Što traži Combis u svijetu startup inkubatora?

Što traži Combis u svijetu startup inkubatora?

Vodeći domaći sistem integrator nemalo je iznenadio sudionike svoje godišnje konferencije u Šibeniku objavom o pokretanju internog inkubatora za startupe. Nazire li se tu početak jednog divnog prijateljstva?

iFlight
iFlight, finalist natjecanja AppStart, prvi je projekt u portfelju Combisovog inkubatora Neostartup.

Neostartup, kako je Combisov program startup inkubatora u nastajanju nazvan, zasad nema ograničen rok trajanja. Nema (zasad) izravnih ulaganja – zaposlenici će moći koristiti dio radnog vremena i kompanijinih resursa za razvoj vlastitih projekata. Neće moći vrijeme trošiti na bilo što, već će morati proći proces selekcije i dobiti odobrenje. Ideje ne moraju biti povezane sa sadašnjim poslovanjem, iako se očekuje kako će u početku biti najviše upravo takvih. Prednost će dobiti zamisli vezane uz softver i izvoz, kao i one s potencijalom za monetizaciju. Očekuju se rezultati, čak i ako će biti negativni.

Prvi projekt u portfelju je iFlight, finalist ovogodišnjeg natjecanja AppStart, platforma koja objedinjuje nosivo računalstvo, mobilne i web aplikacije te cloud computing kako bi na vrijeme prepoznala je li pilot zrakoplova umoran i tako spriječila nesreću.

Mario Rudman i Marko Radoš napravili su projekt iFlight kao diplomski rad na FER-u.
Mario Rudman i Marko Radoš napravili su projekt iFlight kao diplomski rad na FER-u.

Projekt iza kojeg stoje Mario Rudman i Marko Radoš nastao je kao tema za diplomski rad za četvoricu studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Htjeli su, kako kaže Mario, jak diplomski rad, pa su se brzo povezali sa Zavodom za elektrostrojarstvo i automatizaciju. S iskustvima iz prakse uskočio je i Marijev rođak pilot.

Četveročlani tim počeo se detaljno upoznavati s problemom – s aspekta ljudi (tijekom kojih dijelova leta su najviše izloženi stresu, koji sve čimbenici utječu na umor, kako prepoznati je li pilot umoran i tome slično) i tehnologije (kako povezati hardver i softver tako da aplikacija može isporučiti najveću moguću količinu korisnih podataka i informacija).

Iako je najveći izazov bilo područje koje najmanje poznaju – sam problem umora, kako nastaje i utječe na pilote – vrlo zahtjevnim se pokazao i tehnički dio. Dodatni izazov je kako sve to povezati u cjelinu i avioprijevoznicima isporučiti ono što im trebaju i žele.

Nakon prototipa usavršavanje projekta unutar godine dana

U početku se nisu mogli puno posvetiti iFlightu zbog fakultetskih obveza. Nakon diplomiranja dvojica kolega iz prvotnog tima su izašli iz projekta, pa su sav posao podijelili Mario i Marko, obojica programeri. Sad u njega ulažu puno više vremena, što u sklopu radnog vremena u Combisu, što u svoje slobodno vrijeme.

Trebalo im je tri do četiri mjeseca kako bi prikupili dovoljno informacija i počeli raditi na razvoju prototipa. Prošlo je otprilike još toliko vremena prije no što su razvili prototip s osnovnim funkcionalnostima. Računaju kako im treba još oko godinu dana kako bi projekt priveli kraju.

Dvojac je u kontakt s Combisom došao
Dvojac je u kontakt s Combisom došao u sklopu natjecanja AppStart kada su svoj projekt prezentirali Goranu Caru.

U kontakt s Combisom došli su nakon što su se s iFlightom našli u finalu natjecanja AppStart sredinom ove godine. Direktoru strateškog područja za integrirana IT rješenja i usluge Goranu Caru morali su obrazložiti poslovni model i ponuditi viziju razvoja. Najviše se pregovaralo o tome kako nastaviti dalje, no pregovori su na kraju okončani uspješno, a Car je dvojac ubacio u Neostartup.

Marija i Marka u Combisu najviše zanimaju napredne tehnologije, ponajprije one vezane uz Big Data kakve koristi platforma Husky. Poziv u Airbus već imaju u džepu, no ambicije su im veće. Bacili su oko na divove među avioprijevoznicima poput Lufthanse, ali žele razvijati i slične uređaje namijenjene kontrolorima leta, vozačima kamiona i autobusa, kirurzima…

Idući projekt? Još nije spreman za javnost

Neostartup ima još jedan takav projekt u svom portfelju, s kojim će izaći u javnost kad procijeni kako je za to vrijeme. Iako Car tvrdi kako će biti zadovoljan i ako svi skupa nešto novo nauče i postanu bolji u vođenju projekata zahvaljujući startup inkubatoru, ostaje dojam kako je priča slojevitija no što izgleda na prvi pogled.

Combis – kao i svaka veća IT tvrtka u Hrvatskoj – ima problem s odljevom visokostručnih kadrova. Teško ih je zadržati kada im se u inozemstvu nude i višestruko veće plaće, bolji uvjeti, veći izazovi… Mogućnost rada na vlastitim projektima na račun tvrtke, umjesto mukotrpnog bootstrapanja i ganjanja investitora te uz značajno niži rizik, mogla bi biti vrlo privlačan bonus manje avanturistički nastrojenim inovatorima.

Poticanjem zaposlenika na razvoj vlastitih projekata u sklopu tvrtke ovaj bi sistem-integrator planira i povećati zadovoljstvo djelatnika, ali ih i kvalitetnije integrirati u timove. Nedavno su, uostalom, otvorenjem prostorije za opuštanje i razonodu u zgradi tvrtke u zagrebačkoj Lazinskoj ulici pokazali kako su skloni razmišljanju u tom smjeru.

Mudra dugoročna strategija

Combis
Combis, kao i mnoge druge domaće tehnološke tvrtke, ima problem s odljevom zaposlenika, ali fokus na projekte unutar tvrtke mogao bi ih zadržati te učiniti zadovoljnijima.

Combis kratkoročno možda gubi zbog toga što će fokus zaposlenika biti razasut na više strana (iako je teško povjerovati kako će dopustiti da tekući projekti trpe zbog Neostartupa). Ipak, dugoročno gledano, to su taktika i strategija koje bi se mogle isplatiti.

Dragocjene stručnjake će tješnje vezivati za vlastita rješenja i platforme, dobiti prijedloge i ideje kako poboljšati i usavršiti poslovanje, a nije nezamisliv scenarij u kojem će interni inkubator iznjedriti projekt(e) koji će otvoriti vrata prema područjima na kojima Combis još nije prisutan ili rezultirati stvaranjem povezane tvrtke. Sve uz minimalne troškove i praktično bez dodatnih ulaganja. Ako i cijela priča propadne, neće puno izgubiti. Nama to djeluje kao win-win.

Domaći startup inkubatori trebali bi razmisliti o tome što Combisova inicijativa znači za njih. Nisu izravna konkurencija, niti će to vjerojatno ikada biti. Prije bi se moglo reći kako se otvara prostor za suradnju jer bi inkubatoru u nastajanju iskustva, znanja i vještine startup svijeta mogli i te kako biti korisni. Naročito ako Neostartup nakon nekog vremena doista krene u potragu za investitorima izvan Combisa.

Nazire li se tu početak jednog divnog prijateljstva?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.