Što su nas naučile Jelena Rozga i Nataša Janjić

Copy/paste novinarstvo: Što su nas naučile Jelena Rozga i Nataša Janjić

Najnoviji primjer dokazuje kako je 'copy/paste' iznimno često (i bez naknadne provjere) korištena radnja u redakcijama domaćih internetskih portala.

Jelena-Rozga_Natasa-Janjic

Vijest koja je prije nekoliko dana “srušila internet” (mrzim koristiti ovaj izraz, no u ovom slučaju mu zaista priliči) je podatak kako su se čak dvije Hrvatice našle na popisu 102 najseksi žene u Europi. Gotovo da nema hrvatskog internetskog portala koji nije posvetio pažnju dvjema Splićankama koje su se našle na listi, glumici Nataši Janjić i pjevačici Jeleni Rozgi.

Upravo je Nataša pokrenula čitavu lavinu medijskih objava nakon što je na svom Facebook profilu podijelila link prema članku iz rujna 2014. godine.

Mislim, stvarno ne mogu odoljeti da se ne pohvalim.

Nakon toga, netko je prvi preuzeo informaciju, a potom je uslijedila prava utrka hrvatskih portala tko će sretnu vijest kopirati i prenijeti prije…

Čak i opskurni “dnevnohrčijeimenespominjemo” ovaj uspjeh je nazvao blamažom za Severinu koja zasigurno nije očekivala da bude izostavljena s popisa, a srpski Telegraf ide tako daleko da čitavu stvar naziva skandalom jer “kakva je to lista najljepših Europljanki bez Srpkinja”.

Vijest je, dakle, prošla preko ruku barem pedesetak novinara i urednika i svi su više-manje objavili iste podatke uz ponešto izmijenjen naslov, no ono što nitko nije zaboravio istaknuti da je popis napravio “Bryaan Bazaar”, britanski news/modni/xy portal (ovisno o mediju).

Vrlo jednostavnim pretraživanjem navodnog britanskog medija, već u prvom koraku Google će vam poručiti “Showing results for Bryan Bazaar” što je dovoljan znak za uzbunu. Ukoliko vam zatim kažemo da “Bryaan Bazaar” uopće nema Facebook stranicu, već profil, ili da ga na Twitteru prati manje od 40 ljudi… Bit će vam jasno kako je u najboljem slučaju u pitanju tek jako slabo posjećen lifestyle blog.

Što smo naučili iz ove pričice? Ništa što već nismo znali. Copy/paste je iznimno često (i bez naknadne provjere) korištena radnje u redakcijama domaćih internetskih portala. Nemojte ljudi, pa makar obična trivija bila u pitanju.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kako tehnologija može pomoći kod prilagodbe na novo radno mjesto?

Proces navikavanja i upoznavanja s novim poslom može biti vrlo stresan, ali njegovom digitalizacijom možemo doći do boljeg iskustva za poslodavca i zaposlenika - bez previše drame.

Intervju

The Enchanted World: Dvočlani indie tim iz BiH stigao do suradnje s Appleom na servisu Arcade

Ako još niste isprobali Apple Arcade, možda vas privuče činjenica da se među prvotnih 60 naslova nalazi vrhunska igra The Enchanted World, stvorena u susjednoj nam BiH koja je u međuvremenu postala i jedna od najpoznatijih igara na servisu.

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.