Dirura.com želi biti regionalni Etsy s integrisanim plaćanjem čak i za najmanje prodavače

Dirura.com želi biti regionalni Etsy s integrisanim plaćanjem čak i za najmanje prodavače

Poslednjih godina, na Balkanu se povećao broj onih koji se bave izradom rukotvorina, nakita i sličnih unikatnih stvari. Ovaj hobi uglavnom privlači devojke koje su rešile da višak slobodnog vremena usmere ka nečemu što je kreativno, a što se eventualno može i naplatiti. Pojavom društvenih mreža, zaživela je prodaja preko Interneta ali ne u pravom smislu te reči.

dirura

Poslednjih godina na Balkanu se znatno povećao broj onih koji se bave izradom rukotvorina, nakita i sličnih unikatnih stvari. Ovaj hobi uglavnom privlači devojke koje su rešile da višak slobodnog vremena usmere ka nečemu što je kreativno, a što se eventualno može i naplatiti. Pojavom društvenih mreža, zaživela je prodaja preko Interneta ali ne u pravom smislu te reči.

Naime, kreirane su razne Facebook stranice na kojima je moguće videti proizvod i njegovu cenu, ali ne i kupiti ga direktno budući da se zainteresovani uglavnom moraju javiti putem privatnih poruka ili komentara, a na prodavcu i kupcu je dalje da utvrde kako će se izvršiti uplata i dostava proizvoda.

Upravog iz tog razloga, Darko Vidić (CEO GreenDesign), Stefan Cerovina (CEO Dirura) i Slađan Nikolić, odlučili su da pokrenu svojevrstan projekat koji će objediniti sve one koji se bave izradom rukotvorina, te pružiti im mesto gde će moći da prodaju svoje proizvode. Kako Darko kaže, bilo je vreme da se ljudima pruži rešenje koje će njihovu prodavnicu izmestiti sa fan stranica i koje će im omogućiti da njihov posao raste.

Ideja je bila da se napravi najveća regionalna online platforma za prodaju i kupovinu ručno izrađenih proizvoda i unikata.

Nakon nekoliko meseci dizajniranja i programiranja, Dirura.com puštena je u rad pre neki dan i trenutno se nalazi u fazi  prikupljanja mailova kako bi se svi zainteresovani informisali o projektu i uslovima korišćenja. dirura2

Servis je za samo 24 sata dobio preko 350 prijava i otprilike isti broj lajkova na facebook stranici, a kako Darko dodaje, plan je da se na dan lansiranja u prodavnici nađe preko 100 prodavaca i više od 500 artikala spremnih za prodaju.

Ni konkurencija ne predstavlja problem

Budući da je u pitanju regionalni servis namenjen ex-Yu korisnicima, pitali smo Darka kako gleda na konkurenciju budući da na prostorima Balkana postoji već nekoliko sličnih projekata poput hrvatskog WooHoo-a:

Dobro smo ispitali konkurenciju kako bi stekli uvid u ono što pružaju svojim korisnicima. Smatramo da je Dirura bolja zato što jedini targetiramo sve zemlje bivše SFRJ. Time ćemo omogućiti našim korisnicima da svoje predmete prodaju i na drugim tržištima do kojih možda ne bi imali priliku da dođu.

Ceo tim se nada da će Dirura.com (skraćeno od dizajn ručnog rada) biti aktivna najkasnije za 20 dana, a povodom lansiranja sajta omogućili su i popust za sve early birds korisnike. U pitanju je kredit koji će se deliti prvim prodavcima, a koji se može upotrebiti radi postavljanja proizvoda na sajt ili kotiranja na listi Top proizvoda. Ovo je ujedno i biznis plan ovog servisa, a Darko je izjavio da se pri izradi poslovnog modela itekako mislilo na profit koji će prodavci moći da ostvare prodajom svojih unikatnih radova na sajtu.

Dirura.com će u početku primati uplate samo preko uplatnica i deviznih računa, a rečeno nam je da se aktivno radi na uvođenju payment gateway-a putem koga će korisnici moći direktno da plaćaju putem karticama. Darko dodaje da je tržište ogromno i da zaista veruje u uspeh ovog projekta koji bi trebao napraviti revoluciju kada je u pitanju prodaja ručno rađenih predmeta putem Interneta.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?

Startupi i poslovanje

I ove godine na Ladies of New Business, ali online! 5. i 6. studenog bavimo se temama o vodstvu

Kako osigurati kapital i u krizi, kako vođenjem drugih ne zaboraviti na sebe, koji su to izazovi upravljanja timovima i resursima u "novom normalnom" - pokrivamo sve bitne teme o ženskom vodstvu i poduzetništvu u doba krize na Ladies of New Business konferenciji.

Kultura 2.0

Ravnateljica preloške knjižnice okupila igrače Harry Potter igre od Las Vegasa do Hong Konga i napravila izložbu njihovih knjižnica

Maja Lesinger četiri je mjeseca radila na virtualnoj međunarodnoj izložbi Harry Potter: Wizards Unite the Libraries u koju su se uključili igrači, a posebice knjižničari diljem svijeta. No, baš njena knjižnica iz Preloga nije mogla završiti u izložbi jer nije mjesto od interesa u samoj igri.

Startupi i poslovanje

Bivši investitor u 500 Startups savjetuje hrvatske startupe: Akvizirajte klijente i korisnike od kojih ćete učiti!

Marvin Liao već 10 godina ulaže u startupe u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama poput Srbije i Ukrajine. U razgovoru za Netokracija Podcast daje praktične savjete za hrvatske tehnološke poduzetnike u doba pandemije!

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?