Što su nas naučile Jelena Rozga i Nataša Janjić

Copy/paste novinarstvo: Što su nas naučile Jelena Rozga i Nataša Janjić

Najnoviji primjer dokazuje kako je 'copy/paste' iznimno često (i bez naknadne provjere) korištena radnja u redakcijama domaćih internetskih portala.

Jelena-Rozga_Natasa-Janjic

Vijest koja je prije nekoliko dana “srušila internet” (mrzim koristiti ovaj izraz, no u ovom slučaju mu zaista priliči) je podatak kako su se čak dvije Hrvatice našle na popisu 102 najseksi žene u Europi. Gotovo da nema hrvatskog internetskog portala koji nije posvetio pažnju dvjema Splićankama koje su se našle na listi, glumici Nataši Janjić i pjevačici Jeleni Rozgi.

Upravo je Nataša pokrenula čitavu lavinu medijskih objava nakon što je na svom Facebook profilu podijelila link prema članku iz rujna 2014. godine.

Mislim, stvarno ne mogu odoljeti da se ne pohvalim.

Nakon toga, netko je prvi preuzeo informaciju, a potom je uslijedila prava utrka hrvatskih portala tko će sretnu vijest kopirati i prenijeti prije…

Čak i opskurni “dnevnohrčijeimenespominjemo” ovaj uspjeh je nazvao blamažom za Severinu koja zasigurno nije očekivala da bude izostavljena s popisa, a srpski Telegraf ide tako daleko da čitavu stvar naziva skandalom jer “kakva je to lista najljepših Europljanki bez Srpkinja”.

Vijest je, dakle, prošla preko ruku barem pedesetak novinara i urednika i svi su više-manje objavili iste podatke uz ponešto izmijenjen naslov, no ono što nitko nije zaboravio istaknuti da je popis napravio “Bryaan Bazaar”, britanski news/modni/xy portal (ovisno o mediju).

Vrlo jednostavnim pretraživanjem navodnog britanskog medija, već u prvom koraku Google će vam poručiti “Showing results for Bryan Bazaar” što je dovoljan znak za uzbunu. Ukoliko vam zatim kažemo da “Bryaan Bazaar” uopće nema Facebook stranicu, već profil, ili da ga na Twitteru prati manje od 40 ljudi… Bit će vam jasno kako je u najboljem slučaju u pitanju tek jako slabo posjećen lifestyle blog.

Što smo naučili iz ove pričice? Ništa što već nismo znali. Copy/paste je iznimno često (i bez naknadne provjere) korištena radnje u redakcijama domaćih internetskih portala. Nemojte ljudi, pa makar obična trivija bila u pitanju.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.