'Umire' doseg sadržaja na Facebooku - umire li i community management?

‘Umire’ doseg sadržaja na Facebooku – umire li i community management?

Jedva čekam da community manager kakvog poznajemo, s pozivom na interakciju i razgovorom o serijama i petku, umre – kaže to danas moja nekadašnja kolegica, kolegica iz dana kada smo se obje aktivno bavile komunikacijom na društvenim mrežama. I istina, otkako se i sama operativno ne bavim (samo) tom vrstom promocije sadržaja, sve me više zaprepašćuje što osiguravajuće kuće sa mnom žele razgovarati o Downton Abbeyju, banka o mojoj prehrani, telekom o lijepom vremenu (karikiram, da se nitko ne uvrijedi). No, ako ovakvog community managera ne "ubiju" negativne ili mlitave reakcije na sadržaj koji postavlja (na kojega reagiraju valjda samo oni koji se pokušavaju ogrepsti za kakvu nagradicu), ubit će ga sam onaj tko ga je i stvorio – premoćni Facebook.

Facebook je mrtav? Malo teže, ali način na koji smo mu do sada pristupali vjerojatno jest.
Facebook je mrtav? Malo teže, ali način na koji smo mu do sada pristupali vjerojatno jest.

Jedva čekam da community manager kakvog poznajemo, s pozivom na interakciju i razgovorom o serijama i petku, umre – kaže to danas moja nekadašnja kolegica, kolegica iz dana kada smo se obje aktivno bavile komunikacijom na društvenim mrežama. I istina, otkako se i sama operativno ne bavim (samo) tom vrstom promocije sadržaja, sve me više zaprepašćuje što osiguravajuće kuće sa mnom žele razgovarati o Downton Abbeyju, banka o mojoj prehrani, telekom o lijepom vremenu (karikiram, da se nitko ne uvrijedi). No, ako ovakvog community managera ne “ubiju” negativne ili mlitave reakcije na sadržaj koji postavlja (na kojega reagiraju valjda samo oni koji se pokušavaju ogrepsti za kakvu nagradicu), ubit će ga sam onaj tko ga je i stvorio – premoćni Facebook.

Pogledajte samo što se događa u posljednje vrijeme s ovom društvenom mrežom. Promjena je toliko da ih ni mi na Netokraciji, inače vjerni pratitelji svih novina na ovom polju, ponekad ne možemo pohvatati, a, iskreno, pomalo nam ih je i “pun kufer”, jer, ako niste znali, i sama Netokracija ima Facebook stranicu na koju svaka promjena itekako utječe. Naš ROI (povrat uloženog) vrlo je jednostavan – broj klikova na postove, odnosno, broj posjetitelja koji dolaze s Facebooka, stoga se posvećujemo tome i ne pribjegavamo baš komunikaciji kakvu je moja nekadašnja kolegica kritizirala. No, kod brendova gdje ROI nije tako lako mjeriti, a i zbog slabijeg poznavanja funkcioniranja društvenih mreža te konkretne koristi koje one mogu donijeti, nerijetko se radije prati nešto što bi zapravo moglo biti nebitno (ovisno o ciljevima koje ste postavili, ako ste ih uopće i postavili) – broj fanova, njihova aktivnost, doseg postova i slične brojke koje na prvu vidimo. Ne kažem da je pratiti te statistike na odmet, one mogu biti vrlo dobar pokazatelj onoga što radite, ali problem je kad te brojke, odnosno njihovo povećanje, postanu svrha za sebe. Ako niste, bacite oko i na tekst u kojemu se objašnjava zašto broj fanova, osim za zadovoljštinu taštine, zapravo niti nije bitan.

Igrajmo se pogađanja - koji je post plaćen?
Igrajmo se pogađanja – koji je post plaćen?

No, iako je priroda oko nas u punom cvatu, vrijeme cvjetanja interakcije na Facebooku odavno je prošlo, a uskoro će postati toliko nisko da će nam Facebook ukloniti i sam podatak koji je odmah pokazivao što se na određenoj stranici događa – People Talking About This (PTAT). Za one koji nisu upoznati s ovom brojkom, riječ je o broju koji prikazuje aktivnost fanova, odnosno, broj “priča” koje su kreirali. Priče su, prema Facebooku, sve ono što ste napravili, a da su mogli vidjeti vaši prijatelji – nešto podijelili, komentirali, lajkali, odgovorili na poziv na događaj, a u to ne ulaze “nevidljive” radnje, poput klika na link. Facebook sada želi da mjerimo sastavnice PTAT-a posebno, jer zbirni broj postaje sve manje reprezentativan. Očekujmo da će ga uskoro i ukloniti sa samih naslovnica Facebook stranica, gdje će ostati samo broj fanova.

Kamo idu naši postovi?

A zašto aktivnost fanova pada? Razloga je mnogo, a osim što je mnogima pomalo dozlogrdilo čavrljati s brendovima, jedan od bitnijih je pad dosega sadržaja koji objavljuju same stranice, što je krenulo prije nekoliko mjeseci, kada se počelo “prčkati” po algoritmu News Feeda, mjesta gdje vidimo što su radili i naši prijatelji i stranice koje pratimo na ovoj društvenoj mreži. Uz opravdanje da želi korisnicima prikazivati samo sadržaj koji je kvalitetan i za njih relevantan, Facebook je većini stranica smanjio doseg, da bi došlo do toga da gotovo otvoreno priznaje – ako želite bolje rezultate, platite. U isto vrijeme, sve se više inovacija događa na području samih oglasa, a dolaze i neki novi formati, poput video oglašavanja.

Zadnji “trač”, koji je uzburkao zajednicu koja aktivno prati sve što se događa oko Facebooka, došao je prošloga tjedna iz “tračerskog” vrela Silicijske doline, Valleywaga, gdje se navodi kako je Facebook u procesu rezanja organskog dosega na 1 do 2 posto, što će imati učinak na sve brendove, uključujući i “divove”, koji su uložili dosta truda da prikupe milijune fanova, a na ovaj će način njihove objave vidjeti tek stotine tisuća. Ili da to smanjimo u naše razmjere –  ako imate solidnu stranicu od kojih 50.000 fanova, objave će vidjeti njih petstotinjak do tisuću, a pojedini nisu optimistični i čekaju da se doseg postova smanji na nula posto. To je još drastičnije ako vodite mali posao, recimo, lokalni restoran, koji ima nekoliko tisuća fanova, a na ovaj način vaše novosti vidi tek nekoliko stotina njih. Naravno, brojke se mijenjaju čim platite.

Kad je Facebook promijenio algoritam prikaza sadržaja, utjecaja je to imalo i na "viralni" sadržaj koji dijele stranice poput Upworthyja. (Izvor: Business Insider)
Kad je Facebook promijenio algoritam prikaza sadržaja, utjecaja je to imalo i na “viralni” sadržaj koji dijele stranice poput Upworthyja. (Izvor: Business Insider)

Drugo poluvrijeme

Ne kažem da je vrijeme Facebooka i community managementa prošlo – dapače. O ovom će se tekstu vjerojatno najviše raspravljati upravo – na Facebooku. I dalje smatram da stoji, a i dugo vremena će vjerojatno stajati ona – svi su tamo. Odnosno, ako su vaši korisnici tamo i vi trebate biti, samo treba ozbiljno porazmisliti o strategiji. Hoćete li kreirati viralan sadržaj, koji valjda jedini postiže fantastične rezultate na ovoj društvenoj mreži (barem za sada)? Hoćete li Facebook koristiti samo kao platformu na kojoj ćete servirati oglase upravo skupini kojoj bi oni mogli biti primamljivi, zahvaljujući dobrom targetiranju koje ova društvena mreža nudi? Hoćete li pronaći nešto treće što funkcionira kod vaše ciljane skupine? Hoćete li zaključiti da vaša ciljana skupina uopće nije na Facebooku, nego na nekoj drugoj platformi? Na vama je da odlučite. No, jedno je jasno – “Dobro jutro, dobar dan, petak, kava, vikend, sunce, kiša, ponedjeljak, serije, hrana, mačke” – od takve komunikacije odavno nema vajde, a posljednji Facebookovi potezi samo zabijaju posljednje čavle u lijes takvog priučenog community managera, koji će vas još neko vrijeme uvjeravati u suprotno.

TL; DR

 • Community management kakav poznajemo doista umire.
 • Ako ne umre prirodnom smrću, Facebook će ga sam dokrajčiti sve manjim dosegom sadržaja.
 • Ne postoji besplatan ručak, pa tako ni društvene mreže odavno nisu besplatne (ako su ikada i bile).
 • Koliko para, toliko muzike – odriješite marketinške budžete za oglašavanje na Facebooku, jer ćete u suprotnom izgubiti mnoštvo energije, uz upitne rezultate.
 • Sjednite i razmislite, što i kako dalje.

Slobodno se nadovežite u komentarima ili, logično, na Facebooku.

Komentari

 1. vuk

  vuk

  24. 03. 2014. u 2:48 pm Odgovori

  Ponašanje opisano u prvom odjeljku je karakteristično za domaće komunikatore (nije ograničeno samo na Facebook već i na Twitter). Ja ne vidim da ovi stranjski pozdravljaju #prvusmjenu ili sunce već komuniciraju samo onda kad imaju nešto konkretno za reći.

  • Mia Biberović

   Mia Biberović

   24. 03. 2014. u 3:14 pm Odgovori

   Ooo, ma ima ih, samo vjerojatno njihove postove ne vidiš, ako si njihov fan… Iz spomenutih razloga. 🙂 No, obično kada gledamo strane primjere, izdvajamo one najbolje – najveće brendove s dobrim budžetima ili one manje koji su uspjeli nešto nevjerojatno s malim ili nikakvim budžetom. To je samo pokazatelj da ostali prolaze onako kakva im je i strategija – loše ili osrednje.

 2. Nikola

  Nikola

  24. 03. 2014. u 3:17 pm Odgovori

  Ovde je zakljuceno kakav community manager ne treba biti, ali ni govora o tom sta treba uraditi… Evo ja se bavim ovim poslom i donekle se slazem, ali iz ovog teksta nisam zaljucio kako bih trebao da nastupam u buducnosti… Imate li neki savet?

 3. Barbara

  Barbara

  24. 03. 2014. u 4:13 pm Odgovori

  Treba raditi content marketing na socialu, a ne social media marketing zbog razloga da se “treba biti na Facebooku.” Kvalitetan sadržaj uvijek će pronaći svoju publiku, no ulaganje sada ide u smjeru sadržaja na webu koji se zatim distibuira na društvenim i inim kanalima, uz pomoć oglasa.

  Pogledajmo primjer volim-meso.hr i organskog dosega objavama, prosječna mjesečna interakcija se kreće između 8 i 12, a prosjek na stranicama je 1. (http://wearesocialmedia.gr/facebook-pages-keep-an-eye-on-engagement-not-likes/). Dakle, birajte pametnije gdje ulažete sredstva i birajte agencije koje mogu producirati sadržaj.
  Kiosk studio je odradio i još uvijek radi odličan posao za Volim meso, a uskoro ima i radionicu contenta (24. i 25.4.) pa se javite ako nekog zanima pohađanje iste http://on.fb.me/1hfUcrK .

 4. Dario

  Dario

  24. 03. 2014. u 8:32 pm Odgovori

  Sve je to velika magla. Stalne promjene, prvo hvalospjevi zatim priznanje da ipak ne štima. A samo je godina dana prošla. Sve to gledaju oglašivai i čudom se čude ‘što nam to rade, a mislili smo da je ovaj digital napredak’.

  Moj osobni stav: to je zato jer se ovdje nakupilo dosta ljudi koji žele nabrzaka zaradu i koriste digital i Internet buzzworde da prodaju maglu oglašivačima. No oglašivači su strpljivi al ipak nisu budale. Prema mom saznanju sasvim dobro shvaćaju da se sve ovo maglovito i stvara se sve veće nepovjerenje. Otpast će oni koji puštaju maglu a ostati samo oni koji nude konkretne rezultate (vrlo vrlo malo njih)

 5. Dario

  Dario

  25. 03. 2014. u 9:20 am Odgovori

  Ma Facebook je inaće “igračka”, je da je na burzi ali to ne znaći da nije igračka. Pravila se mijenjaju kako Marku i ekipi puhne a vi koji se bavite oglašavanjem na FB možete samo plesati kako najbolje znate. Osobno mislim da je još uvijek AdWords i placeni banneri na portalima najbolje za oglašavanja. Znam to iz jednog malog segmenta, apartmana. Vjerojatno nemam kompletnu sliku ali oglašavanje na FB se temelji na činjenici da korisnici slučajno vide nešto što u biti nisu ciljano tražili nego eto ubacilo se izmedju slika od jučerašnjeg tuluma pa eto lajkat će iz “pristojnosti”.

 6. Jose

  Jose

  31. 03. 2014. u 3:02 pm Odgovori

  Što više Facebook “ulaže” u marketinški dio društvene mreže, sve više iritira prosječnog korisnika.

  Usporedio bih to sa reklamama na našim nacionalnim dalekovidnicama. Gledaš film/seriju i odjednom reklame, nerijetko zaboraviš više šta si i gledao koliko te reklame traju. Onda nervozno šaltaš programe, i šta shvaćaš? Da su reklame i na drugim programima u isto vrijeme!
  I šta onda radiš? Gasiš TV, pališ laptop/računalo/tablet, odeš prolistat “Fejs” i šta te tamo dočeka????

  Suggested pages!!

  I šta da čovjek radi nego da skoči u Savu 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Osvojili su “Oscara” za industrijski dizajn, a onda sve snage uložili u kreiranje najboljih madraca

Uz mnoge druge domaće i inozemne nagrade, Filip Havranek i Kristina Lugonja dobitnici su Red Dota, najprestižnije svjetske nagrade za industrijski dizajn, a odnedavno su postali i osnivači startupa. Iako su dosad dizajnirali različite namještaje i proizvode - od stolova, stolica, lampi i prijenosnih SSD-ova - njihov prvi startup proizvod je madrac Nimbus koji se ne prodaje u nijednoj fizičkoj trgovini.

Kultura 2.0

Kako iskoristiti advent za employer branding (a da nije samo domjenak)

Važnost dobrog raspoloženja unutar tvrtke ne možemo zanemariti, pogotovo kad je riječ o kraju godine kada se projekti privode kraju dok se istovremeno pripremmo za nadolazeće. Čini se da je A1 otkrio najbolju formulu kako preživjeti zimu: mjesec dana blagdana u uredima.

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.