Clubhouse je kaotična insajderska društvena mreža Silicijske doline

Probao sam Clubhouse, kaotičnu insajdersku društvenu mrežu Silicijske doline za koju ćete trebati pozivnicu

U Hrvatskoj je gotovo nitko ne koristi, ali nova audio društvena mreža bila je zanimljiva i prije nego što je jutros Elon Musk na njoj počeo davati savjete i ispitivati osnivača Robinhooda misle li da ih je Wall Street manipulirao. Clubhouse jaši val popularnosti podcastova i audio sadržaja, a po sadržaju je najbliži Twitteru ili specijaliziranim Facebook grupama.

“Ne vjerujem da je Citadel pritisnuo industrijski konzorcij da zaustavi kupnju dionica Gamestopa preko naše aplikacije, to je samo teorija zavjere”, u Clubhouse sobi jutros je otkrio osnivač Robinhooda Vladimir Tenev Elonu Musku i nas pet tisuća koji smo upali u nju.

Osnivač Tesle je prije toga davao savjete i dijelio svoja iskustva drugim korisnicima mreže koja je pokrenuta tek 2020., a ubrzo je postala insajderska mreža Silicijske doline, ali i drugih industrija poput glazbene i filmske.

Stagnacija društvenih mreža

Svoju karijeru sam počeo pišući, a kasnije baveći se društvenim mrežama u vrijeme kad su Twitter i Facebook bili novi, a Instagram nije bio ni na pomolu. Nakon desetljeća praćenja, analiziranja pa i predviđanja područja društvenih mreža, priznat ću – posljednjih godina mi ih je zaista dosta.

I ništa se ne događa. Da, pojavili su se Snapchat i TikTok, ali za razliku od YouTubeovog zabavnog sadržaja – ne zanimaju me. Facebook su naslijedili naši roditelji, Instagram influenceri, a Twitter više nije “tvitoslavija” kao nekada, već je za moj ukus pun gluposti i politike.

Da, izgorio sam na društvenim mrežama.

Zato prošli tjedan kad sam dobio poruku od Luke Kladarića želim li pozivnicu za novu društvenu mrežu, Clubhouse, nisam bio siguran što očekivati. Ajde. Luka mi je kasnije priznao da sam se u početku činio pomalo nezainteresiran.

Ali, kao nekog tko obožava i sluša podcastove već više od deset godina (čak ih i snimam), dok piše sa strane pusti YouTube sadržaj i voli “žamor”, Clubhouse mi se pokazao kao vrlo zanimljiva platforma.

Audio društvena mreža, molim?

Mia je u našim predviđanjima za 2021. spomenula fenomen audio društvenih mreža i platformi, a Clubhouse – pokrenut u ožujku 2020., želi ostvariti taj potencijal:

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Clubhouse je audio društvena mreža koja vam omogućava da slušate i razgovarate s drugim ljudima kroz sobe (rooms) u kojima možete sudjelovati kao govornik ili samo slušatelj.

  • Veće sobe sa stotinama ili čak tisućama sudionika nalikovat će više na slušanje radija, podcasta ili panela u kojima će moderatori voditi raspravu s nekoliko panelista i s vremena na vrijeme uključivati “slušatelje” za komentar ili pitanja. Primjer takve sobe je bila jedna u kojoj je osnivač Social Media Weeka uključio nekoliko istaknutih marketingaša da govore o potencijalu Clubhousea. Njih 5-6 je pričalo, a nas stotinjak slušalo. Neki su se kasnije javili za komentar.
  • Manje sobe više nalikuju kao tzv. “breakout session” kakve smo u Netokraciji organizirali na našim konferencijama. Nekoliko desetaka pojedinaca sudjeluje i puno vam je veća šansa da se uključite. Prošli tjedan sam se tako uključio u sobu u kojoj je dizajnerski tim platforme Kiwi.com na čelu s Vladimirom Končarom pričao o njihovim procesima. Dao sam svoj komentar, postavio nekoliko pitanja, a kako nas je bilo manje, u raspravi je sudjelovao veći dio sobe.

Hoće li vam se svidjeti Clubhouse?

  • Volite li podcastove, Clubhouse će vam se svidjeti, jer je sličan podcastovima, a uz to postoji mogućnost da sudjelujete. Sličnost podcastovima uopće ne čudi s obzirom na to da su osnivači prije Clubhousea razvijali Talkshow, alat za podcastanje.
  • Preferirate li panele, Clubhouse je Zoom za audio sadržaj na kojem ćete naći pregršt sadržaja preporučenog na naslovnoj stranici aplikacije.

Dijagram Jamesa Futhleyja pokazuje kako sudjelovanje utječe na to hoćete li imati iskustvo podcasta ili panela ovisno o tome sudjelujete li:

Na Clubhouseu stoga ne sudjelujete kroz objavu audio sadržaja putem svog profila (kao na Twitteru koji pokušava integrirati audio mogućnosti), već sudjelovanjem kroz interakciju u sobama.

Neki razgovori odnosno sobe se organiziraju redovito dnevno ili tjedno s novima temama, a najjači moderatori imaju vlastite klubove (clubs) u kojima imaju više soba.

Volite miris kaosa nove društvene mreže?

Clubhouse je kaos u stvarnom vremenu.

Prednost ranih dana bilo koje društvene mreže je što je to izuzetno eksperimentalno i sirovo doba, a dosta mogućnosti koje korisnici kasnije uzimaju zdravo za gotovo ne postoje. Najbolji primjeri su mi hashtag i mention koje su izmislili korisnici Twittera, a koji je kasnije postao mogućnost ne samo na toj nego i drugim društvenim mrežama.

‘Feed’, kalendar preporučenih soba i primjer sobe.

Clubhouse će vas kod prijave pitati za preporuke sadržaja i preporučiti vam primjerene sobe i korisnike koje možete zapratiti. Ako, poput mene, označite dodatne interese – od psihologije do filmova – i onda još zapratite pregršt korisnika – algoritam će vam zaista početi preporučivati sve i svašta.

Clubhouse će vas gnjaviti, što je i feature i bug

Ne morate biti influencer da biste organizirali sobu, svaki korisnik to može. Kako bi potaknuo organski rast soba i sadržaja, Clubhouse vam omogućava da uz samo jedan klik “pingate” svoje pratitelje i prijatelje da se pridruže vašoj ili tuđoj sobi. Primjerice, u sobu o marketingu na Clubhouse sam pozvao dvoje kolega koje znam da zanima tema!

Sobe se odvijaju u stvarnom vremenu i nema snimki – što stvara FOMO i tjera vas da pratite ima li zanimljivih soba. Zbog toga će vas Clubhouse preplavit ne samo “pingovima” vaših prijatelja, nego i preporukama soba.

Ako mrzite obavijesti na svom pametnom telefonu, ići će vam na živce, ali ako želite isprobati Clubhouse i otkriti dobar sadržaj možda ćete poput mene uključiti da vam ih šalje još više. Čak i ako to ne učinite, znajte da će većina soba koje će vam Clubhouse preporučiti biti loša ili nezanimljiva. Ući ćete – shvatiti da nije za vas – i izaći, radi se o normalnoj navici, jer primjerice soba može imati zanimljiv naslov, ali loše sudionike ili sadržaj.

Od relativno relevantnih, ali definitivno iritantnih sadržaja, istaknut ću bezbroj soba o tome kako postati tehnološki milijunaš ili povećati broj pratitelja na Clubhouseu/Instagramu.

Neke sobe bit će intimne i zanimljive, neke irelevantne. Pogodite koja je koja!

Unatoč tome, dosad mi se itekako isplatilo ući i preskočiti 7-8 soba i onda nabasati na neku u kojoj mogu ostati čak i više od sata – čak i više od nekoliko sati – jer je rasprava tako zanimljiva.

Mia mi je kad sam prvi put otvorio TikTok naglasila da ga moram koristiti kako bi algoritam naučio što volim. Clubhouse trenutno funkcionira na sličan način i morat će poboljšati preporuke žele li zadržati korisnike.

Čut ćete stvari koje ne biste na konferenciji ili podcastu

Za sve nas koji radimo u tehnološkoj i digitalnoj industriji, Clubhouse će biti puno zanimljiviji nego većini korisnika iz Hrvatske. Naime, upravo je Silicijska dolina, ali i tehnološka industrija širom svijeta (primjerice u Češkoj) prihvatila Clubhouse za ležerne razgovore o tehnološkim temama.

Za razliku od stvarnih ili virtualnih konferencija pa čak i podcastova, puno je lakše sudjelovati kao govornik u Clubhouse sobi. Jednom prilikom sam se našao u sobi od 10 ljudi u kojoj je sudjelovao i bivši CTO Best Buyja. A neki već imaju i svoje neformalne pressice:

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Često govorimo o tome kako društvene mreže omogućavaju praćenje zanimljivijih pojedinaca širom svijeta, ali trenutno – dok je pristup još ograničen – Clubhouse omogućava pristup pojedincima čije blogove ili tvrtke možda pratite – ali nemate ideju kako im pristupiti.

Ne govorim čak o “networkingu“, nego o tome da pratite njihov sadržaj koji je puno intimniji, ležerniji i drugačiji od onoga na Twitteru, blogovima itd.

Clubhouse je po sadržaju bliži “pametnom” Twitteru ili Facebook grupama

Komentar od drugog Luke Sučića, kad smo pričali o Gamespotu prošli tjedan, bio je da se ostavim Clubhousea, jer je “Circlejerk Silicijske doline”. Apsolutno jest. Poput nekih drugih proizvoda, Dolina obožava Clubhouse i neki već žale za “starim danima” Clubhousea tamo u srpnju 2020. kad ih je bilo još manje, kad je bila “samo ekipa”.

Uostalom, ne mogu ni svi u Silicijskoj dolini upasti u sve sobe, kako pokazuje ovaj tvit osnivača Box.com, Aarona Leviea koji se u polušali požalio da ne može upasti u Clubhouse sobu Elona Muska kojeg poznaje:

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

U ovom slučaju se radilo o otvorenoj, ne privatnoj sobi, ali je interes bio toliki da većina korisnika nije ušla. Imao sam sreće što sam upao u trenutku kad su mnogi mislili da će soba završiti, a nastavila se s Muskovim komentarima i razgovorom s osnivačem Robinhooda. Sad bar znamo da je 5 tisuća sudionika maksimum koji Clubhouse trenutno dopušta!

Koliko god to elitistički zvučalo, mogu ih razumjeti, jer i ja žalim za Twitterom kad je iz regije sudjelovalo samo nekoliko stotina korisnika. Twitter je tada bila “soba za ćaskanje” jedne male zajednice, kao što su za mnoge skupine danas Facebook grupe poput Društvenih mreža, Developers Hrvatska i RecenziRAJ-a.

Clubhouse je trenutno doslovno soba za ćaskanje malih grupa zajedničkih interesa. Osim tehnološke industrije, koja je očito najzanimljivija Netokracijinoj publici, glazbenici i režiseri iz Hrvatske mogu naći industrijske grupe s pojedincima do kojih bi inače teško mogli doći.

Naravno, kao i na svakoj društvenoj mreži bit će i soba posvećenih rasizmu ili antisemitizmu s kojima se Clubhouse mora boriti.

Trebat ćete pozivnicu – i iPhone

Kao mehaniku za rast Clubhouse je odabrao model pozivnica dokazan na primjeru Gmaila i Dropboxa, tako da ćete trebati postojećeg korisnika koji će vam poslati pozivnicu, ali i iPhone.

Clubhouse zasad ne podržava Android i nemojte Android korisnicima slati pozivnice, jer ih kasnije ne možete povući. Clubhouse zasad nema ni web verziju.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Clubhouse je trenutno izuzetno zanimljiva društvena mreža, posebice ako volite audio sadržaj, prvenstveno iz SAD-a, ali nije ni blizu američkom mainstreamu, a kamoli svjetskom. Nedostatak toga će pojedincima i brendovima biti da neće htjeti Clubhouseu dati šansu, ali prednost će biti svima koji žele doživjeti rane dane jedne društvene mreže i iskoristiti prednosti tog doba.

Rani su dani, nemaju čak ni za web stranicu ili drugi screenshot!

Clubhouse će svakako jahati na valu popularnosti audio sadržaja poput podcastova, zbog čega su im uz investiciju Andreessen Horowitza i procijenili vrijednost na više od milijardu dolara. Ako na Clubhouse dodate mogućnost snimanja soba – i tako odjednom stvorite platformu za “user generated” podcastove – ne sumnjam da bi ih Spotify mogao akvizirati.

U ovom klubu trenutno možda vlada kaos, ali kako trenutno ne možemo u prave klubove, ludujmo barem u Clubhouseu. Ako radite u digitalnoj industriji, naćulite uši i dajte mu šansu.

Na Clubhouse me nađite pod @ivanbrezakbrkan ili pretraživanjem punog imena i prezimena, nemaju čak ni linkove profila!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Startupi

4 milijuna dolara za domaći startup koji je napravio “prvog pravog AI developera”

U otprilike godinu dana ekipa iza Pythagore prošla je program prestižnog Y Combinatora, skupila 30.000 aktivnih korisnika i prikupila investiciju. Među investitorima je i Damir Sabol.

Umjetna inteligencija

Kako osposobiti AI agenta za potrebe svoje tvrtke? Saznajemo od inženjera iz Infobipa i Sofascorea

Hrvatski jednorog pokrenuo je svoje meetupe, a sudeći po prvom izdanju, inženjerska zajednica dobila je događaj na kojem će imati što čuti - i naučiti.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Osnivači Sofascorea, Rentlija i Productiva otkrili svoje najveće marketinške greške!

Koja je cijena uspjeha, kada postaviti odjel marketinga i koje su najveće marketinške boljke otkrivaju nam Sofascore, Rentlio i Productive za 15. rođendan Netokracije! 🎂

Prikaz

Za praksu u Infobipu prošle se godine prijavilo 2000 osoba! Evo koga traže ove…

Ususret prijavama za ljetni program praksi u Infobipu, razgovarali smo s pripravnicima i mentorima iz područja produktnog marketinga, softverskog i QA inženjerstva te developerskog sadržaja.

Umjetna inteligencija

Europsko vijeće odobrilo AI akt! Za oko mjesec dana stupa na snagu

Finalno usvojen zakon kojeg je digitalna industrija Europe čekala godinama uskoro će stupiti na snagu, evo koje obveze donosi za sve koji razvijaju sustave uz pomoć umjetne inteligencije.

Tvrtke i poslovanje

Najpoznatija svjetska IT regulatorica: U EU ne gušimo inovacije, nego reguliramo primjenu!

Hoće li se Europa prilagoditi digitalnom dobu i postati konkurentna sa svojim inovacijama ili nam je sudbina biti regulator koji izdaje kazne?

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.