7 ‘content marketing’ trendova za 2015. godinu

7 ‘content marketing’ trendova za 2015. godinu

Iako smo već mislili da se reč 'content' nekako izlizala tokom 2014. godine prekomernim i često neopravdanim korišćenjem, prve tendencije i najave globalne advertajzing industrije za 2015. govore nam da se spremimo za još jednu godinu. Godinu koju će ponovo obeležiti content marketing, ako su u pravu.

grafika_ivan

I izgleda da nemamo samo mi problem što se o contentu više priča, nego što ga ima. U svežoj analizi magazina AdAge konstatuju da uprkos svojoj “vrtoglavoj popularnosti, content marketing će biti tek delić budžeta za 2015”. Njihovo istraživanje kaže da će marketing sektori kompanija izdvojiti 25% ili manje procenata budžeta za ovaj vid oglašavanja – odnosno budžeti neće ispratiti taj hype.

Hej, pa stanite, to i nije tako malo za naše, regionalne uslove! Pretpostavljam da se nijedna od malobrojnih domaćih agencija koja uopšte i stvara neki kvalitetan brend sadržaj, može pohvaliti da je dobila od klijenta ni blizu ovog budžeta za svoj posao zajedno sa produkcijom.

Znamo li šta objavljujemo na društvenim mrežama?

Ali Srbija je posebna priča koja je preskočila mnoga poglavlja ove grane marketinga. Većina brendova, naravno čast izuzecima, savladala je deo da moraju da budu na društvenim mrežama – što je u svetu tek jedan kanal distribucije sadržaja, istina trendovi najavljuju dominantan u 2015. A šta ćemo na društvenim mrežama da publikujemo, nekada je i manje važno.

Mačke jesu slatke, no da li je to zaista najbolji način da animirate i angažujete vašu publiku?
Mačke jesu slatke, no da li je to zaista najbolji način da animirate i angažujete vašu publiku?

Brendovi u Srbiji uglavnom nisu savladali da im i za nastup na društvenim mrežama treba pre svega kvalitetan i brend relevantan sadržaj. Njihova komunikacija se uglavnom do sada svodila na objavljivanje print i TV kampanja, što više proizvoda, poželjno amaterskih fotografija, ako je moguće i cena, poneki šerovani link koji i ne mora da ima veze industrijom i obavezno da zasladimo sa nekom kucom i macom. Ovo je nalošija praksa, ali na žalost i najrasprostranjenija. Ovakav sadržaj teško će imati velike organske domete, ali i neke komunikacione efekte.

Na sreću, ovakvu praksu prekinuće i najava Facebooka da će i dalje nastaviti da smanjuje reach nekvalitetnom sadržaju i to već od prvog januara sa reklamnim postovima. Ali nedostatak ideje i strategije prilikom kreiranja contenta nije jedini problem na domaćim prostorima. Tu je i nespremnost klijenata da ulažu u produkciju sadržaja za web, a da i ne spominjem produkcione kapacitete kod nas i kvalitet iste.

Ako podvučemo crtu, ovo su trendovi koje očekujemo 2015. godine u content marketingu kod nas:

1. Blago povećanje content budžeta

Iako u svetu najavljuju značajne budžete ove godine, u regionu možemo biti zadovoljni ako zabeležimo i jedva primetno povećanje budžeta za brend sadržaje.

2. Više kvalitetnijeg, pogotovo video sadržaja

I u godini za nama, već su primetne tendencije koje govore da će brendovi sve više ulagati u video online sadržaj, ali i raditi na tome da sav ostali sadržaj dobije na kvalitetu.

3. Manjak content agencija

Zbog skromnih budžeta za ovaj vid marketinga prethodnih godina nije se ni primećivalo da na našem tržištu nema dovoljno agencija koje mogu kvalitetno da pruže ovu uslugu, ali doći ćemo i do te tačke razvoja.

4. Novi kanali distribucije sadržaja

Sledi faza koju smo preskočili, a to je kreiranje i distribucija brend sadržaja ne samo za potrebe i putem društvenih mreža, već i ostalih online platformi.

5. Širenje komunikacija i izvan Facebooka

Facebook sve više postaje rezervat za velike brendove sa velikim budžetima i one vrlo male koji jure niše. Svi oni između će morati da prošire komunikaciju izvan sve skupljeg paid reacha.

6. Twitter i Instagram sve značajniji

Mnogi brendovi su već shvatili da alternativa skupo plaćenom reachu postoji, a na ruku im ide i organic reach koji se može postići na ovim mrežama, kao i engagement koji posebno na Instagramu premašuje uveliko onaj na Facebooku.

7. Nadomeštavanje produkcije za digital drugim rešenjima

Ova bolna tačka ne samo digitala, već i cele ovdašnje advertajzing industrije, nastaviće da boli i dalje. Tražiće se još neverovatniji načini da se nadomesti skoro nepostojeća produkcija za koju brendovi uglavnom nemaju planirane budžete.

I na kraju, dovoljno je svakom brendu da poželimo sadržajnu novu 2015. godinu!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.