7 ‘content marketing’ trendova za 2015. godinu

7 ‘content marketing’ trendova za 2015. godinu

Iako smo već mislili da se reč 'content' nekako izlizala tokom 2014. godine prekomernim i često neopravdanim korišćenjem, prve tendencije i najave globalne advertajzing industrije za 2015. govore nam da se spremimo za još jednu godinu. Godinu koju će ponovo obeležiti content marketing, ako su u pravu.

grafika_ivan

I izgleda da nemamo samo mi problem što se o contentu više priča, nego što ga ima. U svežoj analizi magazina AdAge konstatuju da uprkos svojoj “vrtoglavoj popularnosti, content marketing će biti tek delić budžeta za 2015”. Njihovo istraživanje kaže da će marketing sektori kompanija izdvojiti 25% ili manje procenata budžeta za ovaj vid oglašavanja – odnosno budžeti neće ispratiti taj hype.

Hej, pa stanite, to i nije tako malo za naše, regionalne uslove! Pretpostavljam da se nijedna od malobrojnih domaćih agencija koja uopšte i stvara neki kvalitetan brend sadržaj, može pohvaliti da je dobila od klijenta ni blizu ovog budžeta za svoj posao zajedno sa produkcijom.

Znamo li šta objavljujemo na društvenim mrežama?

Ali Srbija je posebna priča koja je preskočila mnoga poglavlja ove grane marketinga. Većina brendova, naravno čast izuzecima, savladala je deo da moraju da budu na društvenim mrežama – što je u svetu tek jedan kanal distribucije sadržaja, istina trendovi najavljuju dominantan u 2015. A šta ćemo na društvenim mrežama da publikujemo, nekada je i manje važno.

Mačke jesu slatke, no da li je to zaista najbolji način da animirate i angažujete vašu publiku?
Mačke jesu slatke, no da li je to zaista najbolji način da animirate i angažujete vašu publiku?

Brendovi u Srbiji uglavnom nisu savladali da im i za nastup na društvenim mrežama treba pre svega kvalitetan i brend relevantan sadržaj. Njihova komunikacija se uglavnom do sada svodila na objavljivanje print i TV kampanja, što više proizvoda, poželjno amaterskih fotografija, ako je moguće i cena, poneki šerovani link koji i ne mora da ima veze industrijom i obavezno da zasladimo sa nekom kucom i macom. Ovo je nalošija praksa, ali na žalost i najrasprostranjenija. Ovakav sadržaj teško će imati velike organske domete, ali i neke komunikacione efekte.

Na sreću, ovakvu praksu prekinuće i najava Facebooka da će i dalje nastaviti da smanjuje reach nekvalitetnom sadržaju i to već od prvog januara sa reklamnim postovima. Ali nedostatak ideje i strategije prilikom kreiranja contenta nije jedini problem na domaćim prostorima. Tu je i nespremnost klijenata da ulažu u produkciju sadržaja za web, a da i ne spominjem produkcione kapacitete kod nas i kvalitet iste.

Ako podvučemo crtu, ovo su trendovi koje očekujemo 2015. godine u content marketingu kod nas:

1. Blago povećanje content budžeta

Iako u svetu najavljuju značajne budžete ove godine, u regionu možemo biti zadovoljni ako zabeležimo i jedva primetno povećanje budžeta za brend sadržaje.

2. Više kvalitetnijeg, pogotovo video sadržaja

I u godini za nama, već su primetne tendencije koje govore da će brendovi sve više ulagati u video online sadržaj, ali i raditi na tome da sav ostali sadržaj dobije na kvalitetu.

3. Manjak content agencija

Zbog skromnih budžeta za ovaj vid marketinga prethodnih godina nije se ni primećivalo da na našem tržištu nema dovoljno agencija koje mogu kvalitetno da pruže ovu uslugu, ali doći ćemo i do te tačke razvoja.

4. Novi kanali distribucije sadržaja

Sledi faza koju smo preskočili, a to je kreiranje i distribucija brend sadržaja ne samo za potrebe i putem društvenih mreža, već i ostalih online platformi.

5. Širenje komunikacija i izvan Facebooka

Facebook sve više postaje rezervat za velike brendove sa velikim budžetima i one vrlo male koji jure niše. Svi oni između će morati da prošire komunikaciju izvan sve skupljeg paid reacha.

6. Twitter i Instagram sve značajniji

Mnogi brendovi su već shvatili da alternativa skupo plaćenom reachu postoji, a na ruku im ide i organic reach koji se može postići na ovim mrežama, kao i engagement koji posebno na Instagramu premašuje uveliko onaj na Facebooku.

7. Nadomeštavanje produkcije za digital drugim rešenjima

Ova bolna tačka ne samo digitala, već i cele ovdašnje advertajzing industrije, nastaviće da boli i dalje. Tražiće se još neverovatniji načini da se nadomesti skoro nepostojeća produkcija za koju brendovi uglavnom nemaju planirane budžete.

I na kraju, dovoljno je svakom brendu da poželimo sadržajnu novu 2015. godinu!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.