Što traži Combis u svijetu startup inkubatora?

Što traži Combis u svijetu startup inkubatora?

Vodeći domaći sistem integrator nemalo je iznenadio sudionike svoje godišnje konferencije u Šibeniku objavom o pokretanju internog inkubatora za startupe. Nazire li se tu početak jednog divnog prijateljstva?

iFlight
iFlight, finalist natjecanja AppStart, prvi je projekt u portfelju Combisovog inkubatora Neostartup.

Neostartup, kako je Combisov program startup inkubatora u nastajanju nazvan, zasad nema ograničen rok trajanja. Nema (zasad) izravnih ulaganja – zaposlenici će moći koristiti dio radnog vremena i kompanijinih resursa za razvoj vlastitih projekata. Neće moći vrijeme trošiti na bilo što, već će morati proći proces selekcije i dobiti odobrenje. Ideje ne moraju biti povezane sa sadašnjim poslovanjem, iako se očekuje kako će u početku biti najviše upravo takvih. Prednost će dobiti zamisli vezane uz softver i izvoz, kao i one s potencijalom za monetizaciju. Očekuju se rezultati, čak i ako će biti negativni.

Prvi projekt u portfelju je iFlight, finalist ovogodišnjeg natjecanja AppStart, platforma koja objedinjuje nosivo računalstvo, mobilne i web aplikacije te cloud computing kako bi na vrijeme prepoznala je li pilot zrakoplova umoran i tako spriječila nesreću.

Mario Rudman i Marko Radoš napravili su projekt iFlight kao diplomski rad na FER-u.
Mario Rudman i Marko Radoš napravili su projekt iFlight kao diplomski rad na FER-u.

Projekt iza kojeg stoje Mario Rudman i Marko Radoš nastao je kao tema za diplomski rad za četvoricu studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Htjeli su, kako kaže Mario, jak diplomski rad, pa su se brzo povezali sa Zavodom za elektrostrojarstvo i automatizaciju. S iskustvima iz prakse uskočio je i Marijev rođak pilot.

Četveročlani tim počeo se detaljno upoznavati s problemom – s aspekta ljudi (tijekom kojih dijelova leta su najviše izloženi stresu, koji sve čimbenici utječu na umor, kako prepoznati je li pilot umoran i tome slično) i tehnologije (kako povezati hardver i softver tako da aplikacija može isporučiti najveću moguću količinu korisnih podataka i informacija).

Iako je najveći izazov bilo područje koje najmanje poznaju – sam problem umora, kako nastaje i utječe na pilote – vrlo zahtjevnim se pokazao i tehnički dio. Dodatni izazov je kako sve to povezati u cjelinu i avioprijevoznicima isporučiti ono što im trebaju i žele.

Nakon prototipa usavršavanje projekta unutar godine dana

U početku se nisu mogli puno posvetiti iFlightu zbog fakultetskih obveza. Nakon diplomiranja dvojica kolega iz prvotnog tima su izašli iz projekta, pa su sav posao podijelili Mario i Marko, obojica programeri. Sad u njega ulažu puno više vremena, što u sklopu radnog vremena u Combisu, što u svoje slobodno vrijeme.

Trebalo im je tri do četiri mjeseca kako bi prikupili dovoljno informacija i počeli raditi na razvoju prototipa. Prošlo je otprilike još toliko vremena prije no što su razvili prototip s osnovnim funkcionalnostima. Računaju kako im treba još oko godinu dana kako bi projekt priveli kraju.

Dvojac je u kontakt s Combisom došao
Dvojac je u kontakt s Combisom došao u sklopu natjecanja AppStart kada su svoj projekt prezentirali Goranu Caru.

U kontakt s Combisom došli su nakon što su se s iFlightom našli u finalu natjecanja AppStart sredinom ove godine. Direktoru strateškog područja za integrirana IT rješenja i usluge Goranu Caru morali su obrazložiti poslovni model i ponuditi viziju razvoja. Najviše se pregovaralo o tome kako nastaviti dalje, no pregovori su na kraju okončani uspješno, a Car je dvojac ubacio u Neostartup.

Marija i Marka u Combisu najviše zanimaju napredne tehnologije, ponajprije one vezane uz Big Data kakve koristi platforma Husky. Poziv u Airbus već imaju u džepu, no ambicije su im veće. Bacili su oko na divove među avioprijevoznicima poput Lufthanse, ali žele razvijati i slične uređaje namijenjene kontrolorima leta, vozačima kamiona i autobusa, kirurzima…

Idući projekt? Još nije spreman za javnost

Neostartup ima još jedan takav projekt u svom portfelju, s kojim će izaći u javnost kad procijeni kako je za to vrijeme. Iako Car tvrdi kako će biti zadovoljan i ako svi skupa nešto novo nauče i postanu bolji u vođenju projekata zahvaljujući startup inkubatoru, ostaje dojam kako je priča slojevitija no što izgleda na prvi pogled.

Combis – kao i svaka veća IT tvrtka u Hrvatskoj – ima problem s odljevom visokostručnih kadrova. Teško ih je zadržati kada im se u inozemstvu nude i višestruko veće plaće, bolji uvjeti, veći izazovi… Mogućnost rada na vlastitim projektima na račun tvrtke, umjesto mukotrpnog bootstrapanja i ganjanja investitora te uz značajno niži rizik, mogla bi biti vrlo privlačan bonus manje avanturistički nastrojenim inovatorima.

Poticanjem zaposlenika na razvoj vlastitih projekata u sklopu tvrtke ovaj bi sistem-integrator planira i povećati zadovoljstvo djelatnika, ali ih i kvalitetnije integrirati u timove. Nedavno su, uostalom, otvorenjem prostorije za opuštanje i razonodu u zgradi tvrtke u zagrebačkoj Lazinskoj ulici pokazali kako su skloni razmišljanju u tom smjeru.

Mudra dugoročna strategija

Combis
Combis, kao i mnoge druge domaće tehnološke tvrtke, ima problem s odljevom zaposlenika, ali fokus na projekte unutar tvrtke mogao bi ih zadržati te učiniti zadovoljnijima.

Combis kratkoročno možda gubi zbog toga što će fokus zaposlenika biti razasut na više strana (iako je teško povjerovati kako će dopustiti da tekući projekti trpe zbog Neostartupa). Ipak, dugoročno gledano, to su taktika i strategija koje bi se mogle isplatiti.

Dragocjene stručnjake će tješnje vezivati za vlastita rješenja i platforme, dobiti prijedloge i ideje kako poboljšati i usavršiti poslovanje, a nije nezamisliv scenarij u kojem će interni inkubator iznjedriti projekt(e) koji će otvoriti vrata prema područjima na kojima Combis još nije prisutan ili rezultirati stvaranjem povezane tvrtke. Sve uz minimalne troškove i praktično bez dodatnih ulaganja. Ako i cijela priča propadne, neće puno izgubiti. Nama to djeluje kao win-win.

Domaći startup inkubatori trebali bi razmisliti o tome što Combisova inicijativa znači za njih. Nisu izravna konkurencija, niti će to vjerojatno ikada biti. Prije bi se moglo reći kako se otvara prostor za suradnju jer bi inkubatoru u nastajanju iskustva, znanja i vještine startup svijeta mogli i te kako biti korisni. Naročito ako Neostartup nakon nekog vremena doista krene u potragu za investitorima izvan Combisa.

Nazire li se tu početak jednog divnog prijateljstva?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.