Kako je suradnja dviju tvrtki završila proizvodom Dvoboj.hr?

Kako je suradnja dviju tvrtki prerasla u Dvoboj.hr, mjesto za rješavanje internetskih okršaja

Ne, nije riječ o okršaju između tvrtki, nego o proizvodu slavonske tvrtke Odin, čiji su web i SEO odjeli na početku djelovali kao zasebne kompanije. Ujedinjene svojim klijentima nude cjelokupnu ponudu vezanu za web projekte, a odnedavno i proizvod koji bi mogao biti zanimljiv marketingašima, Dvoboj.hr

dvoboj-hr naslovna

Kao što je i vidljivo na samoj stranici, Dvoboj.hr ima jednostavan koncept – riječ je o rješavanju onih vječnih “što je bolje” sukoba. Javno ili privatno školstvo? Laminat ili parket? Naočale ili leće? Messi ili Ronaldo? Marijan Kolar, koji je s Dinom Vidakovićem osnovao Odin, pojašnjava kako je zbog zadnjeg primjera cijeli proizvod i nastao:

Ideja o Dvoboju je došla praktički slučajno. Nikako se u firmi nismo mogli odlučiti je li bolji nogometaš Ronaldo ili Messi. Nakon kratkog pretraživanja došli smo do stranice koja na krajnje jednostavan način, na temelju činjenica, nudi posjetiteljima poput nas pomoć u odlučivanju pobjednika. Na tragu toga smo dalje razvili i unaprijedili tu ideju te tako došli do novog proizvoda – Dvoboja.

I upravo ta ljudska potreba za svojevrsnom “borbom”, raspravljanjem i dokazivanjem mogla bi biti ono što će privući veći broj korisnika na stranicu – kako bi dokazali “svoje”. I tim iz Odina smatra nevjerojatnim koliko su dvoboji zanimljivi ljudima, a posebno jer jedna vrijednost postaje drugačija kada se uspoređuje s drugom. Uz to, nadmetanje i uspoređivanje izazivaju reakciju kod promatrača koji se, ako imaju priliku reći svoje mišljenje, osjećaju kao dio tog dvoboja.

Gdje ima vatre, ima i… Marketingaša

Rasprava zbog koje se i "rodio" dvoboj.hr. Koga biste vi odabrali?
Rasprava zbog koje se i “rodio” dvoboj.hr. Koga biste vi odabrali?

Tu dolazimo i do one marketinške priče – ako su korisnici već oko nečega vatreno strastveni, to može generirati velik promet prema dvoboju, pogotovo ako iza svega stoji ekipa koja vješto barata optimizacijom za tražilice, oglašavanjem na njima, kao i na društvenim mrežama, što Odin radi u suradnji s drugom slavonskom tvrtkom Escape. Tema dvoboja može biti bilo što s čime se i pojedini brendovi mogu povezati, a oglašivači su na taj način u interakciji s potrošačima koji glasuju. Oni potom mogu i podijeliti svoje mišljenje putem društvenih mreža te razglasiti informacije o proizvodu.

Takva rasprava vrlo lako stvara kritičnu masu korisnika. Također, oglašivačima je na raspolaganju jedinstveni dizajn, što ostvaruju uz suptilno brendiranje proizvoda na pozadinskoj slici. Naravno, o rezultatima stranice će biti obaviješteni detaljnim mjesečnim izvještajem.

Oglašivači u razgovoru s timom predlažu proizvode ili usluge koje bi bilo zanimljivo usporediti, nakon čega se pronalaze zanimljive i relevantne činjenice o njima, koje se postavljaju na Dvoboj. Oglašivači na toj stranici imaju ekskluzivno pravo zakupa oglasnog prostora, s time da oglašavanje nije napadno, već je, kako iz Odina kažu, user friendly. Plaća se na mjesečnoj bazi, a tu su i popusti na dugotrajniju suradnju. No, zašto bi se itko oglašavao na relativno nepoznatoj stranici, umjesto na mjestima na kojima znaju da je promet posjetitelja velik, poput informativnih portala? Marijan navodi nekoliko razloga.

Ovakvim načinom reklama oglašivač dolazi do ciljane publike, odnosno ljudi koji dolaze na Dvoboj, upravo zato što ih zanima određeni proizvod, hobi ili usluga kakve im oglašivač može ponuditi. Što se tiče posjećenosti, naše iskustvo sa SEM strategijama daje nam za pravo očekivati da će ona biti visoka, što uostalom bilježimo već u prvih nekoliko dana. Između ostalih prednosti, važno je naglasiti da je cijena oglašavanja konstantna – ne plaća se po kliku, pa cijena ostaje jednaka i ako se posjet na stranicu značajno poveća.

Tema za dvoboj ima i previše.
Tema za dvoboj ima i previše.

Presudite – dvoboj, da ili ne?

Dvoboj je još u vrlo ranoj fazi, ali i prije lansiranja naišao je na dobre reakcije kod oglašivača – Odinov tim priznaje kako je kod pojedinih primijetio svojevrstan strah od nepoznatoga, ali zanimljivo je što do sada nisu naišli na zatvorena vrata, što je svakako dobar znak. No, pred njima je još uvijek trnovit put – potrebno je privući dovoljnu količinu posjetitelja i Dvoboj.hr pretvoriti u mjesto na kojemu će se rješavati internetski okršaji, jednom za svagda.

A kako završiti priču o dvoboju negoli – dvobojem? Što vi mislite, je li tim iz Odina nabasao na vrlo dobru ideju ili mu predviđate manje slavnu budućnost?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

Kako je Njuškalo uz pomoć foto-prepoznavanja za 70% ubrzao predaju oglasa u mobilnoj aplikaciji

Foto-prepoznavanje predmeta u samom je vrhu svjetskih trendova i primjene umjetne inteligencije, a mi smo odlučili upravo tu tehnologiju uvrstiti u Njuškalovu aplikaciju prilikom predavanja oglasa. Kako je proces izgledao u praksi, na koje smo izazove naišli i što su planovi za budućnost, otkrivamo.

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Što ste propustili

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Startupi i poslovanje

Christina Calje, od direktorske pozicije u Goldman Sachsu do vlastitog AI startupa

Prije nešto više od četiri godine, Christina je iz financijske posve prešla u tehnološku industriju. Danas kao osnivačica startupa Autheos, koji uz pomoć AI optimizira video kampanje, sudjeluje i u projektima za definiranje pravnih okvira odgovornosti AI sustava, a upravo ju je to, kao vrsnu stručnjakinju i uspješnu ženu dovelo na LEAP Women konferenciju nakon koje sam s njom pričala o AI-u, marketinškim strategijama, društvenim mrežama, GDPR-u i video trendovima.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Startupi i poslovanje

Komentiramo kriterije nesamostalnog rada: Hoće li ih i vaš paušalni obrt zadovoljiti?

Ministarstvo financija objavilo je kriterije po kojima se određuje je li nešto nesamostalni rad i trebaju li za njega biti plaćeni svi doprinosi i porezi kao na plaću. No, koliko su ti kriteriji jasni i primjenjivi na IT?

Startupi i poslovanje

Alan Sumina: U 11 godina Nanobit je izdao više od 20 igara, a živi od samo njih tri

CEO Nanobita Alan Sumina jedan je od najpoznatijih domaćih poduzetnika, a mi smo provjerili kako danas gleda na 11 godina njegove tvrtke te izazove na koje se nailazilo putem.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.