Hrvatski CSI istražuje navike i sigurnost mladih na internetu

Hrvatski CSI istražuje navike i sigurnost mladih na internetu

Jeste li znali da i Hrvatska ima svoj CSI? Za razliku od američkih ekipa koje smo mogli upoznati u televizijskim serijama, ne bavi se istragama na mjestu zločina, već iza akronima stoji Centar za sigurniji internet. Ipak, i hrvatski CSI istražuje. Cilj je doznati kakve su navike mladih dok se služe internetom i koliko su sigurni na internetu.

foto: csi.hr
Ekipa hrvatskog CSI-ja krenula u akciju (foto: csi.hr)

Nećemo naići na Horatija Cainea, Gila Grissoma ili nasljednika kojega glumi Ted Danson, ali i u Hrvatskoj se možemo upoznati s CSI-jem. Akronim iz američkih TV-serija označava istražitelje na mjestu zločina, a u hrvatskom slučaju, riječ je o Centru za sigurniji internet, koji je pokrenuo vlastitu istragu i nastoji otkriti kakve navike imaju mladi dok se služe internetom i koliko su sigurni dok krstare mrežom.

Umjesto riđokosog tipa koji živi i radi u Miamiju ili lika kojega je u ekipi iz Las Vegasa utjelovio Danson, hrvatski CSI predvode dvije dame, Mirna Ažić i Vanja Gorjanac, vodeće agentice u istrazi koja će zahvatiti čitavu zemlju. Počela je ovoga tjedna u Vinkovcima i Osijeku, a u dolazećem razdoblju slijedi obilazak više od 90 osnovnih i srednjih škola i 22 grada, s prolaskom više od 7000 kilometara na tom putu.

Dobar odaziv djece i mladih

U provedbi velikog nacionalnog istraživanja, ekipa hrvatskog CSI-ja poslužit će se upitnicima pripremljenima u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku, uz pomoć tima koji je vodila doc. dr. sc. Daniela Šincek, voditeljica Odsjeka za psihologiju. Dakako, potrebno je i da djeca i mladi budu zainteresirani za istraživanje, a po riječima Vanje Gorjanac, i taj dio priče prolazi dobro:

Ovo je jedinstvena prilika za istražiti navike mladih i djece u RH kako se koriste internetom te na koje sve probleme nailaze. Odlično surađuju s nama te ih zaista zanima ova tematika.

Rezultati istraživanja o pozitivnim i negativnim dojmovima mladih korisnika interneta u Hrvatskoj bit će objavljeni na internetskoj stranici hrvatskog CSI-ja, a moći će se pratiti i na njegovoj stranici na Facebooku i na profilu na Twitteru, s oslanjanjem na ‘hashtag’ #NETistrazivanje2015.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.