13 velikih promjena na društvenim mrežama u 2013.

13 velikih promjena na društvenim mrežama u 2013.

Ova je godina bila turbulentna za društvene mreže i sve one koji se na bilo koji način bave njima. Pojavili su se novi servisi, neki stari su nam se maknuli iz vidokruga, a mnogi postojeći su napravili poprilične zaokrete u svom poslovanju. Bez obzira na to koristite li društvene mreže u poslovne svrhe ili samo kao privatni korisnik (ili vam se čak možda diže kosa na glavi od same pomisli na njih), neke od ovih promjena zasigurno su utjecale na vas, a istodobno najavljuju i trendove za iduću godinu. Pogledamo tih sretno-nesretnih 13 značajnih promjena kako bismo mogli staviti društvenu točku na kraj 2013.

promjene-drustvene-mreze-2013

Ova je godina bila turbulentna za društvene mreže  i sve one koji se na bilo koji način bave njima. Pojavili su se novi servisi, neki stari su nam se maknuli iz vidokruga, a mnogi postojeći su napravili poprilične zaokrete u svom poslovanju. Bez obzira na to koristite li društvene mreže u poslovne svrhe ili samo kao privatni korisnik (ili vam se čak možda diže kosa na glavi od same pomisli na njih), neke od ovih promjena zasigurno su utjecale na vas, a istodobno najavljuju i trendove za iduću godinu. Pogledamo tih sretno-nesretnih 13 značajnih promjena kako bismo mogli staviti društvenu točku na kraj 2013.

1. Sve je više preminulih na društvenim mrežama

facebook_death_635x320-600x302

Tema preminulih korisnika koji imaju profile na društvenim mrežama sve je češća, nažalost, a njome će se ozbiljnije morati pozabaviti svi društveni servisi. Krajem prošle godine stigla je vijest o 30 milijuna preminulih korisnika Facebooka, a do danas je brojka daleko veća. Ova društvena mreža već neko vrijeme ima utvrđen proces komemoracije profila preminulih korisnika, a pojavljuju se i servisi specijalizirani za slične slučajeve, kao što je Neshama. Htjeli-ne htjeli, naši su životi danas sve digitaliziraniji, a naš će identitet ostati u digitalnim vodama još dugo vremena nakon što nas ne bude. Možda će se uskoro lozinke za društvene mreže, kao i ovlasti upravljanja profilima, oporučno ostavljati bližnjima? Svakako tema za razmišljanje.

2. MySpaceov krah, rast, pivotiranje…?

Myspace

Moram priznati da se u meni probudio tračak nade kad sam vidjela da Justin Timberlake preuzima nadzor nad MySpaceom. Rezultat je to miksa nostalgičnih emocija, jer je MySpace bio prva društvena mreža na kojoj sam kreirala profil, a i sam Justin je budio nadu da shvaća cijeli svijet startupa, posebice društvenih, nakon što je utjelovio Seana Parkera, osnivača Napstera, u filmu Društvena mreža. No, nakon prvotnog hypea, koji se može zahvaliti upravo činjenici što je novi MySpace predstavljao sam Timberlake te da je lansiran uz premijeru njegove pjesme Suit and Tie. No, hype je brzo ishlapio, pa je ponovno bilo svima jasno da ova društvena mreža nikada više neće doseći svoj stari sjaj. No, barem se specijalizirala – za ono što je MySpaceu uvijek išlo najbolje, glazbu. Što će biti i hoće li što biti od ove društvene mreže, danas je teško reći, ali u meni još tinja tračak nade.

3. Facebook Graph Search, tražilica za što lakše uhođenje. Ili?

FB Graph naslovna

Kao i kod svake veće promjene, Facebook je napravio popriličnu buku oko Graph Searcha, društvenog pretraživača, i prije no što su ga korisnici doista dobili. Tako smo dugo bili na listama čekanja, zelenjeli smo od ljubomore kad bi netko od naših prijatelja dobio tu misterioznu novu opciju… A kad nam je konačno stigla, igrali smo se s novom igračkom pet minuta i zaboravili na nju. Doduše, govorim u svoje ime, možda je vama ovaj alat bio daleko korisniji (istina, jednom mi je pomogao da pronađem osobu o kojoj sam znala samo mjesto rođenja i fakultet koji je pohađala, ali ne i ime…).

Inače, od prvotnog predstavljanja, ovaj je alat postao još malo detaljniji, stoga dobro provjerite vaše postavke privatnosti ako ne želite da se o vama otkriju neke zanimljive stvari.

4. Facebookovo novo ruho

Facebook news feed

Osim Graph Searcha, Facebook je ove godine predstavio i veliki redizajn News Feeda. Donio je on novi, čišći izgled, veće vizuale, različite feedove, ujednačenost na svim platformama… No, do danas nisu svi korisnici dobili novi izgled, ali su svakako dobili novi algoritam prikaza postova u News Feedu, koji je ove godine mijenjan nekoliko puta te koji je zadao glavobolje community managerima i poslovnim korisnicima Facebooka. Ono što je najbitnije, konačno je postalo jasno da će poslovni korisnici, tvrtke i brendovi, morati dobrano plaćati ukoliko žele da njihove poruke dođu do baze fanova, a fokus se stavlja na što kvalitetniji sadržaj.

5. Budućnost Facebook aplikacija

fbpromo_1

Da, u ovom popisu najviše smo se zadržavali na ovoj društvenoj mreži, ali s obzirom na činjenicu da je najmasovnija te da je i uvela najviše promjena u ovoj godini, to je i logično. Još jedna promjena koja je uzburkala vode u community managementu bila je ona koja je konačno maknula nužnost korištenja aplikacija pri organiziranju nagradnih natječaja ili igara na Facebooku. Naši su domaći stručnjaci imali štošta za reći o tome, a njihove se izjave mogu sažeti u jednu rečenicu – brendovi koji ciljaju na kvalitetu, koristit će kvalitetne aplikacije, ostali su ionako već dobrano koristili nagradne igre “na lajkove”, za koje smatraju da donose više štete nego koristi.

6. Velika tinejdžerska seoba

runforestrun

Kad smo prije gotovo godinu dana najavili da na Facebook stižu i naši roditelji, nismo znali da će do kraja godine to rezultirati bijegom tinejdžera na neke druge mreže. Ne samo to, nego gotovo potpuni bijeg s weba u mobilne vode. Ove su godine zbog toga procvali Whatsapp, Viber, Line, Snapchat i razni drugi mobilni servisi za dopisivanje i to samo zbog jednog razloga: Jer su tinejdžeri na Facebooku počeli dobivati zahtjeve za prijateljstva od mama i tata. Pa i baka i djeda. Facebook više nije mjesto na kojemu se mogu slobodno ponašati, više nije cool, stoga su se počeli seliti na neka druga odredišta, poput Twittera, Snapchata (koji je stekao toliku popularnost da je odbio ponudu za kupovinu od Facebooka).

7. Foursquare – dvije runde ulaganja i ništa konkretno

foursquare_microsoft

U prvom dijelu ove godine Foursquareu se loše pisalo. Prosječni korisnik ove geolokacijske društvene aplikacije možda nije znao ništa o tome, ali osnivač i direktor Foursquarea Dennis Crowley morao se poprilično pomučiti da bi prikupio ulaganje od 41 milijun dolara. Najavio je tada da će Foursquare za stvarni svijet postati ono što je Google za virtualni, odnosno, stvarna tražilica. No, do danas nismo vidjeli neke značajnije pomake, osim nešto kozmetičkih promjena, ali to nije zaustavilo Crowleyja da dođe do još jedne runde ulaganja. Još čekamo rezultate!

8. Pinterest još uvijek ne zarađuje

Pinterest novac

Pinterest je nadmašio sve društvene mreže u opreznosti prilikom uvođenja promjena i pokušaja monetiziranja uspjeha. Dok pojedini startupi jurcaju glavom bez obzira ganjajući zaradu, stavljajući kvalitetu i korisničko iskustvo u drugi plan, Pinterest se toga užasava. Samim time, fokus je i dalje na privatnim korisnicima, koji još uvijek pinaju kao ludi, a sam servis na tome je zaradio samo neku siću. Činilo se da se stvari pomiču polaganim uvođenjem statistika za poslovne korisnike, pa potom i najavama promoviranih pinova (kada se sam CEO gotovo ispričavao korisnicima što uopće moraju uvesti tako nešto), ali i dalje nismo vidjeli ništa konkretno. No, bez obzira na to, Pinterest je i dalje vrlo zanimljiv ulagačima, najavljeno je širenje i lokaliziranje servisa, a očekujemo da će se u 2014. konačno pojaviti i prave opcije za poslovne korisnike, u vidu analitika i mogućnosti oglašavanja.

9. LinkedIn postaje kralj sadržaja

Linkedin Recruiter

Od društvene mreže za poslovno povezivanje, LinkedIn se razvio u mjesto gdje svakodnevno pronalazimo kvalitetan i koristan sadržaj vezan uz posao, poduzetništvo i slične teme. Sve je počelo lansiranjem opcije Influencer, u sklopu koje utjecajne osobe kreiraju sadržaj koji je zanimljiv njihovim fanovima i sljedbenicima, što je itekako podiglo promet prema ovoj društvenoj mreži. Potom je akviziran Pulse, agregator vijesti, a uslijedilo je i nekoliko drugih usluga. LinkedIn je vrlo dobro iskoristio moć sadržaja, posebice od utjecajnih osoba, a očekujemo nastavak i u idućoj godini.

10. Mobilno, ali sada za ozbiljno

samsungapplemobile

Da, već neko vrijeme slušamo kako je mobilni svijet i budućnost i sadašnjost, ali čini se da se tek u 2013. nešto ozbiljnije počelo događati na tom planu. Ako zanemarimo Facebookovu eskapadu zvanu Home za Android, koja nije naišla na dobre reakcije nakon predstavljanja, svi su servisi uspješno počeli koristiti čari mobilnog korištenja društvenih mreža, a samim time pratiti i trendove. Tako je već u drugome kvartalu ove godine Facebook izvijestio o broju mobilnih korisnika, a već se tada moglo vidjeti kako oglašavanje u mobilnim aplikacijama uzima maha. Isto se vidi i u godišnjem izvješću za EMEA regiju, a očekuje se i nastavak mobilnog trenda.

Pinterest se također bacio u mobilne vode i najavio kako će im to biti strategija, mobilnom se ove godine još više približio i Tumblr, neki servisi su odavno fokusirani na mobilno, poput Twittera, Instagrama (koji je nedavno uveo i opciju direktnih poruka), Vinea, Whatsappa, Snapchata… Komunikacija u hodu, bilo kad i bilo gdje, postaje sve veći hit, a marketingaši tek počinju razmišljati mobilno.

11. Recite to videom! Ali kratkim.

Instagram video

Vine, a potom i Instagram, promijenili su način na koji gledamo na video. Komunikacija kratkom formom videa zapisa, u trajanju od nekoliko sekundi, dostupna svima, bilo kada i bilo gdje (ponovno govorimo o mobilnom trendu), brzo je postala hit, a potom su i brendovi počeli razmišljati o svojem mjestu u cijeloj priči. Podsjetimo, nije niti čudno što video zapisi na Instagramu traju baš 15 sekundi, jer je to format uobičajen u svijetu video oglašavanja. Naravno, ubrzo je stigao i prvi trailer za film, i to za Jobs, a uskoro ćemo vidjeti i video oglase na ovoj platformi.

12. Privatnost ili nedostatak iste

Public Private Facebook

Od curenja podataka koji ne bi smjeli biti dostupni, do “legalnog” prikupljanja raznih informacija, jer smo sami na to pristali – ove godine konačno postajemo svjesni što smo “potpisali” kad smo došli na društvene mreže. Da, sve je lijepo objašnjeno u uvjetima korištenja, no tko to doista čita? Također, nije niti jasno tko sve ima pristup našim informacijama i u koje ih svrhe može koristiti. No, većinom “zahvaljujući” Snowdenu i cijeloj aferi oko NSA, svijest o nuždi zaštite privatnosti itekako raste. I sami servisi se boje da bi korisnici zbog svega toga mogli manje koristiti njihove usluge, zbog čega pritišću vlade da budu transparentnije po tom pitanju. Facebook je, primjerice, počeo objavljivati izvješća o tome tko je i u kojem broju zahtijevao pristup informacijama o njegovim korisnicima, a istim putem idu i drugi servisi. Doduše, istodobno treba razviti svijest korisnika o tome da privatnost i internet ne mogu baš ići skupa, čega smo često i sami svjedoci.

13. Rascjepkivanje ‘društvenih’ zanimanja, barem u teoriji

Ptice umiru ritvitajući.

Prema istraživanju Socialbakersa, čini se da se sadržaj za društvene mreže sve više kreira unutar same tvrtke, koje se sve manje oslanjaju na vanjske stručnjake. No, timovi koji rade na tome, često imaju i druga zaduženja – dio su digitalnog ili marketinškog tima. Ipak, trendovi se i tu mijenjaju – u idućoj bismo godini mogli naići na zanimanja koja danas niti ne postoje, odnosno, content i community manageri postat će preopćeniti opisi nečijeg radnog mjesta. Samo da se ne dogodi da jedna osoba radi sve navedeno na popisu i bit ćemo na konju! 😉

Oh, da, i “gratis” novost za kraj godine – na Instagramu odnedavno možete pratiti i zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića. 🙂

Sretnu i društvenu 2014. želi vam Netokracija!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Intervju

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.

Novost

Goran Bosankić u Field39 stiže na poziciju Chief Revenue Officera

Nakon više od 6 godina u Assecu SEE, a potom isto toliko u ABC Tech grupi, Goran Bosankić dolazi u Field39 kao Chief Revenue Officer i član Upravnog odbora.

Digitalni marketing

Super Bowl fenomen iliti “Vrijeme je da se vratite pred TV. Počinju reklame.”

Dok sam bio u Americi netom prije Super Bowla jedno mi je postalo jasno. Američki nogomet tamo je religija, a SuperBowl kao Božić. Samo što se za ovaj Božić svi okupe oko TV-a gledati reklame!

Novost

Teo Širola iz Muzeja iluzija proglašen najboljim mladim menadžerom 2023. godine

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA dodijelilo je predsjedniku tvrtke Metamorfoza, koja upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, nagradu za mladog menadžera 2023. godine.