Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje

Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje

U suradnji s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, digitalna agencija Huge Media provela je istraživanje o digitalnim uslugama koje pružaju marketinške tvrtke u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazali su kako više od pola agencija u digitalnom dobu ne koristi digitalni marketing.

Istraživanje su za Hufe Media provele studentice Fakulteta organizacionih znanosti
Istraživanje su za Huge Media provele studentice Fakulteta organizacionih znanosti

U suradnji s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, digitalna agencija Huge Media provela je istraživanje o digitalnim uslugama koje pružaju marketinške tvrtke u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazali su kako više od pola agencija u digitalnom dobu ne koristi digitalni marketing.

Studentice Fakulteta organizacionih nauka, Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić, provele su anketno istraživanje istraživanje među srpskim marketinškim agencijama u kojem su ispitivale koliko agencija nudi usluge digitalnog oglašavanja.

Studentice su ažurirale podatke iz 2012. godine telefonskim anketama te u digitalnom obliku preko servisa Survey Monkey. Među postavljenim pitanjima provjerile su ima li agencija s sektor za digitalni marketing, bave li se digitalnim oglašavanjem, imaju li podizvođače, koriste li Google alate kao što su Google Apps/Google Analytics za potrebe svojih klijenata ili vlastite te koriste li različite platforme za oglašavanje poput Facebooka, Httpoola, Etargeta ili DoubleClicka.

U posljednjih godinu dana u Srbiji se ugasilo 8 posto agencija, a na njihovom je mjestu niknula trideset i jedna nova. Pa ipak, u toj konkurenciji digitalni marketing nije visoko na listi prioriteta.

U godinu dana osnovana 31 nova agencija
U godinu dana osnovana 31 nova agencija

Od 157 marketinških agencija koliko je sudjelovalo u istraživanju, 38 posto agencija koristi digitalno oglašavanje, dok 22.8 posto ima odjel za digitalni marketing. Od agencija koje koriste digitalno oglašavanje, najviše ih je prisutno na Facebooku, čak 85 posto, a Google alate koristi njih 80 posto.

Unatoč činjenici da je sam broj marketinških agencija porastao u odnosu na 2012. godinu, broj agencija koje nude usluge digitalnog marketinga nije pratio taj razvoj te bilježi tek neznačajan porast. Za sve agencije koje se probijaju na tražištu, digitalni marketing je očigledno niša koju bi trebali razmotriti.

7 posto manje agencija ima odjel za digitalni marketing
7 posto manje agencija ima odjel za digitalni marketing

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".