Hrvati na društvenim mrežama više spominju i 'vole' Donalda Trumpa!

Istraživanje: Hrvati na društvenim mrežama više spominju i ‘vole’ Donalda Trumpa!

"It’s huuuge!", Trumpov je to uzvik koji može definirati cijelu njegovu pojavu, posebice predizbornu kampanju, a posebice onu na društvenim mrežama. Velike riječi, velike brojke, velika kontroverza, velika galama - sve je to, čini se, doprinijelo i velikom iznenađenju u rezultatu predsjedničkih izbora kojemu smo danas svjedočili i o kojemu smo raspravljali. I opet doprinijeli velikoj galami o toj temi. No, je li ta pobjeda toliko iznenađujuća ako analiziramo komentare o njemu na webu - čak i kod nas?

donald-trump-drustvene-mreze

Čini se da u posljednje vrijeme vrijedi ona – što si glasniji i kontroverzniji na društvenim mrežama, to više glasova na izborima dobivaš. Nešto se slično moglo naslutiti i prije posljednjih izbora u Hrvatskoj – prema analizi Mediatoolkita, najpopularnija stranka na društvenim mrežama bila je Živi zid, čiji su Facebook fanovi bili najaktivniji u dijeljenju sadržaja, stoga, u tom kontekstu, daleko bolji rezultati koje je ta stranka ostvarila na izborima i nisu bili toliko iznenađujući.

Kako je Donald Trump postao viralan

Neki će uvijek zagovarati činjenicu da društvene mreže nemaju pretjeran utjecaj na rezultate izbora, a drugi naglašavati da to što je Donald Trump postao američki predsjednik možemo zahvaliti upravo društvenim mrežama, posebice Facebooku. A značajnu ulogu imao je i video sadržaj, posebice onaj koji je prenosio događanja uživo.

Kako analizira ezyinsights, Trump je u svom pristupu društvenim mrežama “posudio” određene metode viralnih kreatora i kuratora sadržaja, a posebice je dobro koristio javljanje uživo putem društvenih mreža. Ako ste bili jutros na Facebooku, vjerojatno ste i sami pogledali Facebook Live Timea koji je prenosio rezultate izbora te prvo obraćanje novog američkog predsjednika svijetu. U trenutku pisanja ovog teksta, video je pregledan više od tri milijuna puta u samo nekoliko sati.

https://www.facebook.com/time/videos/10154150822186491/

Sam Trump je u prošlom mjesecu napravio 33 javljanja videom uživo putem društvenih mreža, dok je Hillary Clinton u istom mjesecu imala tek 11 njih. Također, aktivnost fanova itekako je veća na Trumpovim postovima, a možda bi bilo dobro spomenuti da je i broj fanova veći, iako znamo kako to nije presudno.

“Ali, Trump je kontroverzan i zato ljudi na njega jače reagiraju”, reći ćete. Znam, osoba je to koja je prema New York Timesu uvrijedila do sada 282 čovjeka, stvari i lokacije – samo preko Twittera. No, priča nije tako jednostavna. Citiram djelić gore spomenute analize:

Kako je Facebook postao ključna društvena mreža za medijske organizacije, viralne stranice i slavne osobe, postao je i način za širenje političkih poruka. Ironično, stranica Hillary Clinton više je konzervativna, s ravnomjernom i sigurnom strategijom koja se više bavi problematikom, a manje slanjem jednostavnih poruka. U isto vrijeme, Trump je objavljivao sadržaj na dinamičniji i moderniji način.

Kao dokaz tomu ide činjenica da je Clinton uspijevala nadmašiti Trumpa u trenutcima kad je slala jasne i jednostavne poruke, kao u ovom postu nakon predsjedničke debate.

https://www.facebook.com/hillaryclinton/photos/a.889773484412515.1073741828.889307941125736/1290000921056434/

Što aktivnosti na društvenim mrežama u Hrvatskoj mogu reći o izborima

Kao i svaki drugi kutak svijeta, ni hrvatsku online scenu nije zaobišla velika rasprava o pobjedi Donalda Trumpa. Do danas poslijepodne Hillary Clinton i Donald Trump zajedno su spomenuti 7031 put, a brojka samo raste, govore rezultati nove analize domaćeg alata Mediatoolkit.

Spominjanja Donalda Trumpa i Hillary Clinton na webu i društvenim mrežama u Hrvatskoj od 8.10. do 9.11. 2016.
Spominjanja Donalda Trumpa i Hillary Clinton na webu i društvenim mrežama u Hrvatskoj od 8.10. do 9.11. 2016.

No, Trump je i u hrvatskom online svijetu bio daleko spominjaniji i prije izbora – tako je u proteklih mjesec dana, do 8. studenog, Trump na webu i na društvenim mrežama zabilježio ukupno 25.339 spominjanja, dok je Clinton u istom razdoblju ostvarila 15.614 spominjanja.

spominjanja-h-t

O Trumpu se prije izbora dvostruko više pričalo i na društvenim mrežama nego o Clinton pa je tako prikupio 8298 objava na Facebooku, Twitteru, forumima i komentarima, dok je bivša kandidatkinja ostvarila 5616 spominjanja.

spominjanja

Trump je Hrvatima draži

No, spominjanje ne iznenađuje toliko, koliko sentiment – Donalda Trumpa se spominje više i u pozitivnijem kontekstu! Mediatoolkit je analizirao ukupno 2000 komentara na društvenim mrežama i doznao kako je prema Trumpu većina Hrvata pozitivno (20,46%) ili neutralno nastrojena (67,44%), uz negativni sentiment od 12,10%, dok su kod Clinton osjećaji obrnuti. Prema njoj je neutralno bilo 68,55% objava, pozitivno nastrojeno 4,16%, dok je negativnih objava čak 27,29%, odnosno dvostruko više nego kod Trumpa.

Sentiment na društvenim mrežama u Hrvatskoj prema Hillary Clinton nakon objave izbornih rezultata 9. 11. 2016.
Sentiment na društvenim mrežama u Hrvatskoj prema Hillary Clinton nakon objave izbornih rezultata 9. 11. 2016.
Sentiment na društvenim mrežama prema Donaldu Trumpu 09.11.nakon objave rezultata izbora
Sentiment na društvenim mrežama prema Donaldu Trumpu nakon objave rezultata izbora 9. 11. 2016.

Što društvene mreže najviše zamjeraju Hillary Clinton?

Većina negativnih objava o Hillary Clinton zamjera joj stav prema vanjskoj politici, kao i korupciju:

trump-komentar-1 trump-komentar-2

Zašto Hrvati daju potporu Donaldu Trumpu?

Hrvati su prema Trumpu puno pozitivniji upravo zbog negativne percepcije prema Hillary Clinton te rastućeg nepovjerenja u “masonske” medije koji su je cijelo vrijeme favorizirali. Nadaju se da će Trumpovo predsjedništvo donijeti novu vanjsku politiku nemiješanja Amerike.

komentar-zasto-vole-trumpa

Trumpova popularnost u našoj regiji prije izbora

I prije izbora je Donald Trump u Hrvatskoj, ali i ostatku regije uživao veću popularnost od Hillary Clinton. Po podatcima tvrtke Ninamedia koja je putem svog Buzz monitora (alata napravljenog na temelju Mediatoolkitove tehnologije) provela istraživanje o Trumpovoj popularnosti u regiji. U razdoblju od 1.10. do 6.11. na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine je zabilježeno je 507 postova i 788 tvitova naklonjenih Trumpu, naspram 129 posta i 303 tvita pozitivno nastrojenih prema Hillary Clinton.

Najčešće korištene riječi u kontekstu Donalda Trumpa bile su: Clinton, Klinton, Srbija, SAD, Nedeljnik, bombardovanje, izvinio, svet, Putin i intervju.

U kontekstu Hillary Clinton, kandidatkinje Demokrata, najčešće spominjane riječi bile su: Trump, Tramp, Mejlovi, FBI, SAD, Srbija, svet, istraga, Vikiliks.

Probušio se balončić?

Ako su vas ovi rezultati iznenadili, niste jedini. Iako nam se čini da smo dobro informirani zbog velike količine podataka koje primamo, zapravo većinom živimo u društvenim (i društveno-mrežnim) balončićima koji nam iskrivljuju informacije i zapravo pomažu slabijem informiranju te lakšem širenju priča iza kojih stoji malo ili nimalo dokaza, ali puno galame.

A ako vas nisu iznenadili, onda samo jedno – čestitamo, bili ste u pravu. No, nekako ne izgledate sretni zbog toga.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.