Day in Dementia platformer je koji progovara o Alzheimerovoj bolesti

Day in Dementia jednostavan je 2D platformer koji nastoji pokazati koliko je težak život osoba koje pate od Alzheimera, ali i njihovih bližnjih na koje se oslanjaju.

Progovaranje o ozbiljnim bolestima i problemima koji nas muče može biti jedna od najgorih stvari s kojom se suočavamo u životu. Bila to depresija, gubitak voljene osobe ili bolest protiv koje se gotovo i nemoguće boriti, život je daleko od jednostavnog. Upravo zbog toga mi je uvijek iznova drago kada se o nekim temama progovara upravo putem meni najdražeg medija, igara.

Day in Dementia iza koje stoji Josip Makjanić upravo je jedna od takvih igara. Igra koja, ako ignoriramo njezin naslov, izgleda kao potpuno prosječan i solidan platformer, ali se njezina dubina manifestira na onome što ova igra predstavlja. Ako se gleda metaforički, ova igra u sebi ima mnogo više dubine nego što bi to moglo biti isprva očito iz broja nivoa, protivnika i količine sati koje možete s njom provesti.

Josip mi kaže kako je, kao i mnogi od nas, od svog ranog djetinjstva bio fasciniran igrama. Ipak, dok sam ja igre igrao i razmišljao o tome kako bi bilo super o njima pisati, Josip je razmišljao kako pomoću raznih editora unutar igara – stvarati svoje igre. Život ga je, kaže, ipak odveo u nekim drugim smjerovima, a igrama se vratio 2015. godine, kada je odlučio “ići na sve ili ništa” i sve svoje vrijeme posvetio je učenju o razvoju igara.

Josip je tako nakon nekoliko uspješnih prototipova i dobrih ideja svoju sreću pronašao u Croteamu, a nedugo zatim počela su se otvarati vrata o kojima neki mogu samo sanjati:

Nakon godine dana u Croteamu dobio sam ponudu raditi na igri GWENT u CD Project Redu, i na novom PAC-Manu u Bandai Namco Japan. Međutim, odbio sam, pošto mi Croteam znači puno više od toga. Uz Croteam, želim raditi i svoje igre, i doprinijeti na neki način industriji video igara u Hrvatskoj.

Josipova prva igra In Memory bila je jedan od finalista TIGA nagrada prije dvije godine.

Progovaranje o važnim temama

Tako je, nakon otprilike godinu i pol rada u Croteamu, Josip stvorio Day in Dementia. Platformer je to koji nastoji govoriti o problemima s kojima se susreću osobe koje boluju od Alzheimera i njihovi bližnji. Josip kaže kako je inspiraciju za govor upravo o ovoj temi dobio jer i osobno cijeni dublja značenja i emocije u igrama, ali i zato što se i osobno susreo s ovom bolesti.

Josip mi kaže i kako za njega igre čine vrlo moćan alat u borbi s raznim psihičkim bolestima, a navodi i kako je zajednica igrača u nekim MMO igrama vrlo dobar primjer toga kako se kroz igranje igara i virtualno druženje s istomišljenicima može doći do laganih prvih koraka prema ozdravljenju, bilo da se radi o depresiji ili nekoj drugoj bolesti, samo je bitno o tome govoriti:

Takav prekid šutnje može biti okidač nekome da više ne šuti o svojim problemima i izvan virtualnog svijeta.

Day in Dementia igra je koja zanimljivim vizualnim stilom nastoji odskočiti od mora platformera, a razlozi za ovaj stil leže, između ostalog, u savjetima koje je Josip dobivao od nešto iskusnijih osoba iz industrije, ali ne na način na koji mislite:

Grafički stil došao je do toga da izgleda kao i svaka druga igra, jer je to, eto, najbolje prihvaćeno. Odlučio sam, tako, pustiti takve savjete i napraviti ono u što sam više vjerovati, crtati na papiru i ubaciti stil crtan potpuno iz glave i bez previše razmišljanja.

Josip je tako stvorio prilično čudan i mračan svijet u kojem se odvija radnja koji samu igru čini osobnijom jer se tijekom njezinog razvoja nije razmišljalo o tome što bi se moglo bolje prodati, već o onom što se Josipu čini kao najbolje rješenje.

Josip trenutačno radi na 3D avanturi o kojoj nam nije dao previše informacija. 🙁

Koraci unaprijed

Glavni junak ove igre nije spasitelj svemira ili princ koji se bori protiv zla, već osoba koja pati od Alzheimerove bolesti, a drugi igriv lik je osoba koja metaforički brine o njoj. Josip kaže:

Kroz Day In Dementia pokušao sam prikazati kako ljudi koji brinu o osobama s Alzheimerom, prolaze kroz to svaki dan, zajedno s njima. Svaki dan nije samo borba oboljelom, već i borba osobe koja o njoj brine.Tako što u igri nosi platformu na leđima, to predstavlja teret, težinu takvog načina života. Ali ta osoba je svejedno opet tu, i pomaže svaki dan oboljeloj.

Bez drugog igrivog lika tako ne možete prijeći prepreke koje igra stavlja pred vas, isto kao što i osobe koje boluju od Alzheimera vrlo teško mogu funkcionirati bez pomoći i podrške njihovih najbližih. Igra je također koncipirana kako bi bila što je moguće jednostavnija za igranje, pa tako na raspolaganju imate samo neke elementarne kontrole lika poput hodanja i skoka, skupa s komandom za prebacivanje u tijelo drugog lika. I to je otprilike to.

Josip je igru objavio besplatno, a zaigrati ju možete online i vidjeti iz prve ruke o čemu se radi. U budućnosti će nas vjerojatno čekati i Android verzija ovog jednostavnog platformera, a Josip mi kaže kako mu je ipak trenutačni cilj što više se posvetiti Croteamu i novoj igri na kojoj radi, a koja još nema ime.

Bit će to 3D avantura na kojoj ipak neće raditi sam, ali više detalja ćemo saznati tek kada ih Josip bude bio spreman podijeliti. Josipa također možete pronaći kako podučava neke mlade nade domaćeg game developmenta kroz radionice na otoku Hvaru, kroz koje se nada da će svoju strast i izuzetnu radnu etiku prenijeti onima koji također traže način za učenje, kao što je i on tražio prije nekoliko godina.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Afera Orašar: Samo hrvatski mediji od baleta mogu napraviti dramu

Cijeli cirkus koji se digao oko kupovine ulaznica za Orašara najmanje govori o Hrvatskom narodnom kazalištu i njegovom sustavu za kupovinu ulaznica, a najviše o domaćim medijima.

Digitalni mediji

RedViewMedia postao većinski vlasnik oglašivačke platforme Linker (Media)

Platforma za otkrivanje sadržaja, Linker.hr, postaje Linker Media, nakon investicije oglašivačke agencije RedViewMedia. Agencija je preuzela 51% vlasništva platforme, a Diana Dumanić, direktorica RV-a, pridružila se u upravu Linker Medije uz dosadašnjeg partnera/suosnivača Branimira Prskala.

Intervju

Di si bio ’97.? Ekipa iz HINLA-e organizirala je prva hrvatska esport natjecanja

Možda niste nikada čuli za HINLA-u, ali ovo natjecanje iz Hrvatske jedno je od prvih punopravnih esport natjecanja u čitavoj Europi.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Startup vs. startup: OmoLab i Silver Monitor dokazuju da je najbolje rješavati probleme iz okoline

OmoLab razvija alate koji olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje osoba s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Silver Monitor pametna je narukvica i softverska platforma za praćenje zdravlja starijih pacijenata. A njihovi osnivači, Petar Reić i Tihana Petričević, nakratko su napustili uloge startupera i našli se u ulozi novinara.

Novost

Vojska SAD-a imat će svoj esport tim.

Jeste li kad igrali Call of Duty ili Counter Strike i razmišljali kako bi bilo super da to radite zapravo, a ne samo u igri? E, pa sad možete. Super?

Startupi i poslovanje

3D printana golferica Prudence visoka je 1.90m i dolazi iz Zagreba

Koliko sati treba da biste napravili 3D printanu osobu od dva metra? Znaju iz Mikrotvornice gdje su stvorili Prudence, golfericu koja je jedna od najvećih 3D printanih skulptura na ovim prostorima.

Kolumna

Cijelu svoju digitalnu karijeru dugujem(o) igrama poput Warcrafta 3

Otac mi je jednom dobroćudno predvidio da neću zauvijek igrati “igrice”. Nisam tada kao tvrdoglav klinac mogao pretpostaviti koliko će biti u pravu - i koliko će upravo te igre usmjeriti moj život i karijeru.

Intervju

Heureka! Jeftinije.hr postao dio najveće CEE grupe ecommerce platformi za usporednu kupovinu

Platforme poput jeftinije.hr omogućuju pronalazak Best Buy proizvoda za svakoga, ali i veću transparentnost cijena na tržištu. Otkrivamo znači li ulazak u grupaciju Heureka nužno i poboljšanje takvog iskustva.

Startupi i poslovanje

Productive: Kako Infinumov softver za vođenje agencije, uz silnu konkurenciju, uspijeva rasti

Kako izgleda stvarati SaaS proizvod i kako to uspijeva timu koji razvija Productive, Infinumov spinoff?