Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje

Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje

U suradnji s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, digitalna agencija Huge Media provela je istraživanje o digitalnim uslugama koje pružaju marketinške tvrtke u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazali su kako više od pola agencija u digitalnom dobu ne koristi digitalni marketing.

Istraživanje su za Hufe Media provele studentice Fakulteta organizacionih znanosti
Istraživanje su za Huge Media provele studentice Fakulteta organizacionih znanosti

U suradnji s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, digitalna agencija Huge Media provela je istraživanje o digitalnim uslugama koje pružaju marketinške tvrtke u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazali su kako više od pola agencija u digitalnom dobu ne koristi digitalni marketing.

Studentice Fakulteta organizacionih nauka, Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić, provele su anketno istraživanje istraživanje među srpskim marketinškim agencijama u kojem su ispitivale koliko agencija nudi usluge digitalnog oglašavanja.

Studentice su ažurirale podatke iz 2012. godine telefonskim anketama te u digitalnom obliku preko servisa Survey Monkey. Među postavljenim pitanjima provjerile su ima li agencija s sektor za digitalni marketing, bave li se digitalnim oglašavanjem, imaju li podizvođače, koriste li Google alate kao što su Google Apps/Google Analytics za potrebe svojih klijenata ili vlastite te koriste li različite platforme za oglašavanje poput Facebooka, Httpoola, Etargeta ili DoubleClicka.

U posljednjih godinu dana u Srbiji se ugasilo 8 posto agencija, a na njihovom je mjestu niknula trideset i jedna nova. Pa ipak, u toj konkurenciji digitalni marketing nije visoko na listi prioriteta.

U godinu dana osnovana 31 nova agencija
U godinu dana osnovana 31 nova agencija

Od 157 marketinških agencija koliko je sudjelovalo u istraživanju, 38 posto agencija koristi digitalno oglašavanje, dok 22.8 posto ima odjel za digitalni marketing. Od agencija koje koriste digitalno oglašavanje, najviše ih je prisutno na Facebooku, čak 85 posto, a Google alate koristi njih 80 posto.

Unatoč činjenici da je sam broj marketinških agencija porastao u odnosu na 2012. godinu, broj agencija koje nude usluge digitalnog marketinga nije pratio taj razvoj te bilježi tek neznačajan porast. Za sve agencije koje se probijaju na tražištu, digitalni marketing je očigledno niša koju bi trebali razmotriti.

7 posto manje agencija ima odjel za digitalni marketing
7 posto manje agencija ima odjel za digitalni marketing

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?

Internet marketing

Super Bowl iliti kako su dvije pop zvijezde zasjenile blockbustere svijeta reklama

U danima nakon slavnog Super Bowl finala sve što smo mogli vidjeti na društvenim mrežama bio je produkcijski izvanredan nastup Shakire i Jennifer Lopez, pod sponzorstvom Pepsija - što je malo kome ostalo u sjećanju - i Jasona Momou koji sa sebe skida mišiće i kosu jer je dobio divan kredit.

Startupi i poslovanje

Kako se pripremiti na vrijeme da nam AI ne postane nova “digitalizacija”?

Želite li biti konkurenti i relevantni u godinama koje slijede, AI vam ne smije biti buzzword koji koristite samo kad vam treba, najčešće bez pravog pokrića. Ako ništa o AI-u bar možemo pričati konkretno, za razliku od nekih pojmova... Nema straha do kad god ste spremni učiti.