeli osnovni podaci.

   Zato je za prosječnog zainteresiranog čovjeka ili pravnika ovo više od tople vode.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Kako je Estonija postala “startup nacija”, može li to Hrvatska, kako – i kad?

Može li novoosnovana udruga Cro Startup ponoviti uspjeh koji je postigla Startup Estonia? Eve Peeterson iz te udruge ispričala je koje su promjene, inicijative i angažmani bili ključni za uspjeh.

Digitalni marketing

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. potrošeno 1,65 milijarde kuna, 75% otišlo Googleu i Meti

Na digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2021. godini potrošeno je milijardu i 657 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje digitalni AdEx koje su za HUDI (Hrvatsku udrugu digitalnih izdavača) proveli austrijska agencija Momentum i lokalni partner Ipsos.

DevDev

Rok trajanja programera: Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera?

Možete li 57-godišnjaka zamisliti na razgovoru za posao frontend developera u nekoj domaćoj IT agenciji? Zavirili smo u raspravu o tome koliki je rok trajanja programera i upitali nekoliko njih, različitih razina iskustva i pristupa karijeri, može li se do mirovine biti "samo programer".

Što ste propustili

Prikaz

Upoznajte 13 hrvatskih healthtech timova “Get Started in Health Innovation” programa

Pred vama je prva generacija jedinog programa u Hrvatskoj koji se sustavno posvetio podršci stručnjaka koji žele razvijati nešto u segmentu healthtecha. Njihova rješenja fokusirana su na razne probleme u zdravstvenom sustavu: od alata za efikasnije pružanje zdravstvene pomoći, ali i onih koji olakšavaju rad samih zdravstvenih djelatnika do rješenja koja i pacijentima omogućavaju jednostavnije pratiti svoje zdravstveno stanje.

Intervju

Kako je softverski inženjer s Kube našao svoju oazu u Microsoftovom razvojnom centru

Iz daleke Havane na Kubi, softverski inženjer Arnaldo Perez stigao je u Microsoftov razvojni centar u Srbiji. Kako, zašto, u kojem timu i što danas radi, kako se privikao na novo okruženje te što je naučio u zadnje četiri godine radeći u Microsoftu i regiji, saznali smo u intervjuu.

Nesortirano

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku.

Mobilno

Huawei Apps UP natjecanje se vraća s nagradom od preko milijun dolara

Treću godinu zaredom Huawei bogatim fondom nagrađuje najbolje programere koji će se odvažiti na razvoj aplikacija za ekosustav Huawei mobilnih usluga.

Kultura 2.0

Prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj: 80 % ispitanika koristi ih umjesto auta kako bi brže stigli do cilja

Bolt je proveo prvo istraživanje o električnim romobilima u Hrvatskoj, a za Netokraciju ekskluzivno otkrivaju najzanimljivije podatke.

Startupi i poslovanje

Ovo su najinovativniji učenici, studenti i škole u Hrvatskoj koji su osvojili nagrade Digitalnog inkubatora

U velikoj završnici Digitalnog inkubatora by Hrvatski Telekom, u organizaciji Instituta za inovacije, održane su prezentacije najuspješnijih timova učenika i studenata i dodijeljene su im nagrade ukupnog novčanog fonda od 200.000 kuna. Evo kakve ideje i rješenja su predlagali...