Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje

Digitalni marketing u Srbiji: Većina na Facebooku, digitalno oglašavanje miruje

U suradnji s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, digitalna agencija Huge Media provela je istraživanje o digitalnim uslugama koje pružaju marketinške tvrtke u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazali su kako više od pola agencija u digitalnom dobu ne koristi digitalni marketing.

Istraživanje su za Hufe Media provele studentice Fakulteta organizacionih znanosti
Istraživanje su za Huge Media provele studentice Fakulteta organizacionih znanosti

U suradnji s Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, digitalna agencija Huge Media provela je istraživanje o digitalnim uslugama koje pružaju marketinške tvrtke u Srbiji. Rezultati istraživanja pokazali su kako više od pola agencija u digitalnom dobu ne koristi digitalni marketing.

Studentice Fakulteta organizacionih nauka, Jovana Vujin i Aleksandra Smiljanić, provele su anketno istraživanje istraživanje među srpskim marketinškim agencijama u kojem su ispitivale koliko agencija nudi usluge digitalnog oglašavanja.

Studentice su ažurirale podatke iz 2012. godine telefonskim anketama te u digitalnom obliku preko servisa Survey Monkey. Među postavljenim pitanjima provjerile su ima li agencija s sektor za digitalni marketing, bave li se digitalnim oglašavanjem, imaju li podizvođače, koriste li Google alate kao što su Google Apps/Google Analytics za potrebe svojih klijenata ili vlastite te koriste li različite platforme za oglašavanje poput Facebooka, Httpoola, Etargeta ili DoubleClicka.

U posljednjih godinu dana u Srbiji se ugasilo 8 posto agencija, a na njihovom je mjestu niknula trideset i jedna nova. Pa ipak, u toj konkurenciji digitalni marketing nije visoko na listi prioriteta.

U godinu dana osnovana 31 nova agencija
U godinu dana osnovana 31 nova agencija

Od 157 marketinških agencija koliko je sudjelovalo u istraživanju, 38 posto agencija koristi digitalno oglašavanje, dok 22.8 posto ima odjel za digitalni marketing. Od agencija koje koriste digitalno oglašavanje, najviše ih je prisutno na Facebooku, čak 85 posto, a Google alate koristi njih 80 posto.

Unatoč činjenici da je sam broj marketinških agencija porastao u odnosu na 2012. godinu, broj agencija koje nude usluge digitalnog marketinga nije pratio taj razvoj te bilježi tek neznačajan porast. Za sve agencije koje se probijaju na tražištu, digitalni marketing je očigledno niša koju bi trebali razmotriti.

7 posto manje agencija ima odjel za digitalni marketing
7 posto manje agencija ima odjel za digitalni marketing

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.