13 velikih promjena na društvenim mrežama u 2013.

13 velikih promjena na društvenim mrežama u 2013.

Ova je godina bila turbulentna za društvene mreže i sve one koji se na bilo koji način bave njima. Pojavili su se novi servisi, neki stari su nam se maknuli iz vidokruga, a mnogi postojeći su napravili poprilične zaokrete u svom poslovanju. Bez obzira na to koristite li društvene mreže u poslovne svrhe ili samo kao privatni korisnik (ili vam se čak možda diže kosa na glavi od same pomisli na njih), neke od ovih promjena zasigurno su utjecale na vas, a istodobno najavljuju i trendove za iduću godinu. Pogledamo tih sretno-nesretnih 13 značajnih promjena kako bismo mogli staviti društvenu točku na kraj 2013.

promjene-drustvene-mreze-2013

Ova je godina bila turbulentna za društvene mreže  i sve one koji se na bilo koji način bave njima. Pojavili su se novi servisi, neki stari su nam se maknuli iz vidokruga, a mnogi postojeći su napravili poprilične zaokrete u svom poslovanju. Bez obzira na to koristite li društvene mreže u poslovne svrhe ili samo kao privatni korisnik (ili vam se čak možda diže kosa na glavi od same pomisli na njih), neke od ovih promjena zasigurno su utjecale na vas, a istodobno najavljuju i trendove za iduću godinu. Pogledamo tih sretno-nesretnih 13 značajnih promjena kako bismo mogli staviti društvenu točku na kraj 2013.

1. Sve je više preminulih na društvenim mrežama

facebook_death_635x320-600x302

Tema preminulih korisnika koji imaju profile na društvenim mrežama sve je češća, nažalost, a njome će se ozbiljnije morati pozabaviti svi društveni servisi. Krajem prošle godine stigla je vijest o 30 milijuna preminulih korisnika Facebooka, a do danas je brojka daleko veća. Ova društvena mreža već neko vrijeme ima utvrđen proces komemoracije profila preminulih korisnika, a pojavljuju se i servisi specijalizirani za slične slučajeve, kao što je Neshama. Htjeli-ne htjeli, naši su životi danas sve digitaliziraniji, a naš će identitet ostati u digitalnim vodama još dugo vremena nakon što nas ne bude. Možda će se uskoro lozinke za društvene mreže, kao i ovlasti upravljanja profilima, oporučno ostavljati bližnjima? Svakako tema za razmišljanje.

2. MySpaceov krah, rast, pivotiranje…?

Myspace

Moram priznati da se u meni probudio tračak nade kad sam vidjela da Justin Timberlake preuzima nadzor nad MySpaceom. Rezultat je to miksa nostalgičnih emocija, jer je MySpace bio prva društvena mreža na kojoj sam kreirala profil, a i sam Justin je budio nadu da shvaća cijeli svijet startupa, posebice društvenih, nakon što je utjelovio Seana Parkera, osnivača Napstera, u filmu Društvena mreža. No, nakon prvotnog hypea, koji se može zahvaliti upravo činjenici što je novi MySpace predstavljao sam Timberlake te da je lansiran uz premijeru njegove pjesme Suit and Tie. No, hype je brzo ishlapio, pa je ponovno bilo svima jasno da ova društvena mreža nikada više neće doseći svoj stari sjaj. No, barem se specijalizirala – za ono što je MySpaceu uvijek išlo najbolje, glazbu. Što će biti i hoće li što biti od ove društvene mreže, danas je teško reći, ali u meni još tinja tračak nade.

3. Facebook Graph Search, tražilica za što lakše uhođenje. Ili?

FB Graph naslovna

Kao i kod svake veće promjene, Facebook je napravio popriličnu buku oko Graph Searcha, društvenog pretraživača, i prije no što su ga korisnici doista dobili. Tako smo dugo bili na listama čekanja, zelenjeli smo od ljubomore kad bi netko od naših prijatelja dobio tu misterioznu novu opciju… A kad nam je konačno stigla, igrali smo se s novom igračkom pet minuta i zaboravili na nju. Doduše, govorim u svoje ime, možda je vama ovaj alat bio daleko korisniji (istina, jednom mi je pomogao da pronađem osobu o kojoj sam znala samo mjesto rođenja i fakultet koji je pohađala, ali ne i ime…).

Inače, od prvotnog predstavljanja, ovaj je alat postao još malo detaljniji, stoga dobro provjerite vaše postavke privatnosti ako ne želite da se o vama otkriju neke zanimljive stvari.

4. Facebookovo novo ruho

Facebook news feed

Osim Graph Searcha, Facebook je ove godine predstavio i veliki redizajn News Feeda. Donio je on novi, čišći izgled, veće vizuale, različite feedove, ujednačenost na svim platformama… No, do danas nisu svi korisnici dobili novi izgled, ali su svakako dobili novi algoritam prikaza postova u News Feedu, koji je ove godine mijenjan nekoliko puta te koji je zadao glavobolje community managerima i poslovnim korisnicima Facebooka. Ono što je najbitnije, konačno je postalo jasno da će poslovni korisnici, tvrtke i brendovi, morati dobrano plaćati ukoliko žele da njihove poruke dođu do baze fanova, a fokus se stavlja na što kvalitetniji sadržaj.

5. Budućnost Facebook aplikacija

fbpromo_1

Da, u ovom popisu najviše smo se zadržavali na ovoj društvenoj mreži, ali s obzirom na činjenicu da je najmasovnija te da je i uvela najviše promjena u ovoj godini, to je i logično. Još jedna promjena koja je uzburkala vode u community managementu bila je ona koja je konačno maknula nužnost korištenja aplikacija pri organiziranju nagradnih natječaja ili igara na Facebooku. Naši su domaći stručnjaci imali štošta za reći o tome, a njihove se izjave mogu sažeti u jednu rečenicu – brendovi koji ciljaju na kvalitetu, koristit će kvalitetne aplikacije, ostali su ionako već dobrano koristili nagradne igre “na lajkove”, za koje smatraju da donose više štete nego koristi.

6. Velika tinejdžerska seoba

runforestrun

Kad smo prije gotovo godinu dana najavili da na Facebook stižu i naši roditelji, nismo znali da će do kraja godine to rezultirati bijegom tinejdžera na neke druge mreže. Ne samo to, nego gotovo potpuni bijeg s weba u mobilne vode. Ove su godine zbog toga procvali Whatsapp, Viber, Line, Snapchat i razni drugi mobilni servisi za dopisivanje i to samo zbog jednog razloga: Jer su tinejdžeri na Facebooku počeli dobivati zahtjeve za prijateljstva od mama i tata. Pa i baka i djeda. Facebook više nije mjesto na kojemu se mogu slobodno ponašati, više nije cool, stoga su se počeli seliti na neka druga odredišta, poput Twittera, Snapchata (koji je stekao toliku popularnost da je odbio ponudu za kupovinu od Facebooka).

7. Foursquare – dvije runde ulaganja i ništa konkretno

foursquare_microsoft

U prvom dijelu ove godine Foursquareu se loše pisalo. Prosječni korisnik ove geolokacijske društvene aplikacije možda nije znao ništa o tome, ali osnivač i direktor Foursquarea Dennis Crowley morao se poprilično pomučiti da bi prikupio ulaganje od 41 milijun dolara. Najavio je tada da će Foursquare za stvarni svijet postati ono što je Google za virtualni, odnosno, stvarna tražilica. No, do danas nismo vidjeli neke značajnije pomake, osim nešto kozmetičkih promjena, ali to nije zaustavilo Crowleyja da dođe do još jedne runde ulaganja. Još čekamo rezultate!

8. Pinterest još uvijek ne zarađuje

Pinterest novac

Pinterest je nadmašio sve društvene mreže u opreznosti prilikom uvođenja promjena i pokušaja monetiziranja uspjeha. Dok pojedini startupi jurcaju glavom bez obzira ganjajući zaradu, stavljajući kvalitetu i korisničko iskustvo u drugi plan, Pinterest se toga užasava. Samim time, fokus je i dalje na privatnim korisnicima, koji još uvijek pinaju kao ludi, a sam servis na tome je zaradio samo neku siću. Činilo se da se stvari pomiču polaganim uvođenjem statistika za poslovne korisnike, pa potom i najavama promoviranih pinova (kada se sam CEO gotovo ispričavao korisnicima što uopće moraju uvesti tako nešto), ali i dalje nismo vidjeli ništa konkretno. No, bez obzira na to, Pinterest je i dalje vrlo zanimljiv ulagačima, najavljeno je širenje i lokaliziranje servisa, a očekujemo da će se u 2014. konačno pojaviti i prave opcije za poslovne korisnike, u vidu analitika i mogućnosti oglašavanja.

9. LinkedIn postaje kralj sadržaja

Linkedin Recruiter

Od društvene mreže za poslovno povezivanje, LinkedIn se razvio u mjesto gdje svakodnevno pronalazimo kvalitetan i koristan sadržaj vezan uz posao, poduzetništvo i slične teme. Sve je počelo lansiranjem opcije Influencer, u sklopu koje utjecajne osobe kreiraju sadržaj koji je zanimljiv njihovim fanovima i sljedbenicima, što je itekako podiglo promet prema ovoj društvenoj mreži. Potom je akviziran Pulse, agregator vijesti, a uslijedilo je i nekoliko drugih usluga. LinkedIn je vrlo dobro iskoristio moć sadržaja, posebice od utjecajnih osoba, a očekujemo nastavak i u idućoj godini.

10. Mobilno, ali sada za ozbiljno

samsungapplemobile

Da, već neko vrijeme slušamo kako je mobilni svijet i budućnost i sadašnjost, ali čini se da se tek u 2013. nešto ozbiljnije počelo događati na tom planu. Ako zanemarimo Facebookovu eskapadu zvanu Home za Android, koja nije naišla na dobre reakcije nakon predstavljanja, svi su servisi uspješno počeli koristiti čari mobilnog korištenja društvenih mreža, a samim time pratiti i trendove. Tako je već u drugome kvartalu ove godine Facebook izvijestio o broju mobilnih korisnika, a već se tada moglo vidjeti kako oglašavanje u mobilnim aplikacijama uzima maha. Isto se vidi i u godišnjem izvješću za EMEA regiju, a očekuje se i nastavak mobilnog trenda.

Pinterest se također bacio u mobilne vode i najavio kako će im to biti strategija, mobilnom se ove godine još više približio i Tumblr, neki servisi su odavno fokusirani na mobilno, poput Twittera, Instagrama (koji je nedavno uveo i opciju direktnih poruka), Vinea, Whatsappa, Snapchata… Komunikacija u hodu, bilo kad i bilo gdje, postaje sve veći hit, a marketingaši tek počinju razmišljati mobilno.

11. Recite to videom! Ali kratkim.

Instagram video

Vine, a potom i Instagram, promijenili su način na koji gledamo na video. Komunikacija kratkom formom videa zapisa, u trajanju od nekoliko sekundi, dostupna svima, bilo kada i bilo gdje (ponovno govorimo o mobilnom trendu), brzo je postala hit, a potom su i brendovi počeli razmišljati o svojem mjestu u cijeloj priči. Podsjetimo, nije niti čudno što video zapisi na Instagramu traju baš 15 sekundi, jer je to format uobičajen u svijetu video oglašavanja. Naravno, ubrzo je stigao i prvi trailer za film, i to za Jobs, a uskoro ćemo vidjeti i video oglase na ovoj platformi.

12. Privatnost ili nedostatak iste

Public Private Facebook

Od curenja podataka koji ne bi smjeli biti dostupni, do “legalnog” prikupljanja raznih informacija, jer smo sami na to pristali – ove godine konačno postajemo svjesni što smo “potpisali” kad smo došli na društvene mreže. Da, sve je lijepo objašnjeno u uvjetima korištenja, no tko to doista čita? Također, nije niti jasno tko sve ima pristup našim informacijama i u koje ih svrhe može koristiti. No, većinom “zahvaljujući” Snowdenu i cijeloj aferi oko NSA, svijest o nuždi zaštite privatnosti itekako raste. I sami servisi se boje da bi korisnici zbog svega toga mogli manje koristiti njihove usluge, zbog čega pritišću vlade da budu transparentnije po tom pitanju. Facebook je, primjerice, počeo objavljivati izvješća o tome tko je i u kojem broju zahtijevao pristup informacijama o njegovim korisnicima, a istim putem idu i drugi servisi. Doduše, istodobno treba razviti svijest korisnika o tome da privatnost i internet ne mogu baš ići skupa, čega smo često i sami svjedoci.

13. Rascjepkivanje ‘društvenih’ zanimanja, barem u teoriji

Ptice umiru ritvitajući.

Prema istraživanju Socialbakersa, čini se da se sadržaj za društvene mreže sve više kreira unutar same tvrtke, koje se sve manje oslanjaju na vanjske stručnjake. No, timovi koji rade na tome, često imaju i druga zaduženja – dio su digitalnog ili marketinškog tima. Ipak, trendovi se i tu mijenjaju – u idućoj bismo godini mogli naići na zanimanja koja danas niti ne postoje, odnosno, content i community manageri postat će preopćeniti opisi nečijeg radnog mjesta. Samo da se ne dogodi da jedna osoba radi sve navedeno na popisu i bit ćemo na konju! 😉

Oh, da, i “gratis” novost za kraj godine – na Instagramu odnedavno možete pratiti i zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića. 🙂

Sretnu i društvenu 2014. želi vam Netokracija!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.