Hrvati na društvenim mrežama više spominju i 'vole' Donalda Trumpa!

Istraživanje: Hrvati na društvenim mrežama više spominju i ‘vole’ Donalda Trumpa!

"It’s huuuge!", Trumpov je to uzvik koji može definirati cijelu njegovu pojavu, posebice predizbornu kampanju, a posebice onu na društvenim mrežama. Velike riječi, velike brojke, velika kontroverza, velika galama - sve je to, čini se, doprinijelo i velikom iznenađenju u rezultatu predsjedničkih izbora kojemu smo danas svjedočili i o kojemu smo raspravljali. I opet doprinijeli velikoj galami o toj temi. No, je li ta pobjeda toliko iznenađujuća ako analiziramo komentare o njemu na webu - čak i kod nas?

donald-trump-drustvene-mreze

Čini se da u posljednje vrijeme vrijedi ona – što si glasniji i kontroverzniji na društvenim mrežama, to više glasova na izborima dobivaš. Nešto se slično moglo naslutiti i prije posljednjih izbora u Hrvatskoj – prema analizi Mediatoolkita, najpopularnija stranka na društvenim mrežama bila je Živi zid, čiji su Facebook fanovi bili najaktivniji u dijeljenju sadržaja, stoga, u tom kontekstu, daleko bolji rezultati koje je ta stranka ostvarila na izborima i nisu bili toliko iznenađujući.

Kako je Donald Trump postao viralan

Neki će uvijek zagovarati činjenicu da društvene mreže nemaju pretjeran utjecaj na rezultate izbora, a drugi naglašavati da to što je Donald Trump postao američki predsjednik možemo zahvaliti upravo društvenim mrežama, posebice Facebooku. A značajnu ulogu imao je i video sadržaj, posebice onaj koji je prenosio događanja uživo.

Kako analizira ezyinsights, Trump je u svom pristupu društvenim mrežama “posudio” određene metode viralnih kreatora i kuratora sadržaja, a posebice je dobro koristio javljanje uživo putem društvenih mreža. Ako ste bili jutros na Facebooku, vjerojatno ste i sami pogledali Facebook Live Timea koji je prenosio rezultate izbora te prvo obraćanje novog američkog predsjednika svijetu. U trenutku pisanja ovog teksta, video je pregledan više od tri milijuna puta u samo nekoliko sati.

https://www.facebook.com/time/videos/10154150822186491/

Sam Trump je u prošlom mjesecu napravio 33 javljanja videom uživo putem društvenih mreža, dok je Hillary Clinton u istom mjesecu imala tek 11 njih. Također, aktivnost fanova itekako je veća na Trumpovim postovima, a možda bi bilo dobro spomenuti da je i broj fanova veći, iako znamo kako to nije presudno.

“Ali, Trump je kontroverzan i zato ljudi na njega jače reagiraju”, reći ćete. Znam, osoba je to koja je prema New York Timesu uvrijedila do sada 282 čovjeka, stvari i lokacije – samo preko Twittera. No, priča nije tako jednostavna. Citiram djelić gore spomenute analize:

Kako je Facebook postao ključna društvena mreža za medijske organizacije, viralne stranice i slavne osobe, postao je i način za širenje političkih poruka. Ironično, stranica Hillary Clinton više je konzervativna, s ravnomjernom i sigurnom strategijom koja se više bavi problematikom, a manje slanjem jednostavnih poruka. U isto vrijeme, Trump je objavljivao sadržaj na dinamičniji i moderniji način.

Kao dokaz tomu ide činjenica da je Clinton uspijevala nadmašiti Trumpa u trenutcima kad je slala jasne i jednostavne poruke, kao u ovom postu nakon predsjedničke debate.

https://www.facebook.com/hillaryclinton/photos/a.889773484412515.1073741828.889307941125736/1290000921056434/

Što aktivnosti na društvenim mrežama u Hrvatskoj mogu reći o izborima

Kao i svaki drugi kutak svijeta, ni hrvatsku online scenu nije zaobišla velika rasprava o pobjedi Donalda Trumpa. Do danas poslijepodne Hillary Clinton i Donald Trump zajedno su spomenuti 7031 put, a brojka samo raste, govore rezultati nove analize domaćeg alata Mediatoolkit.

Spominjanja Donalda Trumpa i Hillary Clinton na webu i društvenim mrežama u Hrvatskoj od 8.10. do 9.11. 2016.
Spominjanja Donalda Trumpa i Hillary Clinton na webu i društvenim mrežama u Hrvatskoj od 8.10. do 9.11. 2016.

No, Trump je i u hrvatskom online svijetu bio daleko spominjaniji i prije izbora – tako je u proteklih mjesec dana, do 8. studenog, Trump na webu i na društvenim mrežama zabilježio ukupno 25.339 spominjanja, dok je Clinton u istom razdoblju ostvarila 15.614 spominjanja.

spominjanja-h-t

O Trumpu se prije izbora dvostruko više pričalo i na društvenim mrežama nego o Clinton pa je tako prikupio 8298 objava na Facebooku, Twitteru, forumima i komentarima, dok je bivša kandidatkinja ostvarila 5616 spominjanja.

spominjanja

Trump je Hrvatima draži

No, spominjanje ne iznenađuje toliko, koliko sentiment – Donalda Trumpa se spominje više i u pozitivnijem kontekstu! Mediatoolkit je analizirao ukupno 2000 komentara na društvenim mrežama i doznao kako je prema Trumpu većina Hrvata pozitivno (20,46%) ili neutralno nastrojena (67,44%), uz negativni sentiment od 12,10%, dok su kod Clinton osjećaji obrnuti. Prema njoj je neutralno bilo 68,55% objava, pozitivno nastrojeno 4,16%, dok je negativnih objava čak 27,29%, odnosno dvostruko više nego kod Trumpa.

Sentiment na društvenim mrežama u Hrvatskoj prema Hillary Clinton nakon objave izbornih rezultata 9. 11. 2016.
Sentiment na društvenim mrežama u Hrvatskoj prema Hillary Clinton nakon objave izbornih rezultata 9. 11. 2016.
Sentiment na društvenim mrežama prema Donaldu Trumpu 09.11.nakon objave rezultata izbora
Sentiment na društvenim mrežama prema Donaldu Trumpu nakon objave rezultata izbora 9. 11. 2016.

Što društvene mreže najviše zamjeraju Hillary Clinton?

Većina negativnih objava o Hillary Clinton zamjera joj stav prema vanjskoj politici, kao i korupciju:

trump-komentar-1 trump-komentar-2

Zašto Hrvati daju potporu Donaldu Trumpu?

Hrvati su prema Trumpu puno pozitivniji upravo zbog negativne percepcije prema Hillary Clinton te rastućeg nepovjerenja u “masonske” medije koji su je cijelo vrijeme favorizirali. Nadaju se da će Trumpovo predsjedništvo donijeti novu vanjsku politiku nemiješanja Amerike.

komentar-zasto-vole-trumpa

Trumpova popularnost u našoj regiji prije izbora

I prije izbora je Donald Trump u Hrvatskoj, ali i ostatku regije uživao veću popularnost od Hillary Clinton. Po podatcima tvrtke Ninamedia koja je putem svog Buzz monitora (alata napravljenog na temelju Mediatoolkitove tehnologije) provela istraživanje o Trumpovoj popularnosti u regiji. U razdoblju od 1.10. do 6.11. na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine je zabilježeno je 507 postova i 788 tvitova naklonjenih Trumpu, naspram 129 posta i 303 tvita pozitivno nastrojenih prema Hillary Clinton.

Najčešće korištene riječi u kontekstu Donalda Trumpa bile su: Clinton, Klinton, Srbija, SAD, Nedeljnik, bombardovanje, izvinio, svet, Putin i intervju.

U kontekstu Hillary Clinton, kandidatkinje Demokrata, najčešće spominjane riječi bile su: Trump, Tramp, Mejlovi, FBI, SAD, Srbija, svet, istraga, Vikiliks.

Probušio se balončić?

Ako su vas ovi rezultati iznenadili, niste jedini. Iako nam se čini da smo dobro informirani zbog velike količine podataka koje primamo, zapravo većinom živimo u društvenim (i društveno-mrežnim) balončićima koji nam iskrivljuju informacije i zapravo pomažu slabijem informiranju te lakšem širenju priča iza kojih stoji malo ili nimalo dokaza, ali puno galame.

A ako vas nisu iznenadili, onda samo jedno – čestitamo, bili ste u pravu. No, nekako ne izgledate sretni zbog toga.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?