Što traži Combis u svijetu startup inkubatora?

Što traži Combis u svijetu startup inkubatora?

Vodeći domaći sistem integrator nemalo je iznenadio sudionike svoje godišnje konferencije u Šibeniku objavom o pokretanju internog inkubatora za startupe. Nazire li se tu početak jednog divnog prijateljstva?

iFlight
iFlight, finalist natjecanja AppStart, prvi je projekt u portfelju Combisovog inkubatora Neostartup.

Neostartup, kako je Combisov program startup inkubatora u nastajanju nazvan, zasad nema ograničen rok trajanja. Nema (zasad) izravnih ulaganja – zaposlenici će moći koristiti dio radnog vremena i kompanijinih resursa za razvoj vlastitih projekata. Neće moći vrijeme trošiti na bilo što, već će morati proći proces selekcije i dobiti odobrenje. Ideje ne moraju biti povezane sa sadašnjim poslovanjem, iako se očekuje kako će u početku biti najviše upravo takvih. Prednost će dobiti zamisli vezane uz softver i izvoz, kao i one s potencijalom za monetizaciju. Očekuju se rezultati, čak i ako će biti negativni.

Prvi projekt u portfelju je iFlight, finalist ovogodišnjeg natjecanja AppStart, platforma koja objedinjuje nosivo računalstvo, mobilne i web aplikacije te cloud computing kako bi na vrijeme prepoznala je li pilot zrakoplova umoran i tako spriječila nesreću.

Mario Rudman i Marko Radoš napravili su projekt iFlight kao diplomski rad na FER-u.
Mario Rudman i Marko Radoš napravili su projekt iFlight kao diplomski rad na FER-u.

Projekt iza kojeg stoje Mario Rudman i Marko Radoš nastao je kao tema za diplomski rad za četvoricu studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Htjeli su, kako kaže Mario, jak diplomski rad, pa su se brzo povezali sa Zavodom za elektrostrojarstvo i automatizaciju. S iskustvima iz prakse uskočio je i Marijev rođak pilot.

Četveročlani tim počeo se detaljno upoznavati s problemom – s aspekta ljudi (tijekom kojih dijelova leta su najviše izloženi stresu, koji sve čimbenici utječu na umor, kako prepoznati je li pilot umoran i tome slično) i tehnologije (kako povezati hardver i softver tako da aplikacija može isporučiti najveću moguću količinu korisnih podataka i informacija).

Iako je najveći izazov bilo područje koje najmanje poznaju – sam problem umora, kako nastaje i utječe na pilote – vrlo zahtjevnim se pokazao i tehnički dio. Dodatni izazov je kako sve to povezati u cjelinu i avioprijevoznicima isporučiti ono što im trebaju i žele.

Nakon prototipa usavršavanje projekta unutar godine dana

U početku se nisu mogli puno posvetiti iFlightu zbog fakultetskih obveza. Nakon diplomiranja dvojica kolega iz prvotnog tima su izašli iz projekta, pa su sav posao podijelili Mario i Marko, obojica programeri. Sad u njega ulažu puno više vremena, što u sklopu radnog vremena u Combisu, što u svoje slobodno vrijeme.

Trebalo im je tri do četiri mjeseca kako bi prikupili dovoljno informacija i počeli raditi na razvoju prototipa. Prošlo je otprilike još toliko vremena prije no što su razvili prototip s osnovnim funkcionalnostima. Računaju kako im treba još oko godinu dana kako bi projekt priveli kraju.

Dvojac je u kontakt s Combisom došao
Dvojac je u kontakt s Combisom došao u sklopu natjecanja AppStart kada su svoj projekt prezentirali Goranu Caru.

U kontakt s Combisom došli su nakon što su se s iFlightom našli u finalu natjecanja AppStart sredinom ove godine. Direktoru strateškog područja za integrirana IT rješenja i usluge Goranu Caru morali su obrazložiti poslovni model i ponuditi viziju razvoja. Najviše se pregovaralo o tome kako nastaviti dalje, no pregovori su na kraju okončani uspješno, a Car je dvojac ubacio u Neostartup.

Marija i Marka u Combisu najviše zanimaju napredne tehnologije, ponajprije one vezane uz Big Data kakve koristi platforma Husky. Poziv u Airbus već imaju u džepu, no ambicije su im veće. Bacili su oko na divove među avioprijevoznicima poput Lufthanse, ali žele razvijati i slične uređaje namijenjene kontrolorima leta, vozačima kamiona i autobusa, kirurzima…

Idući projekt? Još nije spreman za javnost

Neostartup ima još jedan takav projekt u svom portfelju, s kojim će izaći u javnost kad procijeni kako je za to vrijeme. Iako Car tvrdi kako će biti zadovoljan i ako svi skupa nešto novo nauče i postanu bolji u vođenju projekata zahvaljujući startup inkubatoru, ostaje dojam kako je priča slojevitija no što izgleda na prvi pogled.

Combis – kao i svaka veća IT tvrtka u Hrvatskoj – ima problem s odljevom visokostručnih kadrova. Teško ih je zadržati kada im se u inozemstvu nude i višestruko veće plaće, bolji uvjeti, veći izazovi… Mogućnost rada na vlastitim projektima na račun tvrtke, umjesto mukotrpnog bootstrapanja i ganjanja investitora te uz značajno niži rizik, mogla bi biti vrlo privlačan bonus manje avanturistički nastrojenim inovatorima.

Poticanjem zaposlenika na razvoj vlastitih projekata u sklopu tvrtke ovaj bi sistem-integrator planira i povećati zadovoljstvo djelatnika, ali ih i kvalitetnije integrirati u timove. Nedavno su, uostalom, otvorenjem prostorije za opuštanje i razonodu u zgradi tvrtke u zagrebačkoj Lazinskoj ulici pokazali kako su skloni razmišljanju u tom smjeru.

Mudra dugoročna strategija

Combis
Combis, kao i mnoge druge domaće tehnološke tvrtke, ima problem s odljevom zaposlenika, ali fokus na projekte unutar tvrtke mogao bi ih zadržati te učiniti zadovoljnijima.

Combis kratkoročno možda gubi zbog toga što će fokus zaposlenika biti razasut na više strana (iako je teško povjerovati kako će dopustiti da tekući projekti trpe zbog Neostartupa). Ipak, dugoročno gledano, to su taktika i strategija koje bi se mogle isplatiti.

Dragocjene stručnjake će tješnje vezivati za vlastita rješenja i platforme, dobiti prijedloge i ideje kako poboljšati i usavršiti poslovanje, a nije nezamisliv scenarij u kojem će interni inkubator iznjedriti projekt(e) koji će otvoriti vrata prema područjima na kojima Combis još nije prisutan ili rezultirati stvaranjem povezane tvrtke. Sve uz minimalne troškove i praktično bez dodatnih ulaganja. Ako i cijela priča propadne, neće puno izgubiti. Nama to djeluje kao win-win.

Domaći startup inkubatori trebali bi razmisliti o tome što Combisova inicijativa znači za njih. Nisu izravna konkurencija, niti će to vjerojatno ikada biti. Prije bi se moglo reći kako se otvara prostor za suradnju jer bi inkubatoru u nastajanju iskustva, znanja i vještine startup svijeta mogli i te kako biti korisni. Naročito ako Neostartup nakon nekog vremena doista krene u potragu za investitorima izvan Combisa.

Nazire li se tu početak jednog divnog prijateljstva?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.