Daniel Burka iz Google Venturesa: Budite graditelji vlastitih ideja!
Marina Filipović Marinshe

Daniel Burka iz Google Venturesa: Budite graditelji vlastitih ideja!

Daniel Burka, dizajnerski partner u Google Venturesu, fondu za ulaganja visokog rizika kojega je osnovao sam Google, održao je prvo predavanje na konferenciji RockPaperStartups. Burka, između ostaloga, ima mnoštvo iskustva sa startupima, jer ih je i sam osnivao i surađivao s njima. Danas, Google Ventures ima "in house" tim koji može raditi direktno sa startupima, pa tako Burka može pomagati mladim poduzetnicima u rješavanju problema s dizajnom.

Daniel Burka, Google Ventures (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Daniel Burka, Google Ventures (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Daniel Burka, dizajnerski partner u Google Venturesu, fondu za ulaganja visokog rizika kojega je osnovao sam Google, održao je prvo predavanje na konferenciji RockPaperStartups. Burka, između ostaloga, ima mnoštvo iskustva sa startupima, jer ih je i sam osnivao i surađivao s njima. Danas, Google Ventures ima “in house” tim koji može raditi direktno sa startupima, pa tako Burka može pomagati mladim poduzetnicima u rješavanju problema s dizajnom.

Objasnio je kako je nastala njegova prva tvrtka Silverorange, kanadska dizajnerska agencija – tada su on i njegovi partneri bili toliko mladi da je za jednoga od osnivača dokumentaciju morala potpisivati njegova majka. Između ostaloga, radili su na izgradnji Mozille, odnosno, Phoenixa, kako se tada projekt zvao. Burka je bio član tima koji je radio na vizualnom identitetu, pa je djelomično i zaslužan za izgled trenutnog Firefoxovog loga, a kasnije je postao i kreativni direktor tvrtke.

Photo by Marina Filipovic (Photo by Marinshe)
Sudionici konferencije u iščekivanju prvog predavanja… (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Što možemo naučiti od drugih?

No, osim što je ispričao svoju priču, naveo je i tuđe primjere uspjeha. Jedan od njih je Zappos, trgovina cipelama, čiji je osnivač, Nick Swinmurn, pristupao velikim proizvođačima obuće želeći prodavati njihove proizvode putem interneta, ali su ga glatko odbijali, jer nije imao iskustva, niti prijašnje rezultate. Stoga je počeo prodavati cipele – bez cipela! Svaki puta kada bi dobio narudžbu, sam bi kupio cipele u Foot Lockeru, i tek bi ih onda slao korisnicima. Shvatio je koji je recept za uspjeh: Dobra fotografija, brza dostava i odlična služba za korisnike.

Burka se dotaknuo samog Googlea i njegove tehnologije pretraživanja te izrazio fascinaciju pozadinskim procesima – oni, kako kaže, miču kompleksnost s očiju korisnika, rade na tehnologiji koja će u djeliću sekunde pretpostaviti što korisnik traži, a da korisnik niti ne shvaća koji se proces događa u pozadini. Dodaje kako Google Now još više pomiče granice po tom pitanju.

rpssponzori
Graditi znači shvatiti značenje ideje

Istaknuo je i važnost gradnje – kako kaže, razlog zbog kojih se sam upuštao u vlastite poslove je zbog toga što je želio “graditi” stvari.

Graditi znači shvatiti što ideja zapravo znači. Kad počnete raditi na proizvodu, protoptipu, shvatite što je uopće bio problem i na koji način ga možete riješiti. A to može biti različito od početne ideje. Stoga, budite graditelji svojih ideja!

Čuli smo i druge inspirativne priče i primjere, koji će zasigurno pomoći posjetiteljima konferencije, od kojih većina radi i na vlastitim projektima, da pronađu pravi recept za uspjeh koji bi mogao uskoro služiti i kao inspiracija novim generacijama poduzetnika.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.