Daniel Burka iz Google Venturesa: Budite graditelji vlastitih ideja!
Marina Filipović Marinshe

Daniel Burka iz Google Venturesa: Budite graditelji vlastitih ideja!

Daniel Burka, dizajnerski partner u Google Venturesu, fondu za ulaganja visokog rizika kojega je osnovao sam Google, održao je prvo predavanje na konferenciji RockPaperStartups. Burka, između ostaloga, ima mnoštvo iskustva sa startupima, jer ih je i sam osnivao i surađivao s njima. Danas, Google Ventures ima "in house" tim koji može raditi direktno sa startupima, pa tako Burka može pomagati mladim poduzetnicima u rješavanju problema s dizajnom.

Daniel Burka, Google Ventures (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Daniel Burka, Google Ventures (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Daniel Burka, dizajnerski partner u Google Venturesu, fondu za ulaganja visokog rizika kojega je osnovao sam Google, održao je prvo predavanje na konferenciji RockPaperStartups. Burka, između ostaloga, ima mnoštvo iskustva sa startupima, jer ih je i sam osnivao i surađivao s njima. Danas, Google Ventures ima “in house” tim koji može raditi direktno sa startupima, pa tako Burka može pomagati mladim poduzetnicima u rješavanju problema s dizajnom.

Objasnio je kako je nastala njegova prva tvrtka Silverorange, kanadska dizajnerska agencija – tada su on i njegovi partneri bili toliko mladi da je za jednoga od osnivača dokumentaciju morala potpisivati njegova majka. Između ostaloga, radili su na izgradnji Mozille, odnosno, Phoenixa, kako se tada projekt zvao. Burka je bio član tima koji je radio na vizualnom identitetu, pa je djelomično i zaslužan za izgled trenutnog Firefoxovog loga, a kasnije je postao i kreativni direktor tvrtke.

Photo by Marina Filipovic (Photo by Marinshe)
Sudionici konferencije u iščekivanju prvog predavanja… (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Što možemo naučiti od drugih?

No, osim što je ispričao svoju priču, naveo je i tuđe primjere uspjeha. Jedan od njih je Zappos, trgovina cipelama, čiji je osnivač, Nick Swinmurn, pristupao velikim proizvođačima obuće želeći prodavati njihove proizvode putem interneta, ali su ga glatko odbijali, jer nije imao iskustva, niti prijašnje rezultate. Stoga je počeo prodavati cipele – bez cipela! Svaki puta kada bi dobio narudžbu, sam bi kupio cipele u Foot Lockeru, i tek bi ih onda slao korisnicima. Shvatio je koji je recept za uspjeh: Dobra fotografija, brza dostava i odlična služba za korisnike.

Burka se dotaknuo samog Googlea i njegove tehnologije pretraživanja te izrazio fascinaciju pozadinskim procesima – oni, kako kaže, miču kompleksnost s očiju korisnika, rade na tehnologiji koja će u djeliću sekunde pretpostaviti što korisnik traži, a da korisnik niti ne shvaća koji se proces događa u pozadini. Dodaje kako Google Now još više pomiče granice po tom pitanju.

rpssponzori
Graditi znači shvatiti značenje ideje

Istaknuo je i važnost gradnje – kako kaže, razlog zbog kojih se sam upuštao u vlastite poslove je zbog toga što je želio “graditi” stvari.

Graditi znači shvatiti što ideja zapravo znači. Kad počnete raditi na proizvodu, protoptipu, shvatite što je uopće bio problem i na koji način ga možete riješiti. A to može biti različito od početne ideje. Stoga, budite graditelji svojih ideja!

Čuli smo i druge inspirativne priče i primjere, koji će zasigurno pomoći posjetiteljima konferencije, od kojih većina radi i na vlastitim projektima, da pronađu pravi recept za uspjeh koji bi mogao uskoro služiti i kao inspiracija novim generacijama poduzetnika.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.