Hrvati putem ‘crowdfundinga’ u 2014. prikupili 2 milijuna kuna

Hrvati putem ‘crowdfundinga’ u 2014. prikupili 2 milijuna kuna: Najuspješnije igre!

Grupno financiranje i dalje je velik trend u svijetu - prema procjenama, u prošloj je godini putem različitih platformi prikupljeno oko 10 milijardi dolara. No, kako stoje Hrvati? Čini se da se u 2014. ovaj način financiranja počeo razbuđivati pa je tako za domaće projekte prikupljeno dva milijuna kuna putem ‘crowdfunding’ platformi, prema procjeni stručnjaka za grupno financiranje Hrvoja Hafnera.

crowdfundig hrvatska 2014

Kako je naveo na blogu Crowdfunding.hr, u svijetu su se samo preko Kickstartera pokrenule kampanje za 22.252 projekta, a za njih je 3,3 milijuna korisnika uplatilo preko pola milijarde dolara. Također, meta investitora bile su i same crowdfunding platforme, a prema podatcima investicijskih savjetnika Crowdfund Capital Advisors, u protekloj godini 250 milijuna dolara investirano je u kompanije koje se bave grupnim financiranjem.

U isto vrijeme, u Hrvatskoj su na raznim platformama pokrenute kampanje za 45 projekata koje su imale barem jednog podržavatelja. U traženim su iznosima pokretači bili ambiciozni, pa je tako ukupni zadani financijski cilj premašio 7,5 milijuna kuna. No, prikupljeno je nešto više od dva milijuna, a projekte je financiralo 6636 podržavatelja. Od 45 projekata njih 14 ostvarilo je zadani cilj i uspješno završilo kampanju. Hafner objašnjava:

Projekt koji je obilježio godinu je računalna video igra The Red Solstice koja je prikupila 380.000 kuna s najviše podržavatelja, njih čak 1504. Zagrebački inkubator poduzetništva imao prvu hrvatsku i za sada jedinu investicijsku (za vlasničke udjele) kampanju u kojoj je prikupljeno najviše novca, preko 660.000 kuna. Najambiciozniji projekt protekle godine je urbano električno vozilo S3TR za koje je traženo skoro 2 milijuna kuna, a u kojem je prikupljeno tek 16 tisuća.

U infografici, koja je napravljena u suradnji s Majom Benčić (Fritula), izdvojena je i “tragedija godine” – računalna video igra Kaptain Brawe 2 koja je u dva pokušaja na Kickstarteru oba puta zakazala, unatoč velikom broju podržavatelja. Ipak, najuspješniju kategoriju čine upravo računalne igre, što je i u skladu sa svjetskim trendovima.

Hrvatski pokretači imaju nerealna očekivanja

Dok u Hrvatskoj bilježimo napredak, još uvijek zaostajemo za susjedima Slovencima. Hafner komentira što je potrebno da bismo krenuli njihovim putem:

Omjer traženog i prikupljenog pokazuje koliko domaći pokretači imaju nerealna očekivanja, ali, što je još gore, nedovoljno pripremljene kampanje. Mislim da smo mi pokazali da nam ide u kategoriji računalnih igara, a Slovencima u produkt dizajnu. Ono što nama nedostaje su hrabri mladi produkt dizajneri koji će iskočiti iz standardnih okvira razvoja proizvoda u kojima za svoj dizajn apriori traže suradnju s proizvodnim poduzećima. Domaći dizajneri će morati preuzeti poduzetničku inicijativu, i to je nešto što u suradnji s inicijativom Coworking Hrvatska pokušavamo napraviti.

Uspješnim projektima zajednička je dobra medijska strategija i način na koji je ona pridonijela broju podržavatelja, smatra Hafner, a za to se mogu koristiti alati poput Kicktraqa i Buzzsuma. Primjećuje se kako je u Hrvatskoj najveći broj projekata financiran putem Indiegogoa, i to zbog teritorijalne ograničenosti najpopularnije platforme Kickstarter. Međutim, naš sugovornik smatra kako Indiegogo prednjači s inovacijama na svojoj platformi i u budućnosti bi mogao preuzeti titulu najbolje crowdfunding platforme.

A što nas očekuje na hrvatskoj grupno financiranoj sceni u ovoj godini?

Mislim da će se uzlazni trend nastaviti i u ovoj godini. Postoji nekoliko potrošačkih proizvoda koji bi se u ovoj godini trebali pojaviti na Kickstarteru za koje smatram bi mogli ostvariti značajan uspjeh.

Inače, najveći promotor crowdfundinga iz Hrvatske sa najviše podržanih projekata je developer i serijski poduzetnik Edi Budimilić s 24 podržana projekta na Kickstarteru i pet na Indiegogou. Pogledajte ostale detalje o grupnom financiranju u Hrvatskoj u infografici:

Crowdfunding_infografika_2014

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?