Kako se pripremiti na zanimanja budućnosti? Uz besplatne radionice projekta "Digitalna Dalmacija"

Kako se pripremiti na zanimanja budućnosti? Uz besplatne radionice projekta “Digitalna Dalmacija”

Tko kaže da je Dalmacija samo za turizam? U Splitu, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji značajan interes različitih tvrtki i pojedinaca za razvojem novih proizvoda i usvajanjem znanja temeljenih na najnovijim tehnologijama, a najbolji pokazatelj su aktivnosti udruge ICT Županija.

Besplatnom višetjednom praktičnom radionicom za razvoj aplikacija umjetne inteligencije ovog je ljeta u PICS predinkubatoru na splitskom FESB-u napravljen veliki iskorak u pokretanju AI aktivnosti u Splitu i županiji. Naime, prva je to „vidljiva“ aktivnost u okviru RAZUMIN – Centra za razvoj umjetne inteligencije, koji je pokrenut kao još jedan bitan dio razvoja dalmatinskog startup ekosustava – Digitalna Dalmacija.

Organizacija radionice potaknuta je velikim interesom koji su zapazili u splitskoj tehnološkoj zajednici okupljenoj oko ML/AI Split meetup grupe koja broji gotovo 500 članova, istaknuo je Damir Brčić, organizator samog meetupa i voditelj Digitalne Dalmacije.

S obzirom na to da je i ova radionica ponukana osluškivanjem potreba lokalne ICT zajednice, ne čudi da je već prva aktivnost naišla kako na značajan interes tako i na pozitivne dojmove izravno uključenih.

U nastavku saznajte što se to točno učilo u splitskom PICS-u, koliko je praktična i korisna takva edukacija za polaznike te kako je uopće započela cijela AI priča u Splitu

Razvoj AI aplikacija uz YOLO algoritam

Luka Farkaš, ATOS Intern, u organizaciji ICT županije i EDIT CodeSChoola te uz podršku Odjela za informatiku splitskog PMF-a, održao je višetjednu praktičnu radionicu na temu „Prepoznavanja objekta korištenjem YOLOv5“. Sudionike je poučio kako sami mogu krenuti u razvoj vlastitih aplikacija koje bi se koristile automatizirano prepoznavanje objekata uz YOLO algoritam.

Uputio ih je u podešavanje razvojnog okruženja, potrebne tehnologije te samu problematiku strojnog učenja, pojašnjava Luka.

Radionica je obuhvatila upoznavanje s Python libraryjima i YOLOv5 frameworkom uz treniranje unaprijed pripremljenih skupova podataka dostupnih na Roboflowu, među kojima su Aerial Maritime Drone Dataset, Mask Wearing Dataset, Blood Cells Dataset, Vehicle OpenImages Dataset i drugi.

Polaznici su doznali zašto je YOLO prekretnica u problemima detekcije objekata, uz ogledni pregled mogućnosti koje pružaju YOLOv5 i Roboflow. Uslijedio je Machine Learning workflow uz zadatke i PyTorch tutorijale; upoznali su se s konvolucijskim neuronskim mrežama, s radom s PyTorch frameworkom i njegovim mogućnostima, uspoređivali su YOLOv5 (one-shot detector) s two-shot detektorima i detaljnije analizirali YOLOv5, između ostalog.

Luka je polaznike radionice uputio u podešavanje razvojnog okruženja, potrebne tehnologije te samu problematiku strojnog učenja.

Uz to je Luka održao i kratke prezentacije i simulacije, odnosno predstavio je primjene YOLO algoritma koji u jednom koraku uspije prepozanti objekt od interesa; primjerice, tipičan u medicini – neželjenu promjenu kože. No, naglasak je bio na samostalnom radu polaznika na modelima detekcije objekata, napominje.

Tečajem su polaznici osposobljeni prikupiti vlastite podatke, odabrati prikladan model i istrenirati ga te, tijekom pripreme podataka i treniranja modela, uvjeti potencijalne probleme i optimizirati ih.

Razina edukacije na svjetskoj razini

Po završetku radionice niz polaznika je potvrdio svoja znanja, ali i dobre dojmove na osnovu usvojenog. Jedna polaznica nije štedila riječi hvale:

Jako kvalitetan tečaj, jako dobra priprema Luke Farkaša i ostale ekipe, vrhunska organizacija. Živjela sam u inozemstvu pet godina; kad usporedim inozemna iskustva i ova – mogu reći da su naše edukacije na vrlo visokoj razini. Drago mi je da se potiče i osvještava publika o umjetnoj inteligenciji.

Ivan Madunić, po struci inženjer elektronike i magistar računarstva, koji se trenutno bavi geoinformatikom i radi kao softver inženjer, pojasnio je kako se kod njega pojavio interes za primjenu AI tehnologija te koliko mu znači što se oko toga izgradila lokalna zajednica:

Moj diplomski rad bazirao se na robotici, a i prvo radno mjesto bilo mi je na FESB-u. Radio sam kao inženjer robotike na autonomnom čistaču industrijskih prostora, što mi je ujedno bio prvi doticaj sa strojnim učenjem i robotikom. Kasnije sam, također na FESB-u, radio na samostalnom projektu stereo kamera za prepoznavanje dubine – strojnim učenjem sam trebao prepoznati neke gestikulacije. Put me u konačnici odveo negdje drugdje, ali je znatiželja ostala.

Dok sam se ja bavio time, nisam se imao s kime posavjetovati, a sada se nekolicina ljudi bavi time, stvorila se cijela zajednica. Zašto to ne iskoristiti? Na radionici sam poprilično puno novog naučio. Iako sam imao određena predznanja, specifičnost je računarstva da “novo znanje prebriše staro”, pa sam dosta toga ponovno naučio.

Luka stoga posebno hvali ICT zajednicu upravo zato što on prije par godina nije imao takvu podršku te preporučuje mladima uključivanje u edukacije ovoga tipa.

Princip edukacije „prvo se napravi pa nauči“ puno je brži i intuitivniji za mlade ljude kojima je u fakultetskom obrazovanju previše teorije, a premalo prakse. Praksa mladu osobu može zainteresirati, a onda ulazi u teoriju jer teorija tada objašnjava i daje im slobodu da se izražavaju.

RAZUMIN – centar koji odgovara na potrebe zajednice

Mladih željnih ovakve edukacije definitvno neće faliti. Prof.dr.sc. Saša Mladenović sa splitskog PMF-a, suorganizator ML/AI Split meetupa, naglasio je kako je za temu umjetne inteligencije sve više zainteresiranih. ML/AI meetup okuplja raznoliku zajednicu, među kojima je izdvojio i studente Filozofskog fakulteta koji su pronašli način za iskoristiti umjetnu inteligenciju u obradi prirodnih jezika.

U Splitu, ali i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji značajan interes različitih tvrtki i pojedinaca za razvojem novih proizvoda i modela poslovanja temeljenih na najnovijim tehnološkim trendovima i postignućima. Pokazatelj želje za promjenom uvriježenog, ali pogrešnog mišljenja, kako se ovdje možemo baviti isključivo turizmom – i splitska je tehnološka zajednica okupljena oko ML/AI Split meetupa koja broji gotovo 500 članova.

Ova zajednica okupljena oko tema vezanih uz strojno učenje i umjetnu inteligenciju posebna je po svojoj heterogenosti. Među članovima se mogu naći već iskusni praktičari koji u konkretnim projektima koriste tehnike umjetne inteligencije, ali i oni koji se tek spremaju upustiti se u primjenu umjetne inteligencije u svom području interesa. Naravno, ne smiju se izostaviti niti studenti koji su kreativna snaga koja ima interes nastaviti se razvijati u području koje je traženo u cijelom svijetu.

Prof.dr.sc. Saša Mladenović sa splitskog PMF-a, suorganizator ML/AI Split meetupa, ističe kako su se unutar zajednice već pojavili iskusni praktičari u primjeni AI tehnologija.

RAZUMIN centar za razvoj umjetne inteligencije Splitsko-dalmatinske županije logičan je, stoga, nastavak aktivnosti i mjera koje su objedinjene kroz ICT županiju, odnosno kroz krovni projekt Digitalna Dalmacija, a koje su usmjerene na poticanje razvoja ICT sektora u županiji, kao jednom od najpropulzivnijih poslovnih sektora današnjice, istaknuo je Damir Brčić.

RAZUMIN je dio projekta ICT županija koji je na ovaj način evoluirao i razgranao se kako bi odgovorio potrebama svih onih za koje je namijenjen, a to su: tvrtke, freelanceri, studenti, učenici i svi ostali zainteresirani za razvoj vještina i ovladavanje kompetencijama vezanim uz poslovanje i rad u IT sektoru.

Ublažavanje i rješavanje uočenih problema ovog sektora, poput nedovoljnog broja kadrova i kvalitetnijih kompetencija dodatno će pospješiti i aktivnosti ovog Centra, uz sve već pokrenute edukacije i treninge. Cilj nam je u prvom redu omogućiti im stjecanje što više praktičnog znanja kako bi u konačnici bili što konkuretniji na tržištu rada i tako pomogli našim IT tvrtkama.

Pripremne radnje za pokretanje Centra za razvoj umjetne inteligencije napravljene su kroz organizaciju spomenutih ML/AI meetupa, čiji je cilj bio ispitati zainteresiranost lokalne IT zajednice za područje umjetne inteligencije, napominje Saša Mladenović.

Nismo išli pristupom odozgo prema dolje, odnosno nije se prvo osnovao centar pa se razmatralo što će on raditi, nego obratno – odozdo prema gore. Odlučili smo prvo vidjeti što zajednici treba, a cilj je uvijek isti – potaknuti razvoj ICT-a u županiji.

Organizacija radionice potaknuta je velikim interesom koji su zapazili u splitskoj tehnološkoj zajednici okupljenoj oko ML/AI Split meetup grupe koja broji gotovo 500 članova, navodi Damir Brčić, organizator samog meetupa i voditelj Digitalne Dalmacije.

“Jedino što je potrebno jest ulagati u znanje”

Krenuli su, dakle, kako je naglasio, odgovarati na zahtjeve zajednice. Potpisom sporazuma Splitsko-dalmatinske županije sa Sveučilištem u Splitu te FESB-om i PMF-om povezao se znanstveni dio – otkrivanje noviteta u svijetu iz znanstvene literature – s praktičnim znanjem za kojim, očigledno, vlada „glad“.

Prilika za stjecanje praktičnog znanja pružena je upravo radionicom „Prepoznavanje objekta korištenjem YOLOv5“, koja je rezultirala vlastitim projektima polaznika. Učionica je tijekom svih šest susreta bila puna – s više od 20 sudionika.

Svi bi uključeni voljeli da neka od ideja završi kao startup, ali ideja radionica je još šira od individualnih projekata, zaključuje Mladenović:

Ideja je pokazati da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji može raditi na razvoju vlastitih vještina i da se može podići vlastita vrijednost. Isto tako, još jednom pokazati da se ne mora ići nigdje da bi se radilo za svjetsko tržište – jedino što je potrebno jest ulagati u znanje; tu županija ima društvenu ulogu potaknuti ljude da budu što produktivniji i ostanu ondje gdje jesu,

Zbog velikog interesa polaznika, ali i ostalih, radionica će biti snimljena i uz odlične upute i primjere u elektroničkom obliku, bit će postavljena i na edukacijskom portalu EDIT CodeSchool u obliku online tečaja.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Modrić, papige i printeri znaju da nas roboti neće zamijeniti

Poplava GPT-4 gurua i Microsoft vs Google utrke stvara dojam friške revolucije, no umjetna inteligencija već desetljećima skriva iste kosture u ormaru. Dobrih ideja i rješenja ima mnogo. Lovaca u mutnom vjerojatno i više. Pitanje je samo - tko će biti glasniji?

Društvene mreže

Sve više mama-influencerica skriva lica svoje djece s interneta. I to je ispravna odluka.

Djeca influencera i djeca influenceri koja su odrasla na internetu danas na pragu zrelosti osvještavaju da im se zapravo nije sviđalo djetinjstvo pred kamerama i u suradnjama s brendovima. Ujedno je i sve više i daleko ozbiljnijih situacija gdje iskorištavanje djece na internetu graniči s kaznenim djelima.

Panel

Tri godine poslije pandemije: Jesmo li doista promijenili modele rada ili smo se vratili u urede?

Globalni tehnološki divovi skoro pa na silu vraćaju zaposlenike u urede, jesu li domaće IT tvrtke prigrlile fleksibilnost analiziramo uz primjere iz Photomatha, Combisa, Endave i Ars Future...

Što ste propustili

Intervju

Andrea Knez Karačić: Broj godina iskustva ne određuje nečiji senioritet

U seriji intervjua s iskusnim inženjerima domaće IT industrije otkrivamo kako su izgledali njihovi karijerni putovi, kako se postaje senior i ostaje u tijeku s novim tehnologijama, je li bolje specijalizirati se za određenu tehnologiju ili biti generalist i - što bi savjetovali juniorima.

Panel

Je li doktorski studij korak na koji se isplati odvažiti – dok radite?

Ivan, Petar, Tomislav i Goran iz Poslovne inteligencije opisali su nam svoj put do doktorske titule: zašto su upisali doktorski studij, što im je pomoglo kad je bilo najteže te koliko im je na kraju donio znanja koja danas mogu koristiti na poslu.

Kolumna

Zašto (i) Spotify želi postati TikTok?

Spotify je najavio velike promjene unutar aplikacije koje narušavaju korisničko iskustvo samog slušanja glazbe. Zašto se podigla tolika prašina, što nam donose nove funkcionalnosti i hoće li Spotify izgubiti vjerne korisnike?

Digitalni marketing

ChatGPT je novi makretinški mesija. Ili?

Svake godine, a ponekad, ako smo dovoljno dobri, i dva puta godišnje pojavi se novi mesija marketinga koji je došao odagnati apsolutno sve naše marketinške muke, promijeniti svijet marketinga i dati nam odrješenje svih naših marketinških grijeha. Trenutno, po nekima, to je ChatGPT.

Ekskluzivno

Hrvatska platforma GameBoost osigurala 2 milijuna eura od Fil Rouge Capitala i Feelsgooda

GameBoost planira pobijediti globalnu konkurenciju u ponudi gaming usluga poput treniranja igrača i zajedničkog igranja u popularnim online multiplayer video igrama. Korak bliže tome dovodi ih nova investicijska runda.

Novost

Infobip imenovao Richarda Krasku na mjesto financijskog direktora

Richard Kraska je iskusni financijski stručnjak, koji je prije dolaska u Infobip obnašao dužnosti financijskog direktora u nekoliko brzorastućih softverskih tvrtki.